Ο αριθμός εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Η απόφαση της υπουργού Ν. Κεραμέως

Από https://www.esos.gr/arthra/82825/o-arithmos-eisakteon-stin-tritovathmia-ekpaideysi

Καθορίστηκε με απόφαση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ο  αριθμός εισακτέων σπουδαστών στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.), των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.) και της ΑΣΠΑΙΤΕ .

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 ανέρχεται σε 68.574 (στους οποίους θα προστεθούν και οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος) από 68.394 πέρσι (αύξηση 180 θέσεων).

  • Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την απόφαση με τους πίνακες του αριθμού εισακτέων ανά τμήμα
  • Πατήστε εδώ για να συγκρίνεται τον αριθμό εισακτέων , ανά τμήμα, σε σχέση μέ πέρσι

 

Εκδήλωση για την «έξυπνη πόλη» από το 2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου και το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου

k1

«Η έξυπνη πόλη που ονειρεύομαι» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που έλαβε χώρα στη Γλυπτοθήκη Καπράλου, στο Αγρίνιο, το απόγευμα της Τετάρτης (5/4). 

Η εκδήλωση υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου διοργανώθηκε από το 2ο ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο.

Κεντρικός ομιλητής με θέμα «Το έξυπνο σχολείο – Ψηφιακός μετασχηματισμός στην εκπαίδευση – Έξυπνη πόλη», ήταν ο Δρ. Σπυρίδων Παπαδάκης Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου (Σ.Ε.Ε.) Πληροφορικής (ΠΕ86) Δυτικής Ελλάδας.

Οργανωτικός Συντονιστής   ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Ελλάδας, που προσέγγισε το θέμα με επιστημονικότατα και απλότητα κάνοντας κατανοητό στο ακροατήριο  ότι  το έξυπνο σχολείο αποτελεί  αφ ενός  αδήριτη ανάγκη των καιρών και  αφετέρου θα βοηθήσει να μετασχηματιστεί η πόλη σε  έξυπνη .

k2

Βασικοί στόχοι της εκδήλωσης, ήταν η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινής γνώμης και ιδιαίτερα της νέας γενιάς στα πλεονεκτήματα και στις απαντήσεις που δίνουν οι «Έξυπνες πόλεις» στα προβλήματα των καιρών μας.

k3

«Εάν αναλογιστούμε:

Α. ότι τα 2/3 του πλανήτη μας θα ζουν σε πόλεις ως το 2050, τα προβλήματα που θα ανακύψουν θα διογκώσουν τις απαιτήσεις για παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες και η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους θα είναι ζητούμενο

Β. ότι η αλλαγή του κλίματος αποτελεί παγκόσμια πρόκληση που δεν σέβεται τα εθνικά σύνορα , επηρεάζει πλέον κάθε χώρα σε κάθε ήπειρο και η υπερθέρμανση του πλανήτη αποτελεί πιθανότατα τη μεγαλύτερη απειλή του αιώνα μας  και

Γ. Την ενεργειακή κρίση.

Οι επαΐοντες δηλώνουν ότι μέρος της απάντησης των προαναφερομένων  είναι οι έξυπνες πόλεις.

k4

Ήταν ένα οδοιπορικό στο οποίο συνδιαλέχτηκε ο λόγος και η μουσική για τα μελλούμενα.

Η κα Γρέντζελου Ευγενία Καθηγήτρια μουσικής του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου, καθήλωσε το κοινό επιλέγοντας ποιοτικές μουσικές συνθέσεις και διευθύνοντας επιδέξια την ορχήστρα. Θερμά συγχαρητήρια στους  ταλαντούχους μαθητές του μουσικού συνόλου «Κόσμος».

k15

Η κα. Γεωργίου Ειρήνη  υποδιευθύντρια του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου, επιμελήθηκε και οργάνωσε την εκδήλωση με ιδιαίτερο ζήλο και με επαγγελματικό ήθος.

Η χαρισματική ομάδα Ρομποτικής του σχολείου μας που απαρτίζεται από τους καθηγητές Πληροφορικής Παπαθανασίου Λεωνίδα, Μαρκή Γεώργιο, Τίτη Άγγελο, Λουρόπουλο Αθανάσιο, Πεφάνη Κων/νο, Γεωργίου Ειρήνη και μαθητές, δημιούργησαν τη  ρομποτική κατασκευή  «Το έξυπνο σπίτι – έξυπνη διαλογή υλικών».

k9

k11

Συγχαρητήρια στους καθηγητές που ενέπνευσαν τους μαθητές να υλοποιήσουν τη δράση με την καθοδήγησή τους, μια δράση με πολλές προεκτάσεις στο μέλλον και στους μαθητές που υλοποίησαν τη δράση με μεθοδικότητα και ταλέντο  .

k12

k14

Το κοινό του Αγρινίου τίμησε ιδιαίτερα την εκδήλωση με την αθρόα προσέλευσή του και το ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

k5

k6

k7

k8

k13

k10

Tο έργο και η εκδήλωση υποστηρίχθηκαν  από το ΝΟΗΣΙΣ στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης του έργου «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ»» μέσω του  Επιχειρησιακού Προγράμματος  «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση   της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

Εδώ μπορείτε να δείτε το βίντεο της εκδήλωσης : https://youtu.be/JJVd_XdLA-8

mnae-logo-1-


 

Η έξυπνη πόλη που ονειρεύομαι

prosklisi2

 

Το 2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου σε συνεργασία με τον Δήμο Αγρινίου και το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου σας προσκαλεί την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023 και ώρα 7:00 μμ , στην Γλυπτοθήκη Καπράλου, στην εκδήλωση με θέμα : " Η έξυπνη πόλη που ονειρεύομαι" .

Κεντρικός Ομιλητής: Παναγιώτης Κουστουμπάρδης

Δρ. Ρομποτικής/ΕΔΙΠ, Πανεπιστήμιο Πατρών Ομάδα Ρομποτικής, Τμ. Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών

Πρόσκληση (pdf)

Αφίσα (pdf)

Πρόγραμμα εκδήλωσης (pdf) 

 

Tο έργο υποστηρίχθηκε από το ΝΟΗΣΙΣ στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης του έργου «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ»» μέσω του  Επιχειρησιακού Προγράμματος  «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση   της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

mnae-logo-1-

  


 

Σχολική γιορτή για την 25η Μαρτίου

x4  

Τρία χρόνια πέρασαν από τη σχολική μας ζωή που μας στέρησαν τη χαρά να οργανώνουμε ζωντανές εκδηλώσεις στο χώρο του σχολείου και να απολαμβάνουμε εκπαιδευτικοί και μαθητές τη συνεργασία και τους καρπούς των κοινών μας κόπων.

x1

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου, παραμονή της επετείου της 25ης Μαρτίου οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου, παρουσίασαν μία αφηγηματική και ιστορική αναδρομή για την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τον τουρκικό ζυγό και μία μικρή θεατρική παράσταση με τίτλο «ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ: με διαλόγους από τον «Καπετάν Μιχάλη» του Καζαντζάκη.

x2

 

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί για την οργάνωση και επιμέλεια της εκδήλωσης ήταν οι εκπαιδευτικοί Ανδρέου Αγγελική(ΠΕ06), Γεωργίου Ειρήνη(ΤΕ01 & ΠΕ86) και Νικητοπούλου Μαρία(ΠΕ03), μαζί με μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας.

x3

 

Τέλος η εορτή-εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό μας τμήμα, υπεύθυνη του οποίου είναι η κα. Βετσοπούλου Ε. (ΠΕ11). Την επιμέλεια του σκηνικού είχαν οι εκπαιδευτικοί του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών, Τζένου Σωτηρία ΠΕ89.01,Χατζησμάλης Νικόλαος ΠΕ08, Μετσοβίτη ΑλεξάνδραΠΕ89.01.

Η παρουσίαση

Το Πρόγραμμα της εκδήλωσης.

 


 

Ομάδα Φιλαναγνωσίας 

book

Την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023, η ομάδα Φιλαναγνωσίας του σχολείου μας είχε την τιμή να «φιλοξενήσει» διαδικτυακά την Καθηγήτρια Νέας Ελληνικής Ιστορίας και Ιστορίας της εκπαίδευσης του Π.Τ.Δ.Ε (Παιδαγωγικό τμήμα) Δυτικής Μακεδονίας, κ. Ηλιάδου-Τάχου Σοφία. Η κ.Ηλιάδου, με την ιδιότητα της ιστορικού αλλά και της συγγραφέα ιστορικών -και όχι μόνο- μυθιστορημάτων, βοήθησε τους μαθητές να κατανοήσουν τη σχέση ιστορίας και λογοτεχνίας, την οποία χαρακτήρισε με τον όρο «συγκοινωνούντα δοχεία» καθώς και τη συμβολή του κάθε ανθρώπου στη δημιουργία ιστορίας και ιστορικών γεγονότων.

 received 950700402597317


 

r1

Βραβείο Μηχανολογίας στο 2ο ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου στον  Πανελλήνιο ΔιαγωνισμόSTEM και εκπαιδευτικής ρομποτικής με έργο: «Η έξυπνη πόλη που ονειρεύομαι »

Η ομάδα ρομποτικής του 2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου συμμετείχε για έκτη φορά στον  Πανελλήνιο ΔιαγωνισμόSTEM και εκπαιδευτικής ρομποτικής, αποσπώντας διθυραμβικούς επαίνους και παίρνοντας το βραβείο Μηχανολογίας με έργο: «Η έξυπνη πόλη που ονειρεύομαι »

Το έργο είναι το έκτο που δημιούργησε η ομάδα ρομποτικής του σχολείου μας κατά το σχολικό έτος 2022-23, προτείνοντας ένα έξυπνο σπίτι στα πλαίσια μιας έξυπνης πόλης.

Η πρόταση της ομάδας μας είναι η εξής:

  • την κατασκευή ενός έξυπνου ενεργειακά σπιτιού που εκμεταλλεύεται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως την γεωθερμία και την ηλιακή ενέργεια ` ενός σπιτιού  που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες του σε ενέργεια χωρίς τη βοήθεια της ΔΕΗ. Θα συνδυάζονται τόσο παθητικά συστήματα όσο και ενεργητικά, Εκτός από την θερμομόνωση που θεωρείται το ελάχιστο σήμερα για εξοικονόμηση ενέργειας, θα χρησιμοποιούνται και αντλίες θερμότητας αέρα.

  • Η πρόταση ολοκληρώνεται με ένα αυτόματο σύστημα διαλογής υλικών στην πηγή. Με δεδομένο ότι αν και έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που μπήκε στη ζωή μας η ανακύκλωση, παρατηρείται ότι δεν ακολουθούνται σωστά οι διαδικασίες και τα υλικά δεν αξιοποιούνται. Το σύστημα το οποίο προτείνεται θα διαχωρίζει τρία βασικά υλικά μέταλλο, γυαλί και πλαστικό. Συμβάλλοντας στην επίλυση ενός από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα: την διαχείριση των απορριμμάτων .

Σύμφωνα με την επιτροπή αξιολόγησης των έργων :

«Μετά την εξέταση όλων των ομάδων, στα πλαίσια του θέματος του διαγωνισμού, ως
υπεύθυνος της κατηγορίας, διέκρινα της ακόλουθες δεξιότητες των μαθητών τις οποίες θεωρώ ότι είναι χρήσιμες για την επαγγελματική τους αποκατάσταση σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς
2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου


Γνώσεις DESIGN: Χρήσης σχεδιαστικών προγραμμάτων
Γνώσεις MHXANOΛΟΓΙΑΣ: Δυνατότητα κατασκευής γραναζιών και γραμμικών κανόνων.
Γνώσεις ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ: Προγραμματισμός επεξεργαστών και κινητών συσκευών.
Γνώσεις ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ: Χρήση stepper motor με drivers, Servo motor και γραμμική
κίνηση
Πρωτοτυπία: Επεξεργασία υλικών με την χρήση servο-μηχανισμών και αυτοματοποίηση γραμμής παραγωγής με αισθητήρες αναγνώρισης και διαχωρισμού.

Συγχαρητήρια σε όλους
Θέμης Μαρκάκης

 r2

Ο κύριος στόχος του διαγωνισμού είναι ο διαμοιρασμός της γνώσης ανάμεσα στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τα σχολεία και ευρύτερα στην κοινωνία.

Συγχαρητήρια στην ομάδα ρομποτικής που αποτελείται από τους μαθητές:

Μπουκουβάλας Γεώργιος Α4

Ντάικος Απόστολος Α4

Ντούλιας παναγιώτης Α4

Σκαμνέλη Χρυσή Πανδώρα Α5

Τσάτσος Λάμπρος Α5

Φασούλης Δημήτριος Α5

Χαμπαίος Στάθης Α5

Σιντορέλ Κίρα Α2

Μανδρούκας Θεοφάνης Γ εφ. Πληροφορικής

Φαρδιάς Άγγελος Γ εφ. Πληροφορικής

υποστηρίζεται από τους καθηγητές:

Παπαθανασίου Λεωνίδα ΠΕ86, Μαρκή Γιώργο ΠΕ86, Τίτη Άγγελο ΠΕ86, Λουρόπουλο Αθανάσιο ΤΕ01.13, Γεωργίου Ειρήνη ΤΕ01.13 & ΠΕ86 και Πεφάνη Κων/νο ΠΕ86, οι οποίοι στηρίζουν τη δράση με παιδαγωγική ευθύνη και επιστημονική κατάρτιση δίνοντας ερεθίσματα για προβληματισμό σε θέματα όπως το έξυπνο σπίτι και παράλληλά μελλοντική διέξοδο στους μαθητές. Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση στον σύνδεσμο:

  https://www.youtube.com/watch?v=AEgImxDNw6Q

https://www.youtube.com/watch?v=buAORYUw0Bg

και στην ιστοσελίδα του σχολείου μας:

 http://2epal-agrin.ait.sch.gr/index.php/en/ 

Tο έργο υποστηρίχθηκε από το ΝΟΗΣΙΣ στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης του έργου «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ»» μέσω του  Επιχειρησιακού Προγράμματος  «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση   της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

 mnae-logo-1-

 


 

Eκπαιδευτική εκδρομή στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίουκαι στην Έκθεση Αιτωλοακαρνάνων Εικαστικών στην Παλαιά Αγορά Αγρινίου. 

Tην Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023 οι μαθήτριες και οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου, των τομέων Δομικών Έργων, Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βρεφονηπιοκόμων πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου και στην Έκθεση Αιτωλοακαρνάνων Εικαστικών στην Παλαιά Αγορά Αγρινίου. 

Στην Δημοτική Πινακοθήκη τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν πίνακες και γλυπτά από την προσωπική συλλογή του μεγάλου εικαστικού Γιάννη Μόραλη, με τίτλο "Η μνήμη της αφής". Χαρακτηριστικό της έκθεσης είναι ότι ήταν αφιερωμένη στη γυναικεία παρουσία, μια θεματική ενότητα που ενδιέφερε έντονα τον καλλιτέχνη. Έτσι η μαθήτριες και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία εκτός από το να τα απολαύουν, να περιεργαστούν, να στοχαστούν και να προβληματιστούν γύρω από τα έργα. Ευχαριστούμε θερμά τους υπαλλήλους της Δημοτικής Πινακοθήκης για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας έδωσαν και για την όμορφη ξενάγηση. 

Εξίσου αξιόλογα ήταν τα έργα που απήλαυσαν μαθητές και εκπαιδευτικοί στην έκθεση 27 Αιτωλοακαρνάνων εικαστικών στην Αίθουσα Γλυπτοθήκης της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς Αγρινίου. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις πινάκων και γλυπτών θα ενισχύσουν την οργάνωση "Φλόγα", συλλόγου που στηρίζει τα παιδιά και τις οικογένειες των παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια. 

Οι εκπαιδευτικοί: 

Τομέας Δομικών Έργων: Ιουλία Λαμπαδάρη, Πολ. Μηχανικός ΠΕ81 & οικονομ. ΠΕ80 

Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών: Νίκος Χατζησμάλης, ΠΕ08 

Τομέας Βρεφονηπιοκόμων: Ευρυδίκη Ξένου, ΠΕ87.09

pin1

pin2

pin3

  


 

Αλκοόλ

 Όσα πρέπει να ξέρεις

alcohol

 Οι μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία κατά τις τελευταίες μέρες του Μάρτη να ενημερωθούν για τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ σε κάθε ηλικία και ιδιαίτερα στους νέους.

Οι εκπρόσωποι της ΤΟΜΥ, δύο υπέροχες κυρίες, με υπομονή και ανεπτυγμένο αίσθημα ευθύνης απέναντι στη νέα γενιά, ευαισθητοποίησαν τους μαθητές στο θέμα της κατανάλωσης αλκοολούχων ροφημάτων από την εφηβική ηλικία. Η ενημέρωση έγινε ανά τμήμα, όπου, αρχικά, με παιγνιώδη τρόπο προσπάθησαν να κινητοποιήσουν τους μαθητές ώστε να αντιληφθούν πόσο σημαντική επιρροή ασκείται πάνω τους από την προβαλλόμενη εικόνα όλων αυτών που πίνουν (σε τηλεόραση, οικογένεια, κοινωνικό περιβάλλον) και η οποία τους ωθεί ανεπαίσθητα στη μίμηση, καθώς επίσης κρύβεται εύκολα πίσω από κοινωνικές συνήθειες, καθιερωμένες αντιλήψεις και συμπεριφορές. Στη συνέχεια, με απλό και ευσύνοπτο τρόπο παρουσίασαν τις επιδράσεις του αλκοόλ στο ανθρώπινο σώμα, ακόμα και όταν οι ποσότητες είναι μικρές. Τόνισαν τις μακροχρόνιες βλάβες που προκαλούνται, αλλά, κυρίως επέμειναν στην ανάγκη κατανόησης της επίδρασης που αυτό έχει στην αλλαγή της συμπεριφοράς, όπως υπερδιέγερση, υπερεκτίμηση δυνατοτήτων, ευερεθιστότητα κτλ, καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν το άτομο που έχει πιει σε ενέργειες που αργότερα νηφάλιος μπορεί να μετανιώσει. Επισήμαναν, επίσης, τον κίνδυνο να επέλθει ο θάνατος μετά από υπερβολική κατανάλωση. Τέλος, έλυσαν απορίες, μοίρασαν σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο του Υπουργείου Υγείας, ζήτησαν από τους μαθητές να αναφέρουν την άποψή τους για το αλκοόλ και αν μετά από αυτή τη συνάντηση θα το αντιμετώπιζαν διαφορετικά. Οι περισσότεροι συμφώνησαν πως δεν είχαν συνειδητοποιήσει πόσο επικίνδυνο είναι, ότι τώρα το βλέπουν από άλλη οπτική και ότι διαλύθηκαν αρκετοί μύθοι γύρω από την κατανάλωσή του.  

Ευχόμαστε τέτοιες δράσεις να επαναλαμβάνονται, γιατί άνθρωποι που έχουν επιμορφωθεί είναι οι πιο κατάλληλοι να μιλήσουν υπεύθυνα και να ευαισθητοποιήσουν την νεολαία απέναντι σε τέτοια προβλήματα, όπως αυτό της κατανάλωσης αλκοόλ. Όλοι θα συμφωνήσουμε ότι είναι ένας αόρατος αλλά υπαρκτός κίνδυνος ο αλκοολισμός στη νέα γενιά, αφού, όπως γνωρλιζουμε, τα περιστατικά κατάχρησης συνεχώς αυξάνονται.

Το μήνυμα; Το ποτό δε λύνει προβλήματα αντίθετα δημιουργεί νέα και δεν το έχουμε ανάγκη για να περάσουμε καλά. Το αλκοόλ δεν μας προσφέρει τίποτα!

 


 

Νεανική Παραβατικότητα

 img

Η ραγδαία αύξηση της παραβατικότητας ανηλίκων απασχολεί έντονα τους ειδικούς, την εκπαιδευτική κοινότητα καθώς και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Η πρώιμη αντικοινωνική συμπεριφορά μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι ίδιοι οι φορείς κοινωνικοποίησης και ιδιαίτερα η οικογένεια χαρακτηρίζονται από κοινωνική «παθογένεια», η οποία τους αφαιρεί την ικανότητα να αναπαράγουν νέους πολίτες με την απαραίτητη κοινωνική, ηθική συνείδηση και ευθύνη. 

Την Τρίτη 22/03/23 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή επιμορφωτική ομιλία με θέμα «Νεανική Παραβατικότητα» από την ψυχολόγο του σχολείου μας κα Αντιγόνη Βλάχου. Στόχος της παρουσίασης ήταν η όσο το δυνατόν πολύπλευρη προσέγγιση του φαινομένου. Υπήρξε αρχικά αναφορά στους παράγοντες κινδύνου, τον καταλυτικό ρόλο της οικογένειας και το ψυχολογικό προφίλ του έφηβου παραβάτη. 

Η ομιλία ολοκληρώθηκε με αναφορές στο ρόλο του σχολείου επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών όπως επίσης και τη δημιουργία ενός κοινού σχεδίου αντιμετώπισης κρίσεων. Κλείνοντας, υπήρξε σύνδεση με το ισχύον νομικό πλαίσιο όσον αφορά τους έφηβους παραβάτες. 

Πατήστε εδώ για την παρουσίαση (pdf). 

 


 

Προκήρυξη για την εισαγωγή σπουδαστών σπουδαστριών στις ΑΕΝ 2023-2024 

 Προκήρυξη  για την  εισαγωγή συνολικά 1.716 σπουδαστών/σπουδαστριών (860 Πλοιάρχων και 856 Μηχανικών) στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, εκδόθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. 

 


 

Παγκόσμια ημέρα κατά της σχολικής βίας

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας κατά της σχολικής βίας (6 Μαρτίου), πραγματοποιήθηκε παρουσίαση σχετικού ενημερωτικού υλικού και προβολές βίντεο στους μαθητές και των τριών τάξεων του σχολείου μας προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν γύρω από το κοινωνικό αυτό πρόβλημα. Την παρουσίαση επιμελήθηκαν οι καθηγήτριες κα. Γεωργίου Ε., Ξένου Ε. και την ψυχολόγο του σχολείου κα Βλάχου Α.

Παρουσίαση

 


 

Ποτέ ξανά

Σήμερα 8/3/2023 ,με πρωτοβουλία των μαθητών 5ου ΓΕΛ Αγρινίου και 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου σχηματίστηκε στον κοινό αύλειο χώρο του συγκροτήματος, με τις τσάντες τους το μήνυμα «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ» για να εκφράσουν βουβά τα συναισθήματα τους με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη στις 28/02/2023.

diam 01

diam 02

diam 03

 


 

Βήματα για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό εισαγωγής στις σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας

Εκδόθηκε σήμερα από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος  η προκήρυξη διαγωνισμού για την εισαγωγή υποψηφίων στις Σχολές Αξιωματικών και Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.

Η ηλεκτρονική υποβολή της Αίτησης – Υπεύθυνης Δήλωσης στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος θα γίνεται από την Δευτέρα 13-03-2023 έως και την Δευτέρα 20-03-2023.

 


 

Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμοπαθείς σε Τουρκία και Συρία

Το 2ο ΕΠΑ.Λ Αγρινίου θα ήθελε  να ευχαριστήσει δημόσια όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς μας που ανταποκρίθηκαν θετικά  και έσπευσαν να προσφέρουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους δοκιμαζόμενους, από το σεισμό, λαούς της Τουρκίας και της Συρίας.Τέτοιες ενέργειες βοηθούν ουσιαστικά και δείχνουν το ισχυρό αίσθημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, στέλνοντας παράλληλα μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας. Το υλικό που συγκεντρώθηκε έχει μεταφερθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Θωμά Αγρινίου και θα αποσταλεί άμεσα στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας με τη συνδρομή της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. 


 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

Την Τριτη 21 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο σχολειό μας σεμινάριο πρώτων βοηθειών στα πλαίσια της δράσης του σχολειού μας «Πρώτες Βοήθειες με χρήση απινίδωση». Η παρουσίαση του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε από τους εκπαιδευτικούς του σχολειού μας κ. Χριστίνα Μακρυγιάννη ΠΕ87.08 και κ. Γεώργιο Μπαρτσώκα ΠΕ87.08 και Παπαδογεωργου Σπυριδούλα ΠΕ87.03.

Πρώτες βοήθειες είναι η βοήθεια που δίνεται σε κάθε πρόσωπο που υφίσταται μια ξαφνική αρρώστια  ή έναν ξαφνικό τραυματισμό με φροντίδα που παρέχεται για την διατήρηση της ζωής, την πρόληψη της κατάστασης από την επιδείνωση και την ανάρρωση. 

p1

p2

Οι συνάδελφοι παρουσίασαν με άρτιο επιστημονικό τρόπο πρώτες βοήθειες οι οποίες είναι πολύτιμες τόσο στο προσωπικό όσο και στο σχολικό. Αναλυτικότερα έγινε αναφορά στις κινήσεις που πρέπει να εφαρμοστούν στην περίπτωση της λιποθυμίας:

p3

p4 

καθως στις περιπτωσεις πνιγμου και ιδιαιτερως στη λαβή Χαιμλιχ η οποια είναι μία θεραπευτική τεχνική για την αποφυγή πνιγμού ατόμου λόγω απόφραξης του αναπνευστικού του σωλήνα από ξένο σώμα και στον τρόπο μπορεί ένα άτομο να πραγματοποιήσει λαβή Χαιμλιχ στον ίδιο του τον εαυτό.

p5

p6

Τελος εγινε παρουσιαση του εκπαιδευτικου απινιδωτη που διαθετει το σχολειο μας και στον τροπο λειτουργιας του. Ο απινιδωτής είναι ιατρική συσκευή η οποία σε συνεργασία με καρδιοαναπνευστικη αναζωογονηση μπορεί να ανατάξει μια θανατηφόρα καρδιακή αρρυθμία,αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός ηλεκτρικού σοκ. Στη συνεχεια παρουσιατηκε η τεχνικη της καρδιοαναπνευστικης αναζωογονησης ή τεχνικη ΚΑΡΠΑ. Η ΚΑΡΠΑ αποτελείται από δύο βασικές ενέργειες: τις θωρακικές συμπιέσεις  (για να αποκατασταθεί όσο το δυνατόν η κυκλοφορία του αίματος) και τις εμφυσήσεις διάσωσης (για να μεταφερθεί οξυγόνο στους πνεύμονες).
Με την ΚΑΡΠΑ μπορούμε να αγοράσουμε χρόνο μέχρι να έρθει η εξειδικευμένη βοήθεια όπου θα χρησιμοποιήσει άλλες τεχνικές μεθόδους για την ανάνηψη του θύματος.Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ΚΑΡΠΑ από μόνη της δεν μπορεί να επαναφέρει την καρδιακή λειτουργία. Ωστόσο, η καλή εφαρμογή της (ιδιαίτερα των θωρακικών συμπιέσεων) αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας της απινίδωσης.

p7

p8

p9

p10 

Οι πρώτες βοήθειες αποτελούν γνώσεις απαραίτητες για κάθε άνθρωπο, γονείς, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες. 

Κάντε κλικ  για την παρουσίαση της κας Μακρυγιάννη Χ, Μπαρτζιώκα Γ και Παπαδογιώργου Σ.

 


 

Συντονιστικές Οδηγίες ως προς την Διεξαγωγή των Προκαταρκτικών Εξετάσεων για εισαγωγή στα ΑΣΕΙ-ΣΣΑΣ-ΣΑΝ-ΑΣΣΥ

Για να δείτε τις οδηγίες σχετικά με την διεξαγωγή των Προκαταρκτικών Εξετάσεων (ΠΚΕ) των υποψηφίων, για εισαγωγή τους στα ΑΣΕΙ-ΣΣΑΣ-ΣΑΝ-ΑΣΣΥ ακαδημαϊκού έτους 2023-24, κάντε κλικ εδώ (pdf).

 


 

“Διαφοροποιημένη μάθηση στα ΕΠΑ.Λ/Ε.Κ” 

diaf

Στο πλαίσιο της Δράσης «Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών» τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023 το σχολείο μας υπό την - συνεργασία – συντονισμό με το ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας, πραγματοποίησε σεμινάριο από τον Δρ Σπυρίδωνα Παπαδάκη , Οργανωτικό Συντονιστή ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Ελλάδας ΣΕΕ ΠΕ86 και τον MSc Γρηγόριο Σκιαδά, Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου (Σ.Ε.Ε.) Δυτικής Ελλάδας με θέμα:

“Διαφοροποιημένη μάθηση στα ΕΠΑ.Λ/Ε.Κ”

Η παρουσίαση του θέματος τόσο από τον κ. Παπαδάκη Σπυρίδωνα , όσο και από τον κ. Σκιαδά Γρηγόριο έγινε με άρτια επιστημονικό τρόπο διαφωτίζοντας ευαισθητοποιώντας και προβληματίζοντας τους εκπαιδευτικούς της Περιφέρειας για ένα τόσο σπουδαίο θέμα.

Σύμφωνα με τους ομιλητές:

Το μεγαλύτερο λάθος είναι να διδάσκουμε στους ίδιους μαθητές όλα τα μαθήματα με τον ίδιο τρόπο (H. Gardner)

Η Διαφοροποιημένη Διδασκαλία είναι φιλοσοφία της εκπαίδευσης, η οποία αναγνωρίζει τις ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών και αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διασφάλιση ότι όλοι οι μαθητές λαμβάνουν κατάλληλες ευκαιρίες μάθησης, καθώς και την ανατροφοδότηση που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. (Tomlinson, 2000)

Η εικόνα που συναντάμε συχνότερα στις τάξεις μας είναι εκείνη ενός μαθητικού πληθυσμού που χαρακτηρίζεται από ποικίλες μαθησιακές ικανότητες,προέρχεται από διαφορετικά κοινωνικά - πολιτιστικά περιβάλλοντα, με ξεχωριστά ενδιαφέροντα και πολλά προφίλ μάθησης. Αυτοί οι μαθητές έχουν ανάγκη από εμπνευσμένα διαφοροποιημένα μαθήματα που θα τους επιτρέψουν να επιδείξουν τις μαθησιακές τους ικανότητες.

Τα παραπάνω αποτελούν κοινό τόπο για τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι γνωρίζουν, περισσότερο από τον καθένα, ότι ο σχεδιασμός της διδασκαλίας γύρω από ένα ενιαίο μάθημα δεν θα ανταποκριθεί στις ανάγκες όλων των μαθητών τους. Οι μαθητές διαφέρουν ως προς το μαθησιακό στυλ, τα ενδιαφέροντα και την ικανότητα να ανταποκριθούν την ίδια στιγμή στο ίδιο εκπαιδευτικό υλικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μαθητές στην ίδια τάξη να υποστηρίζουν διαφορετικά επίπεδα μάθησης καθώς αυτά δεν εξαρτώνται από την τάξη στην οποία ανήκουν ηλικιακά στη γενική εκπαίδευση.

Η Διαφοροποιημένη Διδασκαλία αποτελεί μονόδρομο για την κινητοποίηση όλης της μαθητικής- εκπαιδευτικής κοινότητας κοινότητας.

Κάντε κλικ εδώ για την παρουσίαση του κ. Σπυρίδωνα Παπαδάκη και εδώ για την παρουσίαση του κ. Γρηγορίου Σκιαδά .

 


 

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ

tr1a

Με στόχο την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και την ευαισθητοποίηση των νέων οδηγών ο Δήμος Αγρινίου σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Ακαρνανίας ανέλαβαν την πρωτοβουλία της διοργάνωσης ενημερωτικών εκδηλώσεων στα Λύκεια του Δήμου Αγρινίου. Η ενημέρωση στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε στις 13 /2/2023 από τον  Διοικητή του Τμήματος Τροχαίας  Αγρινίου Α/Υ’ Αλέξιο Αντωνίου. Στους μαθητές της Γ τάξης μοιράστηκε ενημερωτικό φυλλάδιο για τους κανόνες του Κ.Ο.Κ. και αναλύθηκε η σημασία της αμυντικής οδήγησης, η τήρηση των διατάξεων του Κ.Ο.Κ. και η αξία χρήσης του προστατευτικού κράνους και της ζώνης ασφαλείας. 

tr2b

 

Τα τροχαία αποτελούν παγκοσμίως την πρώτη αιτία ακούσιου θανάτου από τραυματισμό. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο τραυματίζονται 30.000 άνθρωποι. Από αυτές τις περιπτώσεις οι 2000 είναι καταληκτικές. Μία σημαντική παράμετρος του προβλήματος των τραυματισμών από τροχαία, με ιδιαίτερη σημασία, είναι ότι ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων (40%) είναι μεταξύ 15-34 ετών. Δηλαδή πλήττεται κυρίως η πιο παραγωγική ηλικία της χώρας μας που αποτελεί το μέλλον και τις ελπίδες μας.

Σε κάθε σχολείο κληρώθηκε για έναν μαθητή ένα προστατευτικό κράνος προσφορά του Δήμου Αγρινίου. 

tr3a


 

Παρασκευή σαπουνιού από ελαιόλαδο με την ψυχρή μέθοδο

 

 sap0

Την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου 2023,  ο χημικός κ. Ντασιώτης Φ., παρουσίασε στους μαθητές της Α τάξης τον τρόπο μέτρησης της οξύτητας του ελαίου και την κατασκευή σαπουνιών από ελαιόλαδο με την ψυχρή μέθοδο. Η δράση αυτή ήταν στα πλαίσια του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας ‘’περί ελαίου ο λόγος’’ κος Ντασιώτης εξήγησε στους μαθητές την χημική σύσταση και τον τύπο της χημικής αντίδρασης που γίνεται για την κατασκευή των σαπουνιών.

Επίσης, εξήγησε τον λόγο που χρησιμοποιούμε τα σαπούνια για την καθαριότητα των χεριών και του σώματος. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν και συμμετείχαν στην βιωματική δράση. Ο κος Ντασιώτης χρησιμοποίησε αυτοσχέδιο μίξερ και ξύλινα καλούπια για την παρασκευή των σαπουνιών. Έδωσε πληροφορίες σχετικά με την θερμοκρασία των μειγμάτων, τον τρόπο στεγνώματος και αερισμού.

Παρασκευή σαπουνιού από ελαιόλαδο με την ψυχρή μέθοδο :

 

Υλικά 

  • Ελαιόλαδο 

  • Καυστικό Νάτριο NaOH

  • Απεσταγμένο νερό

  • Αρωματικά βότανα

  • Τσάϊ αρωματικών βοτάνων

  • Αιθέρια έλαια

Δοσολογία

  • 1 κιλό ελαιόλαδο

  • 135 gr Καυστικό Νάτριο NaOH

  • 330 gr Απεσταγμένο Νερό

 

Διαδικασία : 

1) Διαλύουμε το καυστικό Νάτριο (NaOH) στο απεσταγμένο Νερό. 

2) Θερμαίνουμε το λάδι σε θερμοκρασία 35-50ο C. 

3) Προσθέτουμε σιγά σιγά το διάλυμα καυστικού νατρίου θερμοκρασίας 35-50ο C, στο λάδι, όταν αποκτήσουν την ίδια θερμοκρασία τα δύο υγρά, ανακατεύοντας το διάλυμα.

4) Όταν αρχίσει να συμπυκνώνεται το μείγμα, προσθέτουμε (περίπου στο ίχνος), τσάι βοτάνων, αρώματα, χρώμα, αιθέρια έλαια ή υπερλίπανση. 

5) Αδειάζουμε το μείγμα σε καλούπια. 

6) Μετά από δύο ημέρες, κόβουμε το σαπούνι σε πλάκες. 

7) Το αφήνουμε περίπου 50 ημέρες σε σκιερό και καλά αεριζόμενο χώρο να ωριμάσει και έπειτα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε.

 sap1

 sap2

 

 sap3

sap4

sap5

 


 

Το περίσσιο παιδί - Θανάσης Τριαρίδης

th1

Η Εφηβική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, που φέτος φιλοξενεί την καλλιτεχνική ομάδα ‘Ντουέντε’, την Αντιγόνη, τον Κώστα και τον Αντώνη τίμησε με την παρουσία της το σχολείο μας τη Δευτέρα και την Τρίτη 6 και 7 Φεβρουαρίου 2023 καιπροκάλεσε θεατρικό ‘σεισμό’. Η φετινή παράσταση είναι εμπνευσμένη από το αλληγορικό παραμύθι ‘Το περίσσιο παιδί’ του Θανάση Τριαρίδη που γράφτηκε για τα εκατομμύρια παιδιά της υποσαχάριας Αφρικής που χάνουν τη ζωή τους καθημερινά σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, σε μία καθημερινή, ισόβια, κανονικότητα εξαθλίωσης.

 Σε τέσσερεις διαφορετικές παραστάσεις-προσεγγίσεις του κεντρικού θέματος η Ομάδα Ντουέντε μέσα από διαδραστικές/βιωματικές δραστηριότητες συνομίλησε με τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας για θέματα ελευθερίας, έκφρασης, ευθύνης, αλληλεγγύης. Ο ενθουσιασμός των μαθητών/τριών ήταν διάχυτος και το συναισθηματικό δέσιμο με τους ηθοποιούς της θεατρικής ομάδας υπήρξε εξαιρετικό.

 Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της πόλης μας, κ. Καραγεώργο Νίκο, που για άλλη μια φορά έφερε τους μαθητές μας σε επαφή με τον θεατρικό κόσμο και πολιτισμό, αλλά και τους συντελεστές της ομάδας Ντουέντε, που παρέσυραν τους μαθητές μας με τον καλλιτεχνικό τους οίστρο σε μια σφαίρα προβληματισμού και ελεύθερης έκφρασης.

 «Όταν περιμένεις τα μπιμπερό του μωρού σου να βγουν από τον βραστήρα και ψαχουλεύοντας το κινητό σου διαβάζεις πως ένα άλλο, μακρινό μωρό πέθανε από δυσεντερία στην Αντίς Αμπέμπα ή στην Ταναναρίφη ή στην Καλκούτα (ή και κάπου αλλού, μην κολλάς, ο κόσμος είναι γεμάτος από πολιτείες με δυσεντερία), μπορείς να μείνεις σιωπηλός ή και να προσποιηθείς πως αφαιρέθηκες, πως διάβαζες μηχανικά ενώ το μυαλό σου ταξίδευε αλλού. (Δεν θα είσαι ο πρώτος  – τόσοι και τόσοι έχουν σιωπήσει, τόσοι και τόσοι έχουν αφαιρεθεί περιμένοντας τα μπιμπερό από τον βραστήρα). Μονάχα να μην πεις «αλίμονο, τι άτυχο…» ή «ήτανε θέλημα Θεού…» ή κάτι παρόμοιο. Γιατί δεν ήταν η τύχη, ούτε ο Θεός. Και πια εσύ ξέρεις καλά τι είναι.»  Θ. ΤΡΙΑΡΙΔΗΣ


 

Ενημέρωση για την έκδοση προκήρυξης διαγωνισμού για την εισαγωγή ιδιωτών στις σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων του ΥΠΑΙΘ.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την Προθεσμία Υποβολής Δικαιολογητικών (pdf)

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την Προκήρυξη (pdf)

 


 

Ο ρόλοs των εκπαιδευτικών και τoυ σχολείου στην πρόληψη & αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης

Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να μεγαλώνει, να μαθαίνει και να παίζει σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Η κακοποίηση και τα βίαια περιστατικά δυστυχώς αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Τα βιώματα της χρόνιας κακοποίησης έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση μετέπειτα προβλημάτων ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψης, άγχους, θυμού και επιθετικότητας. Επιπλέον, συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο παρουσίας νεανικής παραβατικότητας, εγκληματικότητας, σοβαρών και βίαιων παραβάσεων.

Οι εκπαιδευτικοί είναι επαγγελματίες – κλειδί όσον αφορά στην προστασία των παιδιών κι αυτό διότι περνούν περισσότερο χρόνο σε καθημερινή επαφή μαζί τους από οποιονδήποτε άλλο ενήλικο. Επίσης, διαθέτουν εμπειρία και γνώση στην ανάπτυξη των παιδιών, ενώ συγχρόνως έχουν τη δυνατότητα ανίχνευσης αλλαγών στην εμφάνιση, τη συμπεριφορά και την πρόοδο των μαθητών. 

Στις 26/01/23 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακό σεμινάριο από την ψυχολόγο του σχολείου μας κα Βλάχου Αντιγόνη με θέμα «|Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην πρόληψη & αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης». Ο εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για πιθανές ενδείξεις- προειδοποιητικά σημάδια κακοποίησης /παραμέλησης , ανάπτυξη τρόπων αποτελεσματικής διαχείρισης μιας πιθανής αποκάλυψης και δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στην τάξη κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του κακοποιημένου παιδιού. 


 

Την τιμητική τους έχουν σήμερα 30 Ιανουαρίου οι τρεις Ιεράρχες, με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να μένουν κλειστά για να τιμήσουν τους προστάτες των Γραμμάτων.

Ποιοι ήταν όμως οι τρεις Ιεράρχες και γιατί τους τιμούμε;

Με τον όρο Τρεις Ιεράρχες, αναφερόμαστε συνοπτικά στους τρεις επιφανείς Αγίους και θεολόγους, Βασίλειο τον Μέγα, Ιωάννη τον Χρυσόστομο και Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό.

Για τη σοφία τους , χριστιανική τους ζωή, την κοινωνική τους προσφορά η Ορθόδοξη Εκκλησία τους ονόμασε αγίους και γιορτάζουν ο καθένας ξεχωριστά. Το συγγραφικό τους έργο, πλούσιο, και το κοινωνικό, αξεπέραστο. Στόχος τους, κανένας φτωχός, κανένας πεινασμένος. Στόχος της γνώσης, η καλλιέργεια του νου, το άνοιγμα της καρδιάς και η αγάπη προς τον πλησίον. Στέρεο θεμέλιο των αγώνων τους, ο σεβασμός στα κλασικά γράμματα, την αρχαία ελληνική σκέψη και φιλοσοφία. Συνδύασαν την πίστη στα λόγια τού ξυπόλητου Ναζωραίου με τον λόγο του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη σε μία ενότητα θεωρίας και πράξης.

Στα πλαίσια της εορτής των Τριών Ιεραρχών παρουσιάστηκε σχετικό υλικό και στις τρεις τάξεις του σχολείου μας.

ier1

 

Βασίλειος ο Μέγας

Ο Άγιος Βασίλειος ή Βασίλειος Καισαρείας, υπήρξε επίσκοπος Καισαρείας και θεωρείται Πατέρας της Εκκλησίας και ένας εκ των μεγαλύτερων θεολόγων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η συμβολή του στην χριστιανική θεολογία θεωρείται κεφαλαιώδης ενώ σ΄αυτόν αποδίδεται και η «θεία λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου». Ο Μέγας Βασίλειος σπούδασε στην Αθήνα και θεωρούσε πολύ σημαντική τη μελέτη των κλασσικών συγγραφέων και της ελληνικής φιλοσοφίας, φυσικά υπό το χριστιανικό πρίσμα. Η συμβολή του στην ανάπτυξη των γραμμάτων και της φιλανθρωπίας τον κατέστησαν μια από τις μεγαλύτερες μορφές της Χριστιανικής παράδοσης.

ier2

Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Θεωρείται πως η γλώσσα του «έσταζε μέλι» καθώς υπήρξε ο πιο χαρισματικός ρήτορας της εποχής του. Διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάπτυξη της φιλανθρωπίας. Μάλιστα τα ημερήσια συσσίτεια που οργάνωσε έτρεφαν 7.000 ανθρώπους!

Στον τομέα της φιλοσοφίας, μπορεί να απέρριπτε τις θεωρίες των αρχαίων Ελλήνων περί Θεού ωστόσο δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τις εργαλειακές μεθόδους της φιλοσοφίας τους προκειμένου να αναπτύξει μια συστηματική θεολογία.

Στη ζωή του υπήρξε υπόδειγμα ασκητή ενώ δεν παρέλειπε να καταδικάζει εκείνους τους ιερείς που πλούτιζαν από την ιδιότητά τους. Ήταν τέτοια η σκληρή κριτική που ασκούσε στους Αυτοκράτορες, που τελικά η αυλή τον κυνήγησε και τον εξόρισε. Όμως η φήμη του τον ξεπέρασε αφού θεωρείται Άγιος από όλες σχεδόν τις χριστιανικές ομολογίες.

ier3.jpg

Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός

Γνωστός και με το προσωνύμιο «θεολόγος», ο Γρηγόριος υπήρξε Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης τον 4ο αιώνα. Η επιρροή του στην Τριαδική θεολογία θεωρείται τόσο σημαντική που έγινε γνωστός ως «Τριαδικός Θεολόγος». Τα περισσότερα από τα έργα του επηρεάζουν τους σύγχρονους θεολόγους, ειδικά όσον αφορά τα τρία Πρόσωπα της Αγίας Τριάδας. Υπήρξε φίλος του Μεγάλου Βασιλείου καθώς και του αδελφού του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης.

Ήταν σφοδρός οπαδός των γραμμάτων και επιθυμούσε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ελληνόφωνων και λατινόφωνων θεολόγων της εποχής του. Εκτός από εξαιρετικός θεολόγος όμως, υπήρξε και πολύ καλός ποιητής, αφού έγραψε αρκετά ποίηματα με θεολογικά και ηθικά θέματα.

 


 

Προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τη συμμετοχή υποψηφίων στις προκαταρκτικές εξετάσεις των Σχολών Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων ακαδημαϊκού έτους 2023-2024.

 Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την Προθεσμία Υποβολής Δικαιολογητικών (pdf)

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την Προκήρυξη (pdf)

 


 

Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος - 27 Ιανουαρίου 

Η 27η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί από το 2005, ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος των Εβραίων από τη Ναζιστική Γερμανία. Εναν χρόνο πριν, με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων είχε καθιερωθεί η ίδια ημερομηνία σαν Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τους Ελληνες Εβραίους που είχαν χάσει τη ζωή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί,

Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων είναι μια από τις μεγαλύτερες θηριωδίες στην ανθρώπινη Ιστορία. Με τον όρο «Ολοκαύτωμα» αναφερόμαστε στη μεγαλύτερη γενοκτονία στην παγκόσμια ιστορία, τη γενοκτονία 6 εκατομμυρίων Εβραίων από τους ναζί

Κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, οι γερμανικές αρχές στράφηκαν εναντίον και άλλων «φυλετικά/βιολογικά κατώτερων» πληθυσμιακών ομάδων όπως: Ρομά (Τσιγγάνοι), ατόμων με αναπηρίες και ορισμένων σλαβικών λαών (Πολωνοί, Ρώσοι και άλλοι), άλλες ομάδες υπέστησαν διώξεις λόγω των πολιτικών φρονημάτων, της ιδεολογίας και των σεξουαλικών προτιμήσεών τους, όπως κομμουνιστές, σοσιαλιστές, μάρτυρες του Ιεχωβά και ομοφυλόφιλοι.

Ως κοινωνία οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ιστορική μνήμη και να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά την άνοδο του φασισμού. Σήμερα, δεν αρκεί να νιώθουμε αποτροπιασμό για τους ναζί. Εκείνο που χρειάζεται είναι να σταθούμε απέναντι σε όσους εμπνέονται από αυτούς, να επιλέξουμε την ειρήνη και όχι τον πόλεμο, την αγάπη και όχι το μίσος, την αδελφοσύνη και όχι την ξενοφοβία, την αλληλεγγύη και όχι τη μισαλλοδοξία, την ανοχή στη διαφορετικότητα και όχι τις διακρίσεις και τις προκαταλήψεις.

Στα πλαίσια ευαισθητοποίησης κι προβληματισμού έγινε σχετική παρουσίαση στην Α τάξη από την κα Ζέικου Κατερίνα.

 


 

 

Προκήρυξη Διαγωνισμού Επιλογής Σπουδαστών/τριών Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων
(ΑΣΕΙ), [Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ), Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), Σχολή Ικάρων (ΣΙ)], 
Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ)Σχολής Αξιωματικών
Νοσηλευτικής (ΣΑΝ)και Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), 
[Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού
(ΣΜΥΝ) και Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ)]Ακαδημαϊκού
Έτους 2023 -24 - Οδηγίες για Προκαταρκτικές Εξετάσεις (ΠΚΕ).


Πατήστε εδώ για να δείτε την προκήρυξη (pdf) .

  


 

Χορηγία 2.000 € για αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού στο 2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου

Ευχαριστούμε θερμά Διευθύνοντα Σύμβουλο Εταιρείας για την οικονομική προσφορά των 2.000 € προς αγορά εξοπλισμού για τα εργαστήρια Δομικών Έργων – Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πληροφορικής.

Τα εργαστήριά Δομικών Έργων – Εφαρμοσμένων Τεχνών, όντως απαρχαιωμένα τεχνολογικά, απαιτούσαν εκσυγχρονισμό με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας διδασκαλίας. Με την προσφερόμενη αναβάθμιση θα μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις σημερινές διδακτικές απαιτήσεις μιας σύγχρονης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Επίσης ο Τομέας Πληροφορικής ενισχύεται σημαντικά με την αγορά ρομποτικού εξοπλισμού και θα έχει τη δυνατότητα να εκπαιδεύσει ποιοτικά τους μαθητές και να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς με αξιώσεις.

Όπως γνωρίζετε ο εργαστηριακός εξοπλισμός είναι προαπαιτούμενο, αφενός μεν για τη σύνδεση θεωρίας-πράξης και αφετέρου για την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των μαθητών στις δεξιότητες που απαιτούν οι τομείς και γενικότερα η εκπαιδευτική διαδικασία στην ψηφιακή εποχή.

Η συμβολή αυτή του Διευθύνοντα Σύμβουλου Εταιρείας αποδεικνύει την ευαισθησία του απέναντι στις μαθητικές κοινότητες, δείχνοντας έμπρακτα τη στήριξή του σ’ αυτόν τον ευαίσθητο κρίκο της κοινωνίας μας.

Η εν λόγω εταιρεία είναι από τις μεγαλύτερες στη Δυτική Ελλάδα και χαρακτηρίζεται από επαγγελματισμό και αδιάλειπτη προσαρμογή στα τελευταία μέσα τεχνολογίας και εξοπλισμού προσφέροντας υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες και έργων στον τομέα που δραστηριοποιείται. (Ο Διευθύνων Σύμβουλος επιθυμεί να μην ανακοινωθεί τόσο το όνομα του όσο και της εταιρείας)

 


 

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Β2΄ ΕΠΙΠΕΔΟΥ (Μάρτιος 2023 – Ιούνιος 2023)

Πατήστε εδώ για να δείτε το έγγραφο.

 


 

Υποβολή δικαιολογητικών για προφορική ή γραπτή εξέταση υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, βάσει του Ν.3699/2008, στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ έτους 2023, για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το ΦΕΚ .


 

Καθορίστηκαν  με απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τα  «Γραπτώς Εξεταζόμενα» μαθήματα στις απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ τάξης των ΕΠΑ.Λ. στο πλαίσιο της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας, η εξεταστέα  ύλη  και ο  τρόπος αξιολόγησης αυτών κατά το σχολικό έτος 2022-2023.

Ειδικότερα:

«Γραπτώς Εξεταζόμενα» μαθήματα

Τα «Γραπτώς εξεταζόμενα» μαθήματα στις απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ τάξης των Ημερήσιων και Εσπερινών ΕΠΑ.Λ., στο πλαίσιο της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας, είναι τα ακόλουθα:

  1. 1. Νέα Ελληνικά
  2. Άλγεβρα (Μαθηματικά)
  3. 3. Μαθήματα Ειδικότητας

Εξεταστέα ύλη και τρόπος αξιολόγησης των «Γραπτώς Εξεταζόμενων» μαθημάτων κατά τις απολυτήριες εξετάσεις

Η εξεταστέα ύλη και ο τρόπος αξιολόγησης των «Γρα- πτώς Εξεταζόμενων» μαθημάτων στις απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ τάξης των Ημερήσιων και Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. καθορίζεται ως εξής ανά μάθημα:

1. ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Α. ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία Φ6/88415/ Δ4/18-07-2022 (Β’ 3876) υπουργική απόφαση.

Β. ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

1.1. Για την εξέταση στο μάθημα «Νέα Ελληνικά» δίνονται στους/στις μαθητές/τριες δύο (2) κείμενα (ένα λογοτεχνικό και ένα μη λογοτεχνικό), που δεν εμπεριέχονται στα βιβλία τα οποία έχουν οριστεί ως εξεταστέα ύλη στη Γ’ ΕΠΑΛ, τα οποία ανταποκρίνονται στην αντιληπτική ικανότητά τους και σχετίζονται με θεματικό κύκλο οικείο από τη σχολική διδασκαλία. Το ένα κείμενο αναφέρεται στο γνωστικό αντικείμενο της Γλώσσας και είναι μη λογοτεχνικό (δημοσιογραφικό κείμενο ή επιστημονικό ή πληροφοριακό άρθρο, συνέντευξη, κριτική, ομιλία, επιστολή, επιφυλλίδα ή δοκίμιο), ενώ το άλλο αναφέρεται στο γνωστικό αντικείμενο της Λογοτεχνίας και είναι ποιητικό ή πεζό (διήγημα ή απόσπασμα από μυθιστόρημα ή θεατρικό έργο). Τα δύο κείμενα έχουν θεματική συνάφεια και συνοδεύονται από σύντομο εισαγωγικό σημείωμα χωρίς ερμηνευτικά σχόλια. Το μη λογοτεχνικό κείμενο μπορεί να είναι διασκευασμένο για τις ανάγκες της αξιολόγησης.

Οι μαθητές/τριες καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα που περιλαμβάνονται σε τρεις (3) δραστηριότητες που συνοδεύουν κάθε κείμενο, από τις οποίες:

α. μία (1) αφορά στην κατανόηση του κειμένου, μπορεί να διαιρείται σε δύο ερωτήματα ίδιας περίπου βαρύτητας και βαθμολογείται με 15 μονάδες,

β. μία (1) αφορά στην προσέγγιση της δομής και της γλώσσας του κειμένου, μπορεί να διαιρείται σε δύο (2)
ερωτήματα και βαθμολογείται με 10 μονάδες,

γ. μία (1) αφορά στην ερμηνεία-παραγωγή λόγου και βαθμολογείται με 25 μονάδες.

Συνολικά, οι δραστηριότητες κατανόησης και προσέγγισης της γλώσσας των δύο κειμένων βαθμολογούνται με 50 (2Χ15+2Χ10) μονάδες και οι δραστηριότητες παραγωγής λόγου με 50 (2X25) μονάδες.

1.2. Όσον αφορά στο μη λογοτεχνικό κείμενο, οι υποψήφιοι/-ες καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα που περιλαμβάνονται σε τρεις (3) δραστηριότητες που το συνοδεύουν:

α. Με την πρώτη δραστηριότητα, που αφορά στην κατανόηση του κειμένου, ελέγχεται η ικανότητα των υποψηφίων:

αα. με ποικίλες ερωτήσεις ανοικτού και κλειστού τύπου να εντοπίζουν και να παρουσιάζουν τις πληροφορίες που περιέχονται στο κείμενο, τις βασικές ιδέες και τα επιχειρήματα του συγγραφέα, το πρόβλημα που θέτει, τις θέσεις που υποστηρίζει, να συσχετίζουν το βασικό μήνυμα του κειμένου με τις περιστάσεις επικοινωνίας και τον σκοπό για τον οποίο γράφτηκε, καθώς και με τους τρόπους και τα μέσα πειθούς που αξιοποιούνται στο κείμενο ή/και

ββ. να αποδίδουν περιληπτικά και να πυκνώνουν το νόημα μέρους του κειμένου λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένο επικοινωνιακό πλαίσιο.

β. Με τη δεύτερη δραστηριότητα, που αφορά στην προσέγγιση της δομής και της γλώσσας του κειμένου, ελέγχεται η ικανότητα των υποψηφίων:
αα. να αναγνωρίζουν τη βασική δομή του κειμένου ή τη δομή και τον τρόπο ανάπτυξης μιας παραγράφου, ββ. να εντοπίζουν τις διαρθρωτικές λέξεις/φράσεις που βοηθούν στη συνοχή και νοηματική αλληλουχία του κειμένου,

γγ. να αποδίδουν το περιεχόμενο των παραγράφων ή ενοτήτων του κειμένου με πλαγιότιτλους,

δδ. να μετασχηματίζουν λέξεις ή φράσεις ή μέρη ή και ολόκληρο το κείμενο αλλάζοντας τη γραμματική μορφή, τη σύνταξη, το λεξιλόγιο (συνώνυμα ή συνώνυμες φράσεις, αντώνυμα, παράγωγα, σύνθετα κ.λπ.), τα σημεία στίξης, σύμφωνα με συγκεκριμένες περιστάσεις επικοινωνίας και

εε. να σχολιάζουν το επικοινωνιακό αποτέλεσμα, να ερμηνεύουν λέξεις-φράσεις του κειμένου με βάση τα κειμενικά συμφραζόμενα και το επικοινωνιακό πλαίσιο.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να αναπτύσσεται σε δύο (2) ερωτήματα.

γ. Με την τρίτη δραστηριότητα, που αφορά στην παραγωγή λόγου, ζητείται από τους/τις υποψήφιους/-ες να συντάξουν δικό τους κείμενο, ενταγμένο σε επικοινωνιακό πλαίσιο σε συνάρτηση με το κείμενο αναφοράς, στο οποίο κρίνουν ή σχολιάζουν σημεία του κειμένου ή αναπτύσσουν τεκμηριωμένα προσωπικές απόψεις. Το κείμενο αναπτύσσεται με τη μορφή κειμένου επιχειρηματολογίας (δημόσια ομιλία, επιστολή, άρθρο) και έχει έκταση 200-250 λέξεις.

1.3. Όσον αφορά στο λογοτεχνικό κείμενο, οι υποψήφιοι/-ες καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα που περιλαμβάνονται στις παρακάτω δραστηριότητες:

α. Με την πρώτη δραστηριότητα, που αφορά στην κατανόηση του κειμένου, ελέγχεται η ικανότητα των υποψηφίων:

αα. με ποικίλες ερωτήσεις ανοικτού και κλειστού τύπου να εντοπίζουν στο κείμενο πληροφορίες όπως πρόσω- πα, χώρο, χρόνο, κοινωνικό πλαίσιο δράσης των προσώπων, τα γεγονότα/αίτια που κατευθύνουν τη δράση των αφηγηματικών ηρώων, τα βασικά θέματα, ιδέες που απασχολούν τον/τη λογοτέχνη και τη στάση που υιοθετεί απέναντι σε αυτά/αυτές, τεκμηριώνοντας την άποψή τους με στοιχεία του κειμένου,

ββ. να αναλύουν κάποιον από τους χαρακτήρες με βάση τα δεδομένα του κειμένου,

γγ. να επισημαίνουν τα σύμβολα, τις φωνές, τις σιωπές σε ένα ποιητικό ή θεατρικό κείμενο και να παρουσιάζουν με δικά τους λόγια το νόημα που τους δίνουν.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να αναπτύσσεται σε δύο (2) ερωτήματα ίδιας βαρύτητας περίπου. Μόνο ένα από αυτά μπορεί να είναι ερώτηση ανοικτού τύπου και η απάντηση στην ερώτηση ανοικτού τύπου μπορεί να κυμαίνεται από 50 έως 60 λέξεις.

β. Με τη δεύτερη δραστηριότητα, που αφορά στην προσέγγιση της γλώσσας του κειμένου, ελέγχεται η ικανότητα των υποψηφίων με ερωτήσεις ποικίλων τύπων:

αα. να διακρίνουν «τι» λέει το κείμενο από το «πώς» το λέει το κείμενο και να αναγνωρίζουν τα βασικά σημεία οργάνωσης της αφηγηματικής πλοκής ή της ποιητικής γραφής,

ββ. να εντοπίζουν μέσα στο κείμενο συγκεκριμένους δείκτες (αφηγηματικούς τρόπους, αφηγηματικές τεχνικές, τα ρηματικά πρόσωπα κ.ά.),

γγ. να εντοπίζουν εκφραστικά μέσα -τρόπους (μεταφορές, παρομοιώσεις, επαναλήψεις, αντιθέσεις, εικόνες κ.λπ.) και να ερμηνεύουν τη λειτουργία τους στο κείμενο.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να αναπτύσσεται σε δύο (2) ερωτήματα, στα οποία η βαθμολογία επιμερίζεται.

γ. Με την τρίτη δραστηριότητα, που αφορά στην ερμηνεία και την παραγωγή λόγου σε ένα θέμα αναγνωστικής ανταπόκρισης, ζητείται από τους/τις υποψήφιους/-ες να αξιολογήσουν ιδέες, αξίες, στάσεις, συμπεριφορές που αναδεικνύονται στο κείμενο με βάση είτε τα κειμενικά συμφραζόμενα είτε τα ιστορικά και ιδεολογικά συμφραζόμενα της εποχής παραγωγής του έργου (εφόσον τους δίνονται σχετικές πληροφορίες), να τις συγκρίνουν με αυτές του σήμερα ή να τις συσχετίσουν με προσωπικές εμπειρίες, βιώματα, συναισθήματα κ.λπ.

Η έκταση του μαθητικού κειμένου μπορεί να κυμαίνεται από 100 έως 150 λέξεις.

Τα κείμενα, η τρίτη δραστηριότητα του γνωστικού αντικειμένου της Γλώσσας που βαθμολογείται με 25 μονάδες και η τρίτη δραστηριότητα του γνωστικού αντικειμένου της Λογοτεχνίας, που επίσης βαθμολογείται με 25 μονάδες, λαμβάνονται με κλήρωση από την Τράπεζα Θεμάτων. Οι υπόλοιπες δραστηριότητες ορίζονται από τους/τις διδάσκοντες/-ουσες το μάθημα.

2. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (ΑΛΓΕΒΡΑ)

Α. ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ

Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία Φ6/88415/ Δ4/18-07-2022 (Β’ 3876) υπουργική απόφαση.

Β. ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Για την εξέταση του μαθήματος «Μαθηματικά (Άλγεβρα)», ισχύουν τα εξής:

α. Δίνονται στους/στις μαθητές/-τριες τέσσερα (4) θέματα από την εξεταστέα ύλη, τα οποία μπορούν να αναλύονται σε υποερωτήματα, με τα οποία ελέγχεται η δυνατότητα αναπαραγωγής γνωστικών στοιχείων, η γνώση εννοιών και ορολογίας και η ικανότητα εκτέλεσης γνωστών αλγορίθμων, η ικανότητα του/της μαθητή/- τριας να αναλύει, να συνθέτει και να επεξεργάζεται δημιουργικά ένα δεδομένο υλικό, καθώς και η ικανότητα επιλογής και εφαρμογής κατάλληλης μεθόδου.

β. Τα τέσσερα (4) θέματα που δίνονται στους/στις μαθητές/-τριες διαρθρώνονται ως εξής:

αα. Το πρώτο θέμα αποτελείται από ερωτήματα θεωρί- ας που αφορούν έννοιες, ορισμούς λήμματα, προτάσεις, θεωρήματα και πορίσματα. Με το θέμα αυτό ελέγχεται η κατανόηση των βασικών εννοιών, των σπουδαιότερων συμπερασμάτων, καθώς και η σημασία τους στην οργάνωση μιας λογικής δομής.

ββ. Το δεύτερο θέμα αποτελείται από μία άσκηση που είναι εφαρμογή ορισμών, αλγορίθμων ή προτάσεων (ιδιοτήτων, θεωρημάτων, πορισμάτων).

γγ. Το τρίτο θέμα αποτελείται από μία άσκηση που απαιτεί από τον/τη μαθητή/-τρια ικανότητα συνδυασμού και σύνθεσης εννοιών και αποδεικτικών ή υπολογιστικών διαδικασιών.

δδ. Το τέταρτο θέμα αποτελείται από μία άσκηση ή ένα πρόβλημα που η λύση της/του απαιτεί από τον/τη μαθητή/-τρια ικανότητες συνδυασμού και σύνθεσης γνώσεων, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη στρατηγικών επίλυσής της/του.

γ. Η βαθμολογία κατανέμεται ανά είκοσι πέντε (25) μονάδες στο καθένα από τα τέσσερα θέματα. Η κατανομή της βαθμολογίας στα επιμέρους ερωτήματα μπορεί να διαφοροποιείται και καθορίζεται στη διατύπωση των θεμάτων.

δ. Στο μάθημα των Μαθηματικών (Άλγεβρα) στη Γ’ τάξη Ημερήσιου και Εσπερινού Γενικού Λυκείου, το δεύτερο και το τέταρτο θέμα λαμβάνονται με κλήρωση από την Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας, ενώ το πρώτο και το τρίτο θέμα επιλέγονται από τους/ τις διδάσκοντες/-ουσες το μάθημα.

3. ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ο τρόπος και το κριτήριο αξιολόγησης για τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα της Γ’ τάξης ΕΠΑ.Λ. που έχουν καθοριστεί ανά ειδικότητα, περιλαμβάνει τέσσερα (4) ισόβαθμα θέματα, που βαθμολογούνται με 25 μονάδες το καθένα. Το πρώτο και το τρίτο θέμα ορίζονται από τους/τις διδάσκοντες/-ουσες το μάθημα. Το δεύτερο και το τέταρτο θέμα λαμβάνονται με κλήρωση από την Τράπεζα Θεμάτων.

Συγκεκριμένα, η εξέταση των μαθημάτων ειδικότητας που έχουν χαρακτηριστεί ως «γραπτώς εξεταζόμενα» σύμφωνα με το άρθρο 1 της παρούσας και τους πίνακες του παραρτήματος Ι της υπό στοιχεία Φ4/72379/ Δ4/09.05.2019 (Β’ 1675) υπουργικής απόφασης, πραγματοποιείται ως εξής:

  1. 1. Θεωρητικά μαθήματα και θεωρητικό μέρος μεικτών μαθημάτων: Τα θέματα της γραπτής εξέτασης ταξινομούνται σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει ερωτήσεις που μπορεί να αναλύονται σε υποερωτήματα με σκοπό τον έλεγχο της κατανόησης της διδαχθείσας ύλης. Η δεύτερη ομάδα μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις εφαρμογών ή και προβλήματα ή άλλα ερωτήματα ή μελέτες περίπτωσης με σκοπό τον έλεγχο της κριτικής σκέψης των μαθητών/τριών καθώς και της ικανότητας εφαρμογής της αποκτηθείσας γνώσης. Η βαθμολογία κατανέμεται κατά 50% στην πρώτη ομάδα και κατά 50% στη δεύτερη.
  2. Μαθήματα Σχεδιαστικού Περιεχομένου: Τα μαθήματα σχεδιαστικού περιεχομένου «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΌ ΣΧΈΔΙΟ» της ειδικότητας «Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής» του Τομέα Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, «ΓΡΑΜΜΙΚΌ ΣΧΈΔΙΟ» της ειδικότητας «Επιπλοποιίας-Ξυλογλυπτικής» και «ΣΧΈΔΙΟ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΠΟΙΊΑΣ» της ειδικότητας «Αργυροχρυσοχοΐας» του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών, εξετάζονται όπως προβλέπεται στο άρθρο 3 της υπό στοιχεία Φ4/72379/Δ4/09-05-2019 (Β’ 1675) υπουργικής απόφασης, για την τελική γραπτή εξέταση κατά τις προαγωγικές, απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις. Η εξέταση θα είναι προσαρμοσμένη στο χρονικό περιθώριο των τριών (3) ωρών, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 124 του ν. 4610/2019 (Α’ 70). 

 


 

Διαδίκτυο και Ασφάλεια Πλοήγησης

ashhpo

Τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022 ο κ. Λουρόπουλος Α. καθηγητής Πληροφορικής πραγματοποίησε παρουσίαση στους μαθητές των τμημάτων Δ2, ΣΤ1, και ΣΤ2 του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας, με θέμα  "Διαδίκτυο και Ασφάλεια Πλοήγησης".  Χρησιμοποιήθηκε οπτικοακουστικό υλικό και το ενδιαφέρον και η συμμετοχή των μαθητών ήτανε ιδιαίτερη . Η δράση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της κινητοποίησης των εκπαιδευτικών για συμμετοχή σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και καινοτόμες δράσεις με άλλα σχολεία.

 


 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2ου ΕΠΑΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Ευχαριστούμε θερμά τον κο. Κωστούλα,

για την οικονομική προσφορά των 500 € για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού. Για πολλοστή φορά ο κος Κωστούλας αποδεικνύει εμπράκτως την πίστη του στο θεσμό της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα της επαγγελματικής, που αποτελεί μονόδρομο για τη διέξοδο από τις δύσκολες στιγμές που βιώνει ο τόπος μας.

Στα Επαγγελματικά Λύκεια ο εργαστηριακός εξοπλισμός είναι προαπαιτούμενο, αφενός μεν για τη σύνδεση θεωρίας-πράξης και αφετέρου για την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των μαθητών στις δεξιότητες που απαιτεί ο τομέας Πληροφορικής και γενικότερα η εκπαιδευτική διαδικασία στην ψηφιακή εποχή.

Θα ήτανε παράλειψη να μην αναφερθούμε στο μεγαλείο του και ως άνθρωπο και ως ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Παναιτωλικός γράφοντας ανεξίτηλα ιστορικές σελίδες για την ομάδα μας και την πόλη μας.


  

Πολυήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη- Σόφια 

Το σχολείο μας στα πλαίσια υλοποίησης των πολιτιστικών προγραμμάτων «Ελληνισμός της Ανατολικής Ρωμυλίας», Χοροί της Ανατολικής Ρωμυλίας» και « Χριστιανισμός και Ορθοδοξία της Ανατολικής Ρωμυλίας», διοργάνωσε και πραγματοποίησε πολυήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη- Σόφια. 

Την πρώτη ημέρα οι συμμετέχοντες στα προγράμματα επισκέφθηκαν τους Βασιλικούς Τάφους και το Μουσείο της Βεργίνας. 

Η ξενάγηση ήταν όντως ενδιαφέρουσα και οι μαθητές και οι καθηγητές έμειναν ενθουσιασμένοι, γνωρίζοντας ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Ελληνικού Μακεδονικού πολιτισμού.  

Τη δεύτερη μέρα ταξίδεψαν στο στην τουριστική περιοχή Μπάνσκο και αργά το βράδυ έφτασαν στη Σόφια. 

Την τρίτη μέρα αναχώρησαν για τη Φιλιππούπολη και επισκέφτηκαν το μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μπάτσκοβο, από τα μεγαλύτερα μοναστήρια της Βουλγαρίας. 

Κατόπιν περιηγήθηκαν στην παλαιά πόλη της Φιλιππούπολης γνωστή για το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό της ύφος. Θαύμασαν το σπίτι- μουσείο του Κουγιουμτζόγλου και τους παλαιούς μιναρέδες. 

Την τέταρτη ημέρα επισκέφθηκαν τον ναό του Αλεξάντερ Νέφσκι, το Προεδρικό Μέγαρο, το ιστορικό Κοινοβούλιο, τη Ρώσικη εκκλησία της Αγίας Nedelaya και είδαν την όπερα. 

Την πέμπτη μέρα  πραγματοποιήθηκε η επιστροφή   δια μέσου Σαντάνσκι από τις πιο γνωστές λουτροπόλεις της Βουλγαρίας. 

Οι μαθητές έχοντας σύμμαχο τον καιρό, χάρηκαν την περιήγησή τους  στην όμορφη πόλη της Θεσσαλονίκης και κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύκτας. 

Οι συνοδοί καθηγητές Φλωρόπουλος Αθανάσιος (Διευθυντής), τις κ. Γεωργίου Ειρήνη, Βετσοπούλου Ελένη, Παπαδογεώργου Σπυριδούλα, Μακρυγιάννη Χριστίνα και Αγγελάκη Αναστασία λειτούργησαν με ευσυνειδησία και ευαισθησία απέναντι στους μαθητές και συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδρομής. Τέλος συγχαίρουμε τους μαθητές οι οποίοι ομολογουμένως είχαν άψογη συμπεριφορά και τα οποιαδήποτε προβλήματα που δημιουργήθηκαν διευθετήθηκαν με συναινετικό τρόπο. 

b1

b2

 

b3

b4

b5

b6

b7

b8

b9

b10

b11

b12

b13

b14

b15

b16

b17

b18

b19

b20

 

 


 

 

Διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο “Χρήση της Διαδικτυακής Πλατφόρμας Σύγχρονης Εκπαίδευσης Webex ”.

WEBEXMEETINGS

Στις 15/12/2022, στα πλαίσια της ενδοσχολικής επιμόρφωσης του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο "Χρήση της Διαδικτυακής Πλατφόρμας Σύγχρονης Εκπαίδευσης Webex” από τον Μαρκή Γεώργιο, εκπαιδευτικό Πληροφορικής του σχολείου μας. 

Η διαδικτυακή πλατφόρμα Webex αποτέλεσε βασικό μέσο διδασκαλίας στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση των μαθητών των σχολείων κατά τη διάρκεια της εμφάνισης και εξάπλωσης του covid. Χρησιμοποιείται και σήμερα στην πλειοψηφία των επιμορφώσεων των εκπαιδευτικών και στα διαδικτυακά σεμινάρια. 

Στο σεμινάριο παρουσιάστηκαν τα διαθέσιμα μενού της πλατφόρμας με τα οποία ο εκπαιδευτικός μπορεί να ελέγξει πλήρως το εικονικό δωμάτιο. 

Επίσης παρουσιάστηκε η ενσωματωμένη εφαρμογή Polling του Webex με την οποία ο εκπαιδευτικός μπορεί να δημιουργήσει και να πραγματοποιήσει στην εικονική τάξη πρόχειρα διαγωνίσματα τα αποτελέσματα των οποίων είναι άμεσα διαθέσιμα. Επίσης μπορεί να δημιουργήσει ερωτηματολόγια όπως και ερωτήσεις για συλλογή στατιστικών από τους συμμετέχοντες σε διαδικτυακό σεμινάριο. 

Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου ήταν μεγάλη δείχνοντας το αμείωτο ενδιαφέρον τους για τη συγκεκριμένη διαδικτυακή πλατφόρμα.

   


 

14 Δεκέμβρη Ημέρα Αγάπης 

Ομάδα δράσης Εθελοντισμού 2ου ΕΠΑ.Λ 

Η Παγκόσμια Ημέρα Αγάπης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Δεκέμβρη. Στόχος της συγκεκριμένης ημέρας είναι να παραμερίσουμε όλα τα αρνητικά συναισθήματα, τις σκέψεις και τα λόγια που ειπώθηκαν. Να σκεφτόμαστε μόνο θετικά! 

Το παράδοξο με την Αγάπη είναι πως, ενώ σου δίνει εξαιρετική ελευθερία, την ίδια στιγμή σε δένει με τον άλλο. Δεν μπορεί να αγοραστεί ή να πουληθεί. Δεν μπορεί να αγοραστεί ή να πουληθεί. Δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί ν΄ αντιμετωπίσει. Η Αγάπη είναι μεγαλύτερη ευλογία!

 Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτής της ημέρας, το 2ο ΕΠΑ.Λ Αγρινίου, το σχολείο μας, έδειξε γι’ άλλη μια χρονιά, έμπρακτα την Αγάπη του! Το Χαμόγελο του Παιδιού και φέτος, ήταν ο αποδέκτης της Αγάπης της σχολικής μας μονάδας (μαθητών-γονέων και εκπαιδευτικών) παρά τις αντίξοες συνθήκες της εποχής! 

Οι εκπαιδευτικοί της δράσης «Εθελοντισμός» με τη συνδρομή των μαθητών του σχολείου παρέδωσαν τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια αλλά και ένα χρηματικό ποσό στον υπεύθυνο του Χαμόγελου του Παιδιού, κάνοντας πράξη τις ιδέες της ομάδας:

 Η Αγάπη είναι δωρεάν!!! Μοιραστείτε την για να την λάβετε! 

Αγάπη δεν είναι τι λες! Αγάπη είναι τι κάνεις! 

«Σπείρε Αγάπη κι ας μη θερίσεις. Έτσι, για να μοσχοβολάει ο τόπος»   (Ποταμίτης)  

x1

x2

 

x3

x5

x4

x6

x7

x8

 


 

Χριστουγεννιάτικος στολισμός 

Ο ερχομός των Χριστουγέννων δημιουργεί ευχάριστη διάθεση που συνοδεύεται από ευγενή συναισθήματα, δημιουργώντας εορταστικό κλίμα παντού. Σε μια τέτοια ατμόσφαιρα οι μαθήτριες του τμήματος Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων με την καθηγήτρια τους κα Εύη Ξένου στόλισαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο του σχολείου μας, δημιουργώντας τη δική τους σύνθεση, με στολίδια και χρώματα της επιλογής τους.

 Απολαύστε το μαζί με άλλες υπέροχες χριστουγεννιάτικες δημιουργίες !

Βίντεο1

Βίντεο2 

imgx1

imgx2

 

 


 

5η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

ethelontismos-eikona

 Η 5η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού το 1985, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα εκατομμύρια των εθελοντών, που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους.

Στo πλαίσιο των δράσεων του σχολείου μας, με αφορμή την 5η Δεκεμβρίου ως «Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού» πραγματοποιήθηκε και φέτος παρουσίαση στους μαθητές της Α’ τάξης του Λυκείου μας. Η παρουσίαση είχε διττό σκοπό: να ενημερώσει τα παιδιά για την αξία της ανιδιοτελούς προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο αφενός, και να εμφυσήσει σ΄αυτά τις αρχές του εθελοντισμού και κυρίως την ενσυναίσθηση αφετέρου. 

Οι μαθητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την παρουσίαση και συμμετείχαν σε διάλογο που ακολούθησε σχετικά με τις δράσεις που πραγματοποιούνται στο σχολείο μας. Μετά την ενημέρωση έδειξαν έμπρακτα την ευαισθητοποίηση τους στα θέματα εθελοντισμού συνεισφέροντας σε κάθε δράση, υλικά αλλά και αναλαμβάνοντας ρόλους ευθύνης. 

ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ 2ου ΕΠΑ.Λ ΑΓΡΙΝΙΟΥ 

 


 

Διδακτική επίσκεψη στην GAEA

gaia3

 Στα πλαίσια του μαθήματος ερευνητική εργασία με θέμα ΄΄ περί ελαίου ο λόγος ‘’ την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022 το τμήμα Α4 του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου επισκέφθηκε το εργοστάσιο παραγωγής συσκευασίας και τυποποίησης GAEA στο Αγρίνιο.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Παρακολούθησαν τις αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής ,την εμφιάλωση ελαιόλαδου και επιτραπέζιων ελιών και ενημερώθηκαν για τα καινοτόμα προϊόντα της εταιρείας.

Οι υψηλές προδιαγραφές ποιότητας των προϊόντων στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου και η δυναμικότητα παραγωγής ευαισθητοποίησαν τους μαθητές.Η ξενάγηση των υπευθύνων παραγωγής ενεργοποίησαν το ενδιαφέρον των μαθητών για το βασικό προϊόν που παράγεται στον τόπο μας και αποτελεί το επίκεντρο της ελληνικής μεσογειακής διατροφής.

  

gaia1

 

gaia 

 


Έναρξη διαδικασιών για την έκδοση Πιστοποιητικών Επταμελών Επιτροπών υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις για την Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024  

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με την με αρ. πρωτ. Φ.152/ 148604/ Α5/30-11-2022 Εγκύκλιο, οι υποψήφιοι με σοβαρές παθήσεις που ενδιαφέρονται για να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, καλούνται να αποστείλουν Αίτηση με τα απαραίτητα  δικαιολογητικά από την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022. σε μια από τις Επταμελείς Επιτροπές οι οποίες έχουν συγκροτηθεί σε 14 Νοσοκομεία της χώρας. 

Επισημαίνουμε ότι η υποβολή της αίτησης και των δικαιολογητικών στις ανωτέρω ημερομηνίες, λόγω των ειδικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν στα Νοσοκομεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας (COVID-19), θα πρέπει να γίνει ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή και απόδειξη παραλαβής ή ταχυμεταφορά (courier) σε μία μόνο από τις Επταμελείς Επιτροπές των Νοσοκομείων και με καταληκτική ημερομηνία της ταχυδρομικής σήμανσης την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022. Για το σκοπό αυτό οι υποψήφιοι πρέπει να συμβουλεύονται τα στοιχεία ταχυδρομικής αποστολής από τον συνημμένο στην εγκύκλιο πίνακα και εκτός από την ακριβή διεύθυνση του Νοσοκομείου που θα επιλέξουν, θα πρέπει αναφέρουν  την ένδειξη «Για την Επταμελή Επιτροπή Εξέτασης δικαιολογητικών υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις». 

Για την εγκύκλιο (pdf) πατήστε εδώ. 

Για την αίτηση (doc) πατήστε εδώ 

Για το ΦΕΚ με την ΚΥΑ (pdf) πατήστε εδώ. 

 


 

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας

 p1

Οι μαθητές/τριες των τμημάτων Β1, Β4 και Βπ1 του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου, πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών στα πλαίσια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, ‘Άθληση στην αρχαιότητα’. Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις τρεις μεγάλες αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, να ενημερωθούν από το πλούσιο πληροφοριακό υλικό για τη μνημειακή τοπογραφία της πόληςκαι να θαυμάσουν αντικείμενα, χάρτες και χώρους που σχετίζονται τόσο με την καθημερινή ζωή όσο και με τον δημόσιο βίο των κατοίκων της πόλης αλλά και των οικισμών της περιφέρειας της δυτικής Αχαΐας από τα προϊστορικά έως τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια (3000 π.Χ. - 4ος αι. μ.Χ.). Επιπλέον, έγινε εκτενής ενημέρωση από τη γυμνάστρια του σχολείου, κ. Βετσοπούλου Ελένη, σχετικά με τον σημαντικό ρόλο της άθλησης στην αρχαιότητα και πόσο αυτή επηρέασε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.  

Συνοδοί καθηγητές: Βετσοπούλου Ε. (ΠΕ11), Παπαδογεώργου Σπ. (ΠΕ87.03), Μητρογιώργος Γ. (ΠΕ87.02)

 p2

p3 

 


  

Υποβολή Αίτησης–Δήλωσης για συμμετοχή στις  Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ έτους 2023

 Όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, όλοι οι υποψήφιοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2023 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές.

 Η προθεσμία για φέτος ορίζεται από Τρίτη 29-11-2022 ως και Δευτέρα 12-12-2022 για όλους τους υποψηφίους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ). Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία Αίτηση-Δήλωση.

 Ο υποψήφιος (μαθητής ή απόφοιτος) μπορεί να προμηθεύεται την Αίτηση – Δήλωση που αναλογεί στην περίπτωσή του είτε από το διαδίκτυο, είτε από το Λύκειό του. Στη συνέχεια  θα συμπληρώνει την Αίτηση - Δήλωση σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο και θα προσέρχεται στο Λύκειό του, για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή της. Στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr, στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, αναρτώνται τα κατά περίπτωση υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης και οι σχετικές εγκύκλιοι που περιγράφουν πλήρως τη διαδικασία και τα αναλυτικά δικαιολογητικά για κάθε κατηγορία υποψηφίου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, μαθητής ή απόφοιτος). Επίσης, αποστέλλονται ήδη στα Λύκεια οι σχετικές εγκύκλιοι με τα αντίστοιχα υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης.

 Η εγκύκλιο της  Αίτησης-Δήλωσης για τις πανελλαδικές των ΕΠΑΛ εδώ:

 ΗΑίτηση- Δήλωση εδώ:


 

 

 

Διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο "Χρήση της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης e-class για εκπαιδευτικούς”

 

e-taxi-logo 

 

Στις 28/11/2022, στα πλαίσια της ενδοσχολικής επιμόρφωσης του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο "Χρήση της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης e-class για εκπαιδευτικούς” με παρουσιαστή τον κο Τίτη Άγγελο, εκπαιδευτικό Πληροφορικής του σχολείου μας. 

Η πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης e-class του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου είναι μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική πλατφόρμα που ξεφεύγει από μία απλή εφαρμογή συλλογής εκπαιδευτικού υλικού, παρέχοντας αξιοσημείωτες δυνατότητες αναβάθμισης της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου στους εκπαιδευτικούς που θα την επιλέξουν. 

 Στο σεμινάριο παρουσιάστηκαν τα διαθέσιμα εργαλεία δημιουργίας και διαχείρισης ενός μαθήματος όπως η εγγραφή χρηστών και η δημιουργία ομάδων. 

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνοπτική επίδειξη του τρόπου χρήσης των εργαλείων οργάνωσης και δημιουργίας εκπαιδευτικού υλικού όπως τα Έγγραφα, οι Ασκήσεις, η Τράπεζα ερωτήσεων, οι Εργασίες, η Γραμμή μάθησης και το Διαδραστικό περιεχόμενο. Επίσης, αναφέρθηκαν τρόποι αξιοποίησης εργαλείων επικοινωνίας της πλατφόρμας όπως οι Ανακοινώσεις, τα Μηνύματα και η Συζήτηση.

 Οι εκπαιδευτικοί του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου με τη συμμετοχή τους στις ποικίλες δράσεις ενδοσχολικής επιμόρφωσης του σχολείου μας δείχνουν το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για οτιδήποτε μπορεί να τους βοηθήσει στο εκπαιδευτικό τους έργο. 

  


 

Tipping Point:Ο κόσμος στην τάξη σου!

11 

Tο 2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου συνεχίζει για 4η σχολική χρονιά την υλοποίηση των δράσεων με το “Tipping Point” στα πλαίσια του μαθήματος Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Στις 18 Νοεμβρίου 2022, οργάνωσε την πρώτη ομαδική συνεδρία, μέσω online  video, με μέντορα τον κ. Δ. Μαυρουδή, έναν από τους 100 μέντορες του Tipping Point. Ο κ. Μαυρουδής εργάζεται ως   Μηχανικός Λογισμικού στην εταιρεία Test Dialectica, μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών πληροφοριών που διαμορφώνει την καλύτερη λήψη αποφάσεων παγκοσμίως.

 Σκοπός της υλοποίησης αυτής της δράσης ήταν η διεύρυνση των οριζόντων των μαθητών ώστε να τους βοηθήσει να κάνουν επιλογές που θα είναι πιο κοντά στα πραγματικά ενδιαφέροντά τους στον τομέα της Πληροφορικής.Όπως ανέφερε και ο ίδιος, «η   πληροφορική με τις εξειδικεύσεις της διαδραματίζει πλέον έναν κορυφαίο και με ολοένα αυξανόμενη σημασία ρόλο στις εξελίξεις της τεχνολογίας και της επιστήμης σε διεθνές επίπεδο».

 Στις 23 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε και δεύτερη ομαδική συνεδρία, μέσω online  video, με μέντορα την κα. Δήμητρα Θεοχάρη. Η κα. Θεοχάρη ζει και εργάζεται στο Ueberlingen της Νότιας Γερμανίας, σαν αρχιτέκτων μηχανικός (ΕΜΠ) και αρχιτέκτων τοπίου (MLA I ap, UTSOA)  στο γραφείο αρχιτεκτονικής τοπίου και αστικής υδρολογίας. Μιλώντας για την Αρχιτεκτονική Τοπίου τόνισε ότι εκπαιδευτικός στόχος του μαθήματος είναι η εξοικείωση των σπουδαστών με τις βασικές παραμέτρους της Αρχιτεκτονικής Τοπίου. Η ίδια τόνισε ότι «αντιμετωπίζουμε τις νέες προκλήσεις στο σχεδιασμό πόλεων με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και πρωτοποριακών ιδεών διαχείρισης υδάτων και χώρων πρασίνου με στόχο την οικολογική, πολιτισμική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των πόλεων με βιώσιμο αλλά και ανταγωνιστικό τρόπο. Εξέχοντα παραδείγματα από υλοποιήσιμες λύσεις από διάφορες πόλεις της Ευρώπης, της Κίνας και τη Σιγκαπούρη μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για λύσεις στον ελληνικό χώρο, σε μικρές και μεγάλες πόλεις».

 Οι εικόνες που ακολουθούν αναφέρονται στην ενσωμάτωση φυσικών οικοσυστημάτων στο αστικό τοπίο και υλοποιήθηκαν από την ομάδα στην οποία συμμετέχει η κα. Θεοχάρη.

123 

Ο ποταμός Kallang πλημμυρίζει συγκρατώντας μεγάλες μάζες νερού. Λίγες ώρες μετά τα νερά ακολουθούν την πορεία του ποταμού, αφήνοντας το χώρο προς χρήση στην κοινότητα. Πηγή: Ramboll Studio Dreiseitl. 

 3

Το πάρκο Bi Shan Ang Mo Kio στη Σιγκαπούρη μετά την ανάδειξή του ποταμού Kallang. Πηγή: Ramboll Studio Dreiseitl


Ο Αέναος Κύκλος της βίας

 abk

Πώς μπορούμε να σπάσουμε τον κύκλο της βίας; 

Οι άνθρωποι γίνονται επιθετικοί όταν έχουν βιώσει τραυματικές εμπειρίες ή έχουν ακάλυπτες ανάγκες και δεν τους έχει δοθεί η ευκαιρία να θεραπευτούν από αυτές τις εμπειρίες μέσα σε μία ατμόσφαιρα αποδοχής και αγάπης. Σημαντικός παράγοντας στον περιορισμό του φαινομένου της βίας και επιθετικότητας είναι η ικανότητα να επιλύουμε δημιουργικά τις συγκρούσεις μας μέσα στο σχολικό πλαίσιο. 

Οι μαθητές της Β’ Λυκείου του σχολείου μας συμμετείχαν σε βιωματική άσκηση με τίτλο «Σπάζοντας τον κύκλο της βίας» μελετώντας τα τέσσερα στάδια ανάπτυξης της βίας. Στόχος της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση σε θέματα έγκαιρης παρέμβασης, αποτροπής θυματοποίησης στο σχολικό πλαίσιο παράλληλα με την εύρεση εναλλακτικών, υγιών τρόπων διευθέτησης των προβλημάτων. 

 


 

Ημέρα Μνήμης Πολυτεχνείου 2022

 

poly

 

Η εκδήλωση για την ημέρα μνήμης του Πολυτεχνείου, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022 στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας, ήταν ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε όλους αυτούς που αντιστάθηκαν στον αυταρχισμό και την καταπίεση, σ’ αυτούς που αγωνίστηκαν για «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία». Γιατί η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 είναι μια αφορμή να μιλήσεις για ιδέες όπως η δημοκρατία, η ισονομία, τα δικαιώματα, οι υποχρεώσεις και να αντισταθείς ενάντια σε κάθε μορφή βίας, τη βία της εξουσίας, τη βία του διπλανού, τη βία της ανοησίας, τη βία του όχλου και των μαζών. 

Το πρόσωπο του Πολυτεχνείου δεν είναι απόμακρο, δεν είναι ηρωικό. Είναι ανθρώπινο. Είναι γνήσιο. Δεν είναι ξένο. Είναι το πρόσωπο των παιδιών που ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο, έναν πιο δίκαιο κόσμο. Μας πείθει να συμμετέχουμε, να εκφραζόμαστε, να κρίνουμε, να ελέγχουμε, να αποφασίζουμε, να συνυπάρχουμε, να αγωνιζόμαστε και ενωμένοι να νικάμε! 

Η ουσία μετρά… Κι η ουσία λέει θέλω να είμαι ελεύθερος! 

Ακούστηκαν τραγούδια από τη μουσική ομάδα του σχολείου, αναγνώσεις πεζών και απαγγελίες ποιητικών κειμένων από μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων. Για τη δημιουργία της αφίσας και των σκηνικών εργάστηκαν οι μαθητές/τριες του τμήματος Εφαρμοσμένων Τεχνών (τάξη Β) υπό την επίβλεψη των υπεύθυνων καθηγητών: Τζένου Σωτηρίας (ΠΕ89.01), Χατζήσμαλη Νικολάου (ΠΕ08) και Μετσοβίτη Αλεξάνδρας (ΠΕ89.01). Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχαν οι καθηγήτριες του σχολείου: Ζέικου Αικατερίνη (ΠΕ06), Μιχοπούλου Παναγιώτα (ΠΕ02). 

Βίντεο Εκδήλωσης:

https://drive.google.com/file/d/1r86PpbsG-Z0WyTzyjyFAlbarAFr1jCQR/view?usp=sharing 

 

poly1

 

poly2

  

poly3

  


 

Δράση: Χρήση απινιδωτή στη σχολική μονάδα και εκμάθηση ΚΑΡΠΑ

apinid

 Κάθε χρόνο χιλιάδες συνάνθρωποι μας καταρρέουν και πεθαίνουν από Αιφνίδια Εξωνοσοκομειακη Καρδιακή Ανακοπή ( αιφνίδια διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς). Ο θάνατος όμως από ανακοπή θα μπορούσε να αποφευχθεί και πολλές ζωές θα μπορούσαν να σωθούν , αν οι παραβρισκόμενοι πολίτες δρούσαν άμεσα εφαρμόζοντας αποτελεσματική Καρδιοαναπνευστικη Αναζωογόνηση και πρώιμη Aπινίδωση. 

Καθώς ο ρόλος της πρώιμης Απινίδωσης στη διάσωση ζωών μετά από Καρδιακή Ανακοπή είναι ζωτικής σημασίας , Aπινιδωτες πρέπει να υπάρχουν στα σχολεία. Είναι σημαντικό για τις ζωές μαθητών, εκπαιδευτικών, ανθρώπων του προσωπικού, επισκεπτών και πολιτών. 

Η ύπαρξη Απινιδωτη στο σχολείο θα συμβάλει στην εξοικείωση των μαθητών με τον Απινιδωτη, την Απινίδωση και την Καρδιαναπνευστικη Αναζωογόνηση. Τα παιδιά μαθαίνουν ζωτικής σημασίας δεξιότητες και καλλιεργείται μια κουλτούρα ανταπόκρισης , ώστε σαν μελλοντικοί πολίτες να είναι έτοιμοι , πρόθυμοι και ικανοί να δράσουν άμεσα , όταν παραστεί ανάγκη , σώζοντας ζωές. Παράλληλα μαθαίνουν να βοηθούν τους άλλους και αναπτύσσουν το αίσθημα του αλτρουισμού και κοινωνικής ευθύνης. Τέλος, πρέπει να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές για την ύπαρξη , τη σημασία και τον τρόπο χρήσης του Απινιδωτη.  

Για το σκοπό αυτό στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 και 14 Νοεμβρίου 2022 παρουσίαση και εκμάθηση του τρόπου λειτουργίας και χρήσης του Απινιδωτη στους μαθητές της Α τάξης από τις εκπαιδευτικούς του σχολείου μας κα. Μακρυγιάννη Χριστίνα κλ. ΠΕ87.04 και κα. Παπαδογεωργου Σπυριδούλα κλ. ΠΕ87.03 . Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας του Απινιδωτη και τον τρόπο χρήσης του σε ένα περιστατικό έκτακτης ανάγκης. Επίσης έγινε εξάσκηση στη Καρδιοαναπνευστικη Ανάνηψη ( ΚΑΡΠΑ) που είναι μια τεχνική Α βοηθειών που είναι πολύ χρήσιμη για την επιβίωση του θύματος.

 apinid2 

 


 

Καλλιτεχνική παρέμβαση σε Παιδιατρικούς χώρους  του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου

 

Το τμήμα Γ’ βρεφοκόμων του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου με  υπεύθυνη καθηγήτρια την  Ευρυδίκη Ξένου, εισηγήθηκε να παρέμβουν καλλιτεχνικά και να εξωραΐσουν ένα μικρό τμήμα παιδιατρικών χώρων του  Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου. Στόχος η δημιουργία περιβάλλοντος αισιοδοξίας και καλαισθησίας για τα νοσηλευόμενα παιδιά.

Ο Διοικητής του ΓΝΑ κος Σερασκέρης Μ. και το Διοικητικό Συμβούλιο αποδέχθηκαν  άμεσα την παρέμβαση. H κυρία Ξένου με τους μαθητές της, αφού δημιούργησαν αιρούμενες  κατασκευές  στο Εργαστήριο Βρεφονηπιοκόμων του σχολείου μας, τις τοποθέτησαν στους  προαναφερόμενους χώρους.

Η  διεύθυνση του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου συγχαίρει ιδιαίτερα τους μαθητές και την κυρία Ξένου για την πρωτοβουλία η οποία ξάφνιασε ευχάριστα τα νοσηλευόμενα παιδιά, τους συνοδούς, τους εργαζόμενους και τη Διοίκηση, ενώ όπως αναφέρει ευελπιστεί σε νέες δράσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενθουσίασε και εξέπληξε ευχάριστα η  απόλυτη αποδοχή των μαθητών και των καθηγητριών από το Διοικητή και τους ιθύνοντες του ΓΝΑ και ευχαριστεί ιδιαίτερα τις κες Φραγκούλη  Δανάη και Αριστέα Τσορώνη των οποίων  το ενδιαφέρον ήταν καθοριστικό για την υλοποίηση της δράσης.

1

2

3

 4

5

 


 

Εκ νέου τροποποίηση συντελεστών Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 

Εκδόθηκε απόφαση για την εκ νέου συγκέντρωση συντελεστών Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων, καθώς και των συντελεστών Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών. 

Για να την διαβάσετε κάντε κλίκ εδώ :  Απόφαση με τους νέους συντελεστές Ε.Β.Ε.

 


Άνοιγμα και επιλογή προσφοράς για την εκδρομή Θεσσαλονίκη-Σόφια-Θεσσαλονίκη

 

Στο Αγρίνιο σήμερα 10 Νοεμβρίου 2022, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12π.μ στο γραφείο του Δ/ντή, συνεδρίασε η επιτροπή αξιολόγησης προσφορών πολυήμερης εκδρομής και αφού άνοιξε τέσσερις προσφορές

 

$11.      Vavoulis Tours

 

$12.      Grand Tours

 

$13.      Charma Travel Services

 

$14.      Lambos Tours

 

Η επιτροπή επέλεξε   το τουριστικό γραφείο Lambos Tours.

 

ekdromi-sofia-apo-thessaloniki 

 


Δράση: Διαχείριση άγχους εξετάσεων

 

dag 

 Η περίοδος των Πανελληνίων είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος στη ζωή των παιδιών, καθώς είναι επιφορτισμένη με την επίτευξη των στόχων για τον μελλοντικό επαγγελματικό προσανατολισμό.

Όπως είναι φανερό ένας τέτοιος στόχος συνυφασμένος με το πόσο ικανός είμαι, αν θα επιτύχω ή όχι στη ζωή  μου, αν θα απογοητεύσω τους δικούς μου και τον εαυτό μου συνοδεύεται από ένταση, αγχώδεις, αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. Είναι αναμενόμενο ότι αρκετά παιδιά θα βιώσουν κάποιου βαθμού μέτρια ένταση και άγχος, ωστόσο κάποιες φορές τα συναισθήματα άγχους μπορεί να τα καταβάλουν.

Κρίνεται αναγκαίο να μπορέσουν τα παιδιά να υιοθετήσουν υγιείς συνήθειες που θα τα βοηθήσουν να μειώσουν τα αρνητικά συναισθήματα και τις σωματικές εκφάνσεις του άγχους και να αποκτήσουν αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης. Για το σκοπό αυτό υλοποιήθηκε παρουσίαση –ομιλία με θέμα «Διαχείριση Άγχους των εξετάσεων: Τρόποι αντιμετώπισης» για τους μαθητές της Γ’τάξης του λυκείου.

 


 

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου 

Οι μαθητές της Α1 τάξης του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου, επισκέφτηκαν την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου. Οι μαθητές  θαύμασαν τα αρχαιολογικά εκθέματα του συγκεκριμένου μουσείου και άντλησαν πολλές πληροφορίες για τα εκθέματά του. Η ιστορία του μουσείου χρονολογείται από το 1960. Στην κεντρική είσοδο δεσπόζουν επιτύμβιες στήλες από τη Γαβαλού, το Τριχώνιο, το Αμφιλοχικό Άργος, το Αγγελόκαστρο, τη Στράτου, ενώ στην πρώτη αίθουσα μπορεί κανείς να θαυμάσει ευρήματα της Πρωτοελλαδικής και Μεταελλαδικής εποχής, της κλασσικής και ελληνιστικής περιόδου, όπως  μηκηναϊκά  αγγεία, αγάλματα, αμφορείς, κοσμήματα, πήλινες προτομές, χάλκινα μυκηναϊκά όπλα, από την Παλαιομάνινα, τον Αστακό, τις Παπαδάτες, την Στράτου, το Λιθοβούνι, τη Ναύπακτο, αγγεία πρωτογεωμετρικής και γεωμετρικής περιόδου από την Πλευρώνα και τη Σταμνά,  αλλά νεολιθικά εργαλεία και αγγεία από την 4η χιλιετηρίδα π.χ. της περιοχής του Αστακού. 

Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφτηκαν την Παπαστράτειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγρινίου. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν από τον υπεύθυνο κ. Τζούλια στους χώρους της δανειστικής βιβλιοθήκης της πόλης μας και ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός της ύπαρξης 17.000 διαφορετικών τίτλων όχι μόνο στο χώρο της βιβλιοθήκης αλλά και σε ηλεκτρονική μορφή.  

Η εκπαιδευτική επίσκεψη έκλεισε με την ξενάγηση των μαθητών στην αίθουσα Καπράλου. Οι μαθητές ενημερώθηκαν και γνώρισαν τα έργα του καλλιτέχνη Χρ. Καπράλου καθώς θεωρείται από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες του 20ου αιώνα στο χώρο της πλαστικής τέχνης. Τα έργα του αποπνέουν ανθρώπινο ήθος, πνευματικότητα, την Αιτ/νία και Ελλάδα. Συνοδοί καθηγητές: Βετσοπούλου Ελένη(ΠΕ11) και Παπαδημητρίου Βασιλική(ΠΕ85).

mus

 


  

Σχολικό Ημερολόγιο 2023

Εικόνες καταστροφής, λεηλασίας και πόνου για τις πατρίδες που χάθηκαν αλλά δεν λησμονήθηκαν περιλαμβάνονται στο ημερολόγιο που δημιούργησε το 2ο ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922-2022).    

Το έθνος θυμάται και δεν ξεχνά. Την απώλεια της πανάρχαιας Ελληνικής πατρίδας του Μικρασιατικού και ποντιακού Ελληνισμού. Έλληνες σφαγιάζονται και διώκονται από τον κεμαλικό στρατό και με την ανοχή των συμμάχων. Η Σμύρνη πυρπολείται. Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της επετείου, εκδόθηκε το Ημερολόγιο . 

Πρέπει να θυμόμαστε αυτή τη μεγάλη καταστροφή, αλλά ταυτόχρονα να ατενίζουμε ενωμένοι και με αισιοδοξία το μέλλον. Πρέπει να δικαιώσουμε αυτούς που θυσιάστηκαν για μας, να μην επαναλάβουμε τα λάθη, αλλά να ενισχύουμε διαρκώς την πατρίδα μας, ο καθένας από το δικό του μετερίζι.

Το ημερολόγιο δημιουργήθηκε από ομάδα μαθητών του σχολείου μας υπό την καθοδήγηση και την επιμέλεια των καθηγητριών του σχολείου μας Αγγελικής Παππά ΠΕ02 Φιλόλογος και Κατερίνας Ζέικου ΠΕ06 Αγγλικής Φιλολογίας.  

Το 1922, εκατό χρόνια μετά την Καταστροφή, τον ξεριζωμό και την άφιξη των Μικρασιατών Ελλήνων στον Ελλαδικό χώρο, μας καλεί σε αναστοχασμό και ομοψυχία, την οποία απαιτεί και η εποχή μας. 

Το ημερολόγιο μας....

 


 

 

stopbooling

 

Εκπαιδευτικές παρεμβάσεις για τον σχολικό εκφοβισμό                                  

 Η έκταση  του φαινόμενου της ενδοσχολικής βίας και οι σοβαρές επιπτώσεις του στη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών καθιστούν επιτακτική την ανάγκη της άμεσης αναγνώρισης του προβλήματος ως ιδιαίτερα σοβαρού και της λήψης μέτρων για την πρόληψη και την αποτελεσματική  αντιμετώπισή του. Στη χώρα μας, όπως και σε  άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε., το ενδιαφέρον της εκπαιδευτικής πολιτικής στρέφεται προς την κατεύθυνση αυτή, προκειμένου να διασφαλιστεί με θεσμικά μέτρα η δραστική μείωση του σχολικού εκφοβισμού και να επιτευχθεί η ασφαλής θωράκιση των σχολικών μονάδων απέναντι στη βία.

To σχολείο, που πρέπει να κοινωνικοποιεί και να ενσωματώνει τους μαθητές,  μπορεί να γίνει ένα πεδίο διαλόγου και διαχείρισης της βίας, αρκεί να  βασίζεται στη δόμηση καλών σχέσεων «οικογενειακο–κοινωνικού περιβάλλοντος» και «σχολικού περιβάλλοντος».

"Την εβδομάδα απο 18/10 έως 21/10 πραγματοποιήθηκε βιωματική άσκηση για τους μαθητές της Α' τάξης του λυκείου με θέμα "Σχολικός Εκφοβισμός: τρόποι αντιμετώπισης". Στόχος της παρούσας δράσης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα αποτελεσματικής διαχείρισης της βίας στο σχολικό πλαίσιο.

  


 

28η Οκτωβρίου 1940

 

Το σχολείο μας γιόρτασε φέτος, μετά από δύο χρόνια και πάλι δια ζώσης, την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου με μια σειρά εκδηλώσεων που ξεκίνησαν από την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου με τη σχολική γιορτή μας και ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, με τη μαθητική παρέλαση των μαθητών στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου.

 

Την Πέμπτη αρχικά οι μαθητές μας συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο, στο χώρο συγκέντρωσης της πρωινής προσευχής και κατόπιν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Αφού διαβάστηκε το Πρακτικό του Συλλόγου διδασκόντων εκπαιδευτικών του σχολείου, έγινε η απονομή των Βραβείων και Αριστείων στους μαθητές του προηγούμενου σχολικού έτους.

 

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε μια όμορφη γιορτή που ετοίμασαν οι εκπαιδευτικοί μας: Παππά Αγγελική και Κεσίδου Κωνσταντίνα με τη συμμετοχή μαθητών του σχολείου μας. Κατά τη διάρκεια της γιορτής αναγνώστηκε το πρακτικό του συλλόγου διδασκόντων εκπαιδευτικών του του σχολείου για τον ορισμό της σημαιοφόρου και των παραστατών της σημαίας για την παρέλαση και ο Διευθυντής κ. Φλωρόπουλος παρέδωσε στη μαθήτρια της Γ΄τάξης Τασοπούλου Κωνσταντίνα, τη Σημαία.Στο τέλος της γιορτής το σύνολο των μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου έψαλε τον Εθνικό μας Ύμνο.

  28 Oct f1s

 28 Oct f2s

 

 


 

Καθορισμός των «Γραπτώς Εξεταζόμενων» μαθημάτων στις προαγωγικές εξετάσεις της B’ τάξης των ΕΠΑ.Λ. και των Πρότυπων ΕΠΑ.Λ. στο
πλαίσιο της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας, της εξεταστέας ύλης και του τρόπου αξιολόγησης αυτών κατά το σχολικό έτος 2022 -
23, βάσει του άρθρου 9 του ν. 4692/2020 (Α’ 111)

 


 

1922-2022

100 Χρόνια μνήμης

 

mikrasiatikikatastrogi-2

Με τον όρο Μικρασιατική Καταστροφή περιγράφεται το τέλος του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1918-22 στη Μ. Ασία που σήμανε και το τέλος της Μεγάλης Ιδέας. Άμεσες συνέπειες ήταν, η απομάκρυνση της ελληνικής διοίκησης από τη Σμύρνη, η υποχώρηση του ελληνικού στρατού μετά την κατάρρευση του μετώπου και η εκδίωξη του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού και χριστιανικού πληθυσμού της Ιωνίας.
Ο πλήρης απολογισμός της Καταστροφής που συντελέστηκε σε δύο τετραετίες (1914-1918 και 1920-1924) είναι πραγματικά δύσκολος· αρπαγές και λεηλασίες σπιτιών και περιουσιών, γεωργικές και κτηνοτροφικές καταστροφές, γκρέμισμα σχολείων, ναών και άλλων ευαγών ιδρυμάτων και καταστροφές βιοτεχνικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων· οι βασανισμοί αιχμαλώτων, οι ακρωτηριασμοί, οι θανατώσεις βρεφών, οι βιασμοί, η ηθική οδύνη υπό το κλίμα του τρόμου και της απειλής του θανάτου, οι ατέλειωτες πορείες στα περιώνυμα «τάγματα εργασίας», με άγνωστο αριθμό ανθρώπων που χάθηκαν σ' αυτά, οι απαγχονισμοί, τα δημόσια λιντσαρίσματα, καθώς και οι εκτελέσεις με αποφάσεις των τουρκικών δικαστηρίων της Ανεξαρτησίας αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Ελ. Βενιζέλος στη Συνδιάσκεψη της Ειρήνης του Παρισιού, στη Μικρά Ασία κατοικούσαν 1.694. 000 Έλληνες. Στη Θράκη και την περιοχή της Κωνσταντινούπολης, 731.000. Στην περιοχή της Τραπεζούντας 350.000 και στα Άδανα, 70.000.
Συνολικά ζούσαν 2.845.000 Έλληνες και αποτελούσαν το 20% του πληθυσμού της περιοχής που κυριαρχούσε οικονομικά και είχε καταφέρει να διατηρήσει την πολιτιστική του κληρονομιά παρότι αποτελούσε μειονότητα σε εχθρικό περιβάλλον.

Το έθνος θυμάται και δεν ξεχνά. Έχει μια μεγάλη τραγική και ματωμένη επέτειο. Την απώλεια της πανάρχαιας Ελληνικής πατρίδας του Μικρασιατικού και ποντιακού Ελληνισμού. Έλληνες σφαγιάζονται και διώκονται από τον κεμαλικό στρατό και με την ανοχή των συμμάχων. Η Σμύρνη πυρπολείται. Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της επετείου, προβλήθηκε στους μαθητές των τάξεων (Α, Β, Γ) οπτικοακουστικό υλικό με τα ιστορικά γεγονότα και πλήθος ντοκουμέντων.

Το 1922, εκατό χρόνια μετά την Καταστροφή και την άφιξη των Μικρασιατών Ελλήνων, μας καλεί σε αναστοχασμό και ομοψυχία, την οποία απαιτεί και η εποχή μας.

 


Συλλογικός Προγραμματισμός
Σχολικής Μονάδας
Σχολής. Έτος 2022-2023


Θέματα Ερευνητικών Εργασιών και
Ζωνών Δημιουργικών Δραστηριοτήτων
Σχολή. Έτους 2022-2023

 


 Οριστικοί Πίνακες Κατάταξης Μαθητευόμενων Ζ΄ Φάσης 2022-2023

  

Βοηθός Νοσηλευτή 

Τεχνικός  Η/Υ και Δικτύων Η/Υ 

Κομμωτικής Τέχνης

 



Ύλη και Οδηγίες Διδασκαλίας Μαθημάτων ΕΠΑ.Λ. 2022-23
 


 

Διδακτέα-Εξεταστέα Ύλη των Πανελλαδικών Εξεταζόμενων Μαθημάτων 2022-23 των Τομέων μας 

 


Προσωρινός πίνακας κατάταξης

Βοηθός Νοσηλευτή


Προσωρινός πίνακας κατάταξης

Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων


Προσωρινός πίνακας κατάταξης

Κομμωτικής Τέχνης

 


 

 

Πρόσκληση Ιδιωτικών Φορέων για διάθεση θέσεων Μαθητείας

 

Σας γνωρίζουμε ότι στις αρχές του νέου σχολικού έτους 2022-23 , θα συνεχιστεί η εφαρμογή του θεσμού της μαθητείας και το σχολείο μας προτίθεται να οργανώσει και να λειτουργήσει τμήματα Βοηθών Νοσηλευτών, Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων, Βοηθός Φυσικοθεραπευτή, Αισθητικής Τέχνης, Κομμωτικής, Τεχνικός Δικτύων και Η/Υ και Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής.

Αναλυτικότερα θα εφαρμοστεί το δυϊκό σύστημα εκπαίδευσης (μαθητείας) με διάρκεια ένα (1) σχολικό έτος και θα περιλαμβάνει:

  1. «Πρόγραμμα εργαστηριακών μαθημάτων της ειδικότητας», μία (1) ημέρα την εβδομάδα στο εργαστηριακό μας κέντρο και
  2. «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας» διάρκειας είκοσι οκτώ (28) ωρών εβδομαδιαίως επιμερισμένο κατ’ ελάχιστο σε τέσσερις (4) ημέρες.

         Επιπλέον σας γνωρίζουμε ότι για να λειτουργήσει το τμήμα απαιτούνται τουλάχιστον οκτώ (8) μαθητές. Το ποσοστό αποζημίωσης των μαθητευομένων ορίζεται στο ενενήντα πέντε τοις εκατό (95%) επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη ήτοι 27,59 ανεξαρτήτως ηλικίας. Το ποσό της επιδότησης από το Υ.ΠΑΙ.Θ. ορίζεται στα 27,14 ευρώ. Το ποσό της επιδότησης προέρχεται από πόρους του Επιχειρησιακού  Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού-Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2014-2020, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το ελληνικό δημόσιο και καταβάλλεται από  την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ, Τομέα Παιδείας / Ειδικός Λογαριασμός του Υ.ΠΑΙ.Θ. στους μαθητευόμενους. Ο εργοδότης βαρύνεται με τις νόμιμες ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες  καταβάλλει μηνιαίως και ανέρχονται σε κάθε περίπτωση στο ποσό των 5,14€ + 0,45€ για 156 ημέρες. Για τις ημέρες που ο μαθητευόμενος βρίσκεται σε κανονική άδεια (12 ημέρες), ο εργοδότης επιβαρύνεται και με το σύνολο της ημερήσιας αποζημίωσης του μαθητευόμενου (27,59€)

Επειδή θεωρούμε ότι ο θεσμός είναι πολύ σημαντικός τόσο για τη στήριξη αποφοίτων που μαστίζονται από ανεργία όσο και την οικονομία γενικότερα, οφείλουμε να τον στηρίξουμε παντοιοτρόπως ο καθένας από τη θέση του, γιατί οι εργαζόμενοι αφενός μεν θα αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία και αφετέρου θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις από επιδοτούμενο εργατικό δυναμικό.

   Όσοι ιδιωτικοί φορείς επιθυμούν να στηρίξουν για μια άλλη χρονιά τον θεσμό της μαθητείας, επενδύοντας στη βελτίωση των δεξιοτήτων των δεξιοτήτων που επέλεξαν την επαγγελματική εκπαίδευση και την κατάρτιση για την αποτελεσματική τους ένταξη στην αγορά εργασίας, θα πρέπει να προβούν σε μια αναγγελία των διαθεσίμων θέσεων στη διεύθυνση :  https://pdede.sch.gr/ilektroniki-katachorisi-gia-diathesi-theseon-mathiteias-sto-metalykeiako-etos-taxi-mathiteias-epal-2022-2023-apo-foreis-toy-idiotikoy-tomea/    

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους Υπευθύνους Μαθητείας ανά Δ.Δ.Ε. όπως επίσης και με την Π.Δ.Ε. στο τηλ. 2610362429Οι ιδιωτικοί φορείς μπορούν επίσης να συμβουλεύονται το  Ενημερωτικό Σημείωμα για εργοδότες 2022-2023  για περαιτέρω πληροφορίες.

 

We have 21 guests and no members online