28η Οκτωβρίου 1940
Το σχολείο μας γιόρτασε φέτος, μετά από δύο χρόνια και πάλι δια ζώσης, την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου με μια σειρά εκδηλώσεων που ξεκίνησαν από την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου με τη σχολική γιορτή μας και ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, με τη μαθητική παρέλαση των μαθητών στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου.
Την Πέμπτη αρχικά οι μαθητές μας συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο, στο χώρο συγκέντρωσης της πρωινής προσευχής και κατόπιν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Αφού διαβάστηκε το Πρακτικό του Συλλόγου διδασκόντων εκπαιδευτικών του σχολείου, έγινε η απονομή των Βραβείων και Αριστείων στους μαθητές του προηγούμενου σχολικού έτους.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε μια όμορφη γιορτή που ετοίμασαν οι εκπαιδευτικοί μας: Παππά Αγγελική και Κεσίδου Κωνσταντίνα με τη συμμετοχή μαθητών του σχολείου μας. Κατά τη διάρκεια της γιορτής αναγνώστηκε το πρακτικό του συλλόγου διδασκόντων εκπαιδευτικών του του σχολείου για τον ορισμό της σημαιοφόρου και των παραστατών της σημαίας για την παρέλαση και ο Διευθυντής κ. Φλωρόπουλος παρέδωσε στη μαθήτρια της Γ΄τάξης Τασοπούλου Κωνσταντίνα, τη Σημαία.Στο τέλος της γιορτής το σύνολο των μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου έψαλε τον Εθνικό μας Ύμνο.
Καλλιτεχνική παρέμβαση σε Παιδιατρικούς χώρους του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου
Το τμήμα Γ’ βρεφοκόμων του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου με υπεύθυνη καθηγήτρια την Ευρυδίκη Ξένου, εισηγήθηκε να παρέμβουν καλλιτεχνικά και να εξωραΐσουν ένα μικρό τμήμα παιδιατρικών χώρων του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου. Στόχος η δημιουργία περιβάλλοντος αισιοδοξίας και καλαισθησίας για τα νοσηλευόμενα παιδιά.
Ο Διοικητής του ΓΝΑ κος Σερασκέρης Μ. και το Διοικητικό Συμβούλιο αποδέχθηκαν άμεσα την παρέμβαση. H κυρία Ξένου με τους μαθητές της, αφού δημιούργησαν αιρούμενες κατασκευές στο Εργαστήριο Βρεφονηπιοκόμων του σχολείου μας, τις τοποθέτησαν στους προαναφερόμενους χώρους.
Η διεύθυνση του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου συγχαίρει ιδιαίτερα τους μαθητές και την κυρία Ξένου για την πρωτοβουλία η οποία ξάφνιασε ευχάριστα τα νοσηλευόμενα παιδιά, τους συνοδούς, τους εργαζόμενους και τη Διοίκηση, ενώ όπως αναφέρει ευελπιστεί σε νέες δράσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενθουσίασε και εξέπληξε ευχάριστα η απόλυτη αποδοχή των μαθητών και των καθηγητριών από το Διοικητή και τους ιθύνοντες του ΓΝΑ και ευχαριστεί ιδιαίτερα τις κες Φραγκούλη Δανάη και Αριστέα Τσορώνη των οποίων το ενδιαφέρον ήταν καθοριστικό για την υλοποίηση της δράσης.
Εκπαιδευτικές παρεμβάσεις για τον σχολικό εκφοβισμό
Η έκταση του φαινόμενου της ενδοσχολικής βίας και οι σοβαρές επιπτώσεις του στη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών καθιστούν επιτακτική την ανάγκη της άμεσης αναγνώρισης του προβλήματος ως ιδιαίτερα σοβαρού και της λήψης μέτρων για την πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Στη χώρα μας, όπως και σε άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε., το ενδιαφέρον της εκπαιδευτικής πολιτικής στρέφεται προς την κατεύθυνση αυτή, προκειμένου να διασφαλιστεί με θεσμικά μέτρα η δραστική μείωση του σχολικού εκφοβισμού και να επιτευχθεί η ασφαλής θωράκιση των σχολικών μονάδων απέναντι στη βία.
To σχολείο, που πρέπει να κοινωνικοποιεί και να ενσωματώνει τους μαθητές, μπορεί να γίνει ένα πεδίο διαλόγου και διαχείρισης της βίας, αρκεί να βασίζεται στη δόμηση καλών σχέσεων «οικογενειακο–κοινωνικού περιβάλλοντος» και «σχολικού περιβάλλοντος».
"Την εβδομάδα απο 18/10 έως 21/10 πραγματοποιήθηκε βιωματική άσκηση για τους μαθητές της Α' τάξης του λυκείου με θέμα "Σχολικός Εκφοβισμός: τρόποι αντιμετώπισης". Στόχος της παρούσας δράσης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα αποτελεσματικής διαχείρισης της βίας στο σχολικό πλαίσιο.
Ημέρα Μνήμης Πολυτεχνείου 2022
Η εκδήλωση για την ημέρα μνήμης του Πολυτεχνείου, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022 στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας, ήταν ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε όλους αυτούς που αντιστάθηκαν στον αυταρχισμό και την καταπίεση, σ’ αυτούς που αγωνίστηκαν για «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία». Γιατί η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 είναι μια αφορμή να μιλήσεις για ιδέες όπως η δημοκρατία, η ισονομία, τα δικαιώματα, οι υποχρεώσεις και να αντισταθείς ενάντια σε κάθε μορφή βίας, τη βία της εξουσίας, τη βία του διπλανού, τη βία της ανοησίας, τη βία του όχλου και των μαζών.
Το πρόσωπο του Πολυτεχνείου δεν είναι απόμακρο, δεν είναι ηρωικό. Είναι ανθρώπινο. Είναι γνήσιο. Δεν είναι ξένο. Είναι το πρόσωπο των παιδιών που ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο, έναν πιο δίκαιο κόσμο. Μας πείθει να συμμετέχουμε, να εκφραζόμαστε, να κρίνουμε, να ελέγχουμε, να αποφασίζουμε, να συνυπάρχουμε, να αγωνιζόμαστε και ενωμένοι να νικάμε!
Η ουσία μετρά… Κι η ουσία λέει θέλω να είμαι ελεύθερος!
Ακούστηκαν τραγούδια από τη μουσική ομάδα του σχολείου, αναγνώσεις πεζών και απαγγελίες ποιητικών κειμένων από μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων. Για τη δημιουργία της αφίσας και των σκηνικών εργάστηκαν οι μαθητές/τριες του τμήματος Εφαρμοσμένων Τεχνών (τάξη Β) υπό την επίβλεψη των υπεύθυνων καθηγητών: Τζένου Σωτηρίας (ΠΕ89.01), Χατζήσμαλη Νικολάου (ΠΕ08) και Μετσοβίτη Αλεξάνδρας (ΠΕ89.01). Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχαν οι καθηγήτριες του σχολείου: Ζέικου Αικατερίνη (ΠΕ06), Μιχοπούλου Παναγιώτα (ΠΕ02).
Βίντεο Εκδήλωσης:
https://drive.google.com/file/d/1r86PpbsG-Z0WyTzyjyFAlbarAFr1jCQR/view?usp=sharing
Σχολικό Έτος 2022-23
Διδακτική επίσκεψη στη Ναύπακτο
Την Τετάρτη 3/5/2023 το σχολείο μας, και πιο συγκεκριμένα η Β’ Λυκείου, πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στην πανέμορφη πόλη της Ναυπάκτου. Η επίσκεψη είχε ως αφόρμηση-έμπνευση την 5η Ενότητα του μαθήματος των Νέων Ελληνικών «Ταξίδι στην Ιστορία». Στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές περιηγήθηκαν στο παλιό κυκλικό λιμάνι με τους δύο γραφικούς πύργους στην είσοδό του χωρίς, δυστυχώς, να μπορέσουμε να ξεναγηθούμε στο βενετσιάνικο καλοδιατηρημένο κάστρο με τις σειρές τειχών στην κορυφή του λόφου, καθώς ο καιρός δεν ήταν σύμμαχός μας.
Σχολικό Έτος 2021-22
Εκπαιδευτική επίσκεψη σε Τεχνικό Γραφείο
Την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022, οι μαθητές και οι μαθήτριες του τομέα Δομικών έργων της Β΄ τάξης του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου, στα πλαίσια των μαθημάτων Τοπογραφίας, Τοπογραφικού σχεδίου, Γεωπληροφορικής, Σχεδιασμού με Η/Υ, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη σε μεγάλο Τεχνικό Γραφείο της πόλης του Αγρινίου.
Με μεγάλη εγκαρδιότητα ο κύριος Κίσσας Δημήτριος, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός, υποδέχθηκε τους μαθητές / τριες στον άριστα εξοπλισμένο χώρο που διατηρεί στην πόλη του Αγρινίου με τους συνεργάτες του και το προσωπικό (το τεχνικό γραφείο του κυρίου Κίσσα ασχολείται με Τοπογραφικά Διαγράμματα – Οδοποιία – Αγροτικές εγκαταστάσεις νομιμοποιήσεις και σχέδια βελτίωσης – Κτηματολόγιο). Μίλησε για επαγγελματικά θέματα, αναφέρθηκε στις σπουδές, στον τρόπο άσκησης του επαγγέλματος, στις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις που έχει το επάγγελμα του Τοπογράφου, παρουσίασε την πλούσια προσωπική του συλλογή με τοπογραφικά μηχανήματα, εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας του θεοδόλιχου, έκανε ξενάγηση στα γραφεία, παρουσίασε τοπογραφικές μελέτες καθώς και μελέτες οδοποιίας.
Επιτεύχθηκε απόλυτα ο απώτερος σκοπός της εκπαιδευτικής επίσκεψης, για επαφή των μαθητών και των μαθητριών με τις συνθήκες λειτουργίας ενός τεχνικού γραφείου, τους τομείς που δραστηριοποιείται, τις καθημερινές απαιτήσεις της λειτουργίας του χώρου, το ανθρώπινο δυναμικό, τις διαφορετικές θέσεις εργασίας που υπάρχουν, τον εξοπλισμό που διαθέτει, τις διαδικασίες σχεδιασμού, τις επαφές με πελάτες.
Οι μαθητές/τριες εντόπισαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των χώρων και της λειτουργίας των τεχνικών γραφείων ως επαγγελματικής επιχείρησης, στην οποία μπορούν να εργαστούν στο μέλλον ως απόφοιτος/η της Ειδικότητας Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής (Τεχνίτης τοπογραφίας και χαρτογράφησης περιοχών). Συσχέτισαν τα μαθησιακά αντικείμενα που ασχολούνται στην τρέχουσα σχολική χρονιά με τα επαγγελματικά καθήκοντα που θα έχουν ως αυριανοί επαγγελματίες και εκτίμησαν την αρτιότητα του εκπαιδευτικού υλικού που τους παρέχει η εκπαίδευσή τους στο σχολείο τους. Φωτογραφίες..
Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο
Κίσσα Δημήτριο, διπλωματούχο Αγρονόμο Τοπογράφο Μηχανικό.
Η εκπαιδευτικός
Τομέα Δομικών Έργων: Κωσταρά Ελένη, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΠΕ81
Εκπαιδευτική επίσκεψη σε καπναποθήκες του Αγρινίου
Στην πόλη του Αγρινίου, στις 29 Μαρτίου του 2022, σε μια ηλιόλουστη μέρα, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικός περίπατος για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Β τάξης των τομέων Δομικών Έργων και Εφαρμοσμένων Τεχνών του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου. Σημεία επισκέψεως ήταν ο Πρώην Καπνικός Σταθμός, οι καπναποθήκες αδελφών Παπαπέτρου, αδελφών Παπαστράτου και Ηλιού.
Στα εμβληματικά αυτά κτίρια της πόλης οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν τις εισηγήσεις από τις εκπαιδευτικούς, με αναλυτικές λεπτομέρειες για το κάθε συγκρότημα κτιρίων, από την διπλωματική εργασία «Βιομηχανική κληρονομιά του Αγρινίου. Οπτικοποίηση» της εκπαιδευτικού Μετσοβίτη Αλεξάνδρας, παρατήρησαν, συζήτησαν και κατανόησαν διάφορα θέματα που αφορούν:
Τους δόθηκε η ευκαιρία να ρίξουν μια διαφορετική «ματιά» στα κτίρια που συναντούν καθημερινά και να ευαισθητοποιηθούν απέναντι στα ιστορικά κτίρια, που έχουν εξάλλου αναγνωριστεί ως διατηρητέα. Με έναυσμα την εκπαιδευτική επίσκεψη αποφάσισαν να συγκεντρώσουν περισσότερα στοιχεία για εργασίες και άρθρα που θα δημοσιεύσουν στην εφημερίδα του σχολείου μας.
Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Πλιακούρα Αλεξάνδρα για την ξενάγηση στο χώρο του Πρώην Καπνικού Σταθμού του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχου, του Υπουργείου Γεωργίας.
Οι εκπαιδευτικοί
Τομέα Δομικών Έργων: Κωσταρά Ελένη, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΠΕ81
Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών: Μετσοβίτη Αλεξάνδρα, Καλλιτεχνικών Σπουδών, ΠΕ89.01
Εκπαιδευτική επίσκεψη στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος
του Πανεπιστημίου Πατρών (Αγρίνιο)
Στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, της Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα το Αγρίνιο, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκπαιδευτική επίσκεψη που είχε προετοιμαστεί στα πλαίσια των μαθημάτων τους, για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Β τάξης των τομέων Δομικών Έργων και Εφαρμοσμένων Τεχνών του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου.
Οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την παρουσίαση που έγινε από την Επίκουρο Καθηγήτρια της Περιβαλλοντικής Μηχανικής κ. Αθανασία Τεκερλεκοπούλου με θέμα τη «Διαχείριση υγρών αποβλήτων», καθώς επίσης είχαν την ευκαιρία να δουν στην πράξη πώς λειτουργεί ένα ερευνητικό εργαστήριο και να ενημερωθούν για τη διαδικασία της έρευνας της υποψήφιας Διδάκτορος κ. Βασιλικής Πατρινού.
Απορίες που εκφράσαν οι μαθητές/τριες, διευκρινίστηκαν και οι γνώσεις τους αυξήθηκαν. Παράλληλα ενδυναμώθηκε η ευαισθητοποίησή τους σε θέματα περιβαλλοντικής υπευθυνότητας σχετικά με την ρύπανση και την επιβάρυνση των αποβλήτων και γνώρισαν επιλεγόμενα συστήματα καθαρισμού. Σημαντική ήταν η επίσκεψή τους, στον πανεπιστημιακό χώρο (ως πρώτη επαφή), για όσους και όσες επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ευχαριστούμε θερμά τις κυρίες
Τεκερλεκοπούλου Αθανασία, Επίκουρο Καθηγήτρια της Περιβαλλοντικής Μηχανικής
Πατρινού Βασιλική, υποψήφια Διδάκτορα
Οι εκπαιδευτικοί
Τομέα Δομικών Έργων: Κωσταρά Ελένη, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΠΕ81
Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών: Παπανίκου Βασιλική, Καλλιτεχνικών Σπουδών, ΠΕ89.01
Εκπαιδευτική Επίσκεψη στην Έκθεση Ζωγραφικής
με Θέμα «Αγωνίσματα και αθλήματα στην Ελληνική Επανάσταση»
και στην έκθεση Εικαστικών
Την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη από ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών στην Έκθεση Ζωγραφικής με θέμα τα αγωνίσματα και τα αθλήματα στην Ελληνική Επανάσταση, στη Δημοτική Αγορά του Αγρινίου. Ο κ. Μπαρπαρούσης Διονύσιος υπεύθυνος της έκθεσης, ξενάγησε τους μαθητές στο χώρο στον οποίο είχαν αναρτηθεί πίνακες που αναπαρίσταναν αγωνίσματα και αθλήματα που γίνονταν στην περίοδο της Επανάστασης του 1821.
Σε περιόδους ειρήνης και εορτών οι αγωνιστές-αθλητές λάμβαναν μέρος στα αγωνίσματα της σκοποβολής, της πάλης, της ρίψης με λιθάρι, στην άρση βαρών τεράστιων ογκόλιθων στο δρόμο, στο τρέξιμο σε μικρές ή μεγάλες αποστάσεις για διεκπεραίωση εργασιών και διαφόρων αναγκών που προέκυπταν. Επίσης αναφέρθηκε στους Αθλητικούς αγώνες που διεξάγονται ακόμη και σήμερα και έχουν τις ονομασίες ηρώων και γεγονότων της ελληνικής επανάστασης όπως ο «Δρόμος Θυσίας» στο Μεσολόγγι, τα «Κολοκοτρώνια» στην Τρίπολη, ο «Αγώνας κήρυξης της Ελλ. Επανάστασης» στη Λακωνία (Νεάπολη), ο αγώνας δρόμου «Ιωάννης Καποδίστριας» στην Αίγινα, τα Καραϊσκάκεια στο Μαυρομμάτι Καρδίτσας κ.λ.π.
Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφτηκαν και την έκθεση Αιτωλοακαρνάνων Εικαστικών στη Δημοτική Αγορά, όπου ο ζωγράφος κ. Κατσαντώνης παρουσίασε τα έργα ζωγραφικής Αιτωλοακαρνάνων Εικαστικών καθώς και δημιουργίες από ξύλο και ανακυκλωμένα υλικά. Μεταξύ των εκθεμάτων υπήρχαν έργα των κ. Ναστούλη, Βελαώρα, Παπανίκου, Ραμμόπουλου, Κρέτση, Καραγιώργου, Ζαχαρόπουλου και άλλων σπουδαίων εικαστικών.
Εκπαιδευτική Επίσκεψη των μαθητών της Γ’ ΕΠΑΛ Τομέα Πληροφορικής στον πολυχώρο Emileon.
Την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη του τομέα Πληροφορικής (Γ τάξη), των ειδικοτήτων Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής και Τεχνικός Η/Υ, και Δικτύων Η/Υ στον πολυχώρο Emileon με τη συνοδεία πέντε καθηγητών του σχολείου μας.
Ο κ. Τσικριτέας υπεύθυνος της δημιουργίας της ιστοσελίδας της επιχείρησης υποδέχτηκε τους μαθητές και τους εξήγησε τον τρόπο σχεδιασμού της καθώς και τη λειτουργία του ασύρματου δικτύου που χρησιμοποιεί η επιχείρηση για τις συνδέσεις των διαφόρων συσκευών που δικτυώνονται σε αυτό. Αντί του καλωδίου χρησιμοποιείται η μετάδοση ειδικά διαμορφωμένων οπτικών, υπέρυθρων ή ακόμα και ραδιοκυματικών σημάτων μέσω του αέρα. Οι μαθητές παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την παρουσίαση και ο υπεύθυνος της επιχείρησης απάντησε σε όλα τα ερωτήματα και στις απορίες τους.
Η επίσκεψη των μαθητών του τομέα Πληροφορικής είχε ως σκοπό την απόκτηση νέων γνώσεων πάνω στο αντικείμενο των σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών μεθόδων αλλά και την γνωριμία των μαθητών με το συγκεκριμένο επάγγελμα του τεχνικού δημιουργίας ιστοσελίδων και τις τεχνικές γνώσεις που αυτό απαιτεί.
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Τσικριτέα και την κ. Καρακώστα υπεύθυνη της επιχείρησης για την φιλοξενία τους και την ιδιαίτερα εξαιρετική παρουσίαση που έκαναν στους μαθητές.
Σχολικό Έτος 2018-19
Εκδρομή στα Τρίκαλα στα πλαίσια του προγράμματος ΝΟΗΣΙΣ
Την Τρίτη 07/05/2019 οι μαθητές των τμημάτων Α1, Α2 και Β Πληροφορικής του σχολείου μας, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους, κ. Παπαθανασίου Λεωνίδα, Μαρκή Γεώργιο, Πεφάνη Κωνσταντίνο, Λουρόπουλο Αθανάσιο και Γεωργίου Ειρήνη, επισκέφτηκαν το Δήμο Τρικκαίων, στα πλαίσια του προγράμματος "ΝΟΗΣΙΣ - Μία Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ".
Τα Τρίκαλα έχουν αποκτήσει τη φήμη της πόλης της καινοτομίας, που χρονολογείται από το 2004, όταν ήταν η πρώτη πόλη της Ελλάδας με ασύρματο δίκτυο. Μπήκε στην ευρυζωνικότητα, και άρχισε να αλλάζει. Ορίστηκε ως μία από τις 21 πιο έξυπνες πόλεις στον κόσμο. Και πράγματι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στην πόλη των Τρικάλων, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να ενημερωθούν για τα τεχνολογικά επιτεύγματα που υλοποιούνται στον Δήμο, συνδυάζοντας τις σύγχρονες ανάγκες και τη μελλοντική κατάσταση στις πόλεις με εργαλείο τις εξελίξεις στην Πληροφορική. Ο Δήμος Τρικκαίων ενσωμάτωσε την τεχνολογία ως μέσο προκειμένου να οργανώσει αποτελεσματικά την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες του.
Η εκδρομή μας στο Δήμο Τρικκαίων και η ξενάγησή μας εκεί είχε πολλαπλό όφελος για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Τα ερεθίσματα και οι παραστάσεις προβλημάτισαν τόσο τους εκπαιδευτικούς (διευρύνοντας τις επιστημονικές τους γνώσεις ) όσο και στους μαθητές (δίνοντάς τους και επαγγελματικά και επιστημονικά μηνύματα). Σύμφωνα με τον Κ. Μιχαλάκη 77 νέες θέσεις εργασίας προέκυψαν μέσα από τις καινοτόμες και πρωτοποριακές υπηρεσίες των Δήμων, και έδωσαν σε πολλούς νέους τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους στον τομέα της Πληροφορικής με την ανάδειξη νέων καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών, οι οποίες δίνουν λύσεις στις προκλήσεις και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες πόλεις.
Ενημερωθήκαμε για όλες τις λειτουργίες της Smart πόλης, που ξεκινώντας από την ελεύθερη πρόσβαση στο Ίντερνετ μέσω Wi-Fi σε ολόκληρη την πόλη από το 2004, έφτασε σε τηλεϊατρικές υπηρεσίες για τους πολίτες τρίτης ηλικίας τοποθετώντας αισθητήρες στα σπίτια ατόμων με προβλήματα, σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Το Λεωφορείο χωρίς Οδηγό, λειτούργησε πιλοτικά από τον Αύγουστο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016 και θα επανέλθει πάλι από τον Σεπτέμβριο στην πόλη και τα ηλεκτροκίνητα οχήματα τα προμηθεύτηκε η πόλη στο πλαίσιο κάποιου ευρωπαϊκού προγράμματος.
Πρωτοποριακό επίτευγμα αποτελεί και η διαδικτυακή πλατφόρμα e-Dialogos μέσω της οποίας οι δημότες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη δημόσια ζωή της πόλης και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, το e-ΚΕΠ (Αυτοματοποιημένο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολίτη) και στο MobileCheckApp, το οποίο λειτουργεί επίσης ως τουριστικός οδηγός, αναδεικνύοντας σημεία ενδιαφέροντος σε χάρτη και παρέχει χρήσιμες πληροφορίες, όπως τηλέφωνα, εφημερεύοντα φαρμακεία και βενζινάδικα.
Η ενημέρωση από τον υπεύθυνο του δήμου Τρικκαίων, τον κ Μιχαλάκη περιλάμβανε και την παρουσίαση της υλοποίησης του Συστήματος έξυπνου Φωτισμού, μέσω του οποίου γίνεται διαχείριση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού και επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας μεγαλύτερη από 60% έναντι των συμβατικών φωτιστικών συστημάτων.
Κατάφεραν μέχρι στιγμής μέσω συνεργασίας με άλλους φορείς να προβούν σε αντικατάσταση 600 λαμπών με νέα φωτιστικά συστήματα τεχνολογίας LED, και βρίσκονται σε αναμονή για αντικατάσταση άλλες 21.000 λάμπες, σύμφωνα με τον κ. Μιχαλάκη.
Επίσης, παρουσιάστηκε το σύστημα ασύρματης διαχείρισης, που παρέχει τη δυνατότητα δυναμικής προσαρμογής του φωτισμού όπου, όσο και όταν χρειάζεται, για τη μέγιστη δυνατή ενεργειακή εξοικονόμηση και τη βελτίωση ορατότητας για οδηγούς, ποδηλάτες, πεζούς.
Καινοτομία αποτελεί και το κέντρο ελέγχου που βρίσκεται στην είσοδο του δημαρχείου. Εκεί μαζεύονται όλα τα προβλήματα των δημοτών και προσπαθούν να τα λύσουν με τον πιο γρήγορο τρόπο. να τα λύσουμε. Λακκούβες, λάμπες, σκουπίδια. Δηλώνονται τηλεφωνικά ή με e-mail ή μέσω του application, όπως μας δήλωσε και ο κ. Μιχαλάκης.
Ο Δήμος Τρικκαίων στα πλαίσια του Σχεδίου Ασκληπιός, υλοποιεί την εφαρμογή της καινοτόμας τεχνολογίας Smart Pharming επιτρέποντας την λεπτομερή διαχείριση της καλλιέργειας από απόσταση, φαρμακευτικών βοτάνων του Ασκληπιού από νέους καλλιεργητές, παράγοντας πιστοποιημένων προϊόντα όπως είναι η λεβάντα και η ρίγανη και πουλώντας τα και στο εξωτερικό.
Επιπρόσθετα, οι μαθητές μας παρακολουθώντας από κοντά την τεχνολογία και τεχνογνωσία που χρησιμοποιήθηκε κάθε φορά για τις παρεμβάσεις του Δήμου Τρικκαίων, αντιλήφθηκαν πόσο σημαντικές είναι τέτοιες παρεμβάσεις έχοντας αντίκτυπο και σε περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά θέματα. Ένα έθνος με βαθιές γνώσεις όχι μόνο διαβάζει, αλλά υπολογίζει, εξετάζει και καινοτομεί.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Δήμαρχο και τον κ. Μιχαλάκη για την άψογη ενημέρωση κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας.
Διδακτική Επίσκεψη στην ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου
Την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019 οι μαθήτριες των τμημάτων Γ Βρεφονηπιοκόμων και Β4 Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας συνοδευόμενες από τις καθηγήτριες Ξένου Ευρυδίκη και Δρέλλια Ευαγγελία επισκέφτηκαν το κτήριο της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου στα πλαίσια των μαθημάτων της ειδικότητάς τους. Μαθητές και καθηγητές ξεναγήθηκαν από τους υπεύθυνους στις πλήρως εξοπλισμένες εγκαταστάσεις, γνωρίζοντας από κοντά το άκρως σημαντικό έργο που επιτελείται και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του κέντρου σε όλους αυτούς που το έχουν ανάγκη.
Διδακτική επίσκεψη στην ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου
Στις 14 και 19 Φεβρουαρίου 2019, οι μαθητές των τμημάτων της Α τάξης του σχολείου μας με τη συνοδεία των καθηγητών Ζέικου Αικατερίνης, Παππά Αγγελικής, Μιχοπούλου Παναγιώτας, Κατσακιώρη Ειρήνης, Βετσοπούλου Ελένης, Αναστασοπούλου Αγγελικής και Χολή Γεωργίας, πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στην ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου στα πλαίσια της Ζώνης Δημιουργικών Δραστηριοτήτων. Με ενδιαφέρον και συγκίνηση οι μαθητές παρακολούθησαν το πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στις άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις του παραρτήματος της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου.
Αφού χάρισαν χειροποίητες κάρτες με θέμα την αγάπη, όπως «Η μεγαλύτερη δύναμή μας είναι η ευγένεια και η τρυφερότητα της καρδιάς μας!!!!», τραγούδησαν με τα παιδιά της πρώιμης παρέμβασης και δημιουργήθηκαν αμοιβαία αισθήματα συμπάθειας και αποδοχής.
Η ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της για τη διάγνωση, θεραπεία, αποκατάσταση και εκπαίδευση των παιδιών με κινητικές κυρίως αναπηρίες, εγκεφαλική παράλυση, προβλήματα λόγου και μάθησης το 1999 και από τότε προσφέρει εξαιρετικό έργο στην πόλη μας. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και να αισθανθούμε τη δύναμη ψυχής των παιδιών και των ανθρώπων που τα βοηθούν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και να βγουν νικητές στον δύσκολο αγώνα της ζωής τους. Ευτυχής συγκυρία ήταν η συνάντησή μας με την Ευγενία Μπλέτσα, η οποία μας μετέφερε την προσωπική της εμπειρία από τη μακρόχρονη θεραπεία της στην ΕΛΕΠΑΠ.
Βαθιά πεποίθηση όλων μας είναι ότι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σε θέματα Διαφορετικότητας περιορίζει τις διακρίσεις, τις αδικίες και τους αποκλεισμούς σε βάρος ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Ευχαριστούμε πολύ τις κυρίες Κολοβού Λαμπρινή και Διαμαντοπούλου Όλγα, που είναι μέλη της Τοπικής Διοικούσας Επιτροπής, καθώς και την υπεύθυνη του παραρτήματος, κυρία Ποσονίδη-Κοσμά Αλεξάνδρα, τόσο για τη θερμή υποδοχή που μας επεφύλαξαν, όσο και για τις πολύ ενδιαφέρουσες και σημαντικές γνώσεις και εμπειρίες που αποκτήσαμε.Φωτογραφίες...
Ημερήσια Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Μέτσοβο-Ιωάννινα
Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκε ημερήσια εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών των τμημάτων Α1, Α2 και Β2υγείας του σχολείου μας, στο Μέτσοβο και στα Ιωάννινα. Κατά τη διάρκεια αυτής, δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές να γνωρίσουν από κοντά το Χιονοδρομικό κέντρο του Προφήτη Ηλία απολαμβάνοντας άφθονο χιόνι, καθώς και τα γραφικά σοκάκια του Μετσόβου με τη χαρακτηριστική παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική της πέτρας και του ξύλου και το Οινοποιείο Αβέρωφ. Η επιστροφή μέσω των Ιωαννίνων τους έδωσε τη δυνατότητα να απολαύσουν το υπέροχο τοπίο της Λίμνης Παμβώτιδας στο μέσο της οποίας δεσπόζει το νησάκι με το Μουσείο του Αλή Πασά και να περιδιαβούν τόσο τα σοκάκια της παλιάς πόλης των Ιωαννίνων στο κάστρο όσο και τους μοντέρνους πολυσύχνατους δρόμους της.
Διδακτική Επίσκεψη στο κατάστημα Kράτησης Κορίνθου
Στις 25 Ιανουαρίου 2019, το 2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στο κατάστημα κράτησης Κορίνθου. H επίσκεψη έγινε με συνοδό την Επιμελήτρια Ανηλίκων Αγρινίου Ευτυχία Μανιάκη και συνοδούς καθηγητές τους κ. Αθανάσιο Φλωρόπουλο (Δ/ντή), Ειρήνη Γεωργίου και Ευρυδίκη Ξένου. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσια του προγράμματος «Διαμεσολάβηση» με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα παραβατικότητας και εντάσσεται στις μόνιμες δράσεις της υπηρεσίας Ανηλίκων Αγρινίου στα πλαίσια της πρόληψης. Η Επιμελήτρια Ανηλίκων Αγρινίου Ευτυχία Μανιάκη περιγράφει την επίσκεψη:
"Αρχικά μας υποδέχτηκαν ο Αρχιφύλακας του Καταστήματος ο κος Μίχος και η Κοινωνική Λειτουργός η κα Κατερίνα Κολέτσου οι οποίοι μίλησαν στα παιδιά και αναφέρθηκαν με λεπτομέρειες στα καθήκοντά τους, για την λειτουργία του καταστήματος και πως λειτουργούν τα επισκεπτήρια. Στη συνέχεια μεταβήκαμε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα εκδηλώσεων που λειτουργεί εντός του καταστήματος (Γυμνάσιο-Λύκειο) και παρακολουθήσαμε την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση του Δ/ντή του Καταστήματος κ.Τσουρέκη, παρουσία των καθηγητών κ. Λέκκα και κ. Ρουμελιώτη, για τα προγράμματα που υλοποιούνται στο χώρο του σχολείου, για τις δραστηριότητες των μαθητών-κρατουμένων, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές- κρατούμενοι σε επίπεδο διαβίωσης."
Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι μαθητές για να εκφράσουν ερωτήσεις και απορίες και ακολούθως ξεναγήθηκαν σε κάποια κελιά και σε εξωτερικό πύργο φρούρησης. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ένα πολιτιστικό δρώμενο. Οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου, οι μαθητές του σχολείου του Καταστήματος Κράτησης και όλοι οι συνοδοί παρακολούθησαν ένα μονόπρακτο, το Κύκνειο Άσμα του Αντόν Τσέχωφ, από το Κορινθιακό Θέατρο «Βασίλης Ρώτας» σε σκηνοθεσία Παύλου Καράγιωργα διάρκειας 26΄ περίπου. Σας παραθέτω τις κάτωθι σκέψεις των μαθητών που συμμετείχαν σε αυτή τη δράση:
«…η εμπειρία μου εκεί μού δημιούργησε πολλά συναισθήματα, σχεδόν όλα όμως ήταν δυσάρεστα. Μου χαράχθηκαν στην μνήμη μου κουβέντες που άκουσα από τους ίδιους τους φυλακισμένους. Ακόμα και αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα που βρέθηκα στο κελί ένιωσα ασφηξία. Τέλος, έβλεπα την στέρηση της ελευθερίας σε αντίθεση με την ελευθερία» Ζ.Κ.
«..Ήταν μια εμπειρία πολύ σημαντική που είχε πολλά μαθήματα. Όταν αντίκρισα τον χώρο εκεί ένιωσα μια πίεση και δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω τον τόπο στον οποίο βρισκόμουν. Όταν πήγαμε σε ένα κελί και είδα τον χώρο κατάλαβα ότι η ελευθερία μας είναι πολύτιμη…..Αυτά θα τα θυμάμαι για πάντα διότι έχουν χαραχθεί στην καρδιά μου και στο μυαλό μου». Β.Μ.
«…Μου έκανε εντύπωση η καθημερινότητά τους και οι δραστηριότητες που κάνουν. Ήταν μια καλή εμπειρία που αντίκρισα και την άλλη πλευρά των πραγμάτων». Ε.Μ.
«Η ιδιαίτερη επίσκεψη στο κατάστημα ανηλίκων κράτησης Κορίνθου ήταν διδακτική και μας έκανε να συλλογιστούμε την καθημερινή τους ρουτίνα και είδαμε μια διαφορετική πραγματικότητα. Φεύγοντας από εκεί διαπιστώσαμε ότι η ελευθερία μας είναι πολύτιμη».Ε. Β.
Εκπαιδευτική επίσκεψη στον ΟΤΕ
και στην Δημοτική Πινακοθήκη
Την Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019 οι μαθητές των τμημάτων Α2 και Α4 του σχολείου μας, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές κ. Ειρήνη Γεωργίου, Μιχοπούλου Παναγιώτα, Αναστασοπούλου Αγγελική και Χολή Γεωργία πραγματοποίησαν την πρώτη διδακτική επίσκεψη του 2019 στις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ Αγρινίου.και στη Δημοτική Πινακοθήκη.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του ΟΤΕ και ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες του NOC (Network Operations Center) το σημείο, δηλαδή, μέσα από το οποίο οι διαχειριστές επιβλέπουν και παρακολουθούν τη λειτουργία του τηλεπικοινωνιακού δικτύου. Ευχαριστούμε τον Προϊστάμενο του ΟΤΕ κ. Βασίλειο Μπουμπούλη για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία, καθώς και τον κ. Λάμπρο Φελώνη για την άρτια παρουσίαση και ξενάγηση των μαθητών μας.
Στη συνέχεια μαθητές και καθηγητές επισκέφτηκαν την Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Αγρινίου και περιηγήθηκαν στην πρωτότυπη έκθεση φωτογραφίας “Καπναποθήκες Παπαστράτου – πορεία στο φως και στον χρόνο” του Χρίστου Σιμάτου. Εκεί, απόλαυσαν σπουδαία έργα φωτογραφίας με θέμα τις Καπναποθήκες Παπαστράτου. Ο φακός του Χρίστου Σιμάτου περιηγήθηκε στις παλιές καπναποθήκες, δίνοντας αυτό το καταπληκτικό αποτέλεσμα. ΄Οπως μας τόνισε και ο κ. Γαρουφαλής, ο καλλιτεχνικός Δ/ντής της Δημοτικής Πινακοθήκης του Δήμου Αγρινίου, όλες οι φωτογραφίες της έκθεσης του κ.Σιμάτου έγιναν με φυσικό φως μόνο, προσφέροντας έτσι ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Οι μαθητές θαύμασαν το έργο του κ. Σιμάτου, και εκφράστηκαν με τα καλύτερα σχόλια για τη συγκεκριμένη επίσκεψη του σχολείου μας με την υπόσχεση και την επιθυμία πραγματοποιούνται και άλλες παρόμοιες επισκέψεις.
Εκπαιδευτική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ
Την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018, οι μαθητές των τμημάτων Α1 και Α3 του 2ου ΕΠΑ.Λ Αγρινίου συνοδευόμενοι από τους καθηγητές του σχολείου, κ. Ειρήνη Γεωργίου, Μαρία Καλυβιώτη και Παντελή Γιαννάκη πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ Αγρινίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του ΟΤΕ.
Ειδικότερα, ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες του NOC (Network Operations Center) το σημείο, δηλαδή, μέσα από το οποίο οι διαχειριστές επιβλέπουν και παρακολουθούν τη λειτουργία του τηλεπικοινωνιακού δικτύου. Οι μαθητές παρακολούθησαν με προσοχή και ιδιαίτερο ενδιαφέρον την παρουσίαση ενώ παρενέβαιναν διατυπώνοντας σχετικές ερωτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης. Ευχαριστούμε και πάλι τον Προϊστάμενο του ΟΤΕ κ. Βασίλειο Μπουμπούλη για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία. Φωτογραφίες...
Εκπαιδευτική Επίσκεψη στην Παπαστράτειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγρινίου
Άρωμα φιλαναγνωσίας για τους μαθητές της Α τάξης του 2ου ΕΠΑ.Λ. την Πέμπτη 13 και την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018, κατά την επίσκεψη και ξενάγησή τους στην Παπαστράτειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγρινίου. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν από τους υπεύθυνους στους χώρους της δανειστικής βιβλιοθήκης της πόλης τους και ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός της ύπαρξης 17.000 διαφορετικών τίτλων όχι μόνο στο χώρο της βιβλιοθήκης αλλά και σε ηλεκτρονική μορφή.
Στη συνέχεια, οι μαθητές παρακολούθησαν παρουσίαση της καθηγήτριας Ζέικου Αικατερίνης (ΠΕ06) σχετικά με την παρουσία του βιβλίου στη σημερινή ηλεκτρονική εποχή, συζήτησαν για το ρόλο του βιβλίου στη ζωή τους και συμμετείχαν ενεργά στο παιχνίδι «Λογοτεχνικές Δοκιμές» που έκλεισε την επίσκεψη. Συνοδοί καθηγητές: Παππά Αγγελική (ΠΕ02), Μιχοπούλου Παναγιώτα (ΠΕ02), Αναστασοπούλου Αγγελική (ΠΕ 81) και Χολή Γεωργία (ΠΕ81).
Σχολικό Έτος 2017-18
Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Τμήμα Πληροφορικής
του Δήμου Αγρινίου
Την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018 οι μαθητές του Τομέα Πληροφορικής της Β και Γ τάξης επισκέφτηκαν τη Διεύθυνση Πληροφορικής του Δήμου Αγρινίου όπου ενημερώθηκαν σχετικά με τις αρμοδιότητές της στην υποστήριξη των οργάνων Διοίκησης και των υπηρεσιών του Δήμου, καθώς και την ανάπτυξη, εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση των συστημάτων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Τους μαθητές συνόδεψαν οι καθηγητές Πληροφορικής κ. Γεωργίου Ε., Λουρόπουλος Α., Μαρκής Γ. και Τίτης Α..
Εκπαιδευτική Εκδρομή στα Καλάβρυτα
Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική εκδρομή της Α΄ τάξης του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου στα Καλάβρυτα, στις 15/02/2018. Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018 οι μαθητές του σχολείου με συνοδούς καθηγητές τον Δ/ντή κ. Φλωρόπουλο Αθανάσιο, Νικολόπουλο Πέτρο, Βετσοπούλου Ελένη, και Γεωργίου Ειρήνη επισκέφτηκαν τα Καλάβρυτα. Η διαδρομή ήταν εντυπωσιακή, ιδιαίτερα με το χιονισμένο τοπίο. Δυστυχώς η έντονη χιονόπτωση δεν επέτρεψε την ανάβαση μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο, αλλά οι μαθητές χάρηκαν το χιόνι και έπαιξαν χιονοπόλεμο σε μία άλλη πλαγιά του Χελμού. Στη συνέχεια μαθητές και καθηγητές επισκέφτηκαν το μνημείο του ολοκαυτώματος στο λόφο του Καπή, όπου στις 13 Δεκεμβρίου 1943, εκτελέσθηκαν ομαδικά από τους Γερμανούς κατακτητές όλοι οι άνδρες άνω των 14 ετών. Ο μεγάλος Σταυρός που βρίσκεται σήμερα εκεί, θυμίζει τη γερμανική θηριωδία ενώ σε στήλες αναγράφονται τα ονόματα των οικογενειών των εκτελεσθέντων καθώς και το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος στο κέντρο της πόλης. Η εκπαιδευτική εκδρομή ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας, όπου στις 25 Μαρτίου του 1821 κηρύχθηκε επίσημα η Ελληνική Επανάσταση από το μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό, ο οποίος ευλόγησε το λάβαρο του Αγώνα.
Υπήρξε ελεύθερος χρόνος για γεύμα στην πόλη των Καλαβρύτων και στη συνέχεια αναχωρήσαμε για την Πάτρα, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στο κέντρο της πόλης και να απολαύσουν στιγμές διασκέδασης στη πρωτεύουσα του καρναβαλιού.
Πολυήμερη Εκπαιδευτική Εκδρομή στη Θεσσαλονίκη του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου
Επιχειρώντας ένα σύντομο απολογισμό του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού χαρακτήρα της τετραήμερης εκδρομής που πραγματοποίησε το 2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου στη Θεσσαλονίκη (15-18 Δεκεμβρίου 2017), δεν θα μπορούσα παρά να υποστηρίξω για άλλη μια φορά θερμά την πολύπλευρη σπουδαιότητα ανάλογων πρωτοβουλιών για την ενίσχυση του μαθησιακού και ψυχοκοινωνικού ρόλου του σχολείου. Η εκδρομή αυτή αποτέλεσε μία ακόμη δράση διεύρυνσης του γνωστικού ορίζοντα των μαθητών και μαθητριών προσφέροντας τους παράλληλα μια ιδιαίτερα όμορφη και ωφέλιμη εμπειρία. Περισσότερα...
Εκπαιδευτική Επίσκεψη στα Δικαστήρια Αγρινίου
Τη Δευτέρα 5/2/2018 στα πλαίσια του προγράμματος «Σχολική Διαμεσολάβηση» πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της ομάδας Διαμεσολάβησης, καθώς και του τμήματος Β4 Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας στα Δικαστήρια Αγρινίου και Ξένου Ε. Την ομάδα του σχολείου μας υποδέχτηκε και ξενάγησε στους χώρους του δικαστηρίου η επιμελήτρια ανηλίκων Αγρινίου κ. Ε. Μανιάκη. Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του σχολείου, ακολούθησαν ερωτήσεις και έγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Η εμπειρία ήταν για όλους μας ουσιαστική, μοναδική και αξέχαστη.
Διδακτική Επίσκεψη στο Ειδικό Δημοτικό σχολείο "Μαρία Δημάδη"
«Μοιραστείτε τις ομοιότητές μας,
Επευφημήστε τις διαφορές μας….»
Scott Peck
Στις 14 Δεκεμβρίου 2017 στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης των μαθητών του σχολείου μας για τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη του τμήματος Βοηθών Νοσηλευτών της Γ τάξης στο ειδικό δημοτικό σχολείο "Μαρία Δημάδη". Η υποδοχή από τους μικρούς μαθητές ήταν εγκάρδια, ενώ η Διευθύντρια του Δημοτικού σχολείου ενημέρωσε για τον τρόπο λειτουργίας και τις ανάγκες που δημιουργούνται σε αυτό. Ακολούθησαν βιωματικές προσεγγίσεις και δράσεις αλληλεπίδρασης. Στη συνέχεια οι μαθητές και των δύο σχολείων τραγούδησαν κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Μετά τη γιορτή ακολούθησε κατασκευή και ψήσιμο κουλουριών. Τέλος οι μαθητές του σχολείου μας προσέφεραν συμβολικά δώρα που έδωσαν ιδιαίτερη χαρά στους μαθητές αποδεικνύοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη και την αποδοχή τους στη διαφορετικότητα.
Διδακτική Επίσκεψη στην ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου
Στις 30 Νοεμβρίου 2017, οι μαθητές των τμημάτων Α1 και Α2 του σχολείου μας με τη συνοδεία των καθηγητών Ζέικου Αικατερίνης και Τίτη Άγγελου πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στην ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου στα πλαίσια της Ζώνης Δημιουργικών Δραστηριοτήτων και με την ευκαιρία της 3ης Δεκεμβρίου, ημέρας αφιερωμένης στα άτομα με Αναπηρία. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στις άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις του παραρτήματος της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου, το οποίο άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του για την αποκατάσταση, τη διάγνωση, θεραπεία και εκπαίδευση των παιδιών με κινητικές κυρίως αναπηρίες, εγκεφαλική παράλυση, προβλήματα λόγου και μάθησης το 1999 και ενημερώθηκαν για τους στόχους και τη λειτουργία του από τις κυρίες Κολοβού Λαμπρινή και Διαμαντοπούλου Όλγα, που είναι μέλη της Τοπικής Διοικούσας Επιτροπής.
Όλοι οι συμμετέχοντες είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και να αισθανθούμε τη δύναμη ψυχής των παιδιών και των ανθρώπων που τα βοηθούν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και να βγουν νικητές στον δύσκολο αγώνα της ζωής τους. Ευχαριστούμε πολύ τις κυρίες Κολοβού Λαμπρινή και Διαμαντοπούλου Όλγα καθώς και την υπεύθυνη του παραρτήματος, κυρία Ποσονίδη-Κοσμά Αλεξάνδρα, τόσο για τη θερμή υποδοχή που μας επεφύλαξαν, όσο και για τις πολύ ενδιαφέρουσες και σημαντικές γνώσεις και εμπειρίες που αποκτήσαμε.
Eκπαιδευτική Επίσκεψη στον ΟΤΕ και στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου
Στα πλαίσια διδασκαλίας των μαθημάτων του Τομέα Πληροφορικής, οι μαθητές της Β' και της Γ΄ τάξης, των ειδικοτήτων Εφαρμογών Λογισμικού και Τεχνικών Δικτύων, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στις 30-11-2017 στο Τμήμα Τεχνικών Εγκαταστάσεων του ΟΤΕ Αγρινίου. Ο Προϊστάμενος του ΟΤΕ κ. Κοντογιάννης και ο τεχνικός κ. Τελώνης, υποδέχτηκαν τους μαθητές, τους εξήγησαν τον τρόπο λειτουργίας των συστημάτων και τους παρουσίασαν διάφορες μονάδες και εξαρτήματα των εγκαταστάσεων. Επίσης στους μαθητές μίλησε και ο Γενικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας κ. Παπαδημητρίου Γιάννης, για τα νέα δεδομένα σχετικά με τις υψηλές ταχύτητες σύνδεσης μέσω οπτικών ινών στην περιοχή του Αγρινίου. Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά την ξενάγηση, θέτοντας πολλά ερωτήματα τα οποία και απαντήθηκαν. Η εν λόγω επίσκεψη είχε ως στόχο όχι μόνο την απόκτηση νέων γνώσεων στο αντικείμενο των Δικτύων, αλλά και τη γνωριμία τους με το επάγγελμα του τεχνικού και τις δεξιότητες που αυτό απαιτεί.
Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφτηκαν τη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου και είδαν την Έκθεση με την τρίτη ενότητα δωρεών έργων τέχνης από σημαντικούς εικαστικούς δημιουργούς προς την Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου. Η έκθεση αποτελεί συνέχεια της «προσφοράς-Ι» και «προσφοράς-ΙΙ» που παρουσιάστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο και Απρίλιο αντίστοιχα. Περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικής, χαρακτικής και φωτογραφίας.
Διδακτική Επίσκεψη στη Δημοτική Πινακοθήκη στο Μεσολόγγι
Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη της Α τάξης, στη Δημοτική Πινακοθήκη στο Μεσολόγγι. Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας έχοντας ως στόχο να κατανοήσουν οι μαθητές την έννοια της Τέχνης κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Εκπαίδευση Μαθητών σε θέματα Οδικής Ασφάλειας & Κυκλοφοριακής Αγωγής
Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017 οι μαθητές της Α τάξης του σχολείου μας παρακολούθησαν το Θεωρητικό και Βιωματικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης σε θέματα Οδικής Ασφάλειας και Κυκλοφοριακής Αγωγής σε χώρο που παραχωρήθηκε από την ΕΛ.Α.Σ. Το προαναφερόμενο πρόγραμμα υλοποιήθηκε από επιστήμονες του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας "Πάνος Μυλωνάς" (Ι.Ο.ΑΣ.) στο πλαίσιο συνεργασίας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, τη Δ.Δ.Ε. Αιτ/νίας και την Ελληνική Αστυνομία. Το πρόγραμμα το οποίο περιελάμβανε μεταξύ άλλων και ενημερώσεις σε οχήματα προσομοίωσης σχεδιάστηκε κατάλληλα προκειμένου να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Σχολικό Έτος 2016-17
Διδακτική Επίσκεψη στο εργαστήρι
"Παναγία Ελεούσα" στο Μεσολόγγι
Στις 30 Μαρτίου 2017, μαθητές των τμημάτων Γ Νοσηλευτικής και Β3 Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας, με τη συνοδεία των καθηγητριών Νοσηλευτικής Θεοδωροπούλου Ε., Ιωακειμίδου Ε. και Ράπτη Π. πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Εργαστήρι "Παναγία Ελεούσα" στο Μεσολόγγι. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τους σκοπούς, τους στόχους και τη λειτουργία του εργαστηρίου, ενώ ξεναγήθηκαν και στους χώρους του.
Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την παρεχόμενη εκπαίδευση και τις εξαιρετικές δημιουργίες των μαθητών του εργαστηρίου. Ευχαριστούμε πολύ τους υπεύθυνους του Εργαστηρίου τόσο για τη θερμή υποδοχή που μας επεφύλαξαν, όσο και για τις πολύ ενδιαφέρουσες και σημαντικές γνώσεις και εμπειρίες που αποκτήσαμε.
Επίσκεψη στη Δημοτική Πινακοθήκη
Στις 7/2/2017, οι μαθητές της Α΄ τάξης του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την έκθεση «Προσφορά ? Ι», που φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη και η οποία περιλαμβάνει έργα που προσέφεραν κορυφαίοι Έλληνες εικαστικοί δημιουργοί όπως οι Δημήτρης Μυταράς, Κώστας Τσόκλης, Γιάννης Μόραλης, Βασίλης Παπασάϊκας, Χρήστος Μποκόρος, Δημήτρης Παπατρέχας και ο γλύπτης Θεόδωρος.
Εκπαιδευτική Επίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία
Την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των μαθητών της Α΄ τάξης, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου στα πλαίσια του μαθήματος «Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός-Ασφάλεια & Υγεία στο χώρο εργασίας». Ο Διοικητής της Υπηρεσίας, αφού ενημέρωσε τους μαθητές σχετικά με το επάγγελμα του πυροσβέστη, τους περιέγραψε τρόπους προστασίας από τη φωτιά προς αποφυγή ατυχημάτων.
Πολυήμερη Εκδρομή στη Θεσσαλονίκη
To σχολείο μας στα πλαίσια υλοποίησης των πολιτιστικών προγραμμάτων α) «Η Μουσική μας αγγίζει, η Τέχνη μας περιτριγυρίζει» και β) «Παραδοσιακοί Χοροί και Μουσικά ακούσματα της Μακεδονίας», διοργάνωσε και πραγματοποίησε τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη από τις 15 έως και τις 18 Δεκεμβρίου 2016.
Την Πέμπτη 15-12-2016 μαθητές και καθηγητές επισκέφτηκαν τους τάφους του Φιλίππου στη Βεργίνα. Η αρχιτεκτονική δομή του ίδιου του Μουσείου, σε πλήρη αρμονία με την υποβλητικότητα του αρχαιολογικού χώρου και τα πλούσια εκθέματα με την απαράμιλλη τέχνη ήταν εκπληκτική.Εξαιρετική εμπειρία, ήταν και η επίσκεψη τη δεύτερη μέρα στα Κάστρα της Θεσσαλονίκης, στο φρούριο του Επταπυργίου και τον υποβλητικό Πύργο του Τριγωνίου απ? όπου τους δόθηκε η ευκαιρία μιας πανοραμικής θέας της πόλης και του Θερμαϊκού κόλπου, και στον ΄Αγιο Δημήτριο τον Μεγαλομάρτυρα και προστάτη της Θεσσαλονίκης, από την ξεναγό κα. Αναστασίου Κατερίνα.
Κατόπιν θαύμασαν το Λευκό Πύργο, το κατεξοχήν σύμβολο της Νύμφης του Θερμαϊκού, που δεσπόζει εδώ και πέντε αιώνες στην παραλία της πόλης και συνυπάρχει αρμονικά με το καινούργιο. Στο κεντρικότερο σημείο της πόλης βρίσκεται μία από τις επιβλητικότερες πλατείες της Θεσσαλονίκης, η πλατεία Αριστοτέλους, που σφύζει από ζωή χειμώνα-καλοκαίρι και συνδέει την παραλιακή οδό με την οδό Τσιμισκή που είναι από τους εμπορικότερους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Την τρίτη μέρα η ομάδα μαθητών και καθηγητών ξεναγήθηκε από την κα. Αναστασίου στο Βυζαντινό Μουσείο με τα εντυπωσιακά του εκθέματα, στην αψίδα του Γαλερίου και τη Ροτόντα, ένα εντυπωσιακό ρωμαϊκό κτίριο. Η αναχώρηση από το ξενοδοχείο για το Αγρίνιο έγινε την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016 με ενδιάμεση στάση στο Μέτσοβο.
Τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγητές αποχαιρέτησαν τη Θεσσαλονίκη με τις καλύτερες εντυπώσεις και επέστρεψαν στο Αγρίνιο ενθουσιασμένοι.
Εκπαιδευτικές Επισκέψεις
σε Παιδικούς Σταθμούς
Στα πλαίσια των μαθημάτων της ειδικότητας Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων του σχολείου μας, στις 29 Νοεμβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στον 1ο και 7ο Παιδικό Σταθμό του Δήμου Αγρινίου. Στόχος της εκπαιδευτικής αυτής επίσκεψης η απόκτηση πρακτικών γνώσεων αναφορικά με το συγκεκριμένο χώρο εργασίας.
Εκπαιδευτικές Επισκέψεις στο Μεσολόγγι
Στις 23 και 30 Νοεμβρίου 2016, στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας. μαθητές της Α και Β τάξης του σχολείου μας, πραγματοποίησαν εκπαιδευτικές επισκέψεις στη Δημοτική Πινακοθήκη Μεσολογγίου - Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης. Είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν αυθεντικούς πίνακες και αντίγραφα από σκηνές της Εξόδου, προσωπογραφίες φιλελλήνων και Ελλήνων οπλαρχηγών, αντικείμενα και χειρόγραφα του Λόρδου Βύρωνα, αυθεντικές γκραβούρες, όπλα, νομίσματα και τις γύψινες προτομές από τους πέντε Μεσολογγίτες Πρωθυπουργούς.
Eκπαιδευτική Επίσκεψη στον ΟΤΕ
Στα πλαίσια των μαθημάτων του Τομέα Πληροφορικής, οι μαθητές της Β' και Γ΄ τάξης, των ειδικοτήτων Εφαρμογών Λογισμικού και Τεχνικών Δικτύων, καθώς και το τμήμα Α4, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στις 25-11-2016 και 2-12-2016 στο Τμήμα Τεχνικών Εγκαταστάσεων του ΟΤΕ Αγρινίου. Οι υπεύθυνοι του τμήματος κ. Παναγιωτόπουλος και κ. Τελώνης, υποδέχτηκαν τους μαθητές, τους εξήγησαν τον τρόπο λειτουργίας των συστημάτων και τους παρουσίασαν διάφορες μονάδες και εξαρτήματα των εγκαταστάσεων. Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά την ξενάγηση, θέτοντας πολλά ερωτήματα τα οποία και απαντήθηκαν. Η εν λόγω επίσκεψη είχε ως στόχο όχι μόνο την απόκτηση νέων γνώσεων στο αντικείμενο των Δικτύων, αλλά και τη γνωριμία τους με το επάγγελμα του τεχνικού και τις δεξιότητες που αυτό απαιτεί.
Σχολικό Έτος 2015-16
Εκπαιδευτική Επίσκεψη στα Ιωάννινα
Την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016, στα πλαίσια υλοποίησης πολιτιστικών προγραμμάτων, μαθητές των Α΄, Β΄και Γ΄ τάξεων του σχολείου μας συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς Φλωρόπουλο Α.(Διευθυντή), Ανδρέου Α., Βετσοπούλου Ε. και Γεωργίου Ε., πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην πόλη των Ιωαννίνων. Πόλη χτισμένη στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας, συνδυάζει την ομορφιά με την γραφικότητα και την ιστορία.
Πρώτος προορισμός ο Αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης, λατρευτικού κέντρου του Δία και της Διώνης και γνωστού μαντείου του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2 χλμ. από τον οικισμό της Δωδώνης σε κλειστή, επιμήκη κοιλάδα, στους πρόποδες του όρους Τόμαρος, σε υψόμετρο 600 μ.
Δεύτερος προορισμός το νησάκι. Από τα ελάχιστα κατοικημένα νησιά λίμνης στον κόσμο. Άρρηκτα συνδεδεμένο με τη λίμνη Παμβώτιδα και τα Ιωάννινα έμεινε ένα νησί δίχως όνομα, το μικροσκοπικό «Νησί της Λίμνης» ή «Νησάκι των Ιωαννίνων». Η επίσκεψη στο Μουσείο του Αλή Πασά μας άφησε άριστες εντυπώσεις.
Εκπαιδευτική Επίσκεψη σε Φωτοβολταϊκό Πάρκο
Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του φωτοβολταϊκού πάρκου στο Ματσούκι του Νομού Αιτωλοακαρνανίας ισχύος 100 kw, φιλοξενήθηκαν και ξεναγήθηκαν οι μαθητές των ειδικοτήτων Τεχνικός Δικτύων Υπολογιστών και Εφαρμογών Λογισμικού της Β τάξης. Η εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Inspiring Science Education ISE που υλοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά στο σχολείο μας. Στο Φωτοβολταϊκό Πάρκο που ανήκει στην κα. Ελένη Μελιάδη, έγινε ενημέρωση για τον τρόπο κατασκευής, λειτουργίας και σύνδεσής του στο δίκτυο της ΔΕΗ. Στη συνέχεια οι μαθητές με τους συνοδούς καθηγητές επισκέφτηκαν το φράγμα Στράτου, είδαν από κοντά τις εγκαταστάσεις και έμαθαν για τη λειτουργία του.
Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο ΤΕΙ Λευκάδας
Οι μαθητές της Γ' τάξης του σχολείου μας, επισκέφτηκαν την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016, το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη Λευκάδα, στα πλαίσια των Εκπαιδευτικών επισκέψεων. Οι μαθητές αρχικά ενημερώθηκαν για τις σπουδές στο ΤΕΙ και τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους σπουδαστές του Ιδρύματος. Κατόπιν, ξεναγήθηκαν στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων από τον επίκουρο καθηγητή των ΤΕΙ, κ. Παλαμά Στέργιο. Τα οφέλη που αποκόμισαν οι μαθητές ήταν πολλαπλά, καθώς είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις σχολές και τα τμήματα του ιδρύματος, να ξεναγηθούν στους χώρους του, να γνωρίσουν την οργάνωση και τη λειτουργία των προγραμμάτων σπουδών του, τις δομές απασχόλησης, σταδιοδρομίας και τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων του και το πιο σημαντικό ήρθαν σε επαφή και συζήτησαν με μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές Γεωργίου Ε., Κατσακιώρης Α., Μαρκής Γ., Ντάμπου Θ.
Τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη
Το σχολείο μας στα πλαίσια υλοποίησης των πολιτιστικών προγραμμάτων «Η Μουσική Εκπαίδευση στην Ελληνική Ιστορία» και «Τέχνες και Πολιτισμός», διοργάνωσε και πραγματοποίησε τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη, από τις 10 έως και τις 13 Δεκεμβρίου 2015. Την πρώτη ημέρα οι συμμετέχοντες στα προγράμματα επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, στην Κοζάνη, το οποίο αποτελεί σήμερα ένα σύγχρονο ερευνητικό ίδρυμα πανελλήνιας σημασίας και εμβέλειας. Το κτηριακό συγκρότημα έχει συνολική έκταση 4.500 τ.μ. με τον εκθεσιακό χώρο 1000 τ.μ.
Η ξενάγηση ήταν όντως ενδιαφέρουσα και οι μαθητές ? καθηγητές έμειναν ενθουσιασμένοι, γνωρίζοντας την ιστορική εξέλιξη της αρχαίας Αιανής, πρωτεύουσα της Ελιμιώτιδας, ενός από τα ισχυρότερα βασίλεια της Άνω Μακεδονίας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής, από τα προϊστορικά μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια.
Τη δεύτερη μέρα οι μαθητές μαζί με τους καθηγητές επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν από την κ. Τερζή Αθηνά, υπεύθυνη τμήματος Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο της πόλης, ένα σύμπλεγμα 4 βιοκλιματικών κτιρίων, με συνολική επιφάνεια 14.588 τ.μ., και με υπόγειους χώρους στάθμευσης 1.000 θέσεων.
Κατόπιν θαύμασαν το Θερμαϊκό κόλπο και το Λευκό Πύργο.
Την τρίτη ημέρα επισκέφθηκαν το αρχαιολογικό μουσείο, του οποίου τα εκθέματα αποδεικνύουν ότι η Θεσσαλονίκη ήταν το σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης. Επίσης επισκέφτηκαν και θαύμασαν τα Κάστρα της Θεσσαλονίκης τα οποία είναι ένα σύμπλεγμα τειχών, πύργων και οχυρώσεων με μοναδική αρχαιολογική, αρχιτεκτονική και ιστορική σημασία.Επίσης προσκύνησαν και ξεναγήθηκαν στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα ρυθμού Βασιλικής.
Την τέταρτη μέρα πραγματοποιήθηκε η επιστροφή δια μέσου Βέροιας και Μετσόβου.
Οι μαθητές έχοντας σύμμαχο τον καιρό, χάρηκαν την περιήγησή τους στην όμορφη πόλη της Θεσσαλονίκης και κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύκτας.
Να συγχαρούμε το Διευθυντή κ. Φλωρόπουλο Αθανάσιο και τους συνοδούς καθηγητές Ανδρέου Αγγελική, Βετσοπούλου Ελένη και Γεωργίου Ειρήνη, οι οποίοι με ευσυνειδησία και ευαισθησία απέναντι στους μαθητές συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδρομής καθώς και τους μαθητές οι οποίοι ομολογουμένως είχαν άψογη συμπεριφορά.
Σχολικό Έτος 2014-15
Τετραήμερη Εκπαιδευτική Επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη
(12 έως 15 Δεκεμβρίου 2014)
Το σχολείο μας στα πλαίσια υλοποίησης των πολιτιστικών προγραμμάτων «Τέχνη και πολιτισμός» και «Τέχνη και μαθηματικά», διοργάνωσε και πραγματοποίησε τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη.
Την πρώτη ημέρα οι συμμετέχοντες στα προγράμματα επισκέφθηκαν τους Βασιλικούς Τάφους και το Μουσείο της Βεργίνας.
Η ξενάγηση ήταν όντως ενδιαφέρουσα και οι μαθητές ? καθηγητές έμειναν ενθουσιασμένοι, γνωρίζοντας ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Ελληνικού ? Μακεδονικού πολιτισμού.
Τη δεύτερη μέρα προσκύνησαν και ξεναγήθηκαν στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα ρυθμού Βασιλικής.
Κατόπιν θαύμασαν το Θερμαϊκό, το Λευκό Πύργο και τη Θεσσαλονίκη από τα Ρωμαϊκά ?Βυζαντινά Κάστρα της.
Την τρίτη ημέρα επισκέφθηκαν το αρχαιολογικό μουσείο, του οποίου τα εκθέματα αποδεικνύουν ότι η Θεσσαλονίκη ήταν το σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης.
Την τέταρτη μέρα πραγματοποιήθηκε η επιστροφή δια μέσου Μετσόβου και Ιωαννίνων.
Οι μαθητές έχοντας σύμμαχο τον καιρό, χάρηκαν την περιήγησή τους στην όμορφη πόλη της Θεσσαλονίκης και κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύκτας.
Να συγχαρούμε τους συνοδούς καθηγητές Γεωργίου Ειρήνη, Βετσοπούλου Ελένη, Καποδίστρια Νικόλαο και Κουμπαρούλη Γεώργιο, οι οποίοι με ευσυνειδησία και ευαισθησία απέναντι στους μαθητές συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδρομής καθώς και τους μαθητές οι οποίοι ομολογουμένως είχαν άψογη συμπεριφορά και τα οποιαδήποτε προβλήματα που δημιουργήθηκαν διευθετήθηκαν με συναινετικό τρόπο.
Εκπαιδευτικές Επισκέψεις Α' και Β' Τάξης στην AXAIA CLAUSS
Στις 3 Δεκεμβρίου η Β' Τάξη και στις 10 Δεκεμβρίου 2013 η Α' τάξη του σχολείου μας, πραγματοποίησε εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Πάτρα και συγκεκριμένα στην Οινοποιία ΑΧΑΪΑ CLAUSS, που ίδρυσε ο Βαυαρός Gustav Clauss, η οποία εκτείνεται στις παρυφές του όρους Παναχαϊκό, μόλις 8χλμ. από το κέντρο της Πάτρας.
Είναι η πρώτη ελληνική Οινοποιία και δραστηριοποιείται αδιάκοπα από το 1861 μέχρι σήμερα.
Η Ιστορία
Ο Κλάους εισήγαγε στην Ελλάδα την οικονομική και πολιτισμική έννοια του "οινικού πύργου" του Ch?teau Viticole, έτσι όπως καλλιεργήθηκε και υλοποιήθηκε στην περιοχή του Μπορντώ, δημιουργώντας σταδιακά ένα αρχιτεκτονικό σύνολο που, στο τέλος του 19ου αιώνα, απέκτησε το μέγεθος ενός μικρού χωριού. Οι πύργοι εγγράφονται πολύ νωρίς στην οινική εικόνα της «Αχαΐας», όπως φαίνεται στα χρωμολιθογραφημένα επιστολικά δελτάρια της δεκαετίας του 1890, ως τεκμήριο κύρους και ποιότητας των προϊόντων της.
Τι θα δείτε
Η είσοδος στο Oινόκαστρο και οι ξεναγήσεις στις κάβες και τα κελλάρια είναι δωρεάν για όλους. Η ξενάγηση ξεκινάει από την «Κάβα Δανιηλίδος» όπου οι ξεναγοί της Oινοποιίας μας μυούν στην ιστορία του χώρου και στην εμπειρία της οινογευσιγνωσίας, πρωτίστως με την γλυκιά Μαυροδάφνη Πατρών.
Βλέπουμε επίσης πέτρινους υπεραιωνόβιους πύργους, κελλάρια γεμάτα με βαρέλια παλιού κρασιού, εκκλησίες, προτομές, χρηστικά αντικείμενα, βραβεία απ? όλο τον κόσμο και βιβλία συνταγών.
Εκπαιδευτική Επίσκεψη στην Έκθεση Ζωγραφικής
με Θέμα «Αγωνίσματα και αθλήματα στην Ελληνική Επανάσταση»
και στην έκθεση Εικαστικών
Την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη από ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών στην Έκθεση Ζωγραφικής με θέμα τα αγωνίσματα και τα αθλήματα στην Ελληνική Επανάσταση, στη Δημοτική Αγορά του Αγρινίου.
Ο κ. Μπαρπαρούσης Διονύσιος υπεύθυνος της έκθεσης, ξενάγησε τους μαθητές στο χώρο στον οποίο είχαν αναρτηθεί πίνακες που αναπαρίσταναν αγωνίσματα και αθλήματα που γίνονταν στην περίοδο της Επανάστασης του 1821.
Σε περιόδους ειρήνης και εορτών οι αγωνιστές-αθλητές λάμβαναν μέρος στα αγωνίσματα της σκοποβολής, της πάλης, της ρίψης με λιθάρι, στην άρση βαρών τεράστιων ογκόλιθων στο δρόμο, στο τρέξιμο σε μικρές ή μεγάλες αποστάσεις για διεκπεραίωση εργασιών και διαφόρων αναγκών που προέκυπταν.
Επίσης αναφέρθηκε στους Αθλητικούς αγώνες που διεξάγονται ακόμη και σήμερα και έχουν τις ονομασίες ηρώων και γεγονότων της ελληνικής επανάστασης όπως ο «Δρόμος Θυσίας» στο Μεσολόγγι, τα «Κολοκοτρώνια» στην Τρίπολη, ο «Αγώνας κήρυξης της Ελλ. Επανάστασης» στη Λακωνία (Νεάπολη), ο αγώνας δρόμου «Ιωάννης Καποδίστριας» στην Αίγινα, τα Καραϊσκάκεια στο Μαυρομμάτι Καρδίτσας κ.λ.π.
Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφτηκαν και την έκθεση Αιτωλοακαρνάνων Εικαστικών στη Δημοτική Αγορά, όπου ο ζωγράφος κ. Κατσαντώνης παρουσίασε τα έργα ζωγραφικής Αιτωλοακαρνάνων Εικαστικών καθώς και δημιουργίες από ξύλο και ανακυκλωμένα υλικά.
Μεταξύ των εκθεμάτων υπήρχαν έργα των κ. Ναστούλη, Βελαώρα, Παπανίκου, Ραμμόπουλου, Κρέτση, Καραγιώργου, Ζαχαρόπουλου και άλλων σπουδαίων εικαστικών.
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 67 επισκέπτες και κανένα μέλος