Το περίσσιο παιδί - Θανάσης Τριαρίδης

 

th1

 

Η Εφηβική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, που φέτος φιλοξενεί την καλλιτεχνική ομάδα ‘Ντουέντε’, την Αντιγόνη, τον Κώστα και τον Αντώνη τίμησε με την παρουσία της το σχολείο μας τη Δευτέρα και την Τρίτη 6 και 7 Φεβρουαρίου 2023 καιπροκάλεσε θεατρικό ‘σεισμό’. Η φετινή παράσταση είναι εμπνευσμένη από το αλληγορικό παραμύθι ‘Το περίσσιο παιδί’ του Θανάση Τριαρίδη που γράφτηκε για τα εκατομμύρια παιδιά της υποσαχάριας Αφρικής που χάνουν τη ζωή τους καθημερινά σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, σε μία καθημερινή, ισόβια, κανονικότητα εξαθλίωσης.

 Σε τέσσερεις διαφορετικές παραστάσεις-προσεγγίσεις του κεντρικού θέματος η Ομάδα Ντουέντε μέσα από διαδραστικές/βιωματικές δραστηριότητες συνομίλησε με τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας για θέματα ελευθερίας, έκφρασης, ευθύνης, αλληλεγγύης. Ο ενθουσιασμός των μαθητών/τριών ήταν διάχυτος και το συναισθηματικό δέσιμο με τους ηθοποιούς της θεατρικής ομάδας υπήρξε εξαιρετικό.

 Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της πόλης μας, κ. Καραγεώργο Νίκο, που για άλλη μια φορά έφερε τους μαθητές μας σε επαφή με τον θεατρικό κόσμο και πολιτισμό, αλλά και τους συντελεστές της ομάδας Ντουέντε, που παρέσυραν τους μαθητές μας με τον καλλιτεχνικό τους οίστρο σε μια σφαίρα προβληματισμού και ελεύθερης έκφρασης.

 «Όταν περιμένεις τα μπιμπερό του μωρού σου να βγουν από τον βραστήρα και ψαχουλεύοντας το κινητό σου διαβάζεις πως ένα άλλο, μακρινό μωρό πέθανε από δυσεντερία στην Αντίς Αμπέμπα ή στην Ταναναρίφη ή στην Καλκούτα (ή και κάπου αλλού, μην κολλάς, ο κόσμος είναι γεμάτος από πολιτείες με δυσεντερία), μπορείς να μείνεις σιωπηλός ή και να προσποιηθείς πως αφαιρέθηκες, πως διάβαζες μηχανικά ενώ το μυαλό σου ταξίδευε αλλού. (Δεν θα είσαι ο πρώτος  – τόσοι και τόσοι έχουν σιωπήσει, τόσοι και τόσοι έχουν αφαιρεθεί περιμένοντας τα μπιμπερό από τον βραστήρα). Μονάχα να μην πεις «αλίμονο, τι άτυχο…» ή «ήτανε θέλημα Θεού…» ή κάτι παρόμοιο. Γιατί δεν ήταν η τύχη, ούτε ο Θεός. Και πια εσύ ξέρεις καλά τι είναι.»  Θ. ΤΡΙΑΡΙΔΗΣ

 

 


 

 

 10ο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου

afisa theatro 2019-page-001

 

Το 2ο ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου, συμμετέχοντας στο 10ο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου που συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Αγρινίου και τη Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης Αιτ/νίας, παρουσίασε την Τρίτη 2 Απριλίου 2019 στις 8:00μ.μ. (στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου) τη θεατρική του παράσταση:

«Κρίστοφερ»

Βασισμένη στο βιβλίο του Μαρκ Χάντον

«Το περίεργο περιστατικό μέσα στη νύχτα»

Ένα έργο σύγχρονο που καταπιάνεται με ιδιαιτερότητες, παρουσιάζοντας ένα άτομο με ιδιάζουσα αντίληψη, ένα παιδί που διαθέτει τον δικό του κώδικα επικοινωνίας και ερμηνείας των πραγμάτων. 
Αποτελεί ένα έργο ύμνο στη διαφορετικότητα και στο σεβασμό που οφείλουμε απέναντι σε κάθε άτομο, η παρουσίαση του οποίου πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου, ημέρα καθιερωμένη από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τον Αυτισμό

Ένα παιδί με φοβερό μυαλό και εξαιρετικές ικανότητες στα μαθηματικά, το οποίο όμως σκοντάφτει στα απλά πράγματα της καθημερινής ζωής. Δεν έχει τολμήσει ποτέ να απομακρυνθεί μόνος από το σπίτι, δεν ανέχεται να τον αγγίζει κανείς και δεν εμπιστεύεται τους ξένους. Ένα βράδυ βρίσκει νεκρό το σκύλο της γειτόνισσάς του κι αποφασίζει να ξεδιαλύνει το μυστήριο. Η προσπάθειά του αυτή θα τον οδηγήσει στην αποκάλυψη οικογενειακών μυστικών και θα τον αναγκάσει να ξεπεράσει τους φόβους και τις ανασφάλειές του. Πρόκειται για ένα έργο σύγχρονο το οποίο καταπιάνεται με τις ιδιαιτερότητες, παρουσιάζοντας ένα φαινόμενο που καταγράφεται καθημερινά στην εποχή μας και αφορά τα άτομα με ιδιάζουσα αντίληψη, τα οποία διαθέτουν τον προσωπικό τους κώδικα επικοινωνίας και ερμηνείας των πραγμάτων.
Η κα. Αικατερίνη Ζέικου ΠΕ06 η οποία μετέφρασε το έργο, μαζί με τις κυρίες Αγγελική Παππά ΠΕ02, Φωτεινή Καρδαρά ΠΕ87 και Αναστασία Χονδρονικόλα ΠΕ87, επιμελήθηκαν τη διασκευή και την σκηνοθεσία. Επίσης με ιδιαίτερο ζήλο, επιμονή και υπομονή δίδαξαν στα παιδιά τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να εκφραστούν, να επικοινωνήσουν με τα άλλα μέλη της ομάδας τους και γενικότερα να ενεργοποιήσουν τον ψυχο-πνευματικό δυναμισμό τους. Ένα μεγάλο εύγε και οι από καρδιάς ευχαριστίες μας, αξίζουν στους μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, γιατί διέθεσαν μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου τους, ώστε να παρουσιάσουν ένα έργο ύμνο στη διαφορετικότητα και στο σεβασμό που οφείλουμε απέναντι στο κάθε άτομο.

Η παράσταση

 Η πρόσκληση...  

Το Πρόγραμμα  

Φωτογραφίες


8ο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου

 Στα πλαίσια του 8ου Μαθητικού Φεστιβάλ Θεάτρου η θεατρική ομάδα του σχολείου μας, παρουσίασε την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017 και ώρα 8:00μ.μ. στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου  την παράσταση:

 "Περπατώ εις το Δάσος" της Στέλλας Μιχαηλίδου.

Η πρόσκληση....

Το Πρόγραμμα...

Video της παράστασης 


7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου

afisa 

 Στα πλαίσια του 7ου Μαθητικού Φεστιβάλ Θεάτρου η θεατρική ομάδα του σχολείου μας, παρουσίασε στις 18 Απριλίου 2016 στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου την κωμωδία του Τ.Μ. Πλαύτου"Αμφυτρίων". Τη σκηνοθεσία-διδασκαλία έκανε η κα. Καρδαρά Φωτεινή ΠΕ18.04 έχοντας ως βοηθούς-συνεργάτες τις κυρίες Παππά Α. ΠΕ02 και Χονδρονικόλα Α. ΠΕ18.10. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της παράστασης.

Πρόσκληση        Πρόγραμμα        Video Παράστασης

   


5ο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου

 

Την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014 στις 20:00 το σχολείο μας, παρουσίασε στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου στα πλαίσια του 5ου Μαθητικού Φεστιβάλ Θεάτρου τη θεατρική παράσταση του OscarWilde,

afisa

 Το έργο διαδραματίζεται στην Αγγλία στα τέλη της βικτωριανής εποχής. Δυο νέοι της εποχής εκείνης  για να κάνουν πιο ενδιαφέρουσα τη ζωή  τους και για να κατακτήσουν τις γυναίκες που αγαπούν, διασκεδάζουν αλλάζοντας την αλήθεια. Βέβαια τα ψέματά τους αποκαλύπτονται και οι αγαπημένες τους σκοπεύουν να τους εγκαταλείψουν??..

 Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του OscarWilde που θεωρήθηκε επίσης και αριστούργημά του. Το χιούμορ του έργου προέρχεται κυρίως από τους χαρακτήρες που διατηρούν εικονικές ταυτότητες για να αποφύγουν ανεπιθύμητες κοινωνικές υποχρεώσεις.

 Γεμάτο με πνευματώδη διάλογο, σατιρίζει κάποιες από τις αδυναμίες και την υποκρισία της κοινωνίας της εποχής.

 Στην παράσταση έλαβαν μέρος ως "ηθοποιοί", οι μαθητές με σειρά εμφάνισης: Μάνθα Δασκάλου, Μιχάλης Κατσούδας, Κώστας Μπέκος, Γιώτα Λυμπέρη, Αμαλία Γρατσινοπούλου, Μάρια Ασημακοπούλου, Γώγω Τσιαμάκη, Ρενάτο Σελίμι, Μάριος  Πάτσης και ως «βοηθοί σκηνής», «βοηθοί σκηνοθεσίας» Ντοβάκου Βάσω του Ιωάννου και Κατσούπης Κωνσταντίνος. Τον ρόλο της εμψύχωσης και  της σκηνοθεσίας είχαν αναλάβει οι καθηγήτριες Κοντούλη Αναστασία, Παππά Αγγελική και Μιχοπάνου Ειρήνη.  

 Η Διεύθυνση του σχολείου και ο Σύλλογος των καθηγητών συγχαίρουν τους μαθητές και τις υπεύθυνες καθηγήτριες για την αξιοθαύμαστη προσπάθειά τους. Για να δείτε το video

 

We have 15 guests and no members online