Ανακύκλωση Μπαταριών

 

Αποτέλεσμα εικόνας για anakyklvsh mpatarivn

 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι μαθητές μας ανταποκρινόμενοι στην προσπάθεια συλλογής μπαταριών από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία ΑΦΗΣ Α.Ε. γέμισαν τον κάδο ανακύκλωσης που είναι τοποθετημένος στο σχολείο μας, αποδεικνύοντας ότι η περιβαλλοντική συνείδηση είναι πρωτίστως θέμα παιδείας.

 

 


 

 ΓΚΡΑΦΙΤΙ στο 2ο ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου

IMG 20190520 072738

Μέρος της μπροστινής όψης του σχολείου μας ενημερώνει με γκράφιτι που ζωγράφισαν, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους Γιαννάκη Παντελή και Χάλκου Δάφνη, οι ταλαντούχοι μαθητές μας Πηνελόπη Στραβομύτη, Πελαγία Σαμψώνα, Τάκος Εμμανουήλ, Καραγιώργος Δημήτριος και Μαυρέλης Γεώργιος για τους τομείς που λειτουργούν στο σχολείο μας. Αναλυτικότερα, το γράφιτι παρουσιάζει με μία ιδιαίτερα καλαίσθητη παρέμβαση τον Τομέας Πληροφορικής, τον Τομέα Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας , τον Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών και τον Τομέα Δομικών Έργων για τους οποίους, μπορείτε αν το επιθυμείτε, να έχετε περισσότερες πληροφορίες από την ιστοσελίδα του σχολείου μας:  http://2epal-agrin.ait.sch.gr/.

Με τη δράση τους αυτή, οι μαθητές ανέδειξαν στοιχεία εθελοντισμού, συνεργατικότητας, ενθουσιασμού, φαντασίας και δημιουργικότητας. Η ανταμοιβή των μαθητών είναι το υπέροχο αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά το σημαντικότερο όλων είναι ο σεβασμός που θα δείξουν στην προσωπική τους δουλειά, δίνοντας ταυτόχρονα μια τελείως διαφορετική, πιο φωτεινή όψη στο κτήριο. Τέλος να ευχαριστήσουμε για την υλοποίηση της δράσης τον Αντιδήμαρχο Μελιάδη Γεώργιο.

 


 

 Δελτίο Τύπου για τη Θεατρική Παράσταση του 2ου ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου

 «ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ» από το Σύλλογο Γονέων-Κηδεμόνων και Φίλων Αυτιστικών 

Ατόμων «ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ Ο ΚΑΠΠΑΔΟΚΗΣ» 

 Το Περίεργο Περιστατικό Μέσα στη Νύχτα (Μάρκ Χάντον)

 

Στις 15 Μαΐου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 7:30 μ.μ. στο Τρικούπειο Πνευματικό Κέντρο του Μεσολογγίου πραγματοποιήθηκε πολιτιστική εκδήλωση, που μας γέμισε με τον πλούσιο  κόσμο της. Ήταν μια θεατρική παράσταση, που ετοιμάστηκε κι εκτελέστηκε από το 2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου, προϊόν συνεργασίας καθηγητών και  μαθητών. Η καλοπροαίρετη συνεργασία κάνει θαύματα. Προπαντός όταν οι συνεργαζόμενοι διαθέτουν τη σφραγίδα της δωρεάς. Ανάμεσά τους πρόσωπα, που προσφέρθηκαν με ικανότητες, που ξεπερνούν τα κοινά πλαίσια και αφορούν να πιδακίζει μέσα από τη δράση τους ασυγκράτητη η ορμή για πρωτότυπη δημιουργία. 
Μπορεί να ειπεί κανείς κάτι διαφορετικό, όταν αναφερθεί στο χειροπιαστό αποτέλεσμα της συνεργασίας των τεσσάρων καθηγητριών του Σχολείου, της Κατερίνας Ζέικου, που ανέλαβε τη μετάφραση και τη θεατρική διαμόρφωση του βιβλίου του Μαρκ Χάντον: το περίεργο περιστατικό μέσα στη νύχτα και των καθηγητριών Αγγελικής Παππά, Νατάσας Χονδρονικόλα, Φωτεινής Καρδαρά, που όλες μαζί απόθεσαν στην επιτυχία της θεατρικής παράστασης το ζήλο τους, το πνεύμα τους και τη σωρευμένη εμπειρία τους; Θα ήταν ανίερο. Μη διορθωτό λάθος. Οι κρίσεις αυτές υπογράφονται από παλαίμαχο εκπαιδευτικό και γι’ αυτό είναι αυθεντικές κι αξιόπιστες. Να σας βοηθάει ο Θεός αγαπητές μας Κυρίες και να είστε δημιουργικές μέσα στην κοινωνία με το μοναδικό επάγγελμα του Δασκάλου. Επάγγελμα σημαίνει υπόσχεση στην κοινωνία ότι με αυτό που κάνω θα την κάνω καλύτερη. Στη λέξη δάσκαλος, στα σπλάχνα της, φιλοξενείται η λέξη «δας» δάδα, που σημαίνει λαμπάδα, φως. Τι να πούμε και για το μαθητή, που υποδύθηκε το ρόλο του Cristofer. Ταλαντούχο παιδί, που μαζί με τη θερμή συμβολή των άλλων μαθητών μάς πρόσφεραν την υπέροχη αισθητική και διδακτική πανδαισία. Η παρουσία του Χριστού μόνιμα στη ζωή σας αγαπητά μας παιδιά. Φωτογραφίες...
Η εισήγηση του Διευθυντή του Σχολείου Θανάση Φλωρόπουλου πρωτότυπη, περιεκτική με όλα τα γνωρίσματα του χαρισματικού λόγου. Το κλείσιμο της γιορτής από τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως π. Επιφάνιο έδωσε πλήρωση στην εκδήλωση και την απόθεσε ως περιουσία όλων μας μέσα από τη θύμηση. Γενικά με την παράσταση αναδείχτηκε μια πραγματικότητα: Πόσο δύσκολο είναι να ζει κανείς με ένα αυτιστικό παιδί στην οικογένεια και πόσο αδικαίωτοι είναι, όσοι δε βοηθάνε να στηθούν στέγες για τα αυτιστικά άτομα, για τα ίδια και τις οικογένειές τους. Ασυγχώρητοι, όσοι μένουν αμέτοχοι και υπονομευτικοί τέτοιων στοχεύσεων.
Για το Συμβούλιο, τα μέλη του Συλλόγου και τον Πρόεδρό μας Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

 Ο Γενικός Γραμματέας

Κώστας Ν. Δημόπουλος, που και προσωπικά ευχαριστεί το Διευθυντή, τους καθηγητές και τους μαθητές που έκαναν συγκινητική αναφορά ότι ο αυτιστικός γιός του Παύλος πρόσφερε το έναυσμα στην πραγματοποίηση της παράστασης. 

 


"Μαζεύω καπάκια Μοιράζω χαμόγελα"

Σχετική εικόνα

 

Το σχολείο μας μέσα από τη δράση "Μαζεύω καπάκια - Μοιράζω χαμόγελα" συγκέντρωσε κούτες με πλαστικά καπάκια και τα διέθεσε στo παράρτημα ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου, συνεισφέροντας με τον τρόπο αυτό στην απόκτηση ενός αναπηρικού αμαξιδίου. Τα πλαστικά καπάκια  μεταφέρονται από την ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου  σε  εταιρεία ανακύκλωσης ειδών εμφιάλωσης με έδρα το Αγρινίο,  με αντάλλαγμα την παροχή οικονομικής συνδρομής προκειμένου να αγοραστούν αναπηρικά αμαξίδια. 
Η συγκεκριμένη δράση η οποία επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στηρίζεται στην ευαισθητοποίηση μαθητών και καθηγητών για συμμετοχή τους αφενός μεν σε πρωτοβουλίες κοινωνικής ευαισθητοποίησης αφετέρου δε στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής και οικολογικής συνείδησης. Φωτογραφία1, Φωτογραφία2

 


Εθελοντική Αιμοδοσία στο σχολείο μας 

 

 

 

 Τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας, εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με το τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Αγρινίου. Μαθητές και καθηγητές ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα, δείχνοντας με την πράξη τους, ανθρωπιά και κοινωνική αλληλεγγύη.Οι κυρίες Θεοδωροπούλου Ειρήνη και Ράπτη Σπυριδούλα καθηγήτριες Νοσηλευτικής του σχολείου μας προετοίμασαν και υποστήριξαν αποτελεσματικά την κοινωνική αυτή δράση.Η Εθελοντική Αιμοδοσία δεν είναι μόνο μια χειρονομία καλής θέλησης και φροντίδας είναι κάτι περισσότερο, μια πράξη αλληλεγγύης και αγάπης προς τον συνάνθρωπό μας, είναι δώρο ζωής γι’ αυτόν που το δέχεται αλλά και  πράξη τιμής γι' αυτόν που το προσφέρει! 


Ενημέρωση-Ευαισθητοποίηση μαθητών σε θέματα Εφηβείας 

Σχετική εικόνα

 Την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, οι μαθητές της Α’ Λυκείου του σχολείου μας ενημερώθηκαν για τις προκλήσεις της εφηβείας. Η ψυχολόγος της σχολικής μονάδας, κα. Γεωργία Χαραλαμποπούλου, παρουσίασε στους μαθητές τα τρέχοντα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με θέματα που αφορούν την εφηβεία προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν, να θωρακιστούν με γνώσεις, να κατανοήσουν την αναπτυξιακή φάση που διανύουν και να μη διστάσουν να στραφούν σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας για βοήθεια ώστε να μεταβούν στην ενήλικη ζωή ομαλά. 


Ομιλία από τη Συγγραφέα κα. Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ζορμπα ραμμοπουλου

 

 Την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019 το σχολείο μας φιλοξένησε την κα. Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου, Εκπαιδευτικό, Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου και διακεκριμένη συγγραφέα, η οποία μίλησε στους μαθητές της Α΄ τάξης για την «Αξία της λογοτεχνίας στη ζωή μας». 


Συγκέντρωση τροφίμων-ειδών πρώτης ανάγκης

προσφορά στο "Χαμόγελο του Παιδιού"

 

 

 Το σχολείο μας ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα που απευθύνει κάθε χρόνο ο εθελοντικός οργανισμός "Χαμόγελο του Παιδιού" σε πολίτες και φορείς, ζητώντας υποστήριξη προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για να καλυφτούν οι βασικές ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών που φροντίζει, παρέδωσε στις 18/4/2019 στους υπεύθυνους του οργανισμού, τα είδη που συγκεντρώθηκαν από την εθελοντική συνεισφορά των μαθητών και των καθηγητών μας.  

 


Ομιλία με θέμα 
"Καρδιαγγειακή Υγεία- Τι να προσέχουν οι μαθητές"

 

 

 Στις 11/4/2019 στο αμφιθέατρο του σχολείου μας ο κ. Μάτσας Νικόλαος ειδικός καρδιολόγος παρουσίασε στη Β τάξη το θέμα: "Καρδιαγγειακή Υγεία-Τι να προσέχουν οι μαθητές".

Το χιουμοριστικό του ταπεραμέντο, η ευαισθησία του απέναντι στη νέα γενιά, η εκλαϊκευμένη επιστημονική γνώση και η σπουδαιότητα του θέματος κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του μαθητικού δυναμικού.
Έχουμε την πεποίθηση ότι οι μαθητές μας ευαισθητοποιήθηκαν για το σημαντικότερο ανθρώπινο όργανο την "καρδιά" και ότι θα υιοθετήσουν ένα τρόπο ζωής, που θα είναι προς όφελος δικό τους, του συστήματος υγείας και της κοινωνίας γενικότερα.

 

 

 


Ομιλία με θέμα "Aids-Παγκόσμια Μάστιγα"

Την Τρίτη 9 Απριλίου 2019 και στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης των μαθητών σε θέματα Αγωγής Υγείας πραγματοποιήθηκε από τον κ. Τόλη Χρήστο Ιατρό Παθολόγο, ομιλία-διάλεξη στους μαθητές της Γ' τάξης του σχολείου μας με θέμα: "Aids - Παγκόσμια Μάστιγα". Ο απλός, κατανοητός, αλλά επιστημονικά τεκμηριωμένος λόγος του σε συνάρτηση με τη σπουδαιότητα του θέματος κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών μας και έθεσε τις βάσεις για περαιτέρω προβληματισμό.

 


17ο Μαθητικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

 

 Στα πλαίσια του 17ου Μαθητικού Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που έλαβε χώρα στο Θέρμο την Κυριακή 7 Απριλίου 2019, το σχολείο μας έλαβε μέρος με την χορευτική του ομάδα παρουσιάζοντας τους παραδοσιακούς χορούς Χασαπιά, Πολίτικο Χασάπικο και Συλιβριανό Συρτό. Συγχαρητήρια στις Υπεύθυνες καθηγήτριες κα. Βετσοπούλου Ελένη ΠΕ11 και Καρδαρά Φωτεινή ΠΕ 87.03 και στις μαθήτριες Ράπτη Δ., Τομαρά Μ., Σουλιώτη Χ., Ζαφείρη Ι., Βαλτογιάννη Ε., Κορδίστε Φ., Μπαλάσκα Κ., Χαλιμούρδα Σ., Τσάμη Σ., Τασιούλη Π., Κολοσιώνη Α., Τηγανίτα Ι., Λυμπέρη Α., Κωσταρέλλουτ Κ., Παπαευθυμίυ Σ., Γαλανού Ε., Μπαλάσκα Ι. και Τσόλκα Γ. Φωτογραφίες...

 


Δράση στα πλαίσια του Lets Do It Greece 

 

 

Την Πέμπτη 4 Απριλίου 2019 και στα πλαίσια των δράσεων του σχολείου μας για την Πανελλήνια Σχολική Εβδομάδα Εθελοντισμού (1-7 Απριλίου), οι μαθητές του Α3 τμήματος συνοδευόμενοι από τις καθηγήτριες Μιχοπούλου Παναγιώτα ΠΕ02 και Κατσακιώρη Ειρήνη ΠΕ02, μαγείρεψαν στην κοινωνική κουζίνα του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου στο Αγρίνιο το κοινωνικό συσσίτιο των άπορων και άστεγων συμπολιτών μας. 
Η κα Παπακώστα, υπεύθυνη της κοινωνικής κουζίνας, υποδέχθηκε τους εθελοντές μας, οι οποίοι συμμετείχαν με ιδιαίτερο ζήλο στην όλη διαδικασία του μαγειρέματος και μυήθηκαν στην ανιδιοτελή προσφορά και τον εθελοντισμό. 
Η συμμετοχή και η ευαισθητοποίηση των μαθητών ήταν συγκινητική. Τους αξίζουν συγχαρητήρια γιατί συνδύασαν τη διάθεση, το κέφι και τη νεανική ζωντάνια με τη φιλανθρωπία και τη δοτικότητα και έτσι κατανόησαν με βιωματικό τρόπο τις έννοιες του αλτρουισμού και του εθελοντισμού. Φωτογραφίες...

 

 


Διάλεξη για την "Οδική ασφάλεια-Τροχαία ατυχήματα"

 

 

Την Πέμπτη 4 Απριλίου 2019 οι μαθητές της Α τάξης του σχολείου μας παρακολούθησαν διάλεξη σχετική με την "Οδική Ασφάλεια - Τροχαία ατυχήματα". Η ενημέρωση των μαθητών από τον υπεύθυνο σχολικών προγραμμάτων της ΔΔΕ Αιτ/νίας κ. Χριστοδουλίδη Ρένο, είχε ως στόχο την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα οδικής συμπεριφοράς και ασφάλειας, καθώς τα οδικά ατυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες από 15-29 ετών. 

 


  

 6η Μαρτίου-Πανελλήνια ημέρα κατά 

της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

 

sxol bia 2019

 

Στις 20 και 21 Μαρτίου 2019 και στα πλαίσια εορτασμού της Πανελλήνιας ημέρας κατά του Ενδοσχολικού Εκφοβισμού και της Ενδοσχολικής Βίας, η παιδαγωγική ομάδα Διαμεσολάβησης έδωσε ποικίλα παραδείγματα ενσυναίσθησης και ανοχής στη διαφορετικότητα στους μαθητές των Α, Β και Γ τάξεων του σχολείου μας. 
Προβλήθηκε το σύνθημα της ομάδας Διαμεσολάβησης «Δες το Αλλιώς είμαι Διαφορετικός», καθώς και μία παρουσίαση για τον Ενδοσχoλικό Εκφοβισμό. Κατόπιν ακούστηκε το τραγούδι «Γίνε παράδειγμα», με το οποίο το σχολείο μας πήρε μέρος για δεύτερη φορά στον Διαγωνισμό Ραδιοφωνικού Μηνύματος και Τραγουδιού "Καν΄το ν΄ ακουστεί 2019", με θέμα “Η φωνή μας, ασπίδα στα λόγια του μίσους”. Αστείρευτη πηγή έμπνευσης οι ιδέες των μαθητών της δυναμικής της Ομάδας Διαμεσολάβησης!

Στίχοι και μουσική του τραγουδιού: Ναστούλης Κωνσταντίνος, Ερμηνεία από τους μαθητές, Μπέκο Χρυσοβαλάντη (Β3Υγείας), Κακοχρήστου Ελεάνα (Β2 υγείας) και Κορδίστε Ευφροσύνη (Α3).

 


 

 Εκδήλωση του σχολείου μας

afisa nohsis     

Την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019, στη Γλυπτοθήκη Καπράλου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Έξυπνες Πόλεις - Έξυπνες Συσκευές». Η εκδήλωση υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου οργανώθηκε από το 2ο ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου.

 20

Κεντρικός ομιλητής με θέμα «Έξυπνες πόλεις», ήταν ο κ. Δενάζης Σπυρίδων, Αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. 

Η χαρισματική ομάδα Ρομποτικής του σχολείου μας που απαρτίζεται  από τους καθηγητές Πληροφορικής κ. Παπαθανασίου Λεωνίδα, Μαρκή Γεώργιο, Τίτη Άγγελο, Λουρόπουλο Αθανάσιο, Πεφάνη Κων/νο, Γεωργίου Ειρήνη και μαθητές, κατασκεύασε ρομποτικό απορριμματοφόρο παρουσιάζοντας τη δράση «Έξυπνες πόλεις. Αυτόματη αποκομιδή απορριμμάτων στην πόλη μας».

Βασικοί στόχοι της εκδήλωσης, ήταν η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινής γνώμης και ιδιαίτερα της νέας γενιάς στα πλεονεκτήματα και στις απαντήσεις που δίνουν οι  «Έξυπνες πόλεις» στα προβλήματα των καιρών μας. Εάν αναλογιστούμε ότι τα 2/3 του πλανήτη μας θα ζουν σε πόλεις ως το 2050, τα προβλήματα που θα ανακύψουν θα διογκώσουν τις απαιτήσεις για παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες και η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους θα είναι ζητούμενο. Εάν επαληθευτεί το παραπάνω σενάριο, αυτό θα αποτελεί  την «αστική» πρόκληση του αιώνα που διανύουμε. Οι επαΐοντες δηλώνουν ότι η απάντηση είναι οι έξυπνες πόλεις.

 Ήταν ένα οδοιπορικό στο οποίο συνδιαλέχτηκε  ο λόγος και η μουσική για τα μελλούμενα. Ο κ. Δενάζης Σπυρίδων ως κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ενημέρωσε για τις εξελίξεις της επιστήμης και τον τρόπο που μπορεί να αξιοποιηθεί η τεχνολογία από την πολιτεία και τους ΟΤΑ σχεδιάζοντας το νέο παραγωγικό αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.

Ο κ. Ντάνος Πέτρος,  καθηγητής μουσικής του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου, καθήλωσε το κοινό  επιλέγοντας ποιοτικές μουσικές συνθέσεις και διευθύνοντας επιδέξια την ορχήστρα του.  Η κα. Κοντόση Κωνσταντίνα υποδ/ντρια του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου, επιμελήθηκε και οργάνωσε την εκδήλωση με ιδιαίτερο ζήλο και με επαγγελματικό ήθος.

Συγχαρητήρια στους καθηγητές που ενέπνευσαν τους μαθητές να υλοποιήσουν τη δράση με την καθοδήγησή τους, μια δράση με πολλές προεκτάσεις στο μέλλον. Το κοινό του Αγρινίου τίμησε ιδιαίτερα την εκδήλωση με την αθρόα προσέλευσή του και το ευχαριστούμε ιδιαίτερα. 

Πρόσκληση...

Πρόγραμμα..

Φωτογραφίες εκδήλωσης

Video Εκδήλωσης


 

 9 Φεβρουαρίου  
Ημέρα Μνήμης Διονύσιου Σολωμού
 
και Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Αποτέλεσμα εικόνας για 9 φεβρουαρίου παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας

Το σχολείο μας ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα να τιμηθεί η μνήμη του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού αλλά και η αξία και η δύναμη της γλώσσας μας παρουσίασε στους μαθητές ένα αφιερωματικό βίντεο 20 λεπτών. Το βίντεο αρχικά παρουσιάζει τον Διονύσιο Σολωμό, τον ποιητή με τον οποίο η γλώσσα μας μέσα από τις ποιητικές του δημιουργίες υψώθηκε και μετουσιώθηκε εκφράζοντας την ψυχή και τα οράματα του έθνους μας. Τρανά παραδείγματα ο «Ύμνος εις την ελευθερία» και οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», αποσπάσματα των οποίων ακούστηκαν μελοποιημένα. Στη συνέχεια επισημαίνει την αξία της Ελληνικής γλώσσας. Είναι η μόνη γλώσσα με συνεχή ζώσα παρουσία από τον ίδιο λαό και στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 χρόνια.

Η διαχρονική πορεία της γλώσσας μας είναι αδιαμφισβήτητη. Ο Γιώργος Σεφέρης γράφει «Από την εποχή που μίλησε ο Όμηρος ως τα σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδούμε την ίδια γλώσσα.»
Η ελληνική γλώσσα, όπως γνωρίζουμε, ήταν επίσης διεθνής από τους χρόνους του Μ. Αλέξανδρου (336 – 321 π.Χ.) μέχρι την πτώση της Κωνσταντινούπολης (1.453 π.Χ.), δηλαδή κάπου 1.800 χρόνια. Ελληνικά μίλαγαν και έγραφαν σε όλον τον αρχαίο γνωστό κόσμο: Ρωμαίοι, Εβραίοι, Φοίνικες, Ινδοί, Πέρσες, Αιγύπτιοι…. Από την αρχαιότητα και για πολλούς αιώνες μορφωμένος θεωρούνταν μόνο εκείνος ο άνθρωπος, που κατείχε άψογα την ελληνική. Ως μια γλώσσα, στην οποία αναπτύχθηκε η πρώτη ευρωπαϊκή λογοτεχνία, η φιλοσοφία, οι θεωρητικές επιστήμες και η ιατρική, η ελληνική γλώσσα σε σημαντικό βαθμό προσδιόρισε τον τρόπο σκέψης και τη νοοτροπία των πληθυσμών της Ευρώπης. Αυτή τη γλώσσα συνεχίζουμε να μιλούμε και να γράφουμε εμείς οι νεοέλληνες και οφείλουμε να είμαστε άξιοι συνεχιστές αυτής της μακραίωνης σημαντικής πορείας της, διατρανώνοντας τη διαχρονικότητά της, κρατώντας ως φυλαχτό τα λόγια του εθνικού μας ποιητή «μήγαρις έχω άλλο στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;»

Αγγελική Παππά (Φιλόλογος)

 


    Η Εφηβική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου στο Σχολείο μας

Αποτέλεσμα εικόνας για εφηβικη σκηνη δημου αγρινιου

Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019, το σχολείο μας είχε την τιμή να φιλοξενήσει τους συντελεστές της Εφηβικής Σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου που για μία ακόμη φορά μας ταξίδεψαν θεατρικά. Η φετινή παράσταση  είναι εμπνευσμένη  από το παραμύθι του Shel Silverstein «Το κομμάτι που λείπει συναντά το μεγάλο Ο» και αποδόθηκε εξαιρετικά από την ταλαντούχο σκηνοθέτη Μαρίνα Καραφά
Τα έξυπνα κοστούμια και οι «μεταμορφώσεις» πάνω στη σκηνή, η ταιριαστή μουσική και η απουσία σκηνικών κατάφεραν να διεγείρουν τόσο τα συναισθήματα όσο και τη φαντασία των εφήβων θεατών. Οι ερμηνείες των τριών ηθοποιών,Ρούλας Κωνσταντάρα, Γεωργίας Παντολέϊνα και Ειρήνης Κοψαλή είναι άριστες και φαίνεται πως αγαπούν πολύ αυτό που κάνουν! 
Η ιστορία μας είναι γεμάτη μηνύματα. Χάρη σε αυτή, τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι η ολοκλήρωση είναι πρωτίστως προσωπική υπόθεση. Χρειάζεται διαρκή προσπάθεια, επιμονή και υπομονή, κόπο και ευελιξία για να τη βρούμε μόνοι μας. Ως άνθρωποι προσπαθούμε να ταιριάζουμε με κάποιον, να ανήκουμε κάπου ή ακόμα και σε κάποιον… Μία απεικόνιση της ίδιας της ζωής. Ένταξη. Απόρριψη. Αναμονή. Παραίτηση. Αίσθηση του κενού. Αλλαγή. Μια νέα αρχή. .. Μήπως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε  ότι αυτός ο αγώνας μας τελικά μας μεταμορφώνει και μπορούμε να επιβιώσουμε μόνοι μας, να ανακαλύψουμε έναν προσωπικό δρόμο, αυθεντικό, ένα Εγώ που μπορεί να συνυπάρχει με τον Άλλο και να διατηρεί την ατομικότητά του, να γίνουμε το Μεγάλο Ο που θα ταιριάξει και θα πορευθεί αρμονικά με κάποιο άλλο ολοστρόγγυλο Ο; 
Ευχαριστούμε από καρδιάς την κ. Μαρίνα Καραφά και τις ηθοποιούς που παρουσίασαν τόσο απλά και λιτά τα μεγάλα θέματα της προσωπικής ολοκλήρωσης και ευτυχίας αλλά και για την πολύ φιλική συζήτηση με τους μαθητές μας μετά το τέλος της παράστασης. 

20190208 091346  20190208 091431

20190208 093240 20190208 092247 

20190208 092803 20190208 092954


 


Ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ημέρα μνήμησ ολοκαυτώματος 29 ιανουαριου 

 

Την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2019, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, οι μαθητές του σχολείου μας παρακολούθησαν μία σύντομη παρουσίαση του ιστορικού πλαισίου μέσα στο οποίο έλαβε χώρα το Ολοκαύτωμα, το οποίο αποτέλεσε μία  συστηματική, μαζική εξόντωση έξι εκατομμυρίων Εβραίων αλλά και Ρομά, ατόμων με αναπηρίες, Σλαβικών λαών, Κομμουνιστών, Μαρτύρων του Ιεχωβά και ομοφυλόφιλων από το ναζιστικό καθεστώς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 
Την παρουσίαση επιμελήθηκε η καθηγήτρια του σχολείου Ζέικου Αικατερίνη (ΠΕ06) και στόχος ήταν όχι μόνο να αποτίσουμε φόρο τιμής στα θύματα αλλά και να προσεγγίζουμε το Ολοκαύτωμα ως ένα ιστορικό γεγονός που έχει επηρεάσει καταλυτικά το παρόν των σύγχρονων κοινωνιών. Έγινε προσπάθεια να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές μας και να αντιληφθούν που μπορεί να οδηγήσουν φαινόμενα, όπως ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία έτσι ώστε να διαμορφώσουν στάσεις αντίστασης απέναντι σε αυτά.
Το όραμα της δημιουργίας μιας κοινωνίας θα πρέπει να θεμελιώνεται στην κατανόηση της διαφορετικότητας, την ανάπτυξη της ανεκτικότητας και τη βεβαιότητα ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν θεμελιώδη και απαραβίαστα δικαιώματα που απορρέουν ακριβώς από την ιδιότητά τους ότι είναι άνθρωποι. Άλλωστε, η γνώση της Ιστορίας αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την πρόοδο και εξέλιξη της ανθρωπότητας έτσι ώστε να μην ξαναζήσουμε τα λάθη του παρελθόντος.   Αν θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα μέλλον αξιοπρέπειας, ανθρώπινων δικαιωμάτων και ειρηνικής συνύπαρξης για όλους, πρέπει να θυμόμαστε ότι τα εγκλήματα στην Ιστορία αλλά και στη ζωή δε γίνονται μόνο από αυτούς που τα εκτελούν αλλά και από αυτούς που τα ανέχονται και σιωπούν…

 

 

 


Εκπαιδευτική Ρομποτική

Σχετική εικόνα

 

Την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019 στα πλαίσια σεμιναρίων εκπαιδευτικής ρομποτικής που διοργάνωσε το ΕΚΦΕ Αγρινίου σε συνεργασία με το παράρτημα Αιτ/νίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Αιτ/νίας, πραγματοποιήθηκε επίδειξη ρομποτικής (wedo, nxt, thymio...) και του τρόπου προγραμματισμού τους, στους μαθητές της Α τάξης του σχολείου μας. Ευχαριστούμε θερμά τους κ. Τζούμα Μιχάλη Μαθηματικό, πρώην Σχ.Σύμβουλο, Τσοβόλα Σπύρο, Φυσικό ΕΚΦΕ Αγρινίου και Κουμπαρούλη Γιώργο Πληροφορικό, Τεχνικό ΚΕΠΛΗΝΕΤ Αιτωλ/νιας, για την άρτια παρουσίασή τους.

 


 

 ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

 Î£Ï‡ÎµÏ„ική εικόνα

1) Εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων το έμψυχο δυναμικό του σχολείου συγκέντρωσε τρόφιμα τα οποία θα διανεμηθούν τόσο σε παιδιά που διαμένουν στα σπίτια του Συλλόγου, όσο και σε παιδιά και οικογένειες  που λαμβάνουν υποστηρικτικές υπηρεσίες μέσω των Κέντρων Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας.

 

 2) Στα πλαίσια διδακτικής επίσκεψης το τμήμα Γ Νοσηλευτών του σχολείου μας πραγματοποίησε επίσκεψη στο 1ο ΚΑΠΠΗ  Αγρινίου την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018.
Η διευθύντρια του ΚΑΠΠΗ, το προσωπικό και οι ηλικιωμένοι υποδέχτηκαν θερμά μαθητές και καθηγητές οι οποίοι διοργάνωσαν και παρουσίασαν σχετική εορτή προσφέροντας  γλυκά και χαρά στους τροφίμους του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παρευρισκόμενοι νέοι – ηλικιωμένοι γεφύρωσαν το χάσμα των γενεών μεταδίδοντας αισθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Να συγχαρούμε τους μαθητές για την ανθρώπινη δράση τους  και τις καθηγήτριες Θεοδωρόπουλου Ειρήνη και Ράπτη Σπυριδούλα  που τους  καθοδήγησαν  και τους ενέπνευσαν.

ghroko ghrok3 ghrok2 

 


Επίσκεψη Εκπροσώπων του Συλλόγου ΑΜΕΑ
"Απόστολος Λουκάς" 
στο σχολείο μας

Σχετική εικόνα 

Ο Σύλλογος Ατόμων με αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας «Απόστολος Λουκάς» ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2016. Απαρτίζεται από ΑΜΕΑ, γονείς ΑΜΕΑ, επιστήμονες και αξιόλογους φίλους εθελοντές. Σκοπός του είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ΑΜΕΑ και των οικογενειών τους στην Περιφέρεια Αιτωλοακαρνανίας. «Βασικός στόχος του Συλλόγου είναι η κοινωνικοποίηση των ΑΜΕΑ, η αποδοχή τους από τους συνανθρώπους διότι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού». 

H πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του συλλόγου επισκέφθηκαν  το σχολείο μας και στα πλαίσια ευαισθητοποίησης και προβληματισμού της νέας γενιάς για τα ΑΜΕΑ παρουσίασαν σχετικά βιντεο και μίλησαν στους μαθητές, οι οποίοι, τους παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και πιστεύουμε ότι έλαβαν το μήνυμα.

 


 

ΑΣΦΑΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Αποτέλεσμα εικόνας για ασφαλες διαδικτυο

 Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου και τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018 οι κ. Παπαθανασίου Λ. καθηγητής Πληροφορικής και Τομεάρχης Ε.Κ. και κ. Λουρόπουλος Α. καθηγητής Πληροφορικής πραγματοποίησαν ενημερωτικές διαλέξεις στους μαθητές των Α, Β και Γ τάξεων, με θέμα  "Διαδίκτυο και Ασφάλεια Πλοήγησης". Οι παρουσιάσεις ήταν πραγματικά ενδιαφέρουσες, ουσιαστικές ενώ χρησιμοποιήθηκε και οπτικοακουστικό υλικό. Οι μαθητές παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμμετείχαν ενεργά κατά τη διάρκειά τους.. Η παρουσίαση... 

 

 

 


 Επέτειος της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου
 

IMG 20181116 091124   IMG 20181116 091503

 

46 χρόνια μετά οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου                  
   ετοίμασαν ένα θεατρικό για τις εκδηλώσεις μνήμης του Πολυτεχνείου…

17 Νοέμβρη 1973

«Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία»

Το σύνθημα τού τότε, παραμένει με κάποιον τρόπο ζητούμενο και σήμερα. Θέλουμε ψωμί για όλους, παιδεία που παράγει κοινωνικό πολιτισμό και ενεργούς πολίτες, ελευθερία που δεν περιορίζεται από τη δημοσιονομική αναγκαιότητα.

Το θεατρικό που παρακολούθησαν οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου

με τίτλο: ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ !!! Ε, ΚΑΙ...;με ένα σύγχρονο τρόπο αναφέρεται στα γεγονότα του Πολυτεχνείου του 1973…

Οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου σκέφτονται πως θα τιμήσουν την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ακούγονται αποσπάσματα από:

το ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος»,

το ποίημα του Λουκά Θεοδωρακόπουλου «Ο εκφωνητής»

Η μουσική ομάδα του σχολείου παρουσίασε τα τραγούδια:

«Ο δρόμος» Στίχοι  Κωστούλα Μητροπούλου

Μουσική Μάνος Λοΐζος

«Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον»-Χ. & Π. Κατσιμίχας

Μουσική:  Διονύσης Τσακνής

       Συντελεστές γιορτής

Στο θεατρικό δρώμενο παίρνουν μέρος :

Αγγελάκη Γεωργία (ΓΦυσιοθ), Κούτσικου Μαρία (ΓΦυσιοθ) Μπέκος Δημήτρης(Α2) Μπέκος Χρυσοβαλάντης(Β3Υγείας), Παπαγιάννη Φωτεινή (Γ Βρεφ), Σελιμά Κωνσταντίνα ( ΓΚομ),

Ταλιούρα Χριστίνα((Γ Βρεφ) και Χατζήσαρη Δέσποινα (Γ Βρεφ)

Παίζουν μουσική και τραγουδούν :
Μαστρογιάννης Παντελής Β3Υγείας κιθάρα
   Γαλανού Ελεάνα (Γ Νοσηλ) : τραγούδι

Τομαρά Μαριάνα (Γ Νοσηλ):τραγούδι

Τα σκηνικό και το εξώφυλλο του προγράμματος επιμελήθηκαν

οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας:

Δημητρίου Σοφία(Α1), Ζενέλι Γιάννης(Β1 Πληροφ),  

Κοσμά Κωνσταντίνα (Α2), Μακρασίμου Γενοβέφα 9Α2),

Πολύζου Βασιλική(Α3), Σαμψώνα Πελαγία(Γ Βρεφ)

Στραβομύτη Πηνελόπη(Α4)

 

Υπεύθυνες καθηγήτριες

Ανδρέου Αικατερίνη

Γεωργίου Ειρήνη                                                                                                             Παππά Αγγελική

 


Σχολική εορτή 28ης Οκτωβρίου 1940

 

Αποτέλεσμα εικόνας για 28h oktvbrioy

 Την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018 στα πλαίσια εορτασμού της εθνικής επετείου του ΟΧΙ, της άρνησης δηλαδή της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις, πραγματοποιήθηκε η σχολική μας εορτή στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την απονομή των αριστείων, βραβείων και επαίνων στους μαθητές που αρίστευσαν και πρώτευσαν την προηγούμενη σχολική χρονιά και συνεχίστηκε με προβολή διαφανειών, σκετς και τραγούδια από τους μαθητές μας. Υπεύθυνες καθηγήτριες οι κ. Ζέικου Αικατερίνη ΠΕ06 και Μιχοπούλου Παναγιώτα ΠΕ02. 

IMG-4f2e1d4321c927cc601b34ccd88fd0f0-V IMG-38fbf63dad4d7c8f49bdf02aea073935-V

IMG-8616f249f1b5ac38bb5efc2b64c6093c-V IMG-bbcd5c2ddd412ff9c796a0e3f3ce4df3-V

 


 5η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 

"Ας κινηθούμε"

 Î£Ï‡ÎµÏ„ική εικόνα

Την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018, στα πλαίσια εορτασμού της 5ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού με θέμα "Ας κινηθούμε"διοργανώθηκαν στο σχολείο μας αγώνες ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης, στις οποίες συμμετείχαν ενεργά όλοι οι μαθητές και οι καθηγητές. Στόχος των εκδηλώσεων αυτών, η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών ώστε να υιοθετήσουν την άθληση ως ευχάριστη δραστηριότητα, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης τους και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και στην ενήλικη ζωή τους.

We have 78 guests and no members online