Πυροσβεστική Ακαδημία

2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου. Διέξοδοι μετά το Λύκειο

 

Ο πυροσβέστης ανήκει στην ειδική υπηρεσία αμέσου δράσεως για την κατάσβεση πυρκαγιών, τον απεγκλωβισμό ατόμων ή την αντιμετώπιση πλημμύρων και φυσικών καταστροφών.
Κύριο έργο του πυροσβέστη είναι η φροντίδα για την ασφάλεια και την προστασία της ζωής των πολιτών, η κατάσβεση πυρκαγιών σε δάση, οικήματα ή πλοία, η αντιμετώπιση θεομηνιών, ο απεγκλωβισμός ατόμων και ο καθαρισμός δρόμων μετά από τροχαία ατυχήματα. Σε σπάνιες περιπτώσεις τα πυροσβεστικά οχήματα χρησιμοποιούνται για την καταστολή βίαιων επεισοδίων σε συνεργασία με την αστυνομία.
Όταν δεν υπάρχει κάποιo περιστατικό στο οποίο χρειάζεται να παρέμβουν, οι πυροσβέστες παραμένουν με βάρδιες υπηρεσίας μέσα στους θαλάμους ενός πυροσβεστικού σταθμού, ασχολούνται με τη συντήρηση των οχημάτων και του εξοπλισμού τους και εκπαιδεύονται στη χρήση του πυροσβεστικού εξοπλισμού και σε τεχνικές κατάσβεσης.

Οι πυροσβέστες μπορούν να εξειδικευτούν στην κατάσβεση πυρκαγιών στα δάση ως δασοπυροσβέστες, στην κατάσβεση πυρκαγιών σε κτίρια και στην κατάσβεση πυρκαγιών σε πλοία. Επίσης, υπάρχουν τα ειδικά σώματα άμεσης επέμβασης, όπως οι ομάδες της Ε.Μ.Α.Κ. που επεμβαίνουν σε περιπτώσεις καταστροφών μεγάλης κλίμακας από σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές διυλιστηρίων κ.λπ.

Εκπαίδευση: Προκειμένου να γίνει κάποιος πυροσβέστης είναι απαραίτητο να φοιτήσει στη Σχολή Δοκίμων Πυροσβεστών, στην οποία για να εισαχθεί πρέπει να διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα και προϋποθέσεις (απολυτήριο Λυκείου, επαγγελματική άδεια οδήγησης, απολυτήριο στρατού, άριστη υγεία) σύμφωνα με τον κανονισμό κατάταξης του πυροσβεστικού σώματος.

Για να γίνει κάποιος αξιωματικός του πυροσβεστικού σώματος, πρέπει να συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις και να εισαχθεί στη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Το 50% των εισαγομένων στη σχολή Αξιωματικών καλύπτεται από αρχιπυροσβέστες. Το υπόλοιπο 50% καλύπτεται από ιδιώτες πτυχιούχους Α.Ε.Ι., κυρίως θετικών ή φυσικών επιστημών (μηχανολόγους, δασολόγους, χημικούς μηχανικούς).

Σπουδαιότητα: Εξαιτίας της φύσης της, η εργασία του πυροσβέστη απαιτεί τόλμη, ανδρεία, αυταπάρνηση, ψυχραιμία, δυναμισμό, ταχύτητα αντίδρασης, επιδεξιότητα στο χειρισμό μηχανημάτων, ευσυνειδησία, συνέπεια, επινοητικότητα και ικανότητα ανάληψης πρωτοβουλιών. Επίσης, οι πυροσβέστες χρειάζεται να διαθέτουν ικανότητα αντίληψης του χώρου, διοικητικές ικανότητες, καλή φυσική κατάσταση, άριστη σωματική και ψυχική υγεία και κοινωνική ευαισθησία.

Μέλλον: Το επάγγελμα του πυροσβέστη αποτελεί λειτούργημα και η συνεισφορά του στην κοινωνία είναι πολύ σημαντική. Έτσι, η ζήτηση για πυροσβέστες είναι σταθερή και εποχιακά αυξανόμενη. Συνήθως, τους καλοκαιρινούς μήνες προσλαμβάνονται εποχιακοί δασοπυροσβέστες. Για τις θέσεις των αξιωματικών υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός μεταξύ υποψηφίων. Όσοι, όμως, αποφοιτούν από τις ανάλογες σχολές προσλαμβάνονται στο Σώμα.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Αφού αποφοιτήσει από την Πυροσβεστική Ακαδημία, ο πυροσβέστης τοποθετείται σε ενεργή υπηρεσία στους πυροσβεστικούς σταθμούς και μετά την παρέλευση διετίας συντάσσεται ειδικό φύλλο αξιολόγησης για τη μονιμοποίησή του.

Οι πυροσβέστες διορίζονται στο Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο ανήκει στα Σώματα Ασφαλείας, και είναι μόνιμοι υπάλληλοι του δημοσίου. Υπάρχει, όμως, και η δυνατότητα ένταξης σε άλλους δημόσιους φορείς, όπως το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Γεωργίας και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Επαγγελματικές συνθήκες: Το επάγγελμα του πυροσβέστη είναι δύσκολο, κοπιαστικό και απαιτητικό. Οι πυροσβέστες εργάζονται κάτω από συνθήκες έντασης και άγχους και πολλές φορές ριψοκινδυνεύουν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή. Οι συνθήκες εργασίας τους θεωρούνται επικίνδυνες και ανθυγιεινές, καθώς στους χώρους που επεμβαίνουν υπάρχουν δυνατές φλόγες, καπνοί, υψηλές θερμοκρασίες, αναθυμιάσεις χημικών, συντρίμμια κ.λπ., με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να τραυματιστούν, να πάθουν κάποιο έγκαυμα και γενικότερα να θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα ή και τη ζωή τους.

Οι πυροσβέστες εργάζονται όλο το χρόνο, ακόμη και τις αργίες, με κυκλικές βάρδιες. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η εργασία τους γίνεται ιδιαίτερα κουραστική και δύσκολη, αφού την περίοδο αυτή οι πυρκαγιές είναι συχνές. Οι πυροσβέστες εργάζονται πάντοτε ομαδικά και πρέπει ανά πάσα στιγμή να βρίσκονται σε ετοιμότητα να παρέμβουν για την αντιμετώπιση των καταστάσεων που προκύπτουν.

Γενικά σχόλια: Ο πυροσβέστης βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή, έτοιμος να προστατεύσει τον πολίτη και την περιουσία του ή την περιουσία του κράτους, από φωτιά, πλημμύρες κ.λπ. και προσφέρει τις υπηρεσίες του πολλές φορές με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, έχοντας πλήρη συνείδηση της σημασίας του ρόλου του.
Η ετοιμότητα, η τόλμη, η ψυχραιμία και η αποφασιστικότητα είναι σημαντικά προσόντα για τον επαγγελματία πυροσβέστη.
Περισσότερες πληροφορίες για προκηρύξεις πατήστε εδώ