ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

 

Το φράγμα του Στράτου βρίσκεται δυτικά του Αγρινίου και σε απόσταση 9km, βρίσκεται το έργο του Στράτου. Ανήκει γεωγραφικά στην Αιτωλοακαρνανία και λειτούργησε πλήρως στα μέσα του 1989. Το συγκρότημα διαθέτει ημερήσια ρυθμιστική ικανότητα και είναι έργο διπλής σκοπιμότητας (παραγωγή ενέργειας, άρδευση). Στο φράγμα του Στράτου έχουν κατασκευαστεί δύο σταθμοί: Στη δεξιά πλευρά ο Στράτος 1 και στην αριστερή ο Στράτος 2, του οποίου ο σκοπός είναι αρδευτικός. Η λεκάνη απορροής του Στράτου εκτείνεται σε 4.320 km2.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ

 

Πριν από εκατομμύρια χρόνια μεταξύ των Αιτωλικών και Ακαρνάνικων βουνών, στην Αιτωλική πεδιάδα, σχηματίζονταν μια μεγάλη λίμνη μέσα στην οποία χυνόταν ο ποταμός Αχελώος για να ξαναβγεί νότια, από τα Στενά της Κλεισούρας - τα "Κύκνεια Τέμπη" των αρχαίων - κι ύστερα να χυθεί με ορμή στον κόλπο του Αιτωλικού.

 

Στο πέρασμα των αιώνων, έπειτα από καθιζήσεις και γεωλογικές ανακατατάξεις στην περιοχή μεταξύ του Αράκυνθου και των απέναντι Ακαρνανικών βουνών, ο Αχελώος στράφηκε προς το μέρος της καθίζησης και πήρε την τωρινή του "πορεία". Η μεγάλη αρχαία λίμνη χωρίστηκε στα τρία, στις σημερινές λίμνες Τριχωνίδα, Λυσιμαχία και Οζερό και η Κλεισούρα μετατράπηκε σε στεγνή κοίτη, με τους ωραίους, αξιοπερίεργους βράχους και τις απόκρημνες όχθες της. Οι γυμνοί βράχοι εδώ εξουσιάζουν το τοπίο, είναι ασβεστολιθικοί, τεράστιοι σαν πύργοι που αγγίζουν τον ουρανό. 

Τα χρώματά τους ποικίλουν άλλοι είναι καφέ, κοκκινωποί, ξανθοί, μαύροι, γαλάζιοι, γυμνοί και φαγωμένοι από τους αιώνες. Σχισμάδες, σπηλιές και σπηλιαράκια, βράχοι σκεπασμένοι με λίγα κλαδιά και χαμηλούς θάμνους που ανάλογα με την εποχή έχουν και τα χαρακτηριστικά τους χρώματα.

ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

 

Η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου είναι η μεγαλύτερη της Ελλάδας που αποτελεί ένα ξέβαθο της θάλασσας από τις προσχώσεις του Αχελώου. Πρόκειται για παραθαλάσσια λίμνη, προ του Μεσολογγίου, με θαλάσσιο νερό που εκτείνεται από την Άκρα Μπαμπακούλα, παρά τις εκβολές του Ευήνου, μέχρι τους πρόποδες του όρους Κατσιλάρη προς το Ιόνιο Πέλαγος, και σε βάθος μέχρι του ιχθυοτροφείου του Αιτωλικού. Χωρίζεται από την ανοικτή θάλασσα του Πατραϊκού Κόλπου από ένα παράκτιο διάζωμα, ύψους μέχρι 80 εκατοστά από μέσή στάθμη θαλάσσης, που δημούργησαν οι προσχώσεις των ποταμών Ευήνου και Αχελώου. Έχει μέγιστο μήκος περίπου 27.300 μέτρα και μέγιστο πλάτος 14.800 μέτρα.

Το μεγαλύτερο βάθος της λιμνοθάλασσας αυτής φτάνει τα 5-6 μ., αλλά το μεγαλύτερο μέρος της έχει βάθος που δεν ξεπερνάει το μισό μέτρο. Κοντά στις ακτές το βάθος φτάνει το 0,1 του μέτρου και γι' αυτό είναι πρόσφορος τόπος για αλυκές. Περίφημο είναι το αβγοτάραχό της που βγαίνει από ένα είδος κεφαλόπουλου που λέγεται μπάφα. Ο Στράβωνας την ονόμαζε Κυνία λίμνη.

Το 1930 ξεκίνησαν τα πρώτα έργα εκβάθυνσης με βυθοκόρους όπου ανοίχθηκε δίαυλος από την ανοικτή θάλασσα μεταξύ Τουρλίδας και Βασιλάδι μήκους 6 χιλιομέτρων, πλάτους 50 μέτρων και μέσου βάθους περίπου 4,80 μέτρα (από κατώτατη ρηχία). Ο δίαυλος αυτός καταλήγει στη κυρίως λεκάνη της λιμνοθάλασσας που παρουσιάζει ρομβοειδές σχήμα με μήκος πλευράς 300 μέτρα και βάθος το αυτό του διαύλου.

Εντός της λιμνοθάλασσας υφίστανται οκτώ ιστορικές νησίδες οι περισσότερες των οποίων αναφέρονται στην ιστορία της πολιορκίας του Μεσολογγίου κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 όπου αναδείχθηκαν τόποι ηρωισμών. Αυτές είναι, (κατ΄ αλφαβητική σειρά): το Βασιλάδι, η Θολή, η Κλείσοβα, το Κόμμα, η Μαρμαρού, η Πλώσταινα, ο Προκοπάνιστος και ο Σχοινιάς, προ των οποίων λαμβάνουν αντίστοιχα ονομασίες τα παρακείμενα επιμέρους ιχθυοτροφεία.

Η λιμνοθάλασσα προστατεύεται από την γνωστή συνθήκη RAMSAR και αποτελεί περιβαλλοντικό πάρκο και οικοσύστημα.

Κοντά στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου βρίσκεται και η λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού.

Η ΛΙΜΝΗ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ

 

Η λίμνη Τριχωνίδα βρίσκεται στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Γύρω από τη λίμνη έχει πλούσια βλάστηση. Η ιχθυοπανίδα της περιλαμβάνει 25 είδη και αποτελείται από ενδημικά της Ελλάδας, ενδημικά της Αιτωλοακαρνανίας, ενδημικά της λίμνης και μερικά ξενικά είδη που έχουν εισαχθεί για την αύξηση της αλιευτικής παραγωγής.

Ο χώρος της λίμνης έχει μεγάλη ορνιθολογική σημασία γιατί αποτελεί σημαντικό χώρο διαχείμασης για μεγάλους πληθυσμούς υδροβίων πουλιών. Είναι επίσης σημαντικός σταθμός κατά τη διάρκεια της αποδημίας και χώρος φωλιάσματος για σπάνια υδρόβια και αρπαχτικά πουλιά. Στην περιοχή έχουν παρατηρηθεί (σε διάφορες εποχές του χρόνου) πάνω από 200 είδη πουλιών. Απ΄αυτά τα 50 είδη - τουλάχιστον - ανήκουν στα απειλούμενα και αυστηρά προστατευμένα από την κοινοτική και ελληνική νομοθεσία. Στη λίμνη φωλιάζουν σπάνια πουλιά, όπως ο σταχτοτσικνιάς, ο πορφυροτσικνιάς, το τσικνάκι, ο κρυπτοτσικνιάς, ο λευκοτσικνιάς. Το χειμώνα στη λίμνη βρίσκουν καταφύγειο τα βουτηχτάρια, οι κορμοράνοι, τα σφυριχτάρια, τα κιρκίρια, τα γκισάρια, οι πρασινοκέφαλες, οι φλυαρόπαπιες, οι βαλτόπαπιες, οι σαρσέλες, οι τσικνόπαπιες και πολλές φαλαρίδες. Η παρουσία σπάνιων απρακτικών στην περιοχή της λίμνης και στα γύρω βουνά υποδηλώνει οικοσυστήματα ακόμη πλούσια σε ζωή και ισορροπημένα. Μερικά από τα αρπακτικά που φωλιάζουν εδώ είναι: ο φιδαετός, η ποντικοβαρβακίνα, ο πετρίτης, το δενδρογέρακο, το διπλοσάινο, το ξεφτέρι, ο χρυσαετός, ο μπούφος, η τυτώ, ο γκιώνης, η κουκουβάγια κ.α. Η περιοχή είναι επίσης πλούσια σε αμφίβια, ερπετά αλλά και θηλαστικά. Το θηλαστικό που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον είναι η βίδρα, ένα από τα πιο σπάνια στην Ευρώπη που αποτελείται με εξαφάνιση.

ΒΑΡΑΣΟΒΑ

 

Η Βαράσοβα είναι ένα μέρος που μπορεί να ικανοποιήσει και τους πλέον απαιτητικούς αναρριχητές. Η περιοχή της Βαράσοβας με την πολύ καλή ποιότητα βράχου, τις πολλές και ποικίλες διαδρομές, τις τέλειες καιρικές συνθήκες και τη φυσική της ομορφιά, προσφέρεται για να απολαύσει κανείς μερικές μέρες καθαρής αναρρίχησης.

 Η περιοχή προσφέρει αρκετές ωραίες παραλίες και τον ποταμό Εύηνο που δίνει τη δυνατότητα στους πιο ανήσυχους να απολαύσουν και τις δραστηριότητες του υγρού στοιχείου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Υποκατηγορίες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 136 επισκέπτες και κανένα μέλος