Σχολικό Έτος 2021-22  

 

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη σε Τεχνικό Γραφείο

 ΤΕΧΝΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ - ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΓΡΕΒΕΝΑ - Π - 4ty.gr

Την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022, οι μαθητές και οι μαθήτριες του τομέα Δομικών έργων της Β΄ τάξης του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου, στα πλαίσια των μαθημάτων Τοπογραφίας, Τοπογραφικού σχεδίου, Γεωπληροφορικής, Σχεδιασμού με Η/Υ, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη σε μεγάλο Τεχνικό Γραφείο της πόλης του Αγρινίου.
Με μεγάλη εγκαρδιότητα ο κύριος Κίσσας Δημήτριος, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός, υποδέχθηκε τους μαθητές / τριες στον άριστα εξοπλισμένο χώρο που διατηρεί στην πόλη του Αγρινίου με τους συνεργάτες του και το προσωπικό (το τεχνικό γραφείο του κυρίου Κίσσα ασχολείται με Τοπογραφικά Διαγράμματα – Οδοποιία – Αγροτικές εγκαταστάσεις νομιμοποιήσεις και σχέδια βελτίωσης – Κτηματολόγιο). Μίλησε για επαγγελματικά θέματα, αναφέρθηκε στις σπουδές, στον τρόπο άσκησης του επαγγέλματος, στις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις που έχει το επάγγελμα του Τοπογράφου, παρουσίασε την πλούσια προσωπική του συλλογή με τοπογραφικά μηχανήματα, εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας του θεοδόλιχου, έκανε ξενάγηση στα γραφεία, παρουσίασε τοπογραφικές μελέτες καθώς και μελέτες οδοποιίας.
Επιτεύχθηκε απόλυτα ο απώτερος σκοπός της εκπαιδευτικής επίσκεψης, για επαφή των μαθητών και των μαθητριών με τις συνθήκες λειτουργίας ενός τεχνικού γραφείου, τους τομείς που δραστηριοποιείται, τις καθημερινές απαιτήσεις της λειτουργίας του χώρου, το ανθρώπινο δυναμικό, τις διαφορετικές θέσεις εργασίας που υπάρχουν, τον εξοπλισμό που διαθέτει, τις διαδικασίες σχεδιασμού, τις επαφές με πελάτες.
Οι μαθητές/τριες εντόπισαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των χώρων και της λειτουργίας των τεχνικών γραφείων ως επαγγελματικής επιχείρησης, στην οποία μπορούν να εργαστούν στο μέλλον ως απόφοιτος/η της Ειδικότητας Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής (Τεχνίτης τοπογραφίας και χαρτογράφησης περιοχών). Συσχέτισαν τα μαθησιακά αντικείμενα που ασχολούνται στην τρέχουσα σχολική χρονιά με τα επαγγελματικά καθήκοντα που θα έχουν ως αυριανοί επαγγελματίες και εκτίμησαν την αρτιότητα του εκπαιδευτικού υλικού που τους παρέχει η εκπαίδευσή τους στο σχολείο τους. Φωτογραφίες..

Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο 
Κίσσα Δημήτριο, διπλωματούχο Αγρονόμο Τοπογράφο Μηχανικό.


Η εκπαιδευτικός
Τομέα Δομικών Έργων: Κωσταρά Ελένη, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΠΕ81

 


 Εκπαιδευτική επίσκεψη σε καπναποθήκες του Αγρινίου

To Ίδρυμα Παπαστράτου παραχωρεί τις παλιές αποθήκες και 1,5 εκατ. ευρώ στον δήμο Αγρινίου - AgrinioPress

Στην πόλη του Αγρινίου, στις 29 Μαρτίου του 2022, σε μια ηλιόλουστη μέρα, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικός περίπατος για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Β τάξης των τομέων Δομικών Έργων και Εφαρμοσμένων Τεχνών του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου. Σημεία επισκέψεως ήταν ο Πρώην Καπνικός Σταθμός, οι καπναποθήκες αδελφών Παπαπέτρου, αδελφών Παπαστράτου και Ηλιού.

Στα εμβληματικά αυτά κτίρια της πόλης οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν τις εισηγήσεις από τις εκπαιδευτικούς, με αναλυτικές λεπτομέρειες για το κάθε συγκρότημα κτιρίων, από την διπλωματική εργασία «Βιομηχανική κληρονομιά του Αγρινίου. Οπτικοποίηση» της εκπαιδευτικού Μετσοβίτη Αλεξάνδρας, παρατήρησαν, συζήτησαν και κατανόησαν διάφορα θέματα που αφορούν: 

 • τη θέση των καπναποθηκών στον αστικό ιστό
 • τη διάρθρωση των χώρων των καπναποθηκών
 • τα μορφολογικά στοιχεία των κτιρίων
 • τα δομικά υλικά και
 • το κατασκευαστικό σύστημα των καπναποθηκών.

Τους δόθηκε η ευκαιρία να ρίξουν μια διαφορετική «ματιά» στα κτίρια που συναντούν καθημερινά και να ευαισθητοποιηθούν απέναντι στα ιστορικά κτίρια, που έχουν εξάλλου αναγνωριστεί ως διατηρητέα. Με έναυσμα την εκπαιδευτική επίσκεψη αποφάσισαν να συγκεντρώσουν περισσότερα στοιχεία για εργασίες και άρθρα που θα δημοσιεύσουν στην εφημερίδα του σχολείου μας.

Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Πλιακούρα Αλεξάνδρα για την ξενάγηση στο χώρο του Πρώην Καπνικού Σταθμού του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχου, του Υπουργείου Γεωργίας.

Οι εκπαιδευτικοί

Τομέα Δομικών Έργων: Κωσταρά Ελένη, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΠΕ81

Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών: Μετσοβίτη Αλεξάνδρα, Καλλιτεχνικών Σπουδών, ΠΕ89.01

Φωτογραφίες...
 


Εκπαιδευτική επίσκεψη στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος

του Πανεπιστημίου Πατρών (Αγρίνιο)

 Πανεπιστήμιο Αγρινίου, ένα πικρό χρονικό..! | του Γιώργου Παληγεώργου - Γιωργος Παληγεώργος | RED LINE

Στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, της Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα το Αγρίνιο, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκπαιδευτική επίσκεψη που είχε προετοιμαστεί στα πλαίσια των μαθημάτων τους, για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Β τάξης των τομέων Δομικών Έργων και Εφαρμοσμένων Τεχνών του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου.
Οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την παρουσίαση που έγινε από την Επίκουρο Καθηγήτρια της Περιβαλλοντικής Μηχανικής κ. Αθανασία Τεκερλεκοπούλου με θέμα τη «Διαχείριση υγρών αποβλήτων», καθώς επίσης είχαν την ευκαιρία να δουν στην πράξη πώς λειτουργεί ένα ερευνητικό εργαστήριο και να ενημερωθούν για τη διαδικασία της έρευνας της υποψήφιας Διδάκτορος κ. Βασιλικής Πατρινού
Απορίες που εκφράσαν οι μαθητές/τριες, διευκρινίστηκαν και οι γνώσεις τους αυξήθηκαν. Παράλληλα ενδυναμώθηκε η ευαισθητοποίησή τους σε θέματα περιβαλλοντικής υπευθυνότητας σχετικά με την ρύπανση και την επιβάρυνση των αποβλήτων και γνώρισαν επιλεγόμενα συστήματα καθαρισμού. Σημαντική ήταν η επίσκεψή τους, στον πανεπιστημιακό χώρο (ως πρώτη επαφή), για όσους και όσες επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ευχαριστούμε θερμά τις κυρίες
Τεκερλεκοπούλου Αθανασία, Επίκουρο Καθηγήτρια της Περιβαλλοντικής Μηχανικής
Πατρινού Βασιλική, υποψήφια Διδάκτορα

 Οι εκπαιδευτικοί
Τομέα Δομικών Έργων: Κωσταρά Ελένη, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΠΕ81
Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών: Παπανίκου Βασιλική, Καλλιτεχνικών Σπουδών, ΠΕ89.01

Φωτογραφίες... 


Εκπαιδευτική Επίσκεψη στην  Έκθεση Ζωγραφικής 
με Θέμα «Αγωνίσματα και αθλήματα στην Ελληνική Επανάσταση»
και στην έκθεση Εικαστικών

Αγρίνιο: Έκθεση ζωγραφικής «Αγωνίσματα και αθλήματα στην Ελληνική Επανάσταση» στην παλιά λαχαναγορά

 

Την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη από ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών στην Έκθεση Ζωγραφικής με θέμα τα αγωνίσματα και τα αθλήματα στην Ελληνική Επανάσταση, στη Δημοτική Αγορά του Αγρινίου. Ο κ. Μπαρπαρούσης Διονύσιος υπεύθυνος της έκθεσης, ξενάγησε τους μαθητές στο χώρο στον οποίο είχαν αναρτηθεί πίνακες που αναπαρίσταναν αγωνίσματα και αθλήματα που γίνονταν στην περίοδο της Επανάστασης του 1821.
Σε περιόδους ειρήνης και εορτών οι αγωνιστές-αθλητές λάμβαναν μέρος στα αγωνίσματα της σκοποβολής, της πάλης, της ρίψης με λιθάρι, στην άρση βαρών τεράστιων ογκόλιθων στο δρόμο, στο τρέξιμο σε μικρές ή μεγάλες αποστάσεις για διεκπεραίωση εργασιών και διαφόρων αναγκών που προέκυπταν. Επίσης αναφέρθηκε στους Αθλητικούς αγώνες που διεξάγονται ακόμη και σήμερα και έχουν τις ονομασίες ηρώων και γεγονότων της ελληνικής επανάστασης όπως ο «Δρόμος Θυσίας» στο Μεσολόγγι, τα «Κολοκοτρώνια» στην Τρίπολη, ο «Αγώνας κήρυξης της Ελλ. Επανάστασης» στη Λακωνία (Νεάπολη), ο αγώνας δρόμου  «Ιωάννης Καποδίστριας» στην Αίγινα, τα Καραϊσκάκεια στο Μαυρομμάτι Καρδίτσας κ.λ.π.   

Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφτηκαν και την έκθεση Αιτωλοακαρνάνων Εικαστικών στη Δημοτική Αγορά, όπου ο ζωγράφος κ. Κατσαντώνης παρουσίασε τα έργα ζωγραφικής Αιτωλοακαρνάνων Εικαστικών καθώς και δημιουργίες από ξύλο και ανακυκλωμένα υλικά. Μεταξύ των εκθεμάτων υπήρχαν έργα των κ. Ναστούλη, Βελαώρα, Παπανίκου, Ραμμόπουλου, Κρέτση, Καραγιώργου, Ζαχαρόπουλου και άλλων σπουδαίων εικαστικών. 

 


Εκπαιδευτική Επίσκεψη των μαθητών της Γ’ ΕΠΑΛ Τομέα Πληροφορικής στον πολυχώρο Emileon.

Την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη του τομέα Πληροφορικής (Γ τάξη), των ειδικοτήτων Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής και Τεχνικός Η/Υ, και Δικτύων Η/Υ στον πολυχώρο Emileon με τη συνοδεία πέντε καθηγητών του σχολείου μας.

Ο κ. Τσικριτέας υπεύθυνος της δημιουργίας της ιστοσελίδας της επιχείρησης υποδέχτηκε τους μαθητές και τους εξήγησε τον τρόπο σχεδιασμού της καθώς και τη λειτουργία του ασύρματου δικτύου που χρησιμοποιεί η επιχείρηση για τις συνδέσεις των διαφόρων συσκευών που δικτυώνονται σε αυτό. Αντί του καλωδίου χρησιμοποιείται η μετάδοση ειδικά διαμορφωμένων οπτικών, υπέρυθρων ή ακόμα και ραδιοκυματικών σημάτων μέσω του αέρα. Οι μαθητές παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την παρουσίαση και ο υπεύθυνος της επιχείρησης απάντησε σε όλα τα ερωτήματα και στις απορίες τους.

Η επίσκεψη των μαθητών του τομέα Πληροφορικής  είχε ως σκοπό την απόκτηση νέων γνώσεων πάνω στο αντικείμενο των σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών μεθόδων αλλά και την γνωριμία των μαθητών με το συγκεκριμένο επάγγελμα του τεχνικού δημιουργίας ιστοσελίδων και τις τεχνικές γνώσεις που αυτό απαιτεί.  

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Τσικριτέα και την κ. Καρακώστα υπεύθυνη της επιχείρησης για την φιλοξενία τους και την ιδιαίτερα εξαιρετική παρουσίαση που έκαναν στους μαθητές. 

 


Σχολικό Έτος 2018-19  

 

  Εκδρομή στα Τρίκαλα στα πλαίσια του προγράμματος ΝΟΗΣΙΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για τρικαλα η πιο εξυπνη πολη

 

Την Τρίτη 07/05/2019 οι μαθητές των τμημάτων Α1, Α2 και Β Πληροφορικής του σχολείου μας, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους, κ. Παπαθανασίου Λεωνίδα, Μαρκή Γεώργιο, Πεφάνη Κωνσταντίνο, Λουρόπουλο Αθανάσιο και Γεωργίου Ειρήνη, επισκέφτηκαν το Δήμο Τρικκαίων, στα πλαίσια του προγράμματος "ΝΟΗΣΙΣ - Μία Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ". 

Τα Τρίκαλα έχουν αποκτήσει τη φήμη της πόλης της καινοτομίας, που χρονολογείται από το 2004, όταν ήταν η πρώτη πόλη της Ελλάδας με ασύρματο δίκτυο. Μπήκε στην ευρυζωνικότητα, και άρχισε να αλλάζει. Ορίστηκε ως μία από τις 21 πιο έξυπνες πόλεις στον κόσμο.  Και πράγματι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στην πόλη των Τρικάλων, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να ενημερωθούν για τα τεχνολογικά επιτεύγματα που υλοποιούνται στον Δήμο, συνδυάζοντας τις σύγχρονες ανάγκες και τη μελλοντική κατάσταση στις πόλεις με εργαλείο τις εξελίξεις στην Πληροφορική. Ο Δήμος Τρικκαίων ενσωμάτωσε την τεχνολογία  ως μέσο προκειμένου να οργανώσει αποτελεσματικά την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες του.

Η εκδρομή μας στο Δήμο Τρικκαίων και η ξενάγησή μας εκεί είχε πολλαπλό όφελος για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Τα ερεθίσματα και οι παραστάσεις προβλημάτισαν τόσο τους εκπαιδευτικούς (διευρύνοντας τις επιστημονικές τους γνώσεις ) όσο και στους μαθητές (δίνοντάς τους και επαγγελματικά και επιστημονικά μηνύματα). Σύμφωνα με τον Κ. Μιχαλάκη 77 νέες θέσεις εργασίας προέκυψαν μέσα από τις καινοτόμες και πρωτοποριακές υπηρεσίες των Δήμων, και έδωσαν σε πολλούς νέους τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους στον τομέα της Πληροφορικής με την ανάδειξη νέων καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών, οι οποίες δίνουν λύσεις στις προκλήσεις και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες πόλεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για τρικαλα η πιο εξυπνη πολη

Ενημερωθήκαμε για όλες τις λειτουργίες της Smart πόλης, που ξεκινώντας από την ελεύθερη πρόσβαση στο Ίντερνετ μέσω Wi-Fi σε ολόκληρη την πόλη από το 2004, έφτασε σε τηλεϊατρικές υπηρεσίες για τους πολίτες τρίτης ηλικίας τοποθετώντας αισθητήρες στα σπίτια ατόμων με προβλήματα, σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Το Λεωφορείο χωρίς Οδηγό, λειτούργησε πιλοτικά από τον Αύγουστο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016 και θα επανέλθει πάλι από τον Σεπτέμβριο στην πόλη και  τα ηλεκτροκίνητα οχήματα τα προμηθεύτηκε η πόλη στο πλαίσιο κάποιου ευρωπαϊκού προγράμματος.

 

Πρωτοποριακό επίτευγμα αποτελεί και η διαδικτυακή πλατφόρμα e-Dialogos μέσω της οποίας οι δημότες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη δημόσια ζωή της πόλης και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, το e-ΚΕΠ (Αυτοματοποιημένο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολίτη) και στο  MobileCheckApp, το οποίο  λειτουργεί επίσης ως τουριστικός οδηγός, αναδεικνύοντας σημεία ενδιαφέροντος σε χάρτη και παρέχει χρήσιμες πληροφορίες, όπως τηλέφωνα, εφημερεύοντα φαρμακεία και βενζινάδικα.

Η ενημέρωση από τον υπεύθυνο του δήμου Τρικκαίων, τον κ Μιχαλάκη περιλάμβανε και την παρουσίαση της υλοποίησης του Συστήματος έξυπνου Φωτισμού, μέσω του οποίου γίνεται διαχείριση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού και επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας μεγαλύτερη από 60% έναντι των συμβατικών φωτιστικών συστημάτων.

Κατάφεραν μέχρι στιγμής μέσω συνεργασίας με άλλους φορείς να προβούν σε αντικατάσταση 600 λαμπών με νέα φωτιστικά συστήματα τεχνολογίας LED, και βρίσκονται σε αναμονή για αντικατάσταση άλλες 21.000 λάμπες, σύμφωνα με τον κ. Μιχαλάκη. 

Επίσης, παρουσιάστηκε το σύστημα ασύρματης διαχείρισης, που παρέχει τη δυνατότητα δυναμικής προσαρμογής του φωτισμού όπου, όσο και όταν χρειάζεται, για τη μέγιστη δυνατή ενεργειακή εξοικονόμηση και τη βελτίωση ορατότητας για οδηγούς, ποδηλάτες, πεζούς.Αποτέλεσμα εικόνας για τρικαλα η πιο εξυπνη πολη

Καινοτομία αποτελεί και το κέντρο ελέγχου που βρίσκεται στην είσοδο του δημαρχείου. Εκεί μαζεύονται όλα τα προβλήματα των δημοτών και προσπαθούν να τα λύσουν με τον πιο γρήγορο τρόπο. να τα λύσουμε. Λακκούβες, λάμπες, σκουπίδια. Δηλώνονται τηλεφωνικά ή με e-mail ή μέσω του application, όπως μας δήλωσε και ο κ. Μιχαλάκης.  

Ο Δήμος Τρικκαίων στα πλαίσια του Σχεδίου Ασκληπιός, υλοποιεί την εφαρμογή της καινοτόμας τεχνολογίας Smart Pharming επιτρέποντας την λεπτομερή διαχείριση της καλλιέργειας από απόσταση, φαρμακευτικών βοτάνων του Ασκληπιού από νέους καλλιεργητές, παράγοντας πιστοποιημένων προϊόντα όπως είναι η λεβάντα και η ρίγανη και πουλώντας τα και στο εξωτερικό.

Επιπρόσθετα, οι μαθητές μας παρακολουθώντας από κοντά την τεχνολογία και τεχνογνωσία που χρησιμοποιήθηκε κάθε φορά για τις παρεμβάσεις του Δήμου Τρικκαίων, αντιλήφθηκαν πόσο σημαντικές είναι τέτοιες παρεμβάσεις έχοντας αντίκτυπο και σε περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά θέματα. Ένα έθνος με βαθιές γνώσεις όχι μόνο διαβάζει, αλλά υπολογίζει, εξετάζει και καινοτομεί.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Δήμαρχο και τον κ. Μιχαλάκη για την άψογη ενημέρωση κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας. 
 


Διδακτική Επίσκεψη στην ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου

 

Την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019 οι μαθήτριες των τμημάτων Γ Βρεφονηπιοκόμων και Β4 Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας συνοδευόμενες από τις καθηγήτριες Ξένου Ευρυδίκη και Δρέλλια Ευαγγελία επισκέφτηκαν το κτήριο της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου στα πλαίσια των μαθημάτων της ειδικότητάς τους. Μαθητές και καθηγητές ξεναγήθηκαν από τους υπεύθυνους στις πλήρως εξοπλισμένες εγκαταστάσεις, γνωρίζοντας από κοντά το άκρως σημαντικό έργο που επιτελείται και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του κέντρου σε όλους αυτούς που το έχουν ανάγκη.

 


 

 Διδακτική επίσκεψη στην ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου

 ELEPAP A 2019

Στις 14 και 19 Φεβρουαρίου 2019, οι μαθητές των τμημάτων της Α τάξης του σχολείου μας με τη συνοδεία των καθηγητών Ζέικου Αικατερίνης, Παππά Αγγελικής, Μιχοπούλου Παναγιώτας, Κατσακιώρη Ειρήνης, Βετσοπούλου Ελένης, Αναστασοπούλου Αγγελικής και Χολή Γεωργίας, πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στην ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου στα πλαίσια της Ζώνης Δημιουργικών ΔραστηριοτήτωνΜε ενδιαφέρον και συγκίνηση οι μαθητές παρακολούθησαν το πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στις άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις του παραρτήματος της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου. 
Αφού χάρισαν χειροποίητες κάρτες με θέμα την αγάπη, όπως «Η μεγαλύτερη δύναμή μας είναι η ευγένεια και η τρυφερότητα της καρδιάς μας!!!!», τραγούδησαν με τα παιδιά της πρώιμης παρέμβασης και δημιουργήθηκαν αμοιβαία αισθήματα συμπάθειας και αποδοχής.
Η ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της για τη διάγνωση, θεραπεία, αποκατάσταση και εκπαίδευση των παιδιών με κινητικές κυρίως αναπηρίες, εγκεφαλική παράλυση, προβλήματα λόγου και μάθησης το 1999 και από τότε προσφέρει εξαιρετικό έργο στην πόλη μας. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και να αισθανθούμε τη δύναμη ψυχής των παιδιών και των ανθρώπων που τα βοηθούν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και να βγουν νικητές στον δύσκολο αγώνα της ζωής τους.  Ευτυχής συγκυρία ήταν η συνάντησή μας με την Ευγενία Μπλέτσα, η οποία μας μετέφερε την προσωπική της εμπειρία από τη μακρόχρονη θεραπεία της στην ΕΛΕΠΑΠ.
Β
αθιά πεποίθηση όλων μας είναι ότι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σε θέματα Διαφορετικότητας περιορίζει τις διακρίσεις, τις αδικίες και τους αποκλεισμούς σε βάρος ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Ευχαριστούμε πολύ τις κυρίες Κολοβού Λαμπρινή και Διαμαντοπούλου Όλγα, που είναι μέλη της Τοπικής Διοικούσας Επιτροπής, καθώς και την υπεύθυνη του παραρτήματος, κυρία Ποσονίδη-Κοσμά Αλεξάνδρα, τόσο για τη θερμή υποδοχή που μας επεφύλαξαν, όσο και για τις πολύ ενδιαφέρουσες και σημαντικές γνώσεις και εμπειρίες που αποκτήσαμε.
Φωτογραφίες...


 

 Ημερήσια Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Μέτσοβο-Ιωάννινα

  

Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκε ημερήσια εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών των τμημάτων Α1, Α2 και Β2υγείας του σχολείου μας, στο Μέτσοβο και στα Ιωάννινα. Κατά τη διάρκεια αυτής, δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές να γνωρίσουν από κοντά το Χιονοδρομικό κέντρο του Προφήτη Ηλία απολαμβάνοντας άφθονο χιόνι, καθώς και τα γραφικά σοκάκια του Μετσόβου με τη χαρακτηριστική παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική της πέτρας και του ξύλου και το Οινοποιείο Αβέρωφ. Η επιστροφή μέσω των Ιωαννίνων τους έδωσε τη δυνατότητα να απολαύσουν το υπέροχο τοπίο της Λίμνης Παμβώτιδας στο μέσο της οποίας δεσπόζει το νησάκι με το Μουσείο του Αλή Πασά και να περιδιαβούν τόσο τα σοκάκια της παλιάς πόλης των Ιωαννίνων στο κάστρο όσο και τους μοντέρνους πολυσύχνατους δρόμους της. 

 Î‘ποτέλεσμα εικόνας για μετσοβο χιονοδρομικο προφητησ ηλιας  Î£Ï‡ÎµÏ„ική εικόνα

 Î‘ποτέλεσμα εικόνας για ιωαννινα

 


 

  Διδακτική Επίσκεψη στο κατάστημα Kράτησης Κορίνθου

korinthos2 4 

Στις  25 Ιανουαρίου 2019, το 2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στο κατάστημα κράτησης Κορίνθου.  H επίσκεψη έγινε με συνοδό την Επιμελήτρια Ανηλίκων Αγρινίου Ευτυχία Μανιάκη και συνοδούς καθηγητές τους κ. Αθανάσιο Φλωρόπουλο (Δ/ντή), Ειρήνη Γεωργίου και Ευρυδίκη Ξένου. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσια του προγράμματος «Διαμεσολάβηση» με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα παραβατικότητας και εντάσσεται  στις μόνιμες δράσεις της υπηρεσίας Ανηλίκων Αγρινίου στα πλαίσια της πρόληψης. Η Επιμελήτρια Ανηλίκων Αγρινίου Ευτυχία Μανιάκη περιγράφει την επίσκεψη:
"Αρχικά μας υποδέχτηκαν ο  Αρχιφύλακας του Καταστήματος ο κος Μίχος και η Κοινωνική Λειτουργός η κα Κατερίνα Κολέτσου οι οποίοι μίλησαν στα παιδιά και αναφέρθηκαν με λεπτομέρειες στα καθήκοντά τους, για την λειτουργία του καταστήματος και πως λειτουργούν  τα επισκεπτήρια. Στη συνέχεια μεταβήκαμε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα εκδηλώσεων που λειτουργεί εντός του καταστήματος (Γυμνάσιο-Λύκειο) και παρακολουθήσαμε την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση του Δ/ντή του Καταστήματος κ.Τσουρέκη, παρουσία των καθηγητών κ. Λέκκα και κ. Ρουμελιώτη, για τα προγράμματα που υλοποιούνται στο χώρο του σχολείου, για τις δραστηριότητες των μαθητών-κρατουμένων, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές- κρατούμενοι σε επίπεδο διαβίωσης." 

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι μαθητές για να εκφράσουν ερωτήσεις και απορίες και ακολούθως ξεναγήθηκαν σε κάποια κελιά και σε εξωτερικό πύργο φρούρησης. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ένα πολιτιστικό δρώμενο. Οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου, οι μαθητές του σχολείου του Καταστήματος Κράτησης και όλοι οι συνοδοί παρακολούθησαν ένα μονόπρακτο, το Κύκνειο Άσμα του Αντόν Τσέχωφ, από το Κορινθιακό Θέατρο «Βασίλης Ρώτας» σε σκηνοθεσία Παύλου Καράγιωργα διάρκειας 26΄ περίπου. Σας παραθέτω τις κάτωθι σκέψεις των μαθητών  που συμμετείχαν σε αυτή τη δράση: 

«…η εμπειρία μου εκεί μού δημιούργησε πολλά συναισθήματα, σχεδόν όλα όμως ήταν δυσάρεστα. Μου χαράχθηκαν στην μνήμη μου κουβέντες που άκουσα από τους ίδιους τους φυλακισμένους. Ακόμα και αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα που βρέθηκα στο κελί ένιωσα ασφηξία. Τέλος, έβλεπα την στέρηση της ελευθερίας σε αντίθεση με την ελευθερία» Ζ.Κ. 

«..Ήταν μια εμπειρία πολύ σημαντική που είχε πολλά μαθήματα. Όταν αντίκρισα τον χώρο εκεί ένιωσα μια πίεση και δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω τον τόπο στον οποίο βρισκόμουν. Όταν πήγαμε σε ένα κελί και είδα τον χώρο κατάλαβα ότι η ελευθερία μας είναι πολύτιμη…..Αυτά θα τα θυμάμαι για πάντα διότι έχουν χαραχθεί στην καρδιά μου και στο μυαλό μου». Β.Μ. 

«…Μου έκανε εντύπωση η καθημερινότητά τους και οι δραστηριότητες που κάνουν. Ήταν μια καλή εμπειρία που αντίκρισα και την άλλη πλευρά των πραγμάτων». Ε.Μ. 

«Η ιδιαίτερη επίσκεψη στο κατάστημα ανηλίκων κράτησης Κορίνθου ήταν διδακτική και μας έκανε να συλλογιστούμε την καθημερινή τους ρουτίνα και είδαμε μια διαφορετική πραγματικότητα. Φεύγοντας από εκεί διαπιστώσαμε ότι η ελευθερία μας είναι πολύτιμη».Ε. Β.

 Φωτογραφίες

  


Εκπαιδευτική επίσκεψη στον ΟΤΕ

 και στην Δημοτική Πινακοθήκη

 

Αποτέλεσμα εικόνας για οτε αγρινιου τεχνικο τμημα   

 

Την Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019 οι μαθητές των τμημάτων Α2 και Α4 του σχολείου μας, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές κ. Ειρήνη Γεωργίου, Μιχοπούλου Παναγιώτα, Αναστασοπούλου Αγγελική και Χολή Γεωργία πραγματοποίησαν την πρώτη διδακτική επίσκεψη του 2019 στις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ Αγρινίου.και στη Δημοτική Πινακοθήκη.  

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του ΟΤΕ και ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες του NOC (Network Operations Center) το σημείο, δηλαδή, μέσα από το οποίο οι διαχειριστές επιβλέπουν και παρακολουθούν τη λειτουργία του τηλεπικοινωνιακού δικτύου. Ευχαριστούμε τον Προϊστάμενο του ΟΤΕ κ. Βασίλειο Μπουμπούλη για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία, καθώς και τον κ. Λάμπρο Φελώνη για την άρτια παρουσίαση και ξενάγηση των μαθητών μας. 
Στη συνέχεια μαθητές και καθηγητές επισκέφτηκαν την Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Αγρινίου και περιηγήθηκαν στην πρωτότυπη έκθεση φωτογραφίας “Καπναποθήκες Παπαστράτου – πορεία στο φως και στον χρόνο” του Χρίστου Σιμάτου. Εκεί, απόλαυσαν σπουδαία έργα φωτογραφίας με θέμα τις Καπναποθήκες Παπαστράτου. Ο φακός του Χρίστου Σιμάτου περιηγήθηκε στις παλιές καπναποθήκες, δίνοντας αυτό το καταπληκτικό αποτέλεσμα. ΄Οπως μας τόνισε και ο κ. Γαρουφαλής, ο καλλιτεχνικός Δ/ντής της Δημοτικής Πινακοθήκης του Δήμου Αγρινίου, όλες οι φωτογραφίες της έκθεσης του κ.Σιμάτου έγιναν με φυσικό φως μόνο, προσφέροντας έτσι ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Οι μαθητές θαύμασαν το έργο του κ. Σιμάτου, και εκφράστηκαν με τα καλύτερα σχόλια για τη συγκεκριμένη επίσκεψη του σχολείου μας με την υπόσχεση και την επιθυμία πραγματοποιούνται και άλλες παρόμοιες επισκέψεις.

 


 

 

 Εκπαιδευτική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ 

 

Την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018, οι μαθητές των τμημάτων Α1 και Α3 του 2ου ΕΠΑ.Λ Αγρινίου συνοδευόμενοι από τους καθηγητές του σχολείου, κ. Ειρήνη Γεωργίου, Μαρία Καλυβιώτη και Παντελή Γιαννάκη πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ Αγρινίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του ΟΤΕ.
Ειδικότερα, ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες του NOC (Network Operations Center) το σημείο, δηλαδή, μέσα από το οποίο οι διαχειριστές επιβλέπουν και παρακολουθούν τη λειτουργία του τηλεπικοινωνιακού δικτύου. Οι μαθητές παρακολούθησαν με προσοχή και ιδιαίτερο ενδιαφέρον την παρουσίαση ενώ παρενέβαιναν διατυπώνοντας σχετικές ερωτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης. Ευχαριστούμε και πάλι τον Προϊστάμενο του ΟΤΕ κ. Βασίλειο Μπουμπούλη για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία.  Φωτογραφίες...


 Εκπαιδευτική Επίσκεψη στην Παπαστράτειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγρινίου

 Î‘ποτέλεσμα εικόνας για δημοτικη βιβλιοθηκη αγρινιου

Άρωμα φιλαναγνωσίας για τους μαθητές της Α τάξης του 2ου ΕΠΑ.Λ. την Πέμπτη 13 και την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018, κατά την επίσκεψη και ξενάγησή τους στην Παπαστράτειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγρινίου. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν από τους υπεύθυνους στους χώρους της δανειστικής βιβλιοθήκης της πόλης τους και ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός της ύπαρξης 17.000 διαφορετικών τίτλων όχι μόνο στο χώρο της βιβλιοθήκης αλλά και σε ηλεκτρονική μορφή. 

Στη συνέχεια, οι μαθητές παρακολούθησαν παρουσίαση της καθηγήτριας Ζέικου Αικατερίνης (ΠΕ06) σχετικά με την παρουσία του βιβλίου στη σημερινή ηλεκτρονική εποχή, συζήτησαν για το ρόλο του βιβλίου στη ζωή τους και συμμετείχαν ενεργά στο παιχνίδι «Λογοτεχνικές Δοκιμές» που έκλεισε την επίσκεψη. Συνοδοί καθηγητές: Παππά Αγγελική (ΠΕ02), Μιχοπούλου Παναγιώτα (ΠΕ02), Αναστασοπούλου Αγγελική (ΠΕ 81) και Χολή Γεωργία (ΠΕ81).

 biblio a 1 2018  biblio a 2 2018

 

 


Σχολικό Έτος 2017-18 

 

 Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Τμήμα Πληροφορικής
του Δήμου Αγρινίου

 Î‘ποτέλεσμα εικόνας για δημο αγρινιου

Την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018 οι μαθητές του Τομέα Πληροφορικής της Β και Γ τάξης επισκέφτηκαν τη Διεύθυνση Πληροφορικής του Δήμου Αγρινίου όπου ενημερώθηκαν σχετικά με τις αρμοδιότητές της στην υποστήριξη των οργάνων Διοίκησης και  των υπηρεσιών του Δήμου, καθώς και την ανάπτυξη, εγκατάσταση, λειτουργία και συντή­ρηση των συστημάτων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Τους μαθητές συνόδεψαν οι καθηγητές Πληροφορικής κ. Γεωργίου Ε., Λουρόπουλος Α., Μαρκής Γ. και Τίτης Α..  

 

IMG 20180329 112200407 HDRIMG 20180329 123843835

 

IMG 20180329 123834690 IMG 20180329 121639108 HDR

 


Εκπαιδευτική Εκδρομή στα Καλάβρυτα

 

 Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική εκδρομή της Α΄ τάξης του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου στα Καλάβρυτα, στις 15/02/2018. Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018 οι μαθητές του σχολείου με συνοδούς καθηγητές τον Δ/ντή κ. Φλωρόπουλο Αθανάσιο, Νικολόπουλο Πέτρο, Βετσοπούλου Ελένη, και Γεωργίου Ειρήνη επισκέφτηκαν τα Καλάβρυτα. Η διαδρομή ήταν εντυπωσιακή, ιδιαίτερα με το χιονισμένο τοπίο. Δυστυχώς η έντονη χιονόπτωση δεν επέτρεψε την ανάβαση μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο, αλλά οι μαθητές χάρηκαν το χιόνι και έπαιξαν χιονοπόλεμο σε μία άλλη πλαγιά του Χελμού. Στη συνέχεια μαθητές και καθηγητές επισκέφτηκαν το μνημείο του ολοκαυτώματος στο λόφο του Καπή, όπου στις 13 Δεκεμβρίου 1943, εκτελέσθηκαν ομαδικά από τους Γερμανούς κατακτητές όλοι οι άνδρες άνω των 14 ετών. Ο μεγάλος Σταυρός που βρίσκεται σήμερα εκεί, θυμίζει τη γερμανική θηριωδία ενώ σε στήλες αναγράφονται τα ονόματα των οικογενειών των εκτελεσθέντων καθώς και το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος στο κέντρο της πόλης. Η εκπαιδευτική εκδρομή ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας, όπου στις 25 Μαρτίου του 1821 κηρύχθηκε επίσημα η Ελληνική Επανάσταση από το μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό, ο οποίος ευλόγησε το λάβαρο του Αγώνα. 

Υπήρξε ελεύθερος χρόνος για γεύμα στην πόλη των Καλαβρύτων και στη συνέχεια αναχωρήσαμε για την Πάτρα, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στο κέντρο της πόλης και να απολαύσουν στιγμές διασκέδασης στη πρωτεύουσα του καρναβαλιού. 

 

 Πολυήμερη Εκπαιδευτική Εκδρομή στη Θεσσαλονίκη του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου

 

Αποτέλεσμα εικόνας για λευκος πυργος

 

Επιχειρώντας ένα σύντομο απολογισμό του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού χαρακτήρα της τετραήμερης εκδρομής που πραγματοποίησε το 2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου στη Θεσσαλονίκη (15-18 Δεκεμβρίου 2017), δεν θα μπορούσα παρά να υποστηρίξω για άλλη μια φορά θερμά την πολύπλευρη σπουδαιότητα ανάλογων πρωτοβουλιών για την ενίσχυση του μαθησιακού και ψυχοκοινωνικού ρόλου του σχολείου. Η εκδρομή αυτή αποτέλεσε μία ακόμη δράση διεύρυνσης του γνωστικού ορίζοντα των μαθητών και μαθητριών προσφέροντας τους παράλληλα μια ιδιαίτερα όμορφη και ωφέλιμη εμπειρία. Περισσότερα...

 

 


Εκπαιδευτική Επίσκεψη στα Δικαστήρια Αγρινίου 

 

Τη Δευτέρα 5/2/2018 στα πλαίσια του προγράμματος «Σχολική Διαμεσολάβηση» πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της ομάδας Διαμεσολάβησης, καθώς και του τμήματος Β4 Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας στα Δικαστήρια Αγρινίου  και Ξένου Ε. Την ομάδα του σχολείου μας υποδέχτηκε και ξενάγησε στους χώρους του δικαστηρίου η  επιμελήτρια ανηλίκων Αγρινίου κ. Ε. Μανιάκη.   Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του σχολείου, ακολούθησαν ερωτήσεις και έγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Η εμπειρία ήταν για όλους μας ουσιαστική, μοναδική και αξέχαστη. 


 

 Διδακτική Επίσκεψη στο Ειδικό Δημοτικό σχολείο "Μαρία Δημάδη"

 097 

 «Μοιραστείτε τις ομοιότητές μας,

 Επευφημήστε τις διαφορές μας….»

                                            Scott Peck

Στις 14 Δεκεμβρίου 2017 στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης των μαθητών του σχολείου μας για τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,  πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη του τμήματος Βοηθών Νοσηλευτών της Γ τάξης στο ειδικό δημοτικό σχολείο "Μαρία Δημάδη". Η υποδοχή από τους μικρούς μαθητές ήταν εγκάρδια, ενώ η Διευθύντρια του Δημοτικού σχολείου ενημέρωσε για τον τρόπο λειτουργίας και τις ανάγκες που δημιουργούνται σε αυτό. Ακολούθησαν βιωματικές προσεγγίσεις και δράσεις αλληλεπίδρασης. Στη συνέχεια οι μαθητές και των δύο σχολείων τραγούδησαν κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Μετά τη γιορτή ακολούθησε κατασκευή και ψήσιμο κουλουριών. Τέλος οι μαθητές του σχολείου μας προσέφεραν συμβολικά δώρα που έδωσαν ιδιαίτερη χαρά στους μαθητές αποδεικνύοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη και την αποδοχή τους στη διαφορετικότητα.

 

 043 1  044

 047  063

 086  


 

 Διδακτική Επίσκεψη στην ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου

Σχετική εικόνα 

Στις 30 Νοεμβρίου 2017, οι μαθητές των τμημάτων Α1 και Α2 του σχολείου μας με τη συνοδεία των καθηγητών Ζέικου Αικατερίνης και Τίτη Άγγελου  πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στην ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου στα πλαίσια της Ζώνης Δημιουργικών Δραστηριοτήτων και με την ευκαιρία της 3ης Δεκεμβρίου, ημέρας αφιερωμένης στα άτομα με Αναπηρία. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στις άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις του παραρτήματος της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου, το οποίο άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του για την αποκατάσταση, τη διάγνωση, θεραπεία και εκπαίδευση των παιδιών με κινητικές κυρίως αναπηρίες, εγκεφαλική παράλυση, προβλήματα λόγου και μάθησης το 1999 και ενημερώθηκαν για  τους στόχους και τη λειτουργία του από τις κυρίες Κολοβού Λαμπρινή και Διαμαντοπούλου Όλγα, που είναι μέλη της Τοπικής Διοικούσας Επιτροπής.
Όλοι οι συμμετέχοντες είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και να αισθανθούμε τη δύναμη ψυχής των παιδιών και των ανθρώπων που τα βοηθούν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και να βγουν νικητές στον δύσκολο αγώνα της ζωής τους.  Ευχαριστούμε πολύ τις κυρίες Κολοβού Λαμπρινή και Διαμαντοπούλου Όλγα καθώς και την υπεύθυνη του παραρτήματος, κυρία Ποσονίδη-Κοσμά Αλεξάνδρα, τόσο για τη θερμή υποδοχή που μας επεφύλαξαν, όσο και για τις πολύ ενδιαφέρουσες και σημαντικές γνώσεις και εμπειρίες που αποκτήσαμε. 

 elepap1       20171130 094014 elepap2

 

 


Eκπαιδευτική Επίσκεψη στον ΟΤΕ και στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου

   Αποτέλεσμα εικόνας για εκθεση δημοτικη πινακοθηκη αγρινιου

 

 Στα πλαίσια διδασκαλίας των μαθημάτων του Τομέα Πληροφορικής, οι μαθητές της Β' και της Γ΄ τάξης, των ειδικοτήτων Εφαρμογών Λογισμικού και Τεχνικών Δικτύων, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στις 30-11-2017 στο Τμήμα Τεχνικών Εγκαταστάσεων του ΟΤΕ Αγρινίου.  Ο Προϊστάμενος του ΟΤΕ κ. Κοντογιάννης και ο τεχνικός κ. Τελώνης, υποδέχτηκαν τους μαθητές, τους εξήγησαν τον τρόπο λειτουργίας των συστημάτων και τους παρουσίασαν διάφορες μονάδες και εξαρτήματα των εγκαταστάσεων. Επίσης στους μαθητές μίλησε και ο Γενικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας κ. Παπαδημητρίου Γιάννης, για τα  νέα δεδομένα σχετικά με τις υψηλές ταχύτητες σύνδεσης μέσω οπτικών ινών  στην περιοχή του Αγρινίου. Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά την ξενάγηση, θέτοντας πολλά ερωτήματα τα οποία και απαντήθηκαν. Η εν λόγω επίσκεψη είχε ως στόχο όχι μόνο την απόκτηση νέων γνώσεων στο αντικείμενο των Δικτύων, αλλά και τη γνωριμία τους με το επάγγελμα του τεχνικού και τις δεξιότητες που αυτό απαιτεί. 

Στη συνέχεια οι μαθητές  επισκέφτηκαν τη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου και είδαν την Έκθεση με την τρίτη ενότητα δωρεών έργων τέχνης από σημαντικούς εικαστικούς δημιουργούς προς την Δημοτική  Πινακοθήκη Αγρινίου. Η έκθεση αποτελεί συνέχεια της «προσφοράς-Ι» και «προσφοράς-ΙΙ» που παρουσιάστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο και Απρίλιο αντίστοιχα. Περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικής, χαρακτικής και  φωτογραφίας.

ote2017    


 

Διδακτική Επίσκεψη στη Δημοτική Πινακοθήκη στο Μεσολόγγι

 

Αποτέλεσμα εικόνας για δημοτικη πινακοθηκη μεσολογγι

 

Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη της Α τάξης, στη Δημοτική Πινακοθήκη στο Μεσολόγγι. Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας έχοντας ως στόχο να κατανοήσουν οι μαθητές την έννοια της Τέχνης κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

 


Εκπαίδευση Μαθητών σε θέματα Οδικής Ασφάλειας & Κυκλοφοριακής Αγωγής

 

Σχετική εικόνα 

 

Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017 οι μαθητές της Α τάξης του σχολείου μας παρακολούθησαν το Θεωρητικό και Βιωματικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης σε θέματα Οδικής Ασφάλειας και Κυκλοφοριακής Αγωγής σε χώρο που παραχωρήθηκε από την ΕΛ.Α.Σ. Το προαναφερόμενο πρόγραμμα υλοποιήθηκε από επιστήμονες του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας "Πάνος Μυλωνάς" (Ι.Ο.ΑΣ.) στο πλαίσιο συνεργασίας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, τη Δ.Δ.Ε. Αιτ/νίας και την Ελληνική Αστυνομία. Το πρόγραμμα το οποίο περιελάμβανε μεταξύ άλλων και ενημερώσεις σε οχήματα προσομοίωσης σχεδιάστηκε κατάλληλα προκειμένου να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 

 

 


 

Σχολικό Έτος 2016-17 

 

  Διδακτική Επίσκεψη στο εργαστήρι
"Παναγία Ελεούσα" στο Μεσολόγγι

Αποτέλεσμα εικόνας για εργαστηρι παναγια ελεουσα μεσολογγι

  Στις 30 Μαρτίου 2017, μαθητές των τμημάτων Γ Νοσηλευτικής και Β3 Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας, με τη συνοδεία των καθηγητριών Νοσηλευτικής Θεοδωροπούλου Ε., Ιωακειμίδου Ε. και Ράπτη Π. πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Εργαστήρι "Παναγία Ελεούσα" στο Μεσολόγγι. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τους σκοπούς, τους στόχους και τη λειτουργία του εργαστηρίου, ενώ ξεναγήθηκαν και στους χώρους του.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την παρεχόμενη εκπαίδευση και τις εξαιρετικές δημιουργίες των μαθητών του εργαστηρίου. Ευχαριστούμε πολύ τους υπεύθυνους του Εργαστηρίου τόσο για τη θερμή υποδοχή που μας επεφύλαξαν, όσο και για τις πολύ ενδιαφέρουσες και σημαντικές γνώσεις και εμπειρίες που αποκτήσαμε.

 ERG 6929 ERG 6933


   Επίσκεψη στη Δημοτική Πινακοθήκη

  pinak.jpg

 Στις 7/2/2017,  οι μαθητές της Α΄ τάξης του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την έκθεση «Προσφορά ? Ι», που φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη και η οποία περιλαμβάνει έργα που προσέφεραν κορυφαίοι Έλληνες εικαστικοί δημιουργοί όπως οι Δημήτρης Μυταράς,  Κώστας Τσόκλης,  Γιάννης Μόραλης, Βασίλης Παπασάϊκας, Χρήστος Μποκόρος, Δημήτρης Παπατρέχας και ο γλύπτης Θεόδωρος.

 

 


 Εκπαιδευτική Επίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία

Σχετική εικόνα

 Την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των μαθητών της Α΄ τάξης, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου στα πλαίσια του μαθήματος «Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός-Ασφάλεια & Υγεία στο χώρο εργασίας». Ο Διοικητής της Υπηρεσίας, αφού ενημέρωσε τους μαθητές σχετικά με το επάγγελμα του πυροσβέστη, τους περιέγραψε τρόπους προστασίας από τη φωτιά προς αποφυγή ατυχημάτων. 


Πολυήμερη Εκδρομή στη Θεσσαλονίκη

Αποτέλεσμα εικόνας για uessalonikh

 To σχολείο μας στα πλαίσια υλοποίησης των πολιτιστικών προγραμμάτων α) «Η Μουσική μας αγγίζει, η Τέχνη μας περιτριγυρίζει» και  β) «Παραδοσιακοί Χοροί και Μουσικά ακούσματα της Μακεδονίας», διοργάνωσε και πραγματοποίησε τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη από τις 15 έως και τις 18 Δεκεμβρίου 2016.   

Την Πέμπτη 15-12-2016 μαθητές και καθηγητές  επισκέφτηκαν  τους τάφους του Φιλίππου στη Βεργίνα. Η αρχιτεκτονική δομή του ίδιου του Μουσείου, σε πλήρη αρμονία με την υποβλητικότητα του αρχαιολογικού χώρου και τα πλούσια εκθέματα με την απαράμιλλη τέχνη  ήταν εκπληκτική.Εξαιρετική εμπειρία, ήταν και η επίσκεψη τη δεύτερη μέρα στα Κάστρα της Θεσσαλονίκης, στο φρούριο του Επταπυργίου και τον υποβλητικό Πύργο του Τριγωνίου απ? όπου τους δόθηκε η ευκαιρία μιας πανοραμικής θέας της πόλης και του Θερμαϊκού κόλπου, και στον ΄Αγιο Δημήτριο τον Μεγαλομάρτυρα και προστάτη της Θεσσαλονίκης, από την ξεναγό κα. Αναστασίου Κατερίνα.

Αποτέλεσμα εικόνας για θεσσαλονικη    

Κατόπιν θαύμασαν το Λευκό Πύργο, το κατεξοχήν σύμβολο της Νύμφης του Θερμαϊκού, που δεσπόζει εδώ και πέντε αιώνες στην παραλία της πόλης και συνυπάρχει αρμονικά με το καινούργιο. Στο κεντρικότερο σημείο της πόλης βρίσκεται μία από τις επιβλητικότερες πλατείες της Θεσσαλονίκης, η πλατεία Αριστοτέλους, που σφύζει από ζωή χειμώνα-καλοκαίρι και συνδέει την παραλιακή οδό με την οδό Τσιμισκή που είναι από τους εμπορικότερους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Την τρίτη μέρα η ομάδα μαθητών και καθηγητών ξεναγήθηκε από την κα. Αναστασίου στο Βυζαντινό Μουσείο με τα εντυπωσιακά του εκθέματα, στην αψίδα του Γαλερίου  και τη Ροτόντα, ένα  εντυπωσιακό ρωμαϊκό κτίριο. Η αναχώρηση από το ξενοδοχείο για το Αγρίνιο έγινε την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016 με ενδιάμεση στάση στο Μέτσοβο.  

Τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγητές αποχαιρέτησαν τη Θεσσαλονίκη με τις καλύτερες εντυπώσεις και επέστρεψαν στο Αγρίνιο  ενθουσιασμένοι.  


Εκπαιδευτικές Επισκέψεις
σε Παιδικούς Σταθμούς

Αποτέλεσμα εικόνας για 1ο παιδικος σταθμος αγρινιου

 Στα πλαίσια των μαθημάτων της ειδικότητας Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων του σχολείου μας, στις 29 Νοεμβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε  εκπαιδευτική επίσκεψη στον 1ο και 7ο Παιδικό Σταθμό του Δήμου Αγρινίου. Στόχος της εκπαιδευτικής αυτής επίσκεψης η απόκτηση πρακτικών γνώσεων αναφορικά με το συγκεκριμένο χώρο εργασίας.   


 Εκπαιδευτικές Επισκέψεις στο Μεσολόγγι

Αποτέλεσμα εικόνας για δημοτικη πινακοθηκη μεσολογγι

 Στις 23 και 30 Νοεμβρίου 2016, στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας. μαθητές της Α και Β τάξης του σχολείου μας, πραγματοποίησαν εκπαιδευτικές επισκέψεις στη Δημοτική Πινακοθήκη Μεσολογγίου - Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης. Είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν αυθεντικούς πίνακες και αντίγραφα από σκηνές της Εξόδου, προσωπογραφίες φιλελλήνων και Ελλήνων οπλαρχηγών, αντικείμενα και χειρόγραφα του Λόρδου Βύρωνα, αυθεντικές γκραβούρες, όπλα, νομίσματα και τις γύψινες προτομές από τους πέντε Μεσολογγίτες Πρωθυπουργούς.


 Eκπαιδευτική Επίσκεψη στον ΟΤΕ 

IMG 20161125 112912014  IMG 20161125 112622771

  Στα πλαίσια των μαθημάτων του Τομέα Πληροφορικής, οι μαθητές της Β' και Γ΄ τάξης, των ειδικοτήτων Εφαρμογών Λογισμικού και Τεχνικών Δικτύων, καθώς και το τμήμα Α4, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στις 25-11-2016  και 2-12-2016 στο Τμήμα Τεχνικών Εγκαταστάσεων του ΟΤΕ Αγρινίου. Οι υπεύθυνοι του τμήματος  κ. Παναγιωτόπουλος και κ. Τελώνης, υποδέχτηκαν τους μαθητές, τους εξήγησαν τον τρόπο λειτουργίας των συστημάτων και τους παρουσίασαν διάφορες μονάδες και εξαρτήματα των εγκαταστάσεων. Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά την ξενάγηση, θέτοντας πολλά ερωτήματα τα οποία και απαντήθηκαν. Η εν λόγω επίσκεψη είχε ως στόχο όχι μόνο την απόκτηση νέων γνώσεων στο αντικείμενο των Δικτύων, αλλά και τη γνωριμία τους με το επάγγελμα του τεχνικού και τις δεξιότητες που αυτό απαιτεί.

 


Σχολικό Έτος 2015-16 

 

 Εκπαιδευτική Επίσκεψη στα Ιωάννινα

 Την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016, στα πλαίσια υλοποίησης πολιτιστικών προγραμμάτων, μαθητές των Α΄, Β΄και Γ΄ τάξεων του σχολείου μας συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς Φλωρόπουλο Α.(Διευθυντή), Ανδρέου Α., Βετσοπούλου Ε. και Γεωργίου Ε., πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην πόλη των Ιωαννίνων. Πόλη χτισμένη στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας, συνδυάζει την ομορφιά με την γραφικότητα και την ιστορία.

Πρώτος προορισμός ο Αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης, λατρευτικού κέντρου του Δία και της Διώνης και γνωστού μαντείου του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2 χλμ. από τον οικισμό της Δωδώνης σε κλειστή, επιμήκη κοιλάδα, στους πρόποδες του όρους Τόμαρος, σε υψόμετρο 600 μ.

Δεύτερος προορισμός το νησάκι. Από τα ελάχιστα κατοικημένα νησιά λίμνης στον κόσμο. Άρρηκτα συνδεδεμένο με τη λίμνη Παμβώτιδα και τα Ιωάννινα έμεινε ένα νησί δίχως όνομα, το μικροσκοπικό «Νησί της Λίμνης» ή «Νησάκι των Ιωαννίνων». Η επίσκεψη στο Μουσείο του Αλή Πασά μας άφησε άριστες εντυπώσεις. 


 

 Εκπαιδευτική Επίσκεψη σε Φωτοβολταϊκό Πάρκο 

 

 Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του φωτοβολταϊκού πάρκου στο Ματσούκι του Νομού Αιτωλοακαρνανίας ισχύος 100 kw, φιλοξενήθηκαν και ξεναγήθηκαν οι μαθητές των ειδικοτήτων Τεχνικός Δικτύων Υπολογιστών και  Εφαρμογών Λογισμικού της Β τάξης. Η εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού  Προγράμματος Inspiring Science Education ISE που υλοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά στο σχολείο μας. Στο Φωτοβολταϊκό Πάρκο που ανήκει στην κα. Ελένη Μελιάδη, έγινε ενημέρωση για τον τρόπο κατασκευής, λειτουργίας και σύνδεσής του στο δίκτυο της ΔΕΗ. Στη συνέχεια οι μαθητές με τους συνοδούς καθηγητές  επισκέφτηκαν το φράγμα Στράτου, είδαν από κοντά τις εγκαταστάσεις και έμαθαν για τη λειτουργία του. 


Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο ΤΕΙ Λευκάδας

 

 

 Οι μαθητές της Γ' τάξης του σχολείου μας, επισκέφτηκαν την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016, το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη Λευκάδα, στα πλαίσια των Εκπαιδευτικών επισκέψεων. Οι μαθητές αρχικά ενημερώθηκαν για τις σπουδές στο ΤΕΙ και τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους σπουδαστές του Ιδρύματος. Κατόπιν, ξεναγήθηκαν στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων από τον επίκουρο καθηγητή των ΤΕΙ, κ. Παλαμά Στέργιο. Τα οφέλη που αποκόμισαν οι μαθητές ήταν πολλαπλά, καθώς είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις σχολές και τα τμήματα του ιδρύματος, να ξεναγηθούν στους χώρους του, να γνωρίσουν την οργάνωση και τη λειτουργία των προγραμμάτων σπουδών του, τις δομές απασχόλησης, σταδιοδρομίας  και τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων του και το πιο σημαντικό ήρθαν σε επαφή και συζήτησαν με μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές Γεωργίου Ε., Κατσακιώρης Α., Μαρκής Γ., Ντάμπου Θ. 


Τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη 

 DSC02853

Το σχολείο μας στα πλαίσια υλοποίησης των πολιτιστικών προγραμμάτων «Η Μουσική Εκπαίδευση στην Ελληνική Ιστορία»  και «Τέχνες και Πολιτισμός», διοργάνωσε και πραγματοποίησε τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη, από τις 10 έως και τις 13 Δεκεμβρίου 2015 Την πρώτη ημέρα οι συμμετέχοντες στα προγράμματα επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, στην Κοζάνη, το οποίο  αποτελεί σήμερα ένα σύγχρονο ερευνητικό ίδρυμα πανελλήνιας σημασίας και εμβέλειας. Το κτηριακό συγκρότημα έχει συνολική έκταση 4.500 τ.μ. με τον εκθεσιακό χώρο 1000 τ.μ. 

 Η ξενάγηση ήταν όντως ενδιαφέρουσα και οι μαθητές ? καθηγητές έμειναν ενθουσιασμένοι, γνωρίζοντας την  ιστορική εξέλιξη της αρχαίας Αιανής, πρωτεύουσα της Ελιμιώτιδας, ενός από  τα ισχυρότερα βασίλεια της Άνω Μακεδονίας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής, από τα προϊστορικά  μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια.

 Τη δεύτερη μέρα οι μαθητές μαζί με τους καθηγητές επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν από την κ. Τερζή Αθηνά, υπεύθυνη τμήματος Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο  Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο της πόλης, ένα σύμπλεγμα 4 βιοκλιματικών κτιρίων, με συνολική επιφάνεια 14.588 τ.μ., και με υπόγειους χώρους στάθμευσης 1.000 θέσεων.

Κατόπιν θαύμασαν το Θερμαϊκό κόλπο και το Λευκό Πύργο.

 Την τρίτη ημέρα επισκέφθηκαν το αρχαιολογικό μουσείο, του οποίου τα εκθέματα αποδεικνύουν ότι η Θεσσαλονίκη ήταν το σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης. Επίσης επισκέφτηκαν και θαύμασαν τα Κάστρα της Θεσσαλονίκης τα οποία  είναι ένα σύμπλεγμα τειχών, πύργων και οχυρώσεων με μοναδική αρχαιολογική, αρχιτεκτονική και ιστορική σημασία.Επίσης προσκύνησαν και ξεναγήθηκαν στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα ρυθμού Βασιλικής.

 Την τέταρτη μέρα  πραγματοποιήθηκε η επιστροφή  δια μέσου  Βέροιας και Μετσόβου.

 Οι μαθητές έχοντας σύμμαχο τον καιρό, χάρηκαν την περιήγησή τους  στην όμορφη πόλη της Θεσσαλονίκης και κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύκτας.

 Να συγχαρούμε το Διευθυντή κ. Φλωρόπουλο Αθανάσιο και  τους συνοδούς  καθηγητές Ανδρέου Αγγελική, Βετσοπούλου Ελένη και  Γεωργίου Ειρήνη, οι οποίοι με ευσυνειδησία και ευαισθησία απέναντι στους μαθητές συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδρομής καθώς και τους μαθητές οι οποίοι ομολογουμένως είχαν άψογη συμπεριφορά.

 

IMGP0052 IMGP0088 IMGP0039
IMGP0036  IMGP0033 IMGP0092
IMGP0018 image  IMGP0098

 

 


 

Σχολικό Έτος 2014-15 

 

Τετραήμερη Εκπαιδευτική Επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη

(12 έως 15 Δεκεμβρίου 2014)

 

 

Το σχολείο μας στα πλαίσια υλοποίησης των πολιτιστικών προγραμμάτων «Τέχνη και πολιτισμός» και «Τέχνη και μαθηματικά», διοργάνωσε και πραγματοποίησε τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη.DSC02853

 Την πρώτη ημέρα οι συμμετέχοντες στα προγράμματα επισκέφθηκαν τους Βασιλικούς Τάφους και το Μουσείο της Βεργίνας.

Η ξενάγηση ήταν όντως ενδιαφέρουσα και οι μαθητές ? καθηγητές έμειναν ενθουσιασμένοι, γνωρίζοντας ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Ελληνικού ? Μακεδονικού πολιτισμού. 

 Τη δεύτερη μέρα προσκύνησαν και ξεναγήθηκαν στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα ρυθμού Βασιλικής.

 Κατόπιν θαύμασαν το Θερμαϊκό, το Λευκό Πύργο και τη Θεσσαλονίκη από τα Ρωμαϊκά ?Βυζαντινά Κάστρα της.

 Την τρίτη ημέρα επισκέφθηκαν το αρχαιολογικό μουσείο, του οποίου τα εκθέματα αποδεικνύουν ότι η Θεσσαλονίκη ήταν το σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης.

 Την τέταρτη μέρα  πραγματοποιήθηκε η επιστροφή  δια μέσου Μετσόβου και Ιωαννίνων.

 Οι μαθητές έχοντας σύμμαχο τον καιρό, χάρηκαν την περιήγησή τους  στην όμορφη πόλη της Θεσσαλονίκης και κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύκτας.

 Να συγχαρούμε τους συνοδούς  καθηγητές Γεωργίου Ειρήνη, Βετσοπούλου Ελένη, Καποδίστρια Νικόλαο και Κουμπαρούλη Γεώργιο, οι οποίοι με ευσυνειδησία και ευαισθησία απέναντι στους μαθητές συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδρομής καθώς και τους μαθητές οι οποίοι ομολογουμένως είχαν άψογη συμπεριφορά και τα οποιαδήποτε προβλήματα που δημιουργήθηκαν διευθετήθηκαν με συναινετικό τρόπο. 

 

DSC02846 DSC02847 DSC02837
DSC02856  DSC02854 DSC02961
DSC02809 DSC02833  DSC02838

 

 


 

Εκπαιδευτικές Επισκέψεις Α' και Β' Τάξης στην AXAIA CLAUSS

 

   Στις 3 Δεκεμβρίου η Β' Τάξη και στις 10 Δεκεμβρίου 2013 η Α' τάξη του σχολείου μας, πραγματοποίησε εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Πάτρα και συγκεκριμένα στην Οινοποιία ΑΧΑΪΑ CLAUSS, που ίδρυσε ο Βαυαρός Gustav Clauss, η οποία εκτείνεται στις παρυφές του όρους Παναχαϊκό, μόλις 8χλμ. από το κέντρο της Πάτρας.

Είναι η πρώτη ελληνική Οινοποιία και δραστηριοποιείται αδιάκοπα από το 1861 μέχρι σήμερα.

 

Η Ιστορία

 
Ο Κλάους εισήγαγε στην Ελλάδα την οικονομική και πολιτισμική έννοια του "οινικού πύργου" του  Ch?teau Viticole, έτσι όπως καλλιεργήθηκε και υλοποιήθηκε στην περιοχή του Μπορντώ, δημιουργώντας σταδιακά ένα αρχιτεκτονικό σύνολο που, στο τέλος του 19ου αιώνα, απέκτησε το μέγεθος ενός μικρού χωριού. Οι πύργοι εγγράφονται πολύ νωρίς στην οινική εικόνα της «Αχαΐας», όπως φαίνεται στα χρωμολιθογραφημένα επιστολικά δελτάρια της δεκαετίας του 1890, ως τεκμήριο κύρους και ποιότητας των προϊόντων της.

 

Τι θα δείτε

 
Η είσοδος στο Oινόκαστρο και οι ξεναγήσεις στις κάβες και τα κελλάρια είναι δωρεάν για όλους. Η ξενάγηση ξεκινάει από την «Κάβα Δανιηλίδος» όπου οι ξεναγοί της Oινοποιίας μας μυούν στην ιστορία του χώρου και στην εμπειρία της οινογευσιγνωσίας, πρωτίστως με την γλυκιά Μαυροδάφνη Πατρών.

Βλέπουμε επίσης πέτρινους υπεραιωνόβιους πύργους, κελλάρια γεμάτα με βαρέλια παλιού κρασιού, εκκλησίες, προτομές, χρηστικά αντικείμενα, βραβεία απ? όλο τον κόσμο και βιβλία συνταγών.

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στην  Έκθεση Ζωγραφικής

με Θέμα «Αγωνίσματα και αθλήματα στην Ελληνική Επανάσταση»

και στην έκθεση Εικαστικών

 

Την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη από ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών στην Έκθεση Ζωγραφικής με θέμα τα αγωνίσματα και τα αθλήματα στην Ελληνική Επανάσταση, στη Δημοτική Αγορά του Αγρινίου.

Ο κ. Μπαρπαρούσης Διονύσιος υπεύθυνος της έκθεσης, ξενάγησε τους μαθητές στο χώρο στον οποίο είχαν αναρτηθεί πίνακες που αναπαρίσταναν αγωνίσματα και αθλήματα που γίνονταν στην περίοδο της Επανάστασης του 1821.

Σε περιόδους ειρήνης και εορτών οι αγωνιστές-αθλητές λάμβαναν μέρος στα αγωνίσματα της σκοποβολής, της πάλης, της ρίψης με λιθάρι, στην άρση βαρών τεράστιων ογκόλιθων στο δρόμο, στο τρέξιμο σε μικρές ή μεγάλες αποστάσεις για διεκπεραίωση εργασιών και διαφόρων αναγκών που προέκυπταν.

Επίσης αναφέρθηκε στους Αθλητικούς αγώνες που διεξάγονται ακόμη και σήμερα και έχουν τις ονομασίες ηρώων και γεγονότων της ελληνικής επανάστασης όπως ο «Δρόμος Θυσίας» στο Μεσολόγγι, τα «Κολοκοτρώνια» στην Τρίπολη, ο «Αγώνας κήρυξης της Ελλ. Επανάστασης» στη Λακωνία (Νεάπολη), ο αγώνας δρόμου  «Ιωάννης Καποδίστριας» στην Αίγινα, τα Καραϊσκάκεια στο Μαυρομμάτι Καρδίτσας κ.λ.π.  

 

Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφτηκαν και την έκθεση Αιτωλοακαρνάνων Εικαστικών στη Δημοτική Αγορά, όπου ο ζωγράφος κ. Κατσαντώνης παρουσίασε τα έργα ζωγραφικής Αιτωλοακαρνάνων Εικαστικών καθώς και δημιουργίες από ξύλο και ανακυκλωμένα υλικά.

Μεταξύ των εκθεμάτων υπήρχαν έργα των κ. Ναστούλη, Βελαώρα, Παπανίκου, Ραμμόπουλου, Κρέτση, Καραγιώργου, Ζαχαρόπουλου και άλλων σπουδαίων εικαστικών.

 

Ταξιδεύουμε παρέα με ένα βιβλίο…

 και το καλοκαίρι!

ok1        

Η Ομάδα Φιλαναγνωσίας του 2ου ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021 πραγματοποίησε την τελευταία της συνάντηση (ευτυχώς! δια ζώσης). Σε αυτή την τελευταία μας συνάντηση κάναμε έναν μικρό απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, δώσαμε ανατροφοδότηση για το μέλλον, μοιράσαμε Βεβαιώσεις Συμμετοχής και κληρώσαμε δύο βιβλία της κ. Λαπατά με τίτλο «Ο Διχασμός» (το 2ο της σειράς «Οι κόρες της Ελλάδας»), προσφορά της ίδιας. 

Ευχόμαστε στην Ομάδα και σε όλους τους μαθητές/τριές μας - αλλά και σε όλους τους Φιλαναγνώστες και μη – να έχετε ένα όμορφο καλοκαίρι, όπως ονειρεύεστε και επιθυμείτε!!!

 Και μην ξεχνάτε ότι ταξιδεύουμε καλύτερα παρέα με ένα βιβλίο …  

ok2 ok3  ok4

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες
της Ομάδας Φιλαναγνωσίας
του 2ου ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου

 


 

 The Tipping Point
Γνώρισε τον κόσμο του STEM

Η μεθοδολογία S.T.E.M. στην εκπαίδευση | Alfavita

Την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021, οι μαθητές του Α4 τμήματος του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου στα πλαίσια του μαθήματος Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού παρακολούθησαν στην πρώτη ομαδική συνεδρία για το Σχολ. Έτος 2020-21, μέσω online video, τον κ. Ηλία Ψυρούκη, έναν από τους 100 μέντορες του TippingPoint, με θέμα «Δημιουργία κατασκευής με την βοήθεια του STEM».

Το STEM, αποτελεί ακρωνύμιο των λέξεων Science (επιστήμη), Technology (τεχνολογία), Engineering (μηχανική), Mathematics (μαθηματικά) και χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τη διεπιστημονική εκπαιδευτική προσέγγιση, σχεδιασμένη για την εκπαίδευση των μαθητών στους κλάδους που την αποτελούν. 
Ο κ. Ηλίας Ψυρούκης ασχολείται με την καινοτομία στον τομέα του Διαστήματος και έχει συμπεριληφθεί στη λίστα του Forbes 30under30 Greece 2021 αναπτύσσοντας εκπαιδευτικά προγράμματα για την ενίσχυση και διεύρυνση των δεξιοτήτων και των γνώσεων των νέων, και δίνει έμφαση στην έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που σχετίζονται με το διάστημα.
Πριν από την συνεδρία, οι μαθητές επιλέγοντας ένα πρόβλημα της τοπικής τους κοινότητας, εμπνεύστηκαν αναφορικά με τον τρόπο επίλυσής του μέσω της STEM προσέγγισης και δημιούργησαν την ατζέντα της συζήτησης, θέτοντας τις ερωτήσεις τους σχετικά με την μεθοδολογία STEM. Αναλυτικότερα, οι μαθητές χρησιμοποιώντας το  ρομποτικό αναπηρικό αμαξίδιο που λειτουργεί με κινητό τηλέφωνο, και το οποίο έχει κατασκευαστεί από μαθητές του σχολείου μας, θα λειτουργεί και με φωνητικές εντολές . Ταυτόχρονα θα διαθέτει αισθητήρες ώστε ανεξαρτήτως της εντολή να εντοπίζει τα πιθανά εμπόδια στην κίνησή του και να αλλάζει πορεία ή να σταματάει.
Η συνεδρία έγινε στα πλαίσια της πιλοτικής υλοποίησης του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Generation Next που γίνεται σε συνεργασία με το ίδρυμα Vodafone και αφορούσε τη γνωριμία των μαθητών με τον κόσμο του STEM. 
Τέλος, απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών για το STEM, τονίζοντας ότι η εκπαίδευση STEM θεωρείται κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη σημαντικών πτυχών της ζωής και της οικονομίας, αλλά και της προετοιμασίας των μαθητών για το μέλλον.
Τέλος, να συγχαρούμε την υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος κα Ειρήνη Γεωργίου ΠΕ86 που με περίσσιο ζήλο και διάθεση προσφοράς εμψυχώνει και καθοδηγεί τους μαθητές.
 


"Μαζεύω καπάκια - Μοιράζω χαμόγελα"

 

 Σχετική εικόνα

 

Το σχολείο μας μέσα από τη δράση "Μαζεύω καπάκια - Μοιράζω χαμόγελα" συγκέντρωσε κούτες με πλαστικά καπάκια και τα διέθεσε στo παράρτημα ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου, συνεισφέροντας με τον τρόπο αυτό στην απόκτηση ενός αναπηρικού αμαξιδίου. Τα πλαστικά καπάκια  μεταφέρονται από την ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου  σε  εταιρεία ανακύκλωσης ειδών εμφιάλωσης με έδρα το Αγρινίο,  με αντάλλαγμα την παροχή οικονομικής συνδρομής προκειμένου να αγοραστούν αναπηρικά αμαξίδια. 
Η συγκεκριμένη δράση η οποία επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στηρίζεται στην ευαισθητοποίηση μαθητών και καθηγητών για συμμετοχή τους αφενός μεν σε πρωτοβουλίες κοινωνικής ευαισθητοποίησης αφετέρου δε στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής και οικολογικής συνείδησης.
 

 

 


Δελτίο Τύπου

 Φίλοι Της Λογοτεχνίας: Συνέντευξη με την ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΛΑΠΑΤΑ - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

Την Τετάρτη 31/3/2021 το σχολείο μας φιλοξένησε «εικονικά» τη διακεκριμένη συγγραφέα Φιλομήλα Λαπατά συμμετέχοντας στην τηλεδιάσκεψη με θέμα: 

                                      «Η αξία του λογοτεχνικού βιβλίου στη ζωή μας ».


Η παρουσία της βραβευμένης και πολυγραφότατης συγγραφέα, κας. Φιλομήλα Λαπατά μας άγγιξε, αφήνοντας ανεξίτηλα τα αποτυπώματά της στην ψυχή μας και δίνοντας μηνύματα ζωής σε μαθητές και καθηγητές μιλώντας για τη λογοτεχνία και τα βιβλία της. 
Με την ανεπιτήδευτη απλότητά της, τον πηγαίο ανθρωπισμό της αλλά και με τον αυθόρμητο καθαρό της λόγο μάγευσε την Ομάδα Φιλαναγνωσίας του σχολείου μας καθηλώνοντας και μεταδίδοντάς της φως και ελπίδα. Μοιράστηκε μαζί μας την αλήθεια της, που κατάφερε και ταξίδεψε με το ιστορικό μυθιστόρημά της "Η Επιστροφή", σε μια σπουδαία περίοδο της ελληνικής ιστορίας (1810-1837).
Δεν είναι τυχαίο ότι ειδικοί και μη ειδικοί πλέκουν διθυράμβους για το πολύτιμο έργο της, γιατί στα έργα της καταφέρνει αβίαστα να εντάξει τον αναγνώστη στον χώρο και στον χρόνο της ιστορίας, να τον κάνει αυτόπτη μάρτυρα των όσων διαδραματίζονται και να τον καθηλώνει με την αριστοτεχνική πλοκή των γεγονότων, τον αφοπλιστικό αυθορμητισμό και την καθαρότητα του λόγου.

Της ευχόμαστε υγεία, έμπνευση και εις το επανιδείν !!!

Κλείνοντας, θα σας παραθέσω τα σχόλια της κας Φιλομήλα Λαπατά για την ομάδα φιλαναγνωσίας του σχολείου μας και τους καθηγητές που την καθοδηγούν: Ζέικου Κατερίνα ΠΕ06, Αγγελική Παππά ΠΕ02 και Μιχοπούλου Παναγιώτα ΠΕ02 .
«Αν είχαμε περισσότερες καθηγήτριες/παιδαγωγούς σαν και εσάς (έτσι όπως σας γνώρισα σήμερα) το μέλλον της Ελλάδας θα ήταν εξασφαλισμένο. Το βιντεάκι που μου στείλατε είναι καταπληκτικό. Δεν χορταίνω να το βλέπω. Το προώθησα, μαζί με το συγκινητικό μήνυμά σας, στο τμήμα ΔΣ των Εκδόσεων Ψυχογιός, ως ένα λαμπρό παράδειγμα του τι μπορεί να πετύχει μια Λέσχη Ανάγνωσης Εφήβων κάτω από το σωστό συντονισμό. » «Με συγκίνησαν οι μαθητές σας.»

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε το "βιβλίο" που δημιούργησε η ομάδα φιλαναγνωσίας με σημειώσεις, παρατηρήσεις και την εξέλιξη της ιστορίας του ιστορικού μυθιστορήματος της κας Λαπατά "Η Επιστροφή".

 https://www.storyjumper.com/book/read/101845846/605243d1380f1

Φωτογραφίες.... 

 


Εορτασμός 25ης Μαρτίου 2021

200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

 

Ευνομία»: Μια άλλη προσέγγιση για το σήμα των 200 ετών από το 1821

  Το σχολείο μας τίμησε σε Διαδικτυακή Εκδήλωση, που παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές και εκπαιδευτικοί, τα 200 χρόνια που μας χωρίζουν από την Ελληνική Επανάσταση. Ιστορικό ορόσημο το 1821.Το εικοσιένα, που δίκαια ονομάστηκε από τον ιστορικό Φωτάκο «Το θαύμα του κόσμου», παραμένει η μέγιστη ώρα του λαού μας!
Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα Διπλής γιορτής για εμάς τους Έλληνες. Είναι Θεομητορική και Εθνική γιορτή. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης, και η αναγγελία της είδησης της εξέγερσης του έθνους, η Εθνική Επέτειος. Με άλλα λόγια, γιορτάζουμε δυο Ευαγγελισμούς,   δύο Ελευθερίες. Και τα δύο είδη της Ελευθερίας είναι πολύτιμα και λυτρωτικά δώρα. Πανανθρώπινο το ένα, εθνικό το άλλο. 
 Με βίντεο που επιμελήθηκαν οι καθηγήτριες Ζέικου Αικατερίνη (Αγγλικής Φιλολογίας) και Παππά Αγγελική (Φιλόλογος) και με την πολύτιμη βοήθεια της κ. Κοντόση Κων/νας (Πληροφορικός) προβλήθηκαν: αρχικά ο Ακάθιστος Ύμνος, στη συνέχεια τα ιστορικά γεγονότα και οι αγώνες των προγόνων μας (χάρη στους οποίους εμείς οι Έλληνες σήμερα χαιρόμαστε το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας) και τέλος ο Εθνικός Ύμνος.

 Δεν θα μπορούσε, βέβαια, να λείπει από αυτή την παρουσίαση και η Τοπική Ιστορία με τη συμμετοχή του Αγρινίου στον Αγώνα και το ηρωικό Μεσολόγγι, το "καλυβάκι" του εθνικού μας ποιητή, που έκανε γνωστό τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των Ελλήνων στα πέρατα του Κόσμου. Ήταν μια προσπάθεια για να θυμόμαστε όλοι ότι:
Δύο λαμπρά, δύο φωτεινά και δύο σωτήρια “Xαίρε” σκεπάζουν τον Ελληνικό γαλανό ουρανό. Το ένα, “Χαίρε Κεχαριτωμένη Μαρία”, που ακούγεται πάνω από δύο χιλιετίες, και το δεύτερο, που πριν 200 χρόνια έγραψε τη δική του ιστορία - ιστορία γραμμένη με αίμα - στην πορεία του γένους μας μέχρι την απελευθέρωση, το “Xαίρε, ω Χαίρε, λευτεριά!”. Το video της εκδήλωσης.


Ο Σεβασμός στη διαφορετικότητα

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ - ppt κατέβασμα

 

Ο κ. Σιατής Ανδρέας ΠΕ23 ειδικότητα Ψυχολόγος, ευαισθητοποίησε την εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου μας με την παρουσίαση με θέμα:  
        "Ο Σεβασμός στη διαφορετικότητα"
τονίζοντας αξίες όπως η ισότητα, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η κοινωνική δικαιοσύνη. 

« Μισείς αυτό που τυχαία δεν είσαι»

Η παρουσίαση...
 


 Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης Φυλετικών Διακρίσεων και Ρατσισμού

 

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης | Greek quotes, Quotes, Quotes to live by

Ανάμεσα στις διάφορες τέχνες την πρώτη θέση κατέχει η Τέχνη του Λόγου. Κυρίαρχο όργανό της η γλώσσα-βασικό εκφραστικό μέσο των ανθρώπων. Πιο παλιά μορφή της Τέχνης του Λόγου η Ποίηση. Συναισθηματική, μουσική, ψυχική.

Συμπυκνώνει με τρόπο μοναδικό αξίες διαχρονικές και πανανθρώπινες. Με όχημα λοιπόν την ποίηση αυτή την μέρα ας ταξιδέψουμε και ας αποκαλύψουμε αξίες όπως η ισότητα, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η κοινωνική δικαιοσύνη και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


ΕΡ
: Τι θα ήταν η ζωή μας χωρίς την ποίηση; 

ΑΠ: Ένα κενό, μια χαράδρα χωρίς γέφυρα σωτηρίας, μια ματιά χωρίς την κλεφτή της ματιά, μια ματιά μισή δηλαδή.       (ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ)

Σελιδοδείκτες για την ημέρα της ποίησης
 


 

Ελλάδα : 200 Χρόνια Ανεξαρτησίας 1821 – 2021 | – Onairnews – Ενημέρωση – Ειδήσεις – Αιτωλοακαρνανία – Δυτική Ελλάδα – Μεσολόγγι

 

 Το 2ο ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και στο πλαίσιο εορταστικών εκδηλώσεων–δράσεων για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, συμμετέχει σε αυτές με:
Α. τη δημιουργία επετειακού VIDEO, όπου γίνεται επισκόπηση των γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης με αναφορά σε τοπικά γεγονότα και
Β. την έκδοση ημερολογίου, το οποίο βασίζεται σε κείμενα, στίχους και πίνακες ζωγραφικής Ελλήνων και Ευρωπαίων Καλλιτεχνών,

 

 Η έκδοση του ημερολογίου και η δημιουργία του επετειακού VIDEO αποτελούσε χρέος και ελάχιστο φόρο τιμής του Σχολείου μας προς τους ήρωες και πρωταγωνιστές της εθνικής μας επανάστασης και εκπληρώθηκε με πολύ κόπο και μεράκι.
 Χρέος τώρα πλέον του καθενός μας είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της ιστορίας μας, της γλώσσας μας, της ταυτότητάς μας και των ανώτερων ιδανικών που ενέπνευσε η ελληνική επανάσταση στην ανθρωπότητα.
 Οι προαναφερόμενες δημιουργίες υλοποιήθηκαν από ομάδα μαθητών του σχολείου μας υπό την καθοδήγηση και την επιμέλεια των καθηγητριών του σχολείου μας Αγγελικής Παππά ΠΕ02 Φιλολόγου και Κατερίνας Ζέικου ΠΕ06 Αγγλικής Φιλολογίας.

 

 


 

Πανελλήνια Ημέρα κατά της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού – 6 Μαρτίου – Αθηνά Ποτόγλου

 Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες και γονείς  των σχολείων όλης της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες και να  ενεργοποιηθούν δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής  βίας και εκφοβισμού, ώστε να  περιοριστούν οι δίαυλοι εκδήλωσης της βίας στη ζωή των ανηλίκων και να αποτραπούν οι  αρνητικές συνέπειες στις   διαπροσωπικές τους σχέσεις.
 Με αφορμή την ημέρα αυτή,  τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021, οι μαθητές του σχολείου μας παρακολούθησαν με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, μία σύντομη παρουσίαση  για τον σχολικό εκφοβισμό και τις δράσεις του προγράμματος της σχολικής διαμεσολάβησης που υλοποιείται από το σχολείο μας για 6η συνεχή χρονιά.
Την  παρουσίαση  επιμελήθηκαν οι καθηγήτριες του σχολείου μας  κα. Γεωργίου Ειρήνη (ΤΕ01.13 & ΠΕ86), η κα. Ξένου Ευρυδίκη(ΠΕ87.09) και ο ψυχολόγος του σχολείου μας κ.  Σιατής Ανδρέας.   

Το υλικό της παρουσίασης  έχει αναρτηθεί στο σύνδεσμο: 
 https://eclass01.sch.gr/modules/document/index.php?course=0140102265

  


 

 27η Ιανουαρίου - Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

 Αουσβιτς, Ολοκαύτωμα, ισλαμοφοβία | Η Εφημερίδα των Συντακτών

Η 27η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος από το Ναζιστικό καθεστώς κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Στα πλαίσια των φετινών εκδηλώσεων την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021, οι μαθητές του σχολείου μας παρακολούθησαν με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, μία σύντομη παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων που οδήγησαν στη συστηματική, μαζική εξόντωση έξι εκατομμυρίων Εβραίων. 
Η παρουσίαση την οποία επιμελήθηκε η καθηγήτρια του σχολείου μας κα. Ζέικου Αικατερίνη (ΠΕ06) είχε ως στόχο τη διατήρηση της μνήμης αυτής, ούτως ώστε οι νεότερες γενιές να αντιληφθούν πως μια τέτοια θηριωδία δεν πρέπει ποτέ να επαναληφθεί.

 1. Η Παρουσίαση 
https://drive.google.com/file/d/1ugYdPVioxyc1IpZZB3wfEHuAoy-FHZNF/view?usp=sharing

2. Βίντεο  "Hitler's -speechmyfilm" 
https://drive.google.com/file/d/1lmEqY3h6qjgiAVkVpwqQxclw6QeKl8qO/view?usp=sharing

3. Βίντεο "Dance Me  to the End of Love"   Leonard Kochen 
https://drive.google.com/file/d/1JOURDedSVwidanwRs5wuy9mOiWrilXf6/view?usp=sharing.

4. Βίντεο "Book Burning"
https://drive.google.com/file/d/1b0Y706u5_CmeJ2qlzlFNfEAYhwTnpWKZ/view?usp=sharing

5. Βίντεο "Η νύχτα των Κρυστάλλων"
https://drive.google.com/file/d/1ClHqGyqpkO0mKOZvWjp8PQR7A_20XzbK/view?usp=sharing

6. Βίντεο "Οι Έλληνες Εβραίοι"
https://drive.google.com/file/d/1uyEKx0xFY47XgkdnUNwVwyY2Dh_kjdoC/view?usp=sharing


Ασφάλεια στο Διαδίκτυο 

 

Σχετική εικόνα

 

Στα πλαίσια της ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης των μαθητών των Α, Β και Γ τάξεων σε θέματα που αφορούν την ασφαλή πλοήγησή τους στο Διαδίκτυο, πραγματοποιήθηκαν από τις 14 έως και τις 22 Δεκεμβρίου 2020 ενημερωτικές ομιλίες από τους καθηγητές Πληροφορικής του σχολείου μας.
ασφαλή και ποιοτική χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά δεν είναι ένα θέμα τεχνικό ούτε εξειδικευμένο αλλά βαθιά κοινωνικό καθώς αφορά πλέον στον τρόπο ζωής τους και απαιτείται συντονισμένη δράση ενημέρωσης όχι μόνο των παιδιών αλλά και των γονιών και των εκπαιδευτικών. Αρχείο1,  Αρχείο 2,  Αρχείο 3
Ιστοσελίδα για Ασφαλές Διαδίκτυο 

 

 


Το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο μας

 dentro

Η απουσία των μαθητών έκανε αντιληπτό το γεγονός πως η μαγεία των Χριστουγέννων δεν είναι τα στολίδια αυτούσια αλλά η χαρούμενη διάθεση και το χριστουγεννιάτικο πνεύμα που κατακλύζει την ατμόσφαιρα του σχολείου μας την ώρα που οι ίδιοι οι μαθητές μας στολίζουν τον σχολικό μας χώρο. Το στολίδι των Χριστουγέννων εν τέλει είναι τα ίδια μας τα παιδιά, η γιορτινή διάθεσή τους. Με ανάγκη να διαδώσουμε, λοιπόν, το χριστουγεννιάτικο πνεύμα και το φως των γιορτινών αυτών ημερών στολίσαμε το δέντρο μας, έστω εν απουσία των μαθητών. Χαρούμενα Χριστούγεννα σε όλους τους συναδέλφους και τους μαθητές του σχολείου μας! Video 


Διοργάνωση εκδήλωσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

 amea-630 0

Με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε ζητήματα ισότητας, αποδοχής της διαφορετικότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης, ένταξης και αλληλεγγύης, οι καθηγήτριες του σχολείου μας Γεωργίου Ειρήνη ΤΕ01.13 & ΠΕ 86 και Ζέικου Αικατερίνη ΠΕ 06 δημιούργησαν και παρουσίασαν σε όλα τα τμήματα της σχολικής μονάδας σχετικό οπτικοακουστικό υλικό, το oποίο αναδεικνύει με τον πιο εύγλωττο τρόπο τον σεβασμό στη «Διαφορετικότητα».

Η παρουσίαση...

 


 

 Επέτειος της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου 1973

Το Πολυτεχνείο του τότε και του σήμερα – Newsbeast

 

17 Νοέμβρη 2020: 47 ολόκληρα χρόνια πέρασαν από την κορυφαία αντιδικτατορική εξέγερση του Πολυτεχνείου. Αυτή που σηματοδότησε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία για 7 χρόνια 3 μήνες και 3 ημέρες, επέβαλλε καθεστώς στυγνής δικτατορίας στη χώρα μας.
Η κατάργηση στοιχειωδών ελευθεριών, οι φυλακές, οι εξορίες, τα βασανιστήρια, ο πνευματικός και πολιτιστικός μεσαίωνας αυτών των χρόνων οδήγησε τους φοιτητές εκείνης της εποχής σε ξεσηκωμό ζητώντας εκδημοκρατισμό, ελευθερίες και αύξηση των δαπανών για την παιδεία.
Το σχολείο μας αποδίδοντας ελάχιστο φόρο τιμής στους ήρωες του Πολυτεχνείου πραγματοποίησε εξ αποστάσεως εκδήλωση-παρουσίαση -λόγω των δυσκολιών που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού- του χρονικού εκείνων των ημερών όπως αυτό καταγράφηκε μέσα από το δημοσιογραφικό και φωτογραφικό φακό.

Υπεύθυνες της επιμέλειας του υλικού και της οργάνωσης της παρουσίασης οι καθηγήτριες Κοντόση Κωνσταντίνα ΠΕ86 και Μιχοπούλου Παναγιώτα ΠΕ02. 

Ομιλία Διευθυντή,      Φωτογραφικό Χρονικό 

 


Ημερολόγιο 2021

"Επέτειος 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση"
LOGO 21

 

 Για ένατη σχολική χρονιά εκδίδεται το ημερολόγιο του σχολείου μας με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές μας και γενικότερα τη τοπική κοινωνία για την αξία της Ελληνικής επανάστασης.
 Πρόκειται για μια τιμητική αναφορά με αφορμή τηνσυμπλήρωση των 200 ετών από την εθνική μας παλιγγενεσία, βασισμένο σε κείμενα, στίχους και πίνακες ζωγραφικής Ελλήνων και Ευρωπαίων Καλλιτεχνών, με την επιμέλεια των καθηγητριών του σχολείου μας Αγγελικής Παππά ΠΕ02 Φιλόλογος και Κατερίνας Ζέικου ΠΕ06 Αγγλικής Φιλολογίας.
 Η έκδοση αυτού του επετειακού ημερολογίου αποτελούσε χρέος και ελάχιστο φόρος τιμής του Σχολείου μας προς τους ήρωες και τους πρωταγωνιστές της εθνικής μας επανάστασης, και εκπληρώθηκε μετά από πολύ κόπο και μεράκι. Χρέος τώρα πλέον του καθενός μας είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα για την διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της ιστορίας μας, της γλώσσας μας και της ταυτότητάς μας. Το Ημερολόγιο 2021

 

 


 

 Σχολική Εορτή 28ης Οκτωβρίου

 

-28--1940 

Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020, γιορτάσαμε την 28η Οκτωβρίου, μια ημέρα μνήμης της αντίστασης στον φασισμό και στον ολοκληρωτισμό. Αντιμέτωποι με την πανδημία, αντιστεκόμαστε και εμείς στις δυσκολίες των καιρών μας, απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τα υγειονομικά μέτρα. Γι αυτό τον λόγο το κάθε τμήμα γιόρτασε την εθνική μας εορτή στην τάξη του, με το χρονικό της ημέρας και με ένα κουίζ γνώσεων αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο  μέσα στο σχολείο την αφύπνιση του ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός. 

Μάλιστα, αποφασίσαμε να το εμφανίσουμε ως ένα παιχνίδι χωρίζοντας τους μαθητές κάθε τμήματος σε δύο ομάδες  και η κάθε ομάδα θα παρουσιάσει τους παίκτες της. Επίσης, σε κάθε τμήμα έγινε και η απονομή αριστείων, βραβείων και ειδικών επαίνων. Η εορταστική μέρα ολοκληρώθηκε με τη γιορτή της σημαίας και με τον ορισμό σημαιοφόρων και παραστατών.

Χρόνια Πολλά! 

 Υλικό εορτής, 

foto28 2020 3  foto 28 2020 1

foto 28 2020 2


Ανακύκλωση χαρτιού 

 

Η συνειδητοποίηση πως το περιβάλλον δεν αποτελεί μια ανεξάντλητη πηγή πρώτων υλών και πως επηρεάζεται από τη στάση και τον τρόπο ζωής μας, οδηγεί στην οργάνωση όλο και περισσότερων δράσεων ανακύκλωσης. Το σχολείο μας συμμετέχοντας για άλλη μια χρονιά στην ανακύκλωση χαρτιού συμβάλλει όχι μόνο στον περιορισμό του όγκου των απορριμμάτων που επιβαρύνουν το περιβάλλον, αλλά προστατεύει και τα δάση που αποτελούν σημαντικό πνεύμονα οξυγόνου. Στατιστικά, ένας τόνος ανακυκλώσιμου χαρτιού ισοδυναμεί με τον χαρτοπολτό που παράγουν 17 δέντρα, ενώ για την ανακύκλωσή του απαιτείται 40% λιγότερη ενέργεια από αυτή που χρειάζεται για την παραγωγή χαρτιού από ξύλο.  

 

 

 

Ανακύκλωση Μπαταριών

 

Αποτέλεσμα εικόνας για anakyklvsh mpatarivn

 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι μαθητές μας ανταποκρινόμενοι στην προσπάθεια συλλογής μπαταριών από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία ΑΦΗΣ Α.Ε. γέμισαν τον κάδο ανακύκλωσης που είναι τοποθετημένος στο σχολείο μας, αποδεικνύοντας ότι η περιβαλλοντική συνείδηση είναι πρωτίστως θέμα παιδείας.

 

 


 

 ΓΚΡΑΦΙΤΙ στο 2ο ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου

IMG 20190520 072738

Μέρος της μπροστινής όψης του σχολείου μας ενημερώνει με γκράφιτι που ζωγράφισαν, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους Γιαννάκη Παντελή και Χάλκου Δάφνη, οι ταλαντούχοι μαθητές μας Πηνελόπη Στραβομύτη, Πελαγία Σαμψώνα, Τάκος Εμμανουήλ, Καραγιώργος Δημήτριος και Μαυρέλης Γεώργιος για τους τομείς που λειτουργούν στο σχολείο μας. Αναλυτικότερα, το γράφιτι παρουσιάζει με μία ιδιαίτερα καλαίσθητη παρέμβαση τον Τομέας Πληροφορικής, τον Τομέα Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας , τον Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών και τον Τομέα Δομικών Έργων για τους οποίους, μπορείτε αν το επιθυμείτε, να έχετε περισσότερες πληροφορίες από την ιστοσελίδα του σχολείου μας:  http://2epal-agrin.ait.sch.gr/.

Με τη δράση τους αυτή, οι μαθητές ανέδειξαν στοιχεία εθελοντισμού, συνεργατικότητας, ενθουσιασμού, φαντασίας και δημιουργικότητας. Η ανταμοιβή των μαθητών είναι το υπέροχο αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά το σημαντικότερο όλων είναι ο σεβασμός που θα δείξουν στην προσωπική τους δουλειά, δίνοντας ταυτόχρονα μια τελείως διαφορετική, πιο φωτεινή όψη στο κτήριο. Τέλος να ευχαριστήσουμε για την υλοποίηση της δράσης τον Αντιδήμαρχο Μελιάδη Γεώργιο.

 


 

 Δελτίο Τύπου για τη Θεατρική Παράσταση του 2ου ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου

 «ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ» από το Σύλλογο Γονέων-Κηδεμόνων και Φίλων Αυτιστικών 

Ατόμων «ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ Ο ΚΑΠΠΑΔΟΚΗΣ» 

 Το Περίεργο Περιστατικό Μέσα στη Νύχτα (Μάρκ Χάντον)

 

Στις 15 Μαΐου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 7:30 μ.μ. στο Τρικούπειο Πνευματικό Κέντρο του Μεσολογγίου πραγματοποιήθηκε πολιτιστική εκδήλωση, που μας γέμισε με τον πλούσιο  κόσμο της. Ήταν μια θεατρική παράσταση, που ετοιμάστηκε κι εκτελέστηκε από το 2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου, προϊόν συνεργασίας καθηγητών και  μαθητών. Η καλοπροαίρετη συνεργασία κάνει θαύματα. Προπαντός όταν οι συνεργαζόμενοι διαθέτουν τη σφραγίδα της δωρεάς. Ανάμεσά τους πρόσωπα, που προσφέρθηκαν με ικανότητες, που ξεπερνούν τα κοινά πλαίσια και αφορούν να πιδακίζει μέσα από τη δράση τους ασυγκράτητη η ορμή για πρωτότυπη δημιουργία. 
Μπορεί να ειπεί κανείς κάτι διαφορετικό, όταν αναφερθεί στο χειροπιαστό αποτέλεσμα της συνεργασίας των τεσσάρων καθηγητριών του Σχολείου, της Κατερίνας Ζέικου, που ανέλαβε τη μετάφραση και τη θεατρική διαμόρφωση του βιβλίου του Μαρκ Χάντον: το περίεργο περιστατικό μέσα στη νύχτα και των καθηγητριών Αγγελικής Παππά, Νατάσας Χονδρονικόλα, Φωτεινής Καρδαρά, που όλες μαζί απόθεσαν στην επιτυχία της θεατρικής παράστασης το ζήλο τους, το πνεύμα τους και τη σωρευμένη εμπειρία τους; Θα ήταν ανίερο. Μη διορθωτό λάθος. Οι κρίσεις αυτές υπογράφονται από παλαίμαχο εκπαιδευτικό και γι’ αυτό είναι αυθεντικές κι αξιόπιστες. Να σας βοηθάει ο Θεός αγαπητές μας Κυρίες και να είστε δημιουργικές μέσα στην κοινωνία με το μοναδικό επάγγελμα του Δασκάλου. Επάγγελμα σημαίνει υπόσχεση στην κοινωνία ότι με αυτό που κάνω θα την κάνω καλύτερη. Στη λέξη δάσκαλος, στα σπλάχνα της, φιλοξενείται η λέξη «δας» δάδα, που σημαίνει λαμπάδα, φως. Τι να πούμε και για το μαθητή, που υποδύθηκε το ρόλο του Cristofer. Ταλαντούχο παιδί, που μαζί με τη θερμή συμβολή των άλλων μαθητών μάς πρόσφεραν την υπέροχη αισθητική και διδακτική πανδαισία. Η παρουσία του Χριστού μόνιμα στη ζωή σας αγαπητά μας παιδιά. Φωτογραφίες...
Η εισήγηση του Διευθυντή του Σχολείου Θανάση Φλωρόπουλου πρωτότυπη, περιεκτική με όλα τα γνωρίσματα του χαρισματικού λόγου. Το κλείσιμο της γιορτής από τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως π. Επιφάνιο έδωσε πλήρωση στην εκδήλωση και την απόθεσε ως περιουσία όλων μας μέσα από τη θύμηση. Γενικά με την παράσταση αναδείχτηκε μια πραγματικότητα: Πόσο δύσκολο είναι να ζει κανείς με ένα αυτιστικό παιδί στην οικογένεια και πόσο αδικαίωτοι είναι, όσοι δε βοηθάνε να στηθούν στέγες για τα αυτιστικά άτομα, για τα ίδια και τις οικογένειές τους. Ασυγχώρητοι, όσοι μένουν αμέτοχοι και υπονομευτικοί τέτοιων στοχεύσεων.
Για το Συμβούλιο, τα μέλη του Συλλόγου και τον Πρόεδρό μας Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

 Ο Γενικός Γραμματέας

Κώστας Ν. Δημόπουλος, που και προσωπικά ευχαριστεί το Διευθυντή, τους καθηγητές και τους μαθητές που έκαναν συγκινητική αναφορά ότι ο αυτιστικός γιός του Παύλος πρόσφερε το έναυσμα στην πραγματοποίηση της παράστασης. 

 


"Μαζεύω καπάκια Μοιράζω χαμόγελα"

Σχετική εικόνα

 

Το σχολείο μας μέσα από τη δράση "Μαζεύω καπάκια - Μοιράζω χαμόγελα" συγκέντρωσε κούτες με πλαστικά καπάκια και τα διέθεσε στo παράρτημα ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου, συνεισφέροντας με τον τρόπο αυτό στην απόκτηση ενός αναπηρικού αμαξιδίου. Τα πλαστικά καπάκια  μεταφέρονται από την ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου  σε  εταιρεία ανακύκλωσης ειδών εμφιάλωσης με έδρα το Αγρινίο,  με αντάλλαγμα την παροχή οικονομικής συνδρομής προκειμένου να αγοραστούν αναπηρικά αμαξίδια. 
Η συγκεκριμένη δράση η οποία επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στηρίζεται στην ευαισθητοποίηση μαθητών και καθηγητών για συμμετοχή τους αφενός μεν σε πρωτοβουλίες κοινωνικής ευαισθητοποίησης αφετέρου δε στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής και οικολογικής συνείδησης. Φωτογραφία1, Φωτογραφία2

 


Εθελοντική Αιμοδοσία στο σχολείο μας 

 

 

 

 Τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας, εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με το τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Αγρινίου. Μαθητές και καθηγητές ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα, δείχνοντας με την πράξη τους, ανθρωπιά και κοινωνική αλληλεγγύη.Οι κυρίες Θεοδωροπούλου Ειρήνη και Ράπτη Σπυριδούλα καθηγήτριες Νοσηλευτικής του σχολείου μας προετοίμασαν και υποστήριξαν αποτελεσματικά την κοινωνική αυτή δράση.Η Εθελοντική Αιμοδοσία δεν είναι μόνο μια χειρονομία καλής θέλησης και φροντίδας είναι κάτι περισσότερο, μια πράξη αλληλεγγύης και αγάπης προς τον συνάνθρωπό μας, είναι δώρο ζωής γι’ αυτόν που το δέχεται αλλά και  πράξη τιμής γι' αυτόν που το προσφέρει! 


Ενημέρωση-Ευαισθητοποίηση μαθητών σε θέματα Εφηβείας 

Σχετική εικόνα

 Την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, οι μαθητές της Α’ Λυκείου του σχολείου μας ενημερώθηκαν για τις προκλήσεις της εφηβείας. Η ψυχολόγος της σχολικής μονάδας, κα. Γεωργία Χαραλαμποπούλου, παρουσίασε στους μαθητές τα τρέχοντα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με θέματα που αφορούν την εφηβεία προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν, να θωρακιστούν με γνώσεις, να κατανοήσουν την αναπτυξιακή φάση που διανύουν και να μη διστάσουν να στραφούν σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας για βοήθεια ώστε να μεταβούν στην ενήλικη ζωή ομαλά. 


Ομιλία από τη Συγγραφέα κα. Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ζορμπα ραμμοπουλου

 

 Την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019 το σχολείο μας φιλοξένησε την κα. Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου, Εκπαιδευτικό, Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου και διακεκριμένη συγγραφέα, η οποία μίλησε στους μαθητές της Α΄ τάξης για την «Αξία της λογοτεχνίας στη ζωή μας». 


Συγκέντρωση τροφίμων-ειδών πρώτης ανάγκης

προσφορά στο "Χαμόγελο του Παιδιού"

 

 

 Το σχολείο μας ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα που απευθύνει κάθε χρόνο ο εθελοντικός οργανισμός "Χαμόγελο του Παιδιού" σε πολίτες και φορείς, ζητώντας υποστήριξη προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για να καλυφτούν οι βασικές ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών που φροντίζει, παρέδωσε στις 18/4/2019 στους υπεύθυνους του οργανισμού, τα είδη που συγκεντρώθηκαν από την εθελοντική συνεισφορά των μαθητών και των καθηγητών μας.  

 


Ομιλία με θέμα 
"Καρδιαγγειακή Υγεία- Τι να προσέχουν οι μαθητές"

 

 

 Στις 11/4/2019 στο αμφιθέατρο του σχολείου μας ο κ. Μάτσας Νικόλαος ειδικός καρδιολόγος παρουσίασε στη Β τάξη το θέμα: "Καρδιαγγειακή Υγεία-Τι να προσέχουν οι μαθητές".

Το χιουμοριστικό του ταπεραμέντο, η ευαισθησία του απέναντι στη νέα γενιά, η εκλαϊκευμένη επιστημονική γνώση και η σπουδαιότητα του θέματος κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του μαθητικού δυναμικού.
Έχουμε την πεποίθηση ότι οι μαθητές μας ευαισθητοποιήθηκαν για το σημαντικότερο ανθρώπινο όργανο την "καρδιά" και ότι θα υιοθετήσουν ένα τρόπο ζωής, που θα είναι προς όφελος δικό τους, του συστήματος υγείας και της κοινωνίας γενικότερα.

 

 

 


Ομιλία με θέμα "Aids-Παγκόσμια Μάστιγα"

Την Τρίτη 9 Απριλίου 2019 και στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης των μαθητών σε θέματα Αγωγής Υγείας πραγματοποιήθηκε από τον κ. Τόλη Χρήστο Ιατρό Παθολόγο, ομιλία-διάλεξη στους μαθητές της Γ' τάξης του σχολείου μας με θέμα: "Aids - Παγκόσμια Μάστιγα". Ο απλός, κατανοητός, αλλά επιστημονικά τεκμηριωμένος λόγος του σε συνάρτηση με τη σπουδαιότητα του θέματος κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών μας και έθεσε τις βάσεις για περαιτέρω προβληματισμό.

 


17ο Μαθητικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

 

 Στα πλαίσια του 17ου Μαθητικού Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που έλαβε χώρα στο Θέρμο την Κυριακή 7 Απριλίου 2019, το σχολείο μας έλαβε μέρος με την χορευτική του ομάδα παρουσιάζοντας τους παραδοσιακούς χορούς Χασαπιά, Πολίτικο Χασάπικο και Συλιβριανό Συρτό. Συγχαρητήρια στις Υπεύθυνες καθηγήτριες κα. Βετσοπούλου Ελένη ΠΕ11 και Καρδαρά Φωτεινή ΠΕ 87.03 και στις μαθήτριες Ράπτη Δ., Τομαρά Μ., Σουλιώτη Χ., Ζαφείρη Ι., Βαλτογιάννη Ε., Κορδίστε Φ., Μπαλάσκα Κ., Χαλιμούρδα Σ., Τσάμη Σ., Τασιούλη Π., Κολοσιώνη Α., Τηγανίτα Ι., Λυμπέρη Α., Κωσταρέλλουτ Κ., Παπαευθυμίυ Σ., Γαλανού Ε., Μπαλάσκα Ι. και Τσόλκα Γ. Φωτογραφίες...

 


Δράση στα πλαίσια του Lets Do It Greece 

 

 

Την Πέμπτη 4 Απριλίου 2019 και στα πλαίσια των δράσεων του σχολείου μας για την Πανελλήνια Σχολική Εβδομάδα Εθελοντισμού (1-7 Απριλίου), οι μαθητές του Α3 τμήματος συνοδευόμενοι από τις καθηγήτριες Μιχοπούλου Παναγιώτα ΠΕ02 και Κατσακιώρη Ειρήνη ΠΕ02, μαγείρεψαν στην κοινωνική κουζίνα του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου στο Αγρίνιο το κοινωνικό συσσίτιο των άπορων και άστεγων συμπολιτών μας. 
Η κα Παπακώστα, υπεύθυνη της κοινωνικής κουζίνας, υποδέχθηκε τους εθελοντές μας, οι οποίοι συμμετείχαν με ιδιαίτερο ζήλο στην όλη διαδικασία του μαγειρέματος και μυήθηκαν στην ανιδιοτελή προσφορά και τον εθελοντισμό. 
Η συμμετοχή και η ευαισθητοποίηση των μαθητών ήταν συγκινητική. Τους αξίζουν συγχαρητήρια γιατί συνδύασαν τη διάθεση, το κέφι και τη νεανική ζωντάνια με τη φιλανθρωπία και τη δοτικότητα και έτσι κατανόησαν με βιωματικό τρόπο τις έννοιες του αλτρουισμού και του εθελοντισμού. Φωτογραφίες...

 

 


Διάλεξη για την "Οδική ασφάλεια-Τροχαία ατυχήματα"

 

 

Την Πέμπτη 4 Απριλίου 2019 οι μαθητές της Α τάξης του σχολείου μας παρακολούθησαν διάλεξη σχετική με την "Οδική Ασφάλεια - Τροχαία ατυχήματα". Η ενημέρωση των μαθητών από τον υπεύθυνο σχολικών προγραμμάτων της ΔΔΕ Αιτ/νίας κ. Χριστοδουλίδη Ρένο, είχε ως στόχο την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα οδικής συμπεριφοράς και ασφάλειας, καθώς τα οδικά ατυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες από 15-29 ετών. 

 


  

 6η Μαρτίου-Πανελλήνια ημέρα κατά 

της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

 

sxol bia 2019

 

Στις 20 και 21 Μαρτίου 2019 και στα πλαίσια εορτασμού της Πανελλήνιας ημέρας κατά του Ενδοσχολικού Εκφοβισμού και της Ενδοσχολικής Βίας, η παιδαγωγική ομάδα Διαμεσολάβησης έδωσε ποικίλα παραδείγματα ενσυναίσθησης και ανοχής στη διαφορετικότητα στους μαθητές των Α, Β και Γ τάξεων του σχολείου μας. 
Προβλήθηκε το σύνθημα της ομάδας Διαμεσολάβησης «Δες το Αλλιώς είμαι Διαφορετικός», καθώς και μία παρουσίαση για τον Ενδοσχoλικό Εκφοβισμό. Κατόπιν ακούστηκε το τραγούδι «Γίνε παράδειγμα», με το οποίο το σχολείο μας πήρε μέρος για δεύτερη φορά στον Διαγωνισμό Ραδιοφωνικού Μηνύματος και Τραγουδιού "Καν΄το ν΄ ακουστεί 2019", με θέμα “Η φωνή μας, ασπίδα στα λόγια του μίσους”. Αστείρευτη πηγή έμπνευσης οι ιδέες των μαθητών της δυναμικής της Ομάδας Διαμεσολάβησης!

Στίχοι και μουσική του τραγουδιού: Ναστούλης Κωνσταντίνος, Ερμηνεία από τους μαθητές, Μπέκο Χρυσοβαλάντη (Β3Υγείας), Κακοχρήστου Ελεάνα (Β2 υγείας) και Κορδίστε Ευφροσύνη (Α3).

 


 

 Εκδήλωση του σχολείου μας

afisa nohsis     

Την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019, στη Γλυπτοθήκη Καπράλου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Έξυπνες Πόλεις - Έξυπνες Συσκευές». Η εκδήλωση υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου οργανώθηκε από το 2ο ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου.

 20

Κεντρικός ομιλητής με θέμα «Έξυπνες πόλεις», ήταν ο κ. Δενάζης Σπυρίδων, Αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. 

Η χαρισματική ομάδα Ρομποτικής του σχολείου μας που απαρτίζεται  από τους καθηγητές Πληροφορικής κ. Παπαθανασίου Λεωνίδα, Μαρκή Γεώργιο, Τίτη Άγγελο, Λουρόπουλο Αθανάσιο, Πεφάνη Κων/νο, Γεωργίου Ειρήνη και μαθητές, κατασκεύασε ρομποτικό απορριμματοφόρο παρουσιάζοντας τη δράση «Έξυπνες πόλεις. Αυτόματη αποκομιδή απορριμμάτων στην πόλη μας».

Βασικοί στόχοι της εκδήλωσης, ήταν η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινής γνώμης και ιδιαίτερα της νέας γενιάς στα πλεονεκτήματα και στις απαντήσεις που δίνουν οι  «Έξυπνες πόλεις» στα προβλήματα των καιρών μας. Εάν αναλογιστούμε ότι τα 2/3 του πλανήτη μας θα ζουν σε πόλεις ως το 2050, τα προβλήματα που θα ανακύψουν θα διογκώσουν τις απαιτήσεις για παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες και η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους θα είναι ζητούμενο. Εάν επαληθευτεί το παραπάνω σενάριο, αυτό θα αποτελεί  την «αστική» πρόκληση του αιώνα που διανύουμε. Οι επαΐοντες δηλώνουν ότι η απάντηση είναι οι έξυπνες πόλεις.

 Ήταν ένα οδοιπορικό στο οποίο συνδιαλέχτηκε  ο λόγος και η μουσική για τα μελλούμενα. Ο κ. Δενάζης Σπυρίδων ως κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ενημέρωσε για τις εξελίξεις της επιστήμης και τον τρόπο που μπορεί να αξιοποιηθεί η τεχνολογία από την πολιτεία και τους ΟΤΑ σχεδιάζοντας το νέο παραγωγικό αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.

Ο κ. Ντάνος Πέτρος,  καθηγητής μουσικής του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου, καθήλωσε το κοινό  επιλέγοντας ποιοτικές μουσικές συνθέσεις και διευθύνοντας επιδέξια την ορχήστρα του.  Η κα. Κοντόση Κωνσταντίνα υποδ/ντρια του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου, επιμελήθηκε και οργάνωσε την εκδήλωση με ιδιαίτερο ζήλο και με επαγγελματικό ήθος.

Συγχαρητήρια στους καθηγητές που ενέπνευσαν τους μαθητές να υλοποιήσουν τη δράση με την καθοδήγησή τους, μια δράση με πολλές προεκτάσεις στο μέλλον. Το κοινό του Αγρινίου τίμησε ιδιαίτερα την εκδήλωση με την αθρόα προσέλευσή του και το ευχαριστούμε ιδιαίτερα. 

Πρόσκληση...

Πρόγραμμα..

Φωτογραφίες εκδήλωσης

Video Εκδήλωσης


 

 9 Φεβρουαρίου  
Ημέρα Μνήμης Διονύσιου Σολωμού
 
και Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Αποτέλεσμα εικόνας για 9 φεβρουαρίου παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας

Το σχολείο μας ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα να τιμηθεί η μνήμη του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού αλλά και η αξία και η δύναμη της γλώσσας μας παρουσίασε στους μαθητές ένα αφιερωματικό βίντεο 20 λεπτών. Το βίντεο αρχικά παρουσιάζει τον Διονύσιο Σολωμό, τον ποιητή με τον οποίο η γλώσσα μας μέσα από τις ποιητικές του δημιουργίες υψώθηκε και μετουσιώθηκε εκφράζοντας την ψυχή και τα οράματα του έθνους μας. Τρανά παραδείγματα ο «Ύμνος εις την ελευθερία» και οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», αποσπάσματα των οποίων ακούστηκαν μελοποιημένα. Στη συνέχεια επισημαίνει την αξία της Ελληνικής γλώσσας. Είναι η μόνη γλώσσα με συνεχή ζώσα παρουσία από τον ίδιο λαό και στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 χρόνια.

Η διαχρονική πορεία της γλώσσας μας είναι αδιαμφισβήτητη. Ο Γιώργος Σεφέρης γράφει «Από την εποχή που μίλησε ο Όμηρος ως τα σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδούμε την ίδια γλώσσα.»
Η ελληνική γλώσσα, όπως γνωρίζουμε, ήταν επίσης διεθνής από τους χρόνους του Μ. Αλέξανδρου (336 – 321 π.Χ.) μέχρι την πτώση της Κωνσταντινούπολης (1.453 π.Χ.), δηλαδή κάπου 1.800 χρόνια. Ελληνικά μίλαγαν και έγραφαν σε όλον τον αρχαίο γνωστό κόσμο: Ρωμαίοι, Εβραίοι, Φοίνικες, Ινδοί, Πέρσες, Αιγύπτιοι…. Από την αρχαιότητα και για πολλούς αιώνες μορφωμένος θεωρούνταν μόνο εκείνος ο άνθρωπος, που κατείχε άψογα την ελληνική. Ως μια γλώσσα, στην οποία αναπτύχθηκε η πρώτη ευρωπαϊκή λογοτεχνία, η φιλοσοφία, οι θεωρητικές επιστήμες και η ιατρική, η ελληνική γλώσσα σε σημαντικό βαθμό προσδιόρισε τον τρόπο σκέψης και τη νοοτροπία των πληθυσμών της Ευρώπης. Αυτή τη γλώσσα συνεχίζουμε να μιλούμε και να γράφουμε εμείς οι νεοέλληνες και οφείλουμε να είμαστε άξιοι συνεχιστές αυτής της μακραίωνης σημαντικής πορείας της, διατρανώνοντας τη διαχρονικότητά της, κρατώντας ως φυλαχτό τα λόγια του εθνικού μας ποιητή «μήγαρις έχω άλλο στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;»

Αγγελική Παππά (Φιλόλογος)

 


    Η Εφηβική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου στο Σχολείο μας

Αποτέλεσμα εικόνας για εφηβικη σκηνη δημου αγρινιου

Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019, το σχολείο μας είχε την τιμή να φιλοξενήσει τους συντελεστές της Εφηβικής Σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου που για μία ακόμη φορά μας ταξίδεψαν θεατρικά. Η φετινή παράσταση  είναι εμπνευσμένη  από το παραμύθι του Shel Silverstein «Το κομμάτι που λείπει συναντά το μεγάλο Ο» και αποδόθηκε εξαιρετικά από την ταλαντούχο σκηνοθέτη Μαρίνα Καραφά
Τα έξυπνα κοστούμια και οι «μεταμορφώσεις» πάνω στη σκηνή, η ταιριαστή μουσική και η απουσία σκηνικών κατάφεραν να διεγείρουν τόσο τα συναισθήματα όσο και τη φαντασία των εφήβων θεατών. Οι ερμηνείες των τριών ηθοποιών,Ρούλας Κωνσταντάρα, Γεωργίας Παντολέϊνα και Ειρήνης Κοψαλή είναι άριστες και φαίνεται πως αγαπούν πολύ αυτό που κάνουν! 
Η ιστορία μας είναι γεμάτη μηνύματα. Χάρη σε αυτή, τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι η ολοκλήρωση είναι πρωτίστως προσωπική υπόθεση. Χρειάζεται διαρκή προσπάθεια, επιμονή και υπομονή, κόπο και ευελιξία για να τη βρούμε μόνοι μας. Ως άνθρωποι προσπαθούμε να ταιριάζουμε με κάποιον, να ανήκουμε κάπου ή ακόμα και σε κάποιον… Μία απεικόνιση της ίδιας της ζωής. Ένταξη. Απόρριψη. Αναμονή. Παραίτηση. Αίσθηση του κενού. Αλλαγή. Μια νέα αρχή. .. Μήπως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε  ότι αυτός ο αγώνας μας τελικά μας μεταμορφώνει και μπορούμε να επιβιώσουμε μόνοι μας, να ανακαλύψουμε έναν προσωπικό δρόμο, αυθεντικό, ένα Εγώ που μπορεί να συνυπάρχει με τον Άλλο και να διατηρεί την ατομικότητά του, να γίνουμε το Μεγάλο Ο που θα ταιριάξει και θα πορευθεί αρμονικά με κάποιο άλλο ολοστρόγγυλο Ο; 
Ευχαριστούμε από καρδιάς την κ. Μαρίνα Καραφά και τις ηθοποιούς που παρουσίασαν τόσο απλά και λιτά τα μεγάλα θέματα της προσωπικής ολοκλήρωσης και ευτυχίας αλλά και για την πολύ φιλική συζήτηση με τους μαθητές μας μετά το τέλος της παράστασης. 

20190208 091346  20190208 091431

20190208 093240 20190208 092247 

20190208 092803 20190208 092954


 


Ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ημέρα μνήμησ ολοκαυτώματος 29 ιανουαριου 

 

Την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2019, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, οι μαθητές του σχολείου μας παρακολούθησαν μία σύντομη παρουσίαση του ιστορικού πλαισίου μέσα στο οποίο έλαβε χώρα το Ολοκαύτωμα, το οποίο αποτέλεσε μία  συστηματική, μαζική εξόντωση έξι εκατομμυρίων Εβραίων αλλά και Ρομά, ατόμων με αναπηρίες, Σλαβικών λαών, Κομμουνιστών, Μαρτύρων του Ιεχωβά και ομοφυλόφιλων από το ναζιστικό καθεστώς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 
Την παρουσίαση επιμελήθηκε η καθηγήτρια του σχολείου Ζέικου Αικατερίνη (ΠΕ06) και στόχος ήταν όχι μόνο να αποτίσουμε φόρο τιμής στα θύματα αλλά και να προσεγγίζουμε το Ολοκαύτωμα ως ένα ιστορικό γεγονός που έχει επηρεάσει καταλυτικά το παρόν των σύγχρονων κοινωνιών. Έγινε προσπάθεια να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές μας και να αντιληφθούν που μπορεί να οδηγήσουν φαινόμενα, όπως ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία έτσι ώστε να διαμορφώσουν στάσεις αντίστασης απέναντι σε αυτά.
Το όραμα της δημιουργίας μιας κοινωνίας θα πρέπει να θεμελιώνεται στην κατανόηση της διαφορετικότητας, την ανάπτυξη της ανεκτικότητας και τη βεβαιότητα ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν θεμελιώδη και απαραβίαστα δικαιώματα που απορρέουν ακριβώς από την ιδιότητά τους ότι είναι άνθρωποι. Άλλωστε, η γνώση της Ιστορίας αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την πρόοδο και εξέλιξη της ανθρωπότητας έτσι ώστε να μην ξαναζήσουμε τα λάθη του παρελθόντος.   Αν θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα μέλλον αξιοπρέπειας, ανθρώπινων δικαιωμάτων και ειρηνικής συνύπαρξης για όλους, πρέπει να θυμόμαστε ότι τα εγκλήματα στην Ιστορία αλλά και στη ζωή δε γίνονται μόνο από αυτούς που τα εκτελούν αλλά και από αυτούς που τα ανέχονται και σιωπούν…

 

 

 


Εκπαιδευτική Ρομποτική

Σχετική εικόνα

 

Την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019 στα πλαίσια σεμιναρίων εκπαιδευτικής ρομποτικής που διοργάνωσε το ΕΚΦΕ Αγρινίου σε συνεργασία με το παράρτημα Αιτ/νίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Αιτ/νίας, πραγματοποιήθηκε επίδειξη ρομποτικής (wedo, nxt, thymio...) και του τρόπου προγραμματισμού τους, στους μαθητές της Α τάξης του σχολείου μας. Ευχαριστούμε θερμά τους κ. Τζούμα Μιχάλη Μαθηματικό, πρώην Σχ.Σύμβουλο, Τσοβόλα Σπύρο, Φυσικό ΕΚΦΕ Αγρινίου και Κουμπαρούλη Γιώργο Πληροφορικό, Τεχνικό ΚΕΠΛΗΝΕΤ Αιτωλ/νιας, για την άρτια παρουσίασή τους.

 


 

 ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

 Î£Ï‡ÎµÏ„ική εικόνα

1) Εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων το έμψυχο δυναμικό του σχολείου συγκέντρωσε τρόφιμα τα οποία θα διανεμηθούν τόσο σε παιδιά που διαμένουν στα σπίτια του Συλλόγου, όσο και σε παιδιά και οικογένειες  που λαμβάνουν υποστηρικτικές υπηρεσίες μέσω των Κέντρων Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας.

 

 2) Στα πλαίσια διδακτικής επίσκεψης το τμήμα Γ Νοσηλευτών του σχολείου μας πραγματοποίησε επίσκεψη στο 1ο ΚΑΠΠΗ  Αγρινίου την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018.
Η διευθύντρια του ΚΑΠΠΗ, το προσωπικό και οι ηλικιωμένοι υποδέχτηκαν θερμά μαθητές και καθηγητές οι οποίοι διοργάνωσαν και παρουσίασαν σχετική εορτή προσφέροντας  γλυκά και χαρά στους τροφίμους του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παρευρισκόμενοι νέοι – ηλικιωμένοι γεφύρωσαν το χάσμα των γενεών μεταδίδοντας αισθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Να συγχαρούμε τους μαθητές για την ανθρώπινη δράση τους  και τις καθηγήτριες Θεοδωρόπουλου Ειρήνη και Ράπτη Σπυριδούλα  που τους  καθοδήγησαν  και τους ενέπνευσαν.

ghroko ghrok3 ghrok2 

 


Επίσκεψη Εκπροσώπων του Συλλόγου ΑΜΕΑ
"Απόστολος Λουκάς" 
στο σχολείο μας

Σχετική εικόνα 

Ο Σύλλογος Ατόμων με αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας «Απόστολος Λουκάς» ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2016. Απαρτίζεται από ΑΜΕΑ, γονείς ΑΜΕΑ, επιστήμονες και αξιόλογους φίλους εθελοντές. Σκοπός του είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ΑΜΕΑ και των οικογενειών τους στην Περιφέρεια Αιτωλοακαρνανίας. «Βασικός στόχος του Συλλόγου είναι η κοινωνικοποίηση των ΑΜΕΑ, η αποδοχή τους από τους συνανθρώπους διότι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού». 

H πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του συλλόγου επισκέφθηκαν  το σχολείο μας και στα πλαίσια ευαισθητοποίησης και προβληματισμού της νέας γενιάς για τα ΑΜΕΑ παρουσίασαν σχετικά βιντεο και μίλησαν στους μαθητές, οι οποίοι, τους παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και πιστεύουμε ότι έλαβαν το μήνυμα.

 


 

ΑΣΦΑΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Αποτέλεσμα εικόνας για ασφαλες διαδικτυο

 Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου και τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018 οι κ. Παπαθανασίου Λ. καθηγητής Πληροφορικής και Τομεάρχης Ε.Κ. και κ. Λουρόπουλος Α. καθηγητής Πληροφορικής πραγματοποίησαν ενημερωτικές διαλέξεις στους μαθητές των Α, Β και Γ τάξεων, με θέμα  "Διαδίκτυο και Ασφάλεια Πλοήγησης". Οι παρουσιάσεις ήταν πραγματικά ενδιαφέρουσες, ουσιαστικές ενώ χρησιμοποιήθηκε και οπτικοακουστικό υλικό. Οι μαθητές παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμμετείχαν ενεργά κατά τη διάρκειά τους.. Η παρουσίαση... 

 

 

 


 Επέτειος της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου
 

IMG 20181116 091124   IMG 20181116 091503

 

46 χρόνια μετά οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου                  
   ετοίμασαν ένα θεατρικό για τις εκδηλώσεις μνήμης του Πολυτεχνείου…

17 Νοέμβρη 1973

«Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία»

Το σύνθημα τού τότε, παραμένει με κάποιον τρόπο ζητούμενο και σήμερα. Θέλουμε ψωμί για όλους, παιδεία που παράγει κοινωνικό πολιτισμό και ενεργούς πολίτες, ελευθερία που δεν περιορίζεται από τη δημοσιονομική αναγκαιότητα.

Το θεατρικό που παρακολούθησαν οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου

με τίτλο: ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ !!! Ε, ΚΑΙ...;με ένα σύγχρονο τρόπο αναφέρεται στα γεγονότα του Πολυτεχνείου του 1973…

Οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου σκέφτονται πως θα τιμήσουν την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ακούγονται αποσπάσματα από:

το ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος»,

το ποίημα του Λουκά Θεοδωρακόπουλου «Ο εκφωνητής»

Η μουσική ομάδα του σχολείου παρουσίασε τα τραγούδια:

«Ο δρόμος» Στίχοι  Κωστούλα Μητροπούλου

Μουσική Μάνος Λοΐζος

«Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον»-Χ. & Π. Κατσιμίχας

Μουσική:  Διονύσης Τσακνής

       Συντελεστές γιορτής

Στο θεατρικό δρώμενο παίρνουν μέρος :

Αγγελάκη Γεωργία (ΓΦυσιοθ), Κούτσικου Μαρία (ΓΦυσιοθ) Μπέκος Δημήτρης(Α2) Μπέκος Χρυσοβαλάντης(Β3Υγείας), Παπαγιάννη Φωτεινή (Γ Βρεφ), Σελιμά Κωνσταντίνα ( ΓΚομ),

Ταλιούρα Χριστίνα((Γ Βρεφ) και Χατζήσαρη Δέσποινα (Γ Βρεφ)

Παίζουν μουσική και τραγουδούν :
Μαστρογιάννης Παντελής Β3Υγείας κιθάρα
   Γαλανού Ελεάνα (Γ Νοσηλ) : τραγούδι

Τομαρά Μαριάνα (Γ Νοσηλ):τραγούδι

Τα σκηνικό και το εξώφυλλο του προγράμματος επιμελήθηκαν

οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας:

Δημητρίου Σοφία(Α1), Ζενέλι Γιάννης(Β1 Πληροφ),  

Κοσμά Κωνσταντίνα (Α2), Μακρασίμου Γενοβέφα 9Α2),

Πολύζου Βασιλική(Α3), Σαμψώνα Πελαγία(Γ Βρεφ)

Στραβομύτη Πηνελόπη(Α4)

 

Υπεύθυνες καθηγήτριες

Ανδρέου Αικατερίνη

Γεωργίου Ειρήνη                                                                                                             Παππά Αγγελική

 


Σχολική εορτή 28ης Οκτωβρίου 1940

 

Αποτέλεσμα εικόνας για 28h oktvbrioy

 Την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018 στα πλαίσια εορτασμού της εθνικής επετείου του ΟΧΙ, της άρνησης δηλαδή της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις, πραγματοποιήθηκε η σχολική μας εορτή στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την απονομή των αριστείων, βραβείων και επαίνων στους μαθητές που αρίστευσαν και πρώτευσαν την προηγούμενη σχολική χρονιά και συνεχίστηκε με προβολή διαφανειών, σκετς και τραγούδια από τους μαθητές μας. Υπεύθυνες καθηγήτριες οι κ. Ζέικου Αικατερίνη ΠΕ06 και Μιχοπούλου Παναγιώτα ΠΕ02. 

IMG-4f2e1d4321c927cc601b34ccd88fd0f0-V IMG-38fbf63dad4d7c8f49bdf02aea073935-V

IMG-8616f249f1b5ac38bb5efc2b64c6093c-V IMG-bbcd5c2ddd412ff9c796a0e3f3ce4df3-V

 


 5η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 

"Ας κινηθούμε"

 Î£Ï‡ÎµÏ„ική εικόνα

Την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018, στα πλαίσια εορτασμού της 5ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού με θέμα "Ας κινηθούμε"διοργανώθηκαν στο σχολείο μας αγώνες ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης, στις οποίες συμμετείχαν ενεργά όλοι οι μαθητές και οι καθηγητές. Στόχος των εκδηλώσεων αυτών, η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών ώστε να υιοθετήσουν την άθληση ως ευχάριστη δραστηριότητα, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης τους και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και στην ενήλικη ζωή τους.

  Δελτίο τύπου

Στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κρίση με τον νέο κορωνοϊό, οι εκπαιδευτικοί του τομέα Πληροφορικής 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου συμβάλλουν με τον πιο καινοτόμο τρόπο στη μάχη εναντίον του δημιουργώντας προστατευτικές μάσκες μέσω 3D εκτυπωτή. 

Η δράση αποφασίστηκε με συμφωνία και στήριξη του κ. Παπαναστασίου Γεωργίου Δημάρχου Αγρινίου. Οι πρώτες μάσκες είναι έτοιμες και η παραγωγή ανέρχεται σε 30 και θα προσφερθούν δωρεάν στα Δήμο Αγρινίου ο οποίος θα τις αξιοποιήσει και θα χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν. Το σχολείο δεσμεύτηκε ότι, τέλος Σεπτεμβρίου, θα παραδώσει 70 εβδομήντα ακόμη μάσκες.
Οι εκπαιδευτικοί αφού διερεύνησαν τις δυνατότητες δημιουργίας της μάσκας, προχώρησαν στην προμήθεια των πρώτων υλών και ξεκίνησαν την 3D κατασκευή της. Το μοντέλο προστατευτικής μάσκας που επέλεξαν είναι της Prusa Printers που είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Υγείας της Τσεχίας. Το ίδιο μοντέλο χρησιμοποιεί η εταιρία 3dHub η οποία προωθεί το τελικό προϊόν της (αφιλοκερδώς) στο Υπουργείο Υγείας της χώρας μας.
Σήμερα ο κ. Παπαναστασίου Γεώργιος Δήμαρχος Αγρινίου παρέλαβε τις τριάντα πρώτες μάσκες και ευχαρίστησε τον Διευθυντή και τους Καθηγητές του Τμήματος Πληροφορικής για τη γενναιόδωρη  προσφορά: «Η πράξη σας είναι πολύτιμη. Ενέργειες όπως αυτή ενισχύουν τη συνοχή της κοινωνίας και μας υπενθυμίζουν ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τη δύναμη της αλληλεγγύης. Ταυτόχρονα όμως είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη σημαντική προσπάθεια  που κάνετε στο σχολείο σας. Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και με όπλο την επιστημονική σας κατάρτιση κατασκευάσατε σε τριασδιάστατο εκτυπωτή  μάσκες για την προστασία των εργαζομένων μας. Όλοι ευχόμαστε να μη χρειαστεί να  τις χρησιμοποιήσουμε ωστόσο η πρωτοβουλία σας είναι αξιέπαινη και σας αξίζουν συγχαρητήρια. Εύχομαι να συνεχίσετε την καλή προσπάθεια», ανέφερε ο Δήμαρχος Αγρινίου.

  IMG 20200630 101427 resized 20200630 103638063 IMG 20200630 101447 resized 20200630 103637287 


 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2ου ΕΠΑΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

 2o ΕΠΑΛ Αγρινίου: Δράση με θέμα «Ρομποτική και Κλιματική Αλλαγή ...

Ο Τομέας Πληροφορικής του σχολείου μας για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά υλοποίησε δράση με θέμα: «Ρομποτική και Κλιματική Αλλαγή - Εφαρμογές στην Αγροτική Παραγωγή»

Βασικοί στόχοι της δράσης, είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και ιδιαίτερα της νέας γενιάς για το θέμα της κλιματικής αλλαγής του πλανήτη που χρήζει άμεση αντιμετώπιση ως ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα των καιρών μας. H αλλαγή του κλίματος αποτελεί παγκόσμια πρόκληση που δεν σέβεται τα εθνικά σύνορα. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει πλέον κάθε χώρα σε κάθε ήπειρο και η υπερθέρμανση του πλανήτη αποτελεί πιθανότατα τη μεγαλύτερη απειλή του αιώνα μας. 

Πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες, άνθρωποι του πνεύματος και των τεχνών, καθώς και πολλές διάσημες προσωπικότητες από όλο το επαγγελματικό φάσμα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες αλλά και τις ηγεσίες των χωρών παγκοσμίως να λάβουν άμεσα δράση. Βρισκόμαστε πλέον στην αυγή της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης. Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επελαύνει με θετικές και αρνητικές συνέπειες για την κοινωνία. Έχοντας πλέον στη διάθεσή μας μέσα και «εργαλεία» όπως την τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ, μπορούμε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής. Μιας  κλιματικής αλλαγής που μαζί με τον υπερπληθυσμό και την αγροτική παραγωγή, εξυφαίνουν τις επόμενες μεγάλες επισιτιστικές κρίσεις. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για τα εκατομμύρια «κλιματικών» προσφύγων, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του ΟΗΕ. 
Στα προαναφερόμενα πλαίσια, η χαρισματική ομάδα Ρομποτικής του σχολείου μας η οποία απαρτίζεται από τους καθηγητές Πληροφορικής κ. Παπαθανασίου Λεωνίδα, Κοντόση Κωνσταντίνα, Μαρκή Γεώργιο, Τίτη Άγγελο, Λουρόπουλο Αθανάσιο, Πεφάνη Κων/νο, Γεωργίου Ειρήνη με επιστημονική και παιδαγωγική κατάρτιση, εμπνέει και καθοδηγεί τους μαθητές υλοποιώντας την παραπάνω δράση. 
Επιπλέον θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι : 
α) το μαθητικό δυναμικό του σχολείου προέρχεται κυρίως από αγροτικές περιοχές, οπότε η εκπαίδευση σε σύγχρονες τεχνολογίες στην αγροτική παραγωγή είναι επιβεβλημένη.
β) οι νέοι να αντιληφθούν τις επαγγελματικές διεξόδους που μπορεί να παράσχει η τεχνική εκπαίδευση και την προετοιμασία των μαθητών για να ανταποκριθούν σε ένα επάγγελμα ή / και να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην επόμενη βαθμίδα. 
Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά στους καθηγητές που ενέπνευσαν τους μαθητές να υλοποιήσουν τη δράση με την καθοδήγησή τους, μια δράση με πολλές προεκτάσεις στο μέλλον.
Η εφαρμογή προβάλλεται στον παρακάτω σύνδεσμο: https://youtu.be/MVpvWmT4v9s  


6 Μαρτίου 2020-Πανελλήνια Ημέρα κατά της
Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

 

 Στα πλαίσια εορτασμού της Πανελλήνιας Ημέρας κατά της Σχολικής Βίας και του Σχολικού Εκφοβισμού πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας στις 5 και 6/3/2020, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών των Α, Β και Γ τάξεων, οι οποίες περιελάμβαναν ομιλία-παρουσίαση και προβολές ταινιών μικρού μήκους σχετικές με το μείζον αυτό θέμα. Την επιμέλεια των εν λόγω δράσεων είχαν οι καθηγήτριες Κοντόση Κ. ΠΕ86 και Ξένου Ε. ΠΕ87.09.
Παρουσίαση... 
 


 

 Tipping Point -2η Συνεδρία με Κλινική Διαιτολόγο

Image result for υγεια και διατροφη

 Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020, οι μαθητές του Α2 τμήματος στα πλαίσια του μαθήματος ΣΕΠ και οι μαθητές του τμήματος Β1νφ (Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας) στα πλαίσια του μαθήματος Υγεία και Διατροφή, παρακολούθησαν στη δεύτερη ομαδική συνεδρία μέσω online video, την Κλινική Διαιτολόγο κα. Λουκία Γερακίτη, μία από τους 100 μέντορες του TippingPoint. 
Πριν από την συνεδρία, οι μαθητές δημιούργησαν την ατζέντα της συζήτησης, θέτοντας τις ερωτήσεις τους σχετικά με την Υγεία και τη Διατροφή. Κατά τη διάρκεια της online video συνεδρίας της πλατφόρμας, η κα. Λουκία Γερακίτη, ο «μέντορας» παρουσίασε τον εαυτό της, την ακαδημαϊκή και επαγγελματική της πορεία, και μίλησε στους μαθητές για τις επαγγελματικές δυνατότητες των αποφοίτων των τμημάτων Διαιτολογίας. Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών για τη διατροφή που μας χαρίζει υγεία και θα πρέπει να έχει κάποια χαρακτηριστικά και ποια είναι αυτά τελικά. 
Μερικές από τις συμβουλές που έδωσε στους μαθητές σχετικά με την διατροφή τους είναι οι εξής:
1) Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας.
2) Τα φρούτα σας "γλυκαίνουν" περισσότερο από τα "γλυκά" δίνοντάς σας ενέργεια.
3) Σε κάθε γεύμα επιλέγετε ποικιλία τροφίμων.
4) Μην παραλείπετε γεύματα. Μικρή και συχνή κατανάλωση τροφίμων. 


Ο Αρκάς μας στρίβει τα «άντερα»…

Image result for εχθροι εξ αιματος pdf 

Το 2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου υποδέχτηκε την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020 την Εφηβική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ με την θεατρική παράσταση «Εχθροί εξ αίματος» του Αρκά
Παχύ και λεπτό έντερο, δυο στενά συνδεδεμένοι εργάτες του σώματος, που βιώνουν το φόβο του θανάτου και αναζητούν την αλήθεια για το τι συμβαίνει και ο οργανισμός καταρρέει, μαζί με το πονηρό νεφρό που προσπαθεί να τους εξαπατήσει, ώστε να μην στασιάσουν και δημιουργήσουν πρόβλημα στην επικείμενη μεταμόσχευσή του, μας ξεσήκωσαν, στρίβοντάς μας τα έντερα από το γέλιο. 
Ήταν μία παράσταση που οι μαθητές μας απόλαυσαν. Κωμωδία, δράμα και σάτιρα, όλα σε ένα δρώμενο με αξιόλογους νέους ηθοποιούς και εμπνευσμένους σκηνοθέτες, βασισμένο στην ευφυή πένα του Αρκά. Ευχαριστούμε θερμά τους συντελεστές της παράστασης για τις όμορφες στιγμές που μας προσέφεραν, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πως το θέατρο είναι το πιο πρόσφορο διδακτικό μέσο για να θιγούν εύστοχα με χιούμορ ζητήματα που απασχολούν και προβληματίζουν όλους μας, όπως καταχρήσεις, μεταμόσχευση, σχέσεις εργατών και εξουσίας, κοινωνικές σχέσεις, αγάπη, εμπιστοσύνη, προδοσία… 


  9 Φεβρουαρίου

 Ημέρα Μνήμης Διονύσιου Σολωμού και
 
Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Αποτέλεσμα εικόνας για 9 φεβρουαριου 

Το σχολείο μας ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα να τιμηθεί η μνήμη του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού αλλά και η αξία και η δύναμη της γλώσσας μας πραγματοποίησε μια μικρή παρουσίαση για να κινητοποιήσει τους μαθητές. 
Αρχικά προβλήθηκε η προσωπικότητα του Διονύσιου Σολωμού, του ποιητή με τον οποίο η γλώσσα μας μέσα από τις ποιητικές του δημιουργίες υψώθηκε και μετουσιώθηκε εκφράζοντας την ψυχή και τα οράματα του έθνους μας. Τρανά παραδείγματα ο «Ύμνος εις την ελευθερία» και οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», αποσπάσματα των οποίων ακούστηκαν μελοποιημένα. Στη συνέχεια επισημάνθηκε η διαχρονική παρουσία και αξία της Ελληνικής γλώσσας. Είναι η μόνη γλώσσα με συνεχή ζώσα παρουσία από τον ίδιο λαό και στον ίδιο χώρο πάνω από 4.000 χρόνια Ο Γιώργος Σεφέρης γράφει «Από την εποχή που μίλησε ο Όμηρος ως τα σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδούμε την ίδια γλώσσα.». Επίσης, η ελληνική γλώσσα, όπως γνωρίζουμε, ήταν επίσης διεθνής από τους χρόνους του Μ. Αλέξανδρου (336 – 321 π.Χ.) μέχρι την πτώση της Κωνσταντινούπολης (1.453 π.Χ.), δηλαδή κάπου 1.800 χρόνια. Ελληνικά μίλαγαν και έγραφαν σε όλον τον αρχαίο γνωστό κόσμο: Ρωμαίοι, Εβραίοι, Φοίνικες, Ινδοί, Πέρσες, Αιγύπτιοι…. Από την αρχαιότητα και για πολλούς αιώνες μορφωμένος θεωρούνταν μόνο εκείνος ο άνθρωπος, που κατείχε άψογα την ελληνική. Μέχρι και σήμερα επηρεάζει όλο τον κόσμο και σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης λέξεις ελληνικές κοσμούν τα ξένα λεξιλόγια και χρησιμοποιούνται παγκοσμίως (archaeology, democracy, …).
Αυτή τη γλώσσα συνεχίζουμε να μιλούμε και να γράφουμε εμείς οι νεοέλληνες και οφείλουμε να είμαστε άξιοι συνεχιστές της μακραίωνης σημαντικής πορείας της, διατρανώνοντας τη διαχρονικότητά της, κρατώντας ως φυλαχτό τα λόγια του εθνικού μας ποιητή «μήγαρις έχω άλλο στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;»     Αγγελική Παππά (Φιλόλογος)


 

 Tipping Point 

Αποτέλεσμα εικόνας για tipping point

 

Μέσα από την δράση του Tipping Point, επιχειρείται η βιωματική αλλαγή του μαθητή, της τάξης, του σχολείου, του Πανεπιστημίου, της κοινωνίας σε κάθε άκρη της Ελλάδας. Πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη δράση θα διευρύνει του ορίζοντες των μαθητών μας και θα τους βοηθήσει να κάνουν επιλογές που θα είναι πιο κοντά στα πραγματικά  ενδιαφέροντά τους και στα νέα δεδομένα της εποχής που αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς, ερχόμενοι σε επικοινωνία με διακεκριμένους επιστήμονες και επαγγελματίες. 
Υπεύθυνη καθηγήτρια της δράσης είναι η κα. Γεωργίου Ειρήνη ειδικότητας πληροφορικής οποία με ιδιαίτερη ζέση αγκάλιασε το θεσμό, θέλοντας να  ευαισθητοποιήσει και να προβληματίσει τους  μαθητές μας σχετικά με τις επαγγελματικές τους προοπτικές.

Την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020, οι μαθητές της Α΄τάξης του Α1 τμήματος του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου, στα πλαίσια του μαθήματος ΣΕΠ, παρακολούθησαν στην πρώτη ομαδική συνεδρία, μέσω online  video, την Ιατρική  Ψυχολόγο, κ. Μαριάμ Συρεγγέλα, μία από τους 100 μέντορες του TippingPoint. 

Πριν από την συνεδρία, οι μαθητές  δημιούργησαν την ατζέντα της συζήτησης, θέτοντας τις ερωτήσεις τους με βάση το θέμα που επέλεξαν.  Κατά τη διάρκεια της online video συνεδρίας της πλατφόρμας,  η κ. Μαριάμ Συρεγγέλα, ο «μέντορας» παρουσίασε τον  εαυτό της, την ακαδημαϊκή και επαγγελματική της  πορεία, και απάντησε σε ερωτήσεις που έθεσαν οι  μαθητές εκ των προτέρων αλλά και κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Η κ. Συρεγγέλα, μίλησε στους μαθητές αρχικά για την  σχολική ψυχολογία.

 

 Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον θεσμό του σχολικού ψυχολόγου στα ελληνικά δημόσια σχολεία, θεωρώντας απαραίτητη την παρουσία του καθώς η συμβολή του είναι πολύ σημαντική στην εκμάθηση και  την υγιή ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων. Επιπλέον, παρουσίασε τον κλάδο της ψυχολογίας και τις επαγγελματικές προοπτικές απαντώντας στις ερωτήσεις των μαθητών.
Έπονται και άλλες τηλεδιασκέψεις στα πλαίσια του μαθήματος Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

 

 

 


 

 27η Ιανουαρίου - Παγκόσμια ημέρα Μνήμης των Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος

  Image result for εβραιοι olokaytvma

 Η 27η Ιανουαρίου, Παγκόσμια ημέρα Μνήμης των Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος, όπως καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ,επιβάλλει τον προβληματισμό πάνω στις αιτίες που γέννησαν τη φρίκη.Στα πλαίσια των φετινών εκδηλώσεων τη Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2020, οι μαθητές του σχολείου μας παρακολούθησαν μία σύντομη παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων που οδήγησαν στη συστηματική, μαζική εξόντωση έξι εκατομμυρίων Εβραίων από το ναζιστικό καθεστώς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Την παρουσίαση επιμελήθηκε η καθηγήτρια του σχολείου Ζέικου Αικατερίνη (ΠΕ06) και στόχος ήταν η διατήρηση της μνήμης έτσι ώστε και οι νεότερες γενιές να αντιληφθούν πως μια τέτοια θηριωδία δεν πρέπει να επαναληφθεί. Έγινε προσπάθεια να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές μας ως προς την κατεύθυνση που μπορεί να οδηγήσουν ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία έτσι ώστε να διαμορφώσουν στάσεις αντίστασης απέναντι σε παρόμοια φαινόμενα που, δυστυχώς, δεν εκλείπουν ποτέ. Μέσα από κινηματογραφικά ντοκουμέντα της εποχής, αποσπάσματα ταινιών, έργα τέχνης και τραγούδια εμπνευσμένα από τη φρικτή μοίρα των πρωταγωνιστών του Ολοκαυτώματος οι μαθητές του σχολείου μας «επισκέφτηκαν» τον τόπο του μαρτυρίου και έγιναν μάρτυρες της ανείπωτης τραγωδίας.
      «Κι αν σου μιλώ με παραμύθια και παραβολές
       είναι γιατί τ’ ακούς γλυκότερα, κι η φρίκη
       δεν κουβεντιάζεται γιατί είναι ζωντανή
       γιατί είναι αμίλητη και προχωράει∙…»
                   γράφει ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης στον «Τελευταίο Σταθμό».

Η αλήθεια, όμως, προβάλλει πάντα αδυσώπητα σκληρή. Η σκιά του Ολοκαυτώματος είναι πάντα εδώ κι αυτό που τελικά μας μένει να κάνουμε είναι να «δεσμευόμαστε καθημερινά ότι δε θα ξεχάσουμε ποτέ και να υποσχεθούμε να λέμε τις ιστορίες τους και να τους τιμούμε, υπερασπίζοντας το δικαίωμα όλων να ζουν με αξιοπρέπεια σε έναν δίκαιο και ειρηνικό κόσμο.» (από το μήνυμα  του Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών). 


 

 Η Συγγραφέας Ελένη Πριοβόλου

στο σχολείο μας 

Image result for πριοβολου

Τη Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020, δύο χρόνια μετά την πρώτη μας συνάντηση, το σχολείο μας φιλοξένησε και πάλι την Ελένη Πριοβόλου, μια από τις πιο διακεκριμένες και αγαπημένες συγγραφείς της ελληνικής πεζογραφίας της εποχής μας. Γεννημένη στο Αγγελόκαστρο της Αιτωλίας, στο Κάστρο των Αγγέλων (όπως της αρέσει να αποκαλεί τη γενέθλια γη της), όπου και έζησε μέχρι τα 18 της χρόνια, η κ. Πριοβόλου χρησιμοποίησε την αμεσότητα του λόγου της για να προσεγγίσει το μαθητικό κοινό και τα κατάφερε περίφημα.
Μιλώντας για την πορεία της μέσα στον κόσμο των λέξεων και των εικόνων καθώς και για τα χρόνια που κυλούν γράφοντας παραμύθια και όνειρα για μικρούς και μεγάλους κινητοποίησε το ενδιαφέρον των μαθητών της Α΄ τάξης του σχολείου μας, οι οποίοι με ενθουσιασμό συμμετείχαν στη συζήτηση για τη λογοτεχνία και πώς αυτή αντικατοπτρίζει τη ζωή μας κάνοντας πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις.

Στη συνέχεια, με αφόρμηση το βιβλίο της «Στη ζωή νωρίς νυχτώνει», συζήτησε με τους μαθητές της Ομάδας Φιλαναγνωσίας του σχολείου για την καταστροφή και την αναγέννηση, το παρελθόν και το παρόν, την Ανατολή και τη Δύση, για τις παλιές και τις νέες γενιές, για τις πληγές των μικρών λαών, για το δικαίωμα τού να είσαι άνθρωπος μέσα σε μια δική σου πατρίδα. Με πρωταγωνίστριες δύο φίλες, δύο γυναίκες με εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες, παρακολουθούμε μέσα από τις επιλογές και την πορεία ζωής της καθεμιάς τους ιστορικά δρώμενα που σημάδεψαν δεκαετίες ολόκληρες.

Η επίσκεψη της κ. Ελένης Πριοβόλου γέμισε τη μέρα μας με χαμόγελα, ιστορίες, προβληματισμούς, εικόνες, ρεαλισμό αλλά και δημιουργική φαντασία. Πραγματικά καθήλωσε τους μαθητές με την ευγένεια, την καθαρότητα του λόγου, τη ζωντάνια και το πραγματικό ενδιαφέρον που έδειξε για τις απόψεις τους. Την ευχαριστούμε θερμά για την τιμή που μας έκανε με την επίσκεψή της και της ευχόμαστε πάντα επιτυχίες και να συνεχίζει να μας ταξιδεύει με τα βιβλία της. 


Πρόσκληση για το Χριστουγεννιάτικο Bazaar  του σχολείου μας

Related image

Tο 2o ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου φέτος τα Χριστούγεννα, προσκαλεί όλους τους συμπολίτες και φίλους του, να επισκεφτούν το Χριστουγεννιάτικο bazaar που διοργανώνει στη Δημοτική Αγορά Αγρινίου από 19/12/2019 μέχρι 21/12/2019 για να στηρίξουν άπορες οικογένειες και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του σχολείου. 

Μικροί και μεγάλοι, μπορούν να κάνουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους σε προσιτές τιμές και να χαροποιήσουν τους φίλους και την οικογένειά τους. Γιορτινές χειροποίητες πρωτότυπες κατασκευές και στολίδια, που δημιούργησαν οι μαθητές της ειδικότητας Βρεφονηπιοκόμων υπό την καθοδήγηση της εμπνευσμένης καθηγήτριας κας Ξένου Ευρυδίκης, η οποία προκάλεσε και τη δράση σε συνεργασία με το Δήμο Αγρινίου.
Ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Αγρινίου που μας παραχώρησε αίθουσα στη Δημοτική Αγορά για να υλοποιηθεί η δράση.

 

 


Συγκέντρωση τροφίμων και 
ειδών πρώτης ανάγκης
προσφορά στο "Χαμόγελο του Παιδιού"

 

Image result for xamogelo paidioy

Το σχολείο μας ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα που απευθύνει κάθε χρόνο ο εθελοντικός οργανισμός "Χαμόγελο του Παιδιού" σε πολίτες και φορείς, ζητώντας υποστήριξη προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για να καλυφτούν οι βασικές ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών που φροντίζει, παρέδωσε στις 18/12/2019 στους υπεύθυνους του οργανισμού, τα είδη που συγκεντρώθηκαν από την εθελοντική συνεισφορά των μαθητών και των καθηγητών μας. 

 

 


Το Σχολικό μας Ημερολόγιο 2020

MIKRO 20 

Για όγδοη  συνεχή χρονιά εκδίδεται το ημερολόγιο του σχολείου μας με σκοπό τα κέρδη των πωλήσεών του να χρηματοδοτήσουν σχολικές εκδρομές. Η φετινή έκδοση ξεχωρίζει γιατί αναδεικνύει ένα μέρος των πολιτιστικών δράσεων του σχολείου οι οποίες υλοποιήθηκαν από καθηγητές και μαθητές με μεράκι και ενθουσιασμό. 
Τον σχεδιασμό και την επιμέλεια του ημερολογίου είχαν οι καθηγήτριες του σχολείου μας, Παππά Αγγελική φιλόλογος (ΠΕ02) και Ζέικου Αικατερίνη Αγγλικής Φιλολογίας (ΠΕ06), οι οποίες για άλλη μια φορά αποδεικνύουν ότι εκτός της επαγγελματικής τους κατάρτισης διαθέτουν καλλιτεχνική ευαισθησία και δημιουργικότητα.  Δείτε το.... 

 


Ασφάλεια στο Διαδίκτυο 

Σχετική εικόνα

Στα πλαίσια της ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης των μαθητών των Α, Β και Γ τάξεων του σχολείου μας σε θέματα που αφορούν την ασφαλή πλοήγησή τους στο Διαδίκτυο, πραγματοποιήθηκαν στις 12, 22 και 25 Νοεμβρίου 2019 αντίστοιχα, ενημερωτικές ομιλίες από τους καθηγητές Πληροφορικής, κ. Παπαθανασίου Λ. (Τομεάρχη), κ. Λουρόπουλο Α και κ. Μαρκή Γ. 

Η ασφαλή και ποιοτική χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά δεν είναι ένα θέμα τεχνικό ούτε εξειδικευμένο αλλά βαθιά κοινωνικό καθώς αφορά πλέον στον τρόπο ζωής τους και απαιτείται συντονισμένη δράση ενημέρωσης όχι μόνο των παιδιών αλλά και των γονιών και των εκπαιδευτικών. Παρουσίαση... 

Ιστοσελίδα για Ασφαλές Διαδίκτυο 

 


Επέτειος της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου
"Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία"

 

FARSAKIDHS-1 

 

Το Πολυτεχνείο δεν είναι γιορτή. Είναι απλά μια μεγάλη αφορμή. Το Πολυτεχνείο του 1973 είναι μια αφορμή να μιλήσεις για ιδέες όπως η δημοκρατία, η ισονομία, τα δικαιώματα, οι υποχρεώσεις. Να μιλήσεις, να συζητήσεις, να εξηγήσεις, να αναζητήσεις, να αισθανθείς. Τι;
Τη βία της εξουσίας, τη βία του διπλανού, τη βία της ανοησίας, τη βία του όχλου και των μαζών, την υποχρέωση σου για ευσυνειδησία, για πράξεις. Η ουσία μετρά… Κι η ουσία λέει θέλω να είμαι ελεύθερος!
 Υπεύθυνες της εκδήλωσης ήταν οι εκπαιδευτικοί: Ζέικου Αικατερίνη (ΠΕ06) και Μιχοπούλου Παναγιώτα (ΠΕ02). 

Παρουσίαση....    Πρόγραμμα....

 


Σχολική Εορτή 28ης Οκτωβρίου 

 

 Αποτέλεσμα εικόνας για 28 οκτωβριου

 

 Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019 στα πλαίσια εορτασμού της εθνικής επετείου του ΟΧΙ, πραγματοποιήθηκε η σχολική μας εορτή στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας. Το ΟΧΙ που βροντοφώναξαν οι Έλληνες στον κατακτητή αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα κατορθώματα αποφασιστικότητας, ομοφωνίας και ομοψυχίας των Ελλήνων. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την  απονομή των αριστείων, βραβείων προόδου και ειδικών επαίνων για δράσεις στις οποίες συμμετείχαν μαθητές του σχολείου μας. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το χρονικό της 28ης Οκτωβρίου με εικόνες από την περίοδο 1940 – 1944. Διαβάστηκαν ποιήματα και πεζά, ενώ προβλήθηκε και ένα μικρό απόσπασμα από την ταινία το «Ξυπόλητο Τάγμα». Επίσης, οι μαθητές μας απέδωσαν ένα θεατρικό δρώμενο «Για το Μέτωπο». Τα παραπάνω εναλλάσσονταν με τραγούδια από την  μουσική ομάδα του σχολείου μας, όπως «Το Εμβατήριο», «Ποιος τη ζωή μου» και «Κάποτε θα έρθουν να σου πουν».  Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές που μόχθησαν γι αυτή τη γιορτή υπό την καθοδήγηση των υπεύθυνων καθηγητών τους, κας Ανδρέου Αγγελικής  και κας Γεωργίου Ειρήνης.  


Ανακύκλωση χαρτιού 

 

Σχετική εικόνα

 

Η συνειδητοποίηση πως το περιβάλλον δεν αποτελεί μια ανεξάντλητη πηγή πρώτων υλών και πως επηρεάζεται από τη στάση και τον τρόπο ζωής μας, οδηγεί στην οργάνωση όλο και περισσότερων δράσεων ανακύκλωσης. Το σχολείο μας συμμετέχοντας για άλλη μια χρονιά στην ανακύκλωση χαρτιού συμβάλλει όχι μόνο στον περιορισμό του όγκου των απορριμμάτων που επιβαρύνουν το περιβάλλον, αλλά προστατεύει και τα δάση που αποτελούν σημαντικό πνεύμονα οξυγόνου. Στατιστικά, ένας τόνος ανακυκλώσιμου χαρτιού ισοδυναμεί με τον χαρτοπολτό που παράγουν 17 δέντρα, ενώ για την ανακύκλωσή του απαιτείται 40% λιγότερη ενέργεια από αυτή που χρειάζεται για την παραγωγή χαρτιού από ξύλο.  

 


6η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 

 «ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΑΘΛΗΣΗ - ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ»  

Αποτέλεσμα εικόνας για 6η πανελληνια ημερα σχολικου αθλητισμου

 

Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019, στα πλαίσια εορτασμού της 6ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού και της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού 2019 με θέμα "Αγαπώ την άθληση - Αγαπώ την υγεία μου", διοργανώθηκαν στο σχολείο μας αγώνες ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης, στις οποίες συμμετείχαν ενεργά όλοι οι μαθητές και οι καθηγητές. Στόχος των εκδηλώσεων αυτών, η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών στον υγιεινό τρόπο ζωής, τη σωστή διατροφή, την άσκηση, καθώς και στις αξίες που ενσαρκώνει ο αθλητισμός όπως η ευγενής άμιλλα, ο υγιής ανταγωνισμός, η προσπάθεια του ατόμου να ξεπερνά καθημερινά τον εαυτό του. 


Η Δράση "Μαζεύω καπάκια Μοιράζω χαμόγελα"

Αποτέλεσμα εικόνας για μαζευω καπακια

Το σχολείο μας μέσα από τη δράση "Μαζεύω καπάκια - Μοιράζω χαμόγελα" συγκέντρωσε κούτες με πλαστικά καπάκια και τα διέθεσε στo παράρτημα της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου, συνεισφέροντας με τον τρόπο αυτό στην απόκτηση ενός αναπηρικού αμαξιδίου. Η συγκεκριμένη δράση η οποία επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στηρίζεται στην ευαισθητοποίηση μαθητών και καθηγητών για συμμετοχή τους αφενός μεν σε πρωτοβουλίες κοινωνικής ευαισθητοποίησης αφετέρου δε στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής και οικολογικής συνείδησης.

  

 Βραβεία  «YouSmile Awards

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Βραβεία «YouSmile Awards 

 

Το Χαμόγελο του Παιδιού συγχαίρει θερμά το σχολείο μας που αναδείχθηκε στα δεύτερα βραβεία “YouSmileAwards”. Στόχος των Βραβείων αυτών είναι η ανάδειξη πρωτοβουλιών και πράξεων σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο που έχουν θετικό αντίκτυπο στον κοινωνικό περίγυρο και εμπνέουν άλλα παιδιά ή ενήλικες.  
Αναλυτικότερα η δράση μας: «Παιδιά που βοηθάνε παιδιά».

 

Στις 21/03/2018 οι εκπαιδευτικοί του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου κα. Ξένου Ευρυδίκη και κα. Γεωργίου Ειρήνη μαζί με τους μαθητές του Β4 Υγείας καθώς και τους μαθητές του προγράμματος «Σχολική Διαμεσολάβηση» επισκέφτηκαν το Σπίτι Ημερήσιας Φροντίδας «Το Χαμόγελο του Παιδιού», στα Καλύβια Αγρινίου, για να παρέμβουν εικαστικά δίνοντας μια ακόμη νότα αγάπης και ανθρωπιάς στολίζοντας το σπίτι με τα Αερόστατα της Αγάπης. 
Η δράση αυτή υλοποιήθηκε στα πλαίσια του εθελοντισμού (ΥousmileAwards) προσφέροντας έτσι, ένα κομμάτι στο παζλ που πάνω του πατάνε χιλιάδες παιδιά που δεν είχαν τύχη να έχουν ένα ασφαλές σπιτικό.

  


Εθελοντική Αιμοδοσία στο σχολείο μας 
 

 

 Τη Δευτέρα 7 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με το τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Αγρινίου. Μαθητές και καθηγητές ευαισθητοποιήθηκαν και ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα, δείχνοντας με την πράξη τους αυτή, ανθρωπιά και κοινωνική αλληλεγγύη. 

Οι κυρίες Θεοδωροπούλου Ειρήνη και Ράπτη Σπυριδούλα καθηγήτριες Νοσηλευτικής του σχολείου μας προετοίμασαν και υποστήριξαν αποτελεσματικά την κοινωνική αυτή δράση.

  


16ο Μαθητικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

 

Την Κυριακή 6 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Θέρμο υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και του Δήμου Θέρμου, το 16ο Μαθητικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο οποίο συμμετείχε το σχολείο μας με την χορευτική του ομάδα.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς της περιοχής του Αιγαίου και ειδικότερα Τουμπάκια, Καβοντορίτικο, Ικαριώτικο και Αγερανό. Συγχαρητήρια στα παιδιά και στις υπεύθυνες καθηγήτριες κα. Βετσοπούλου Ελένη και Καρδαρά Φωτεινή.

  


 

 Let's Do It Greece: Σχολική Εβδομάδα Εθελοντισμού 

 

Στα πλαίσια της Πανελλήνιας Εθελοντικής εκστρατείας “Let’s do it Greece – Γίνε η Αλλαγή που περιμένεις” και της Σχολικής Εβδομάδας Εθελοντισμού, μαθητές και των τριών τάξεων του σχολείου μας ευαισθητοποιήθηκαν και υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας κας. Μιχοπούλου Παναγιώτας ΠΕ02, συμμετείχαν ενεργά στις παρακάτω δράσεις του σχολείου μας:

1)  
Καθαρισμός του αύλειου χώρου του σχολικού συγκροτήματος και του χώρου του Εθνικού Σταδίου Αγρινίου. 

2)  
Δεντροφύτευση σε μέρος του αύλειου χώρου του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου.

Στόχος της Πανελλήνιας αυτής Περιβαλλοντικής Δράσης “Let’s do it Greece – Γίνε η Αλλαγή που περιμένεις” είναι να αναδειχθεί το όμορφο πρόσωπο της πατρίδας μας, το πρόσωπο της χαράς, της ζωντάνιας, της δημιουργίας αποκλειστικά μέσω εθελοντών, στην πλειοψηφία τους νέων παιδιών, που ευαισθητοποιήθηκαν και αγάπησαν τον εθελοντισμό και το περιβάλλον μέσα από το σχολείο.

 31351017 583858531986459 1633027715051290624 n  31392637 583857611986551 2039807056952688640 n 

31408271 583857801986532 7900684648429125632 n  31392970 583857398653239 2044584211637075968 n 

 31356087 583857941986518 7364092574295916544 n 31444823 583857538653225 5182766465199112192 n

 

 

 Συνάντηση με τη συγγραφέα
Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου

 Î‘ποτέλεσμα εικόνας για σελιδεσ ενος εφηβου χειμωνα

Στα πλαίσια του 1ου Φεστιβάλ Παιδικής και Νεανικής Λογοτεχνίας που διοργανώνει φέτος ο Δήμος Αγρινίου σε συνεργασία με την Α/θμια, τη Β/θμια Εκπαίδευση Αιτωλοακαρνανίας και Αγρινιώτες βιβλιοπώλες, την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 το σχολείο μας φιλοξένησε την κα. Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου, Εκπαιδευτικό, Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου, και διακεκριμένη συγγραφέα.
Αρχικά, η συγγραφέας μίλησε στους μαθητές της Α΄ τάξης για την Παγκόσμια ημέρα Παιδικού βιβλίου, που κάθε χρόνο γιορτάζεται στις 2 Απριλίου, ημέρα γέννησης του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Στη συνέχεια, η κ. Ζορμπά παρουσίασε το βιβλίο της «Σελίδες ενός Έφηβου Χειμώνα», ένα δυνατό μυθιστόρημα για μια δύσκολη εφηβεία, αλλά και για τη δύναμη της ποίησης και της λογοτεχνίας.Αφού διαβάστηκαν αποσπάσματα από άρθρα, ποιήματα, ημερολογιακές σελίδες αλλά και η «Αλφαβήτα της Εφηβείας», όπως αυτά προέκυψαν από τις λογοτεχνικές απόπειρες των ίδιων των παιδιών, ακολούθησε ένας πολύ ζεστός και εποικοδομητικός διάλογος με θέμα την εφηβεία αλλά και την αξία του λογοτεχνικού βιβλίου σε όλες τις ηλικίες. Ευχαριστούμε θερμά την κα Ζορμπά, που είναι πάντα δίπλα στα παιδιά, για την προσφορά της. Και κλείνουμε με το φετινό μήνυμα για τη Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου:

«Το μικρό είναι μεγάλο μέσα σ’ ένα βιβλίο…» 


 Παγκόσμια Ημέρα κατά της σχολικής Βίας

 

Σχετική εικόνα

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας κατά της σχολικής βίας (6 Μαρτίου), πραγματοποιήθηκε παρουσίαση σχετικού ενημερωτικού υλικού και προβολές βίντεο στους μαθητές και των τριών τάξεων του σχολείου μας προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν γύρω από το κοινωνικό αυτό πρόβλημα. Την παρουσίαση επιμελήθηκαν οι καθηγήτριες κα. Ξένου Ε. και Γεωργίου Ε.

Παρουσίαση 1

Παρουσίαση 2

 


  

 Ενημέρωση από την ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ελεπαπ αγρινιου

 

Στα πλαίσια προγράμματος του Υπoυργείου Παιδείας, τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018 η κα. Παγανιά Δήμητρα Κοινωνικός λειτουργός του παραρτήματος της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου, επισκέφθηκε το σχολείο μας και ενημέρωσε τους μαθητές του Β3 Υγείας, Β4 Υγείας  και Γ νοσηλευτών σχετικά με το έργο που επιτελεί η ΕΛΕΠΑΠ. 
Αναφέρθηκε ότι έργο της είναι η αποκατάσταση, η διάγνωση, θεραπεία και εκπαίδευση παιδιών με κινητικές κυρίως αναπηρίες, εγκεφαλική παράλυση, προβλήματα λόγου και μάθησης. 
Ιδρύθηκε το έτος 1999 και στις νέες κτηριακές εγκαταστάσεις όπου παρέχονται ιατρικές, θεραπευτικές, ψυχολογικές, κοινωνικές και διοικητικές υπηρεσίες.
Η ΕΛΕΠΑΠ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) και εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας. Διοικείται από την Τοπική Διοικούσα Επιτροπή που ορίζεται από το Δ.Σ. της Αθήνας, τα μέλη της οποίας είναι όλοι εθελοντές.  
Η ΕΛΕΠΑΠ απαρτίζεται από 17 άτομα προσωπικό εκ των οποίων 13 άτομα επιστημονικό, 2 άτομα διοικητικό και 2 άτομα βοηθητικό. Το κέντρο συνεργάζεται με όλα τα νοσοκομεία Παίδων της περιοχής, Ιωαννίνων, Καραμανδάνειο Πάτρας και Αθήνας «Αγλαΐα Κυριακού», «Αγία Σοφία», «Πεντέλης». Σήμερα το παράρτημα Αγρινίου έχει 170 παιδιά από  ολόκληρο το νομό Αιτωλ/νίας καθώς και από το νομό Φωκίδας. Η ηλικία τους είναι από μηνών έως 25 ετών.  Η ΕΛΕΠΑΠ στηρίζει τα παιδιά με αναπηρίες και τις οικογένειες τους, με αφοσίωση, αγάπη και υπομονή και με στόχο να αξιοποιήσει στο μέγιστο τις δυνατότητές τους με ατομικές θεραπείες και εξειδικευμένα προγράμματα. Στα 18 χρόνια λειτουργίας της περισσότερα από 1300 παιδιά αλλά και οι οικογένειες τους έχουν βρει το στήριγμα και τη βοήθεια που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημά τους και να ενταχθούν ευκολότερα στο κοινωνικό σύνολο. Οι μαθητές που παρακολούθησαν την κα Παγανιά Δ. ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με το ανεκτίμητο έργο της ΕΛΕΠΑΠ , όπως επίσης και για τα παιδιά με αναπηρία. 
Ευχαριστούμε τη κα Παγανιά Δ. για την επίσκεψή της και την ουσιαστική ενημέρωση των μαθητών μας.

 


 

 Σχολική Εορτή  25ης Μαρτίου

 

 

 

Την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας εορτή για την επέτειο έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Μέσα από ένα οδοιπορικό στα γεγονότα που προηγήθηκαν, αλλά και σε αυτά που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, τιμήθηκαν όλοι εκείνοι  οι ήρωες που θυσίασαν ζωές και περιουσίες για την ελευθερία της πατρίδας. Την οργάνωση και επίβλεψη της γιορτής, η οποία έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς, είχαν οι κες. Βετσοπούλου Ε. ΠΕ11 και Κοντόση Κ. ΠΕ19.

Παρουσίαση...     

Πρόγραμμα.... 

Παρέλαση 1...

Παρέλαση 2...


 Τα Αερόστατα της Αγάπης

  

 aerostato agapis.jpg

Στις 21/03/2018 οι εκπαιδευτικοί του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου κα. Ξένου Ευρυδίκη και κα. Γεωργίου Ειρήνη μαζί με τους μαθητές του Β4 Υγείας καθώς και τους μαθητές του προγράμματος «Σχολική Διαμεσολάβηση» επισκέφτηκαν το Σπίτι Ημερήσιας Φροντίδας «Το Χαμόγελο του Παιδιού», στα Καλύβια Αγρινίου, για να παρέμβουν εικαστικά δίνοντας μια ακόμη νότα αγάπης και ανθρωπιάς στολίζοντας το σπίτι με τα Αερόστατα της Αγάπης. Η δράση αυτή υλοποιήθηκε στα πλαίσια του εθελοντισμού (Υousmile) προσφέροντας έτσι, ένα κομμάτι στο παζλ που πάνω του πατάνε χιλιάδες παιδιά που δεν είχαν τύχη να έχουν ένα ασφαλές σπιτικό.
Η δράση του σχολείου μας ονομάζεται «Παιδιά που βοηθάνε παιδιά». 

Οι μαθητές με ιδιαίτερο ταλέντο και χαρά έκαναν την εικαστική παρέμβαση με τα αερόστατα που κατασκευάσθηκαν με την καθοδήγηση της κας Ξένου Ε.. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στους χώρους της Ημερήσιας Φροντίδας από την υπεύθυνη Ψυχολόγο κα. Χαραλαμποπούλου και την κα. Σοφία Σακαβέλα, οι οποίες ενημέρωσαν τα παιδιά για τις δράσεις του οργανισμού, για τις υπηρεσίες και το παιδαγωγικό και κοινωνικό έργο που παρέχεται στα παιδιά που φιλοξενούνται.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι ένας εθελοντικός οργανισμός για τα παιδιά
Ξεκίνησε ως επιθυμία του 10χρονου Ανδρέα Γιαννόπουλου, που λίγο πριν χάσει τη μάχη για τη ζωή, αποτύπωσε στο ημερολόγιο του το παιδικό αυτό όραμα.

Βαθιά μας πεποίθηση είναι ότι τέτοιες επισκέψεις εκπέμπουν πολλαπλά μηνύματα αγάπης, εθελοντικής προσφοράς και ευαισθητοποίησης για το μεγάλο πρόβλημα παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο .
Να συγχαρούμε ιδιαίτερα τους μαθητές του τμήματος Βρεφονηπιοκόμων και τις εκπ/κούς του σχολείου μας κες Ξένου Ε. και Γεωργίου Ε, που διακρίνονται για την παιδαγωγική τους ευαισθησία την διάθεση προσφοράς και την επαγγελματική κατάρτιση στέλνοντας μηνύματα πανανθρώπινα στους μαθητές μας και γενικότερα στην κοινωνία

VIDEO

  


Ενημέρωση για το AIDS από το "Κέντρο Ζωής"

 

Σχετική εικόνα 

 

Την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2018 εκπρόσωποι της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης "Κέντρο Ζωής", ενημέρωσε τους μαθητές της Γ τάξης του σχολείου μας σχετικά με το HIV/AIDS. 
Το Κέντρο Ζωής που ιδρύθηκε το 1991 είναι μια αναγνωρισμένη, μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική οργάνωση. Είναι η μοναδική ΜΗΚΥΟ στην Ελλάδα που στηρίζει ανθρώπους που ζούν με το HIV/AIDS, ενώ  παρέχει συνεχή ενημέρωση - ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα πρόληψης.

 

 


Ομιλία - Διάλεξη Ειδικού Καρδιολόγου

 

 

 

Στις 14 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε ομιλία-διάλεξη από τον ειδικό καρδιολόγο, κ. Μάτσα Νικόλαο μέλος της ΕΛ.Ι.ΚΑΡ., στους μαθητές της Β τάξης του σχολείου μας, 
με θέμα: " SOSΤΕ την καρδιά σας –Τροποποίηση Παραγόντων Κινδύνου (Κάπνισμα - Άθληση - Διατροφή)".

Η πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία η οποία καθήλωσε το ακροατήριο ευελπιστούμε να αποτελέσει το έναυσμα για ευαισθητοποίηση και τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου ανάπτυξης των καρδιαγγειακών παθήσεων. Ευχαριστούμε τον κ. Μάτσα για την πολύ ενδιαφέρουσα και στοχευμένη ομιλία του. 

 


Δράση "Μαζεύω καπάκια - Μοιράζω χαμόγελα"

 

Σχετική εικόνα

Το σχολείο μας μέσα από τη δράση "Μαζεύω καπάκια - Μοιράζω χαμόγελα" συγκέντρωσε κούτες με πλαστικά καπάκια και τα διέθεσε στo 5o ΓΕΛ Αγρινίου, συνεισφέροντας με τον τρόπο αυτό στην απόκτηση ενός αναπηρικού αμαξιδίου. Η συγκεκριμένη δράση η οποία επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στηρίζεται στην ευαισθητοποίηση μαθητών και καθηγητών για συμμετοχή τους αφενός μεν σε πρωτοβουλίες κοινωνικής ευαισθητοποίησης αφετέρου δε στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής και οικολογικής συνείδησης. 

 

 

 


Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

 

Σχετική εικόνα

 

Στα πλαίσια εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας για το Ασφαλές Διαδίκτυο πραγματοποιήθηκαν στις 5, 6 και 7 Μαρτίου 2018 από τον κ. Παπαθανασίου Λεωνίδα καθηγητή Πληροφορικής στους μαθητές και των τριών τάξεων του σχολείου μας, ενημερώσεις-παρουσιάσεις για την ασφαλή και ορθή χρήση του Διαδικτύου, αλλά και των κινδύνων που ελοχεύουν σε αυτό. 

Ως  Ημέρα Ασφαλούς  Διαδικτύου 2018 ορίστηκε η Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018 με το σύνθημα:
“Δημιούργησε, επικοινώνησε και μοιράσου με σεβασμό. Ένα καλύτερα διαδίκτυο ξεκινά από εσένα”. 
Η Ημέρα Ασφαλούς  Διαδικτύου γιορτάζεται παγκοσμίως τον Φεβρουάριο κάθε έτους σε περισσότερες από εκατό χώρες, για να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας για παιδιά και νέους και συντονίζεται από το δίκτυο INSAFE / INHOPE, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των εθνικών Κέντρων Ασφαλούς  Διαδικτύου σε ολόκληρη την Ευρώπη.

 Η παρουσίαση...

 


 

 1ος Εσωτερικός Σχολικός Συνεταιρισμός στο 2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου

 Αποτέλεσμα εικόνας για αιθερια ελαια και σαπουνι

Με σταθερή την πεποίθηση ότι η παιδεία αποτελεί το καλύτερο και ασφαλέστερο μέσο για την αναγέννηση της κοινωνίας, στο σχολείο μας, 2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου, θα λειτουργήσει από το Σχολ. Έτος 2018-19, ο πρώτος «Εσωτερικός Σχολικός Συνεταιρισμός». Προϊόντα παραγωγής θα είναι τα αιθέρια έλαια και το σαπούνι. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας Γεωργίου Ειρήνη, Οικονόμου Ευάγγελο, Παπαδογεώργου Σπυριδούλα και Τίτη Άγγελο με τη βοήθεια του κ. Ντασιώτη Θεοφάνη  Υπεύθυνο του ΕΚΦΕ Αγρινίου. Οι μαθητές που θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα είναι οι μαθήτριες της ειδικότητας Αισθητικής και οι Λαγγούσης Αλέξανδρος (ΒΠ1), Μουστρούφα Αγγελική (ΒΠ1), Καραλή Κων/να (ΒΠ1), Ντέτσκα Γεωργία (ΒΠ2), Μπέκος Χρυσοβαλάντης (ΒΥΓ1), Δανέβα Χριστίνα (Α1), Γκρύγκο Κάρμεν (Α1), Αμπντουλχάι Φώτιος (Α1), Λυμπέρη Άννα (Α2). 

Εφαρμόζοντας οι μαθητές κανόνες και πρακτικές συνεργασίας μέσα στα πλαίσια μιας ομάδας με τρόπο που θα εξασφαλίζει και την ομαλή λειτουργία του συνόλου της τάξης, μαθαίνουν παράλληλα να συνεργάζονται στο μέλλον ως ενήλικα μέλη χωρίς να διασαλεύεται η συνοχή του κοινωνικού συνόλου.
Ο σχολικός συνεταιρισμός είναι η υψηλότερη έκφραση αυτής της προσπάθειας, το καλύτερο μέσο, το οποίο διευκολύνει τη μετάβαση από το σχολικό περιβάλλον στο κοινωνικό κλίμα των ενηλίκων, μια μετάβαση από την επιτυχία της οποίας κρίνεται η επιτυχία της σχολικής αγωγής.
Τα λόγια του μεγάλου Αμερικανού παιδαγωγού John Dewey δείχνουν τον δρόμο σε πολιτική ηγεσία που σχεδιάζει και σε εκπαιδευτικούς που υλοποιούν: «Η τάξη πρέπει να είναι τρόπος συνεργασίας, επικοινωνίας, συναναστροφής, ομαδικής εργασίας και ενεργούς συμμετοχής».

 


 

 Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου
κοντά στο 2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου

nikos-karagiorgos-2o-epal (1) 

Τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018 οι μαθήτριες του 2ου ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου Άννα Λυμπέρη της Α΄ τάξης και Μαρία Κούτσικου της Β΄ τάξης, συνοδευόμενες από τις καθηγήτριές τους κυρίες Κατερίνα Ζέικου (ΠΕ06) και Αγγελική Παππά (ΠΕ02), πήγαν στα γραφεία του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και πήραν συνέντευξη από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ κύριο Νίκο Καραγεώργο.
Ο κος Καραγεώργος με την ευφράδεια, την αμεσότητα, το πηγαίο καλοπροαίρετο χιούμορ και με τη στόφα του δασκάλου που κερδίζει από το πρώτο λεπτό και μαγεύει τον ακροατή του, συνομίλησε με τις μαθήτριες, δέχτηκε με χαμόγελο κάθε ερώτησή τους που απάντησε με ειλικρίνεια και ανταποκρίθηκε στην πρόκληση να διδάξει με το λόγο του στάσεις ζωής. Αναφέρθηκε στην πορεία του μέχρι σήμερα και θυμήθηκε γεμάτος συγκίνηση την αμέριστη συμπαράσταση των βιοπαλαιστών γονιών του.
Αποκάλυψε πως τώρα πια αυτό που ακολουθεί στη ζωή του είναι τα λόγια του μέντορά του Μίμη Βολανάκη. Ο δάσκαλός του τον είχε ρωτήσει κάποτε «Θες να ‘σαι πρώτος ή προσωπικός;», εννοώντας αν θέλει να κυνηγάει την πρωτιά ή ό,τι κάνει να έχει το δικό του προσωπικό στίγμα-ταυτότητα. Ομολόγησε επίσης ότι για τον ίδιο το πιο σημαντικό στην τέχνη «δεν είναι να κανακεύει, είναι να παρηγορεί», γιατί καταλαβαίνεις πως «στο πιο καλό και στο πιο κακό δεν είσαι μόνος σου». Εξέφρασε ακόμη την επιθυμία, όταν πάψει να είναι Διευθυντής, να έχει αφήσει πίσω του κάτι αξιόλογο, αφού έχει ήδη αποφασίσει τον Σεπτέμβριο, που κλείνει τρία χρόνια θητείας, να παραιτηθεί από αυτή τη θέση, ώστε να δοθεί η ευκαιρία και σε κάποιον άλλον να προσφέρει. 
Ο κος Καραγεώργος, τέλος, έδωσε και την χαρά οι μαθήτριες να έχουν την αποκλειστικότητα της πρώτης είδησης: 
Το ΔΗΠΕΘΕ σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων τον Αύγουστο του φετινού καλοκαιριού θα ανεβάσει «Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα» του Λόρκα με ηθοποιούς Αγρινιώτες, κάτι που έχει περάσει ήδη και έχει εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο. Θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις στα πέντε αρχαία θέατρα του νομού (Καλυδώνα, Μακύνεια, Πλευρώνα, Οινιάδες, Στράτο) για να ενοποιηθούν αυτοί οι αρχαίοι χώροι και να προβληθούν. Έδωσε παράλληλα ανοιχτή πρόσκληση και παρότρυνε τις μαθήτριες και όλους τους μαθητές να παρακολουθήσουν αυτές τις παραστάσεις.


Ολόκληρη η συνέντευξη.

 nikos-karagiorgos-2o-epal (2)


 

 Η συγγραφέας Ελένη Πριοβόλου στο σχολείο μας

Αποτέλεσμα εικόνας για πριοβολου ελενη

 Την Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018, το σχολείο μας φιλοξένησε τη διακεκριμένη συγγραφέα Ελένη Πριοβόλου
«Είμαι η Ελένη Πριοβόλου, γεννημένη στο Αγγελόκαστρο Αιτωλίας, στο Κάστρο των Αγγέλων, όπου και έζησα μέχρι τα 18 μου θρεμμένη με τους μύθους και τα παραμύθια της γενέθλιας γης». Έτσι μας συστήθηκε η συγγραφέας. «Από πολύ νωρίς βρήκα καταφύγιο στις λέξεις. Εκεί ξεσπούσα τους φόβους μου, τις αναζητήσεις, τα οράματά μου. Αυτές με προστάτεψαν από την πεζή καθημερινότητα.» Γι’ αυτή την πορεία της μέσα στον κόσμο των λέξεων και των εικόνων καθώς και για τα χρόνια που κυλούν, γράφοντας παραμύθια και όνειρα για μικρούς και μεγάλους η κα Πριοβόλου μίλησε στους μαθητές της Α΄ τάξης του σχολείου μας, οι οποίοι με ενθουσιασμό συμμετείχαν στη συζήτηση κάνοντας πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις. 

Στη συνέχεια, με αφόρμηση το βιβλίο της «Μετά Φόβου», συζήτησε με τους μαθητές της ομάδας φιλαναγνωσίας του σχολείου για την αναζήτηση της ελευθερίας, για τον φόβο και την υποταγή, για τα όνειρα και τις αυταπάτες, σχολιάζοντας τα επιμέρους θέματα του βιβλίου με πρωταγωνίστριες δύο κορίτσια τα οποία μεγαλώνουν στην ανδροκρατούμενη ελληνική ύπαιθρο, στην περιοχή της Αιτωλίας, σε περιβάλλον ασφυκτικό.

 Αποτέλεσμα εικόνας για πριοβολου ελενη

 Τέλος, η κα Πριοβόλου δέχτηκε δώσει μια μικρή συνέντευξη στην ομάδα σύνταξης της εφημερίδας του σχολείου, η οποία θα περιληφθεί στο επόμενο φύλλο της «Μαθητοτυπίας». Η επίσκεψη της κ. Ελένης Πριοβόλου γέμισε τη μέρα μας με χαμόγελα, ιστορίες, προβληματισμούς, εικόνες και όνειρα για μικρούς και μεγάλους και πραγματικά καθήλωσε τους μαθητές με την ευγένεια, την καθαρότητα του λόγου, τη ζωντάνια και το πραγματικό ενδιαφέρον που έδειξε για τις απόψεις τους.
Την ευχαριστούμε θερμά για την τιμή που μας έκανε με την επίσκεψή της και της ευχόμαστε πάντα επιτυχίες και να συνεχίζει να μας ταξιδεύει με τα βιβλία της!   

Η συνέντευξη

 


 

 Εκδήλωση του σχολείου μας

 

Στις 23/2/2018 στο Παπαστράτειο Μέγαρο πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «Μοιραστείτε τις ομοιότητες μας - Επευφημήστε τις διαφορές μας». Η εκδήλωση υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου οργανώθηκε από το  2ο ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου και την ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου. Κεντρική ομιλήτρια  με θέμα «Ο Αυτισμός σήμερα»,  ήταν η κα. Κωτσοπούλου Αγγελική, Λογοπαθολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λογοθεραπείας  στο ΤΕΙ Πάτρας και Επόπτρια της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου Αιτωλ/νίας. Βασικοί στόχοι της εκδήλωσης, ήταν η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στα προβλήματα ένταξης και κοινωνικής ενσωμάτωσης που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία. Όπως επίσης και η επισήμανση- υπενθύμιση ότι πολλά από αυτά τα άτομα έχουν  χαρίσματα, τάλαντα κα ικανότητες και η εκπαίδευση έχει χρέος να τα αναδεικνύει. Η ομαλή ενσωμάτωσή τους στο κοινωνικό σύνολο βελτιώνει και εκδημοκρατίζει την ίδια την κοινωνία αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό της.

Ήταν ένα οδοιπορικό στο οποίο συνδιαλέχτηκε  ο λόγος και η μουσική για τη διαφορετικότητα.Η κα. Κωτσοπούλου Αγγελική ως κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ενημέρωσε για τις εξελίξεις της επιστήμης και τον τρόπο αντιμετώπισης του αυτισμού σήμερα. Μέσα από το λόγο της αναδείχτηκε το ήθος της και το αδιαμφισβήτητο επιστημονικό της κύρος.

 Η κα. Γεωργακοπούλου Αγλαΐα - Μαρία και ο κ.Φουλίδης Ηλίας,  καθηγητές μουσικής του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου, καθήλωσαν το κοινό  επιλέγοντας ποιοτικές μουσικές συνθέσεις και διευθύνοντας επιδέξια τις ορχήστρες τους. Η κα. Κολοβού Λαμπρινή, Γραμματέας της τοπικής Διοικούσας επιτροπής της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου με ευαισθησία και συναίσθηση, ενημέρωσε για το ανεκτίμητο έργο που προσφέρει η ΕΛΕΠΑΠ στα άτομα με αναπηρία και παρουσίασε βραβευμένο βίντεο σχετικό με τα θεραπευτικά της προγράμματα.

 Η κα. Παππά Αγγελική φιλόλογος και η κα. Ζέικου Αικατερίνη Αγγλικής Φιλολογίας, καθηγήτριες του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου, επιμελήθηκαν και οργάνωσαν την εκδήλωση με επιτυχία, παρουσιάζοντας πρόσωπα και αποφθέγματα από τo  Ελληνικό  και Παγκόσμιο γίγνεσθαι της διαφορετικότητας. Την εκδήλωση την εμπλούτισαν επίσης, η κα. Ξένου Ευρυδίκη Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων, με τους μαθητές του τμήματός της παρουσιάζοντας με ταλέντο και ευαισθησία  δραματοποιημένο παραμύθι σχετικό με την διαφορετικότητα, όπως και η χαρισματική ομάδα Ρομποτικής του σχολείου μας που απαρτίζεται  από τους καθηγητές Πληροφορικής κ Παπαθανασίου Λεωνίδα, Μαρκή Γεώργιο, Τίτη Άγγελο, Λουρόπουλο Αθανάσιο και μαθητές, κατασκευάζοντας αμαξίδιο στο οποίο ενσωμάτωσαν το ρομπότ και η κίνησή του  ελέγχεται από  κινητό τηλέφωνοΤο κοινό του Αγρινίου τίμησε ιδιαίτερα την εκδήλωση με την αθρόα προσέλευσή του. 

Η πρόσκληση        

 

Η εκδήλωση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  ekd2 2018

 

ekd3 2018

 

ekd1 2018

 

 

 


 9 Φεβρουαρίου

 Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

 και

Ημέρα Μνήμης Διονύσιου Σολωμού

Αποτέλεσμα εικόνας για 9 φεβρουαριου ellhnikh glvssa 

Η Ελληνική γλώσσα είναι μοναδική. Είναι η μόνη  γλώσσα  με συνεχή ζώσα παρουσία από τον  ίδιο λαό και στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 χρόνια. Ο Γιώργος Σεφέρης γράφει «Από την εποχή που μίλησε ο Όμηρος ως τα σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδούμε την ίδια γλώσσα». Το σχολείο μας ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα να τιμηθεί η αξία και η δύναμη της γλώσσας μας παρουσίασε στους μαθητές, μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, αυτή την υπέροχη γλώσσα, την Ελληνική.

 Η νέα ελληνική γλώσσα αποτελεί την άμεση συνέχεια της γλώσσας της κλασσικής ελληνικής φιλοσοφίας και της λογοτεχνίας, τη συνέχεια του Ελληνισμού από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, διατρανώνοντας τη διαχρονικότητά της. 
Ως μια γλώσσα, στην οποία αναπτύχθηκε η πρώτη ευρωπαϊκή λογοτεχνία, η φιλοσοφία, οι θεωρητικές επιστήμες και η ιατρική, η ελληνική γλώσσα σε σημαντικό βαθμό προσδιόρισε τον τρόπο σκέψης και  τη νοοτροπία των πληθυσμών της Ευρώπης.
Από την αρχαιότητα και για πολλούς αιώνες μορφωμένος θεωρούνταν μόνο εκείνος ο άνθρωπος, που κατείχε άψογα την ελληνική. 

Η ελληνική γλώσσα ήταν διεθνής από τους χρόνους του Μ. Αλέξανδρου (336 – 321 π.Χ.) μέχρι την πτώση της Κωνσταντινούπολης (1.453 π.Χ.), δηλαδή κάπου 1.800 χρόνια. Ελληνικά μίλαγαν και έγραφαν σε όλον τον αρχαίο γνωστό κόσμο: Ρωμαίοι, Εβραίοι, Φοίνικες, Ινδοί, Πέρσες, Αιγύπτιοι…. 

Συμπεραίνουμε ότι η ελληνική γλώσσα και η ελληνική γραφή είναι από τις παλιότερες του κόσμου και της Ευρώπης, όπως μαρτυρούν τα γραπτά μνημεία, και η γλώσσα και η γραφή της έκφρασης του ανθρώπινου πνεύματος στις πρώτες μεγάλες στιγμές της δημιουργίας του.

  Παράλληλα, όμως, τιμήσαμε και τη μνήμη του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού. Ο Διονύσιος Σολωμός είναι ο ποιητής με τον οποίο η γλώσσα μας μέσα από τις ποιητικές του δημιουργίες υψώθηκε και μετουσιώθηκε εκφράζοντας την ψυχή και τα οράματα του έθνους μας. Τρανά παραδείγματα ο «Ύμνος εις την ελευθερία» και οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», αποσπάσματα των οποίων ακούστηκαν μελοποιημένα. Αυτή η αφιερωματική εκδήλωση έκλεισε με μικρό απόσπασμα από το μαχητικό κείμενο του Διαλόγου (1824): «Εκατάλαβα· θέλεις να ομιλήσουμε για τη γλώσσα· μήγαρις έχω άλλο στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;»  Αυτά τα λόγια του Σολωμού ας συντροφεύουν τα βήματα όλων μας και κυρίως της νέας γενιάς, γιατί αυτή είναι το μέλλον μας … και το μέλλον της γλώσσας μας!    

Αγγελική Παππά (Φιλόλογος) 


 


Η θεατρική Παράσταση "Μαμ" στο σχολείο μας

Σχετική εικόνα 

 Την Τετάρτη 7/2/2018 το σχολείο μας καλωσόρισε τη χαρισματική σκηνοθέτη Νάντια Ζαρκάδα και τους ηθοποιούς της Εφηβικής Σκηνής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, που αυτές τις ημέρες ανεβάζουν στα Λύκεια του Αγρινίου τη θεατρική παράσταση το «ΜΑΜ» του Σάκη Σερέφα. Οι ηθοποιοί απέδειξαν περίτρανα το χάρισμά τους στην υποκριτική τέχνη καταφέρνοντας χωρίς σκηνική και ηχητική υποστήριξη, να καθηλώσουν ακροατήριο 90 μαθητών.
Η παράσταση -πανθομολογουμένως- όχι μόνο μάγεψε και διασκέδασε τους μαθητές, αλλά και τους ευαισθητοποίησε και τους προβλημάτισε.
Το «ΜΑΜ» πραγματική πνευματική και ψυχική τροφή για εφήβους που την έχουν ανάγκη για τη διαμόρφωση στάσης, ιδιαίτερα σε «χαλεπούς» για τη ζωή πολιτιστικούς καιρούς.
Θέλουμε να συγχαρούμε τη δράση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου που μας ξαφνιάζει ευχάριστα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με τις καινοτόμους δράσεις που υλοποιεί.
Η θεατρική παιδεία θεωρείται εκ των ουκ άνευ, στη διαπαιδαγώγηση και μόρφωση της νέας γενιάς και αποδεικνύεται εμπράκτως ότι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου κ. Καραγιώργος Νικόλαος και οι συνεργάτες του το γνωρίζουν σε βάθος.

 


Ανακύκλωση χαρτιού 

Σχετική εικόνα

Η συνειδητοποίηση πως το περιβάλλον δεν αποτελεί μια ανεξάντλητη πηγή πρώτων υλών και πως επηρεάζεται από τη στάση και τον τρόπο ζωής μας, οδηγεί στην οργάνωση όλο και περισσότερων δράσεων ανακύκλωσης. Το σχολείο μας συμμετέχοντας για άλλη μια χρονιά στην ανακύκλωση χαρτιού συμβάλλει όχι μόνο στον περιορισμό του όγκου των απορριμμάτων που επιβαρύνουν το περιβάλλον, αλλά προστατεύει και τα δάση που αποτελούν σημαντικό πνεύμονα οξυγόνου. Στατιστικά, ένας τόνος ανακυκλώσιμου χαρτιού ισοδυναμεί με τον χαρτοπολτό που παράγουν 17 δέντρα, ενώ για την ανακύκλωσή του απαιτείται 40% λιγότερη ενέργεια από αυτή που χρειάζεται για την παραγωγή χαρτιού από ξύλο. 


Ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

 

Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, οι μαθητές του σχολείου μας παρακολούθησαν μία σύντομη παρουσίαση του ιστορικού πλαισίου μέσα στο οποίο συντελέστηκε το Ολοκαύτωμα, το οποίο αποτέλεσε μία  συστηματική, μαζική εξόντωση έξι εκατομμυρίων Εβραίων από το ναζιστικό καθεστώς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την παρουσίαση επιμελήθηκε η καθηγήτρια του σχολείου Ζέικου Αικατερίνη (ΠΕ06) και στόχος ήταν μέσα από εικόνες και βίντεο της εποχής να αποτίσουμε φόρο τιμής στα θύματα αλλά και να εμφυσήσουμε στα νέα παιδιά το όραμα της δημιουργίας μιας κοινωνίας που θα θεμελιώνεται στην κατανόηση της διαφορετικότητας, την ανάπτυξη της ανεκτικότητας και την κατάργηση των στερεότυπων. Άλλωστε, η γνώση της Ιστορίας αποτελεί ούτως ή άλλως πολύτιμο εργαλείο για την πρόοδο και εξέλιξη της ανθρωπότητας έτσι ώστε να μην ξαναζήσουμε τα λάθη του παρελθόντος.   Αν θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα μέλλον αξιοπρέπειας, ανθρώπινων δικαιωμάτων και ειρηνικής συνύπαρξης για όλους, πρέπει να θυμόμαστε ότι τα εγκλήματα στην Ιστορία αλλά και στη ζωή δε γίνονται μόνο από αυτούς που τα εκτελούν αλλά και από αυτούς που τα ανέχονται και σιωπούν…  Η παρουσίαση..

 


 Προσφορά τροφίμων για τους πλημμυροπαθείς

 

 Το σχολείο μας θέλοντας να υποστηρίξει τους συνανθρώπους μας που επλήγησαν από τις τελευταίες καταστροφικές πλημμύρες, συγκέντρωσε τρόφιμα για τους πλημμυροπαθείς του Δήμου Αγρινίου. Μαθητές και καθηγητές ευαισθητοποιήθηκαν και ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα αυτό, αποδεικνύοντας έπρακτα τη στήριξή τους στους ανθρώπους που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

 


Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

 

 

Με αφορμή την 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, πραγματοποιήθηκαν προβολές ταινίων -εγκεκριμένων από το Υποργείο Παιδείας- στους μαθητές του σχολείου μας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας αφενός σε ζητήματα αναπηρία και  αφετέρου στην προώθηση κουλτούρας αλληλεγγύης και αποδοχής της διαφορετικότητας.    

  


Παγκόσμια Ημέρα για τα "Τροχαία Ατυχήματα"

  

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων καθιερώθηκε το 1993 από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων (FEVR) και τιμάται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Από το 2000 έως το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ και της ΕΛΣΤΑΤ, σε 245.404 τροχαία συμβάντα καταγράφηκαν 22.397 νεκροί, 32.555 βαριά τραυματίες και ανάπηροι και 277.967 ελαφρά τραυματίες. Στα πλαίσια των δράσεων του σχολείου μας, πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά, προβολή ενημερωτικού υλικού με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών και την ευαισθητοποίηση τους στα θέματα οδικής ασφάλειας. Υπεύθυνος της παρουσίασης ήταν ο καθηγητής Πληροφορικής κ. Λουρόπουλος. 


  

 

 imer 2018

Νιώθουμε περήφανοι και ξεχωριστοί κάθε φορά που διαπρέπουμε σε κάποιον τομέα της ζωής μας και αποζητάμε την αναγνωρισιμότητα. Αισθανόμαστε πως διαφέρουμε και ξεχωρίζουμε απ’ όλους γύρω μας, πως μας κοιτάζουν επιδοκιμαστικά ή επικριτικά, ανάλογα με την εικόνα, τις πράξεις και τις επιδόσεις μας. Αντιλαμβανόμαστε άραγε τη «διαφορετικότητά» μας στην πραγματική της διάσταση; Γνωρίζουμε ή έχουμε δοκιμάσει τα πραγματικά όρια των δυνατοτήτων μας; Έχουμε καταλάβει ή έστω φανταστεί πόσο «δυνατοί» ή «αδύναμοι» είμαστε και πόσα μπορούμε να πετύχουμε; Είμαστε όλοι τόσο διαφορετικοί και όμως τόσο ίδιοι!  Όλοι αγωνιζόμαστε για κάτι καλύτερο….  Όμως, διαπρέπουν και έχουν αξία μόνο όσοι έχουν μάθει να αγωνίζονται χωρίς να κουράζονται, χωρίς να υποκύπτουν, χωρίς να εγκαταλείπουν, χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις τους(πνευματικές-σωματικές-ψυχικές) για να δημιουργήσουν κάτι φωτεινό, ένα θαύμα. «Άνθρωποι ξεχωριστοί!» που  μας δείχνουν το δρόμο της προόδου, της επιμονής και της αγωνιστικότητας, της υπερπροσπάθειας, της ανάγκης για αποδοχή και της άδολης και  απρόσκοπτης προσφοράς αγάπης.

Το Ημερολόγιο που δημιουργήθηκε από το 2ο ΕΠΑ.Λ Αγρινίου για το 2018 παρουσιάζει τις  ιστορίες  ανθρώπων ξεχωριστών και μέσα από αυτούς αναγνωρίζει και τιμά την αξιοσύνη όλων όσων συναναστρεφόμαστε ή απλά τυχαία συγχρωτιζόμαστε μαζί τους και έχουν κάτι να μας διδάξουν… Κρατήσαμε για το τέλος το μήνυμα που θα έπρεπε να είναι αρχή όλων μας: «Μοιραστείτε τις ομοιότητές μας, επευφημήστε τις διαφορές μας…» (Scott Peck).  Δείτε το...


 

 Επέτειος της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου

 

FARSAKIDHS-1 

"Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν΄αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκαιο". Με τη συνοδεία των σκέψεων του Τάσου Λειβαδίτη, μέσα από ποιήματα, πεζά, ένα δραματοποιημένο ντοκυμαντέρ αλλά και γνωστά τραγούδια μεγάλων συνθετών, μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας πραγματοποίησαν την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 9 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου  μια λιτή εκδήλωση για τον εορτασμό της ημέρας μνήμης των γεγονότων του Πολυτεχνείου του 1973, τιμώντας με τον τρόπο αυτό την επέτειο που είναι συνυφασμένη με τους νέους και τη δίψα τους για ελευθερία. Υπεύθυνες της εκδήλωσης ήταν οι εκπαιδευτικοί: Ζέικου Αικατερίνη (ΠΕ06) και Μιχοπούλου Παναγιώτα (ΠΕ02). 

 

 

ΠρόγραμμαΠαρουσίαση 


28η Οκτωβρίου - Σχολική εορτή 

 Αποτέλεσμα εικόνας για 28 οκτωβρίου

Την Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η σχολική γιορτή για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940  στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την απονομή από τον Δ/ντή  του σχολείου κ. Φλωρόπουλο Αθανάσιο των αριστείων-βραβείων, στους μαθητές που αρίστευσαν και πρώτευσαν αντίστοιχα την προηγούμενη σχολική χρονιά. Φέτος  η σχολική  γιορτή περιελάμβανε προβολή διαφανειών και αφηγήσεις ιστορικών γεγονότων ενώ εμβόλιμα έπαιζαν τα βίντεο. Τη γιορτή εμπλούτισαν τραγούδια από τους μαθητές του σχολείου μας.  Ακολουθεί το πρόγραμμα της εκδήλωσης.. 


 

Εργαστηριακό Σεμινάριο Arduino και 
Μαθητικός Διαγωνισμός Διαστημικής CanSat in Greece 2018

  

Αποτέλεσμα εικόνας για Arduino και Μαθητικός Διαγωνισμός Διαστημικής CanSat in Greece

 

 

Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017 διεξήχθει στο Εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου μας επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα "Arduino και Μαθητικός διαγωνισμός διαστημικής CanSat in Greece".

Το σεμινάριο διοργανώθηκε και υλοποιήθηκε από το Σχολικό Σύμβουλο κλάδου ΠΕ19 Π.Ε Αιτ/νίας Δρ. Σπ. Παπαδάκη σε συνεργασία με τη Σχολική Σύμβουλο κλάδου ΠΕ12.10 Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων Δρ. Στ. Κολιοπούλου, το Σχολικό Σύμβουλο κλάδου ΠΕ04 Αχαΐας και Αιτ/νίας Δρ. Π. Σινιγάλια, το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Αιτ/νίας και το IEEE NTUA Student Branch του ΕΜΠ. Στο σεμινάριο έλαβαν μέρος εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων.

 

 


Πειράματα Χημείας

 

 Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 ο κ. Ντασιώτης Θεοφάνης, Υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Αγρινίου παρουσίασε στους μαθητές της Α τάξης του σχολείου μας μια σειρά πειραμάτων Χημείας. Οι μαθητές τα παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον αποδεικνύοντας περίτρανα την αναγκαιότητα διασύνδεσης της θεωρίας με την πράξη.

 


Ενημέρωση της σχολικής κοινότητας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία

 

Σχετική εικόνα

 Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017 κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου,  μετά από πρόσκληση του Διευθυντή κ. Φλωρόπουλου Α.,  ενημέρωσε καθηγητές και μαθητές του σχολείου μας σε θέματα υψίστης σημασίας για την ασφάλεια του ανθρώπινου δυναμικού όπως πυρασφάλεια και αντισεισμική προστασία. Ο Ανθυποπυραγός κ. Πιστιόλης, ήταν κατατοπιστικός και χαρισματικός γιατί κατόρθωσε να καθηλώσει τους μαθητές με την παρουσία του και το λόγο του.  


 4η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 

 Αποτέλεσμα εικόνας για 4h panellhnia hmera sxolikoy aulhtismoy

Τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017, στα πλαίσια εορτασμού της 4ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού  διοργανώθηκαν στο σχολείο μας αγώνες ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης, στις οποίες συμμετείχαν ενεργά όλοι οι μαθητές και οι καθηγητές. Ως Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού ορίζεται κάθε χρόνο η πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου. Στόχος της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής του ΥΠ.Π.Ε.Θ. είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών ώστε να υιοθετήσουν την άθληση ως ευχάριστη δραστηριότητα, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης τους και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και στην ενήλικη ζωή τους.

We have 6 guests and no members online