Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

Ενημέρωση (update):

Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, το περίπτερο του σχολείου μας ήταν άψογο αλλά και οι παρουσιάσεις των εργασιών ήταν τέλειες, οι μαθητές έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και όλοι έμειναν ικανοποιημένοι!!!

Ακολουθούν φωτογραφίες από το περίπτερο του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου:

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας ( www.digifest.info ) πραγματοποιείται εδώ και δύο χρόνια στην Ανατολική Κρήτη (Ηράκλειο) Κρήτης.
Η επιτυχία του 1ου  Φεστιβάλ ώθησε πέρυσι την Οργανωτική επιτροπή να διευρύνει δοκιμαστικά τις συμμετοχές και εκτός από τους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου στο 2ο Φεστιβάλ συμμετείχαν σχολεία και από Γιάννενα, Μεσολόγγι και Ρέθυμνο. Mια ανάλογη πρωτοβουλία (Έκθεση μαθητικής δημιουργίας, έργων Πληροφορικής) έγινε και στη Δυτική Κρήτη (στα Χανιά και το Ρέθυμνο).
Για τη σχολική χρονιά 2012-2013 η Οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ πρότεινε την παράλληλη διεξαγωγή του σε διάφορες πόλεις με ευθύνη Τοπικής οργανωτικής επιτροπής με συντονιστή τον αρμόδιο Σχολικό Σύμβουλο Πληροφορικής.
Το 3ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας ( www.digifest.info ) θα διεξαχθεί παράλληλα σε οκτώ (8) πόλεις,
ανάμεσά τους το Αγρίνιο, η Αλεξανδρούπολη, το Ηράκλειο, η Κέρκυρα, η Λάρισα, η Μυτιλήνη, η Ρόδος και τα Χανιά.
Η ημερομηνία της παράλληλης διεξαγωγής του ορίζεται η Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου 2013. Στην πόλη του Αγρινίου το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο Μουσικό Σχολείο Αγρινίου.

Στο πλαίσιο του μαθητικού φεστιβάλ θα υπάρξει η δυνατότητα να παρουσιαστούν έργα ψηφιακής δημιουργίας, τα οποία δημιουργήθηκαν στα μαθήματα Πληροφορικής όλων των βαθμίδων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γενικό Λύκειο και Επαγγελματικό Λύκειο), στο μάθημα Ερευνητική Εργασία (Project) των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και στο μάθημα Ειδική Θεματική Δραστηριότητα (ΕΘΔ) των ΕΠΑΛ. Επίσης, είναι δυνατό να συμπεριληφθούν έργα τα οποία δημιουργήθηκαν σε κάποια σχολική δραστηριότητα (Περιβαλλοντική, Πολιτιστική, Αγωγής Υγείας κ.α.) ή σε κάποιο διαθεματικό /διεπιστημονικό σχέδιο συν-εργασίας μεταξύ του μαθήματος της Πληροφορικής και άλλων μαθημάτων. Προϋπόθεση συμμετοχής ενός μαθητικού έργου στο Φεστιβάλ αποτελεί η συμμετοχή
εκπαιδευτικού Πληροφορικής στην ομάδα των εκπαιδευτικών που συντονίζει το έργο, αν δεν το συντονίζει αποκλειστικά ο ίδιος.

Το 2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου μετέχει με τρεις εργασίες μαθητών:

1. Δημιουργία σελίδων με κώδικα HTML

    

Στα πλαίσια του μαθημάτων Προγραμματιστικά Εργαλεία για το Διαδίκτυο, και Εφαρμογές Πολυμέσων και με χρήση κώδικα HTML αλλά και του προγράμματος επεξεργασίας εικόνων Adobe Photoshop CS3, οι μαθητές δημιούργησαν δυναμικές ιστοσελίδες τις οποίες ανέβασαν στον τοπικό εξυπηρετητή του σχολείου.

Οι ιστοσελίδες δημιουργήθηκαν αποκλειστικά με κώδικα HTML.

2. Κριτήρια επιλογής ΕΠΑ.Λ., των μαθητών της Α' Τάξης του 2ου ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου

    

Η εργασία υλοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος "Εφαρμογές Πληροφορικής" της Α' Τάξης ΕΠΑ.Λ. κατά το Σχολ. Έτος 2012-13. Δημιουργήθηκε ερωτηματολόγιο σχετικό με τα κριτήρια που χρησιμοποιούν οι μαθητές προκειμένου να επιλέξουν το συγκεκριμένο τύπο Λυκείου κατά τη μετάβασή τους από το Γυμνάσιο στο Λύκειο, αλλά και τον τομέα επιλογής τους στη Β' Τάξη. Στη συνέχεια έγινε στατιστική επεξεργασία των ερευνητικών δεδομένων που προέκυψαν και ανάλυσή τους. Με τον τρόπο αυτό δόθηκε η δυνατότητα χρησιμοποίησης όλων των προγραμμάτων που έπρεπε να διδαχθούν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε: Microsoft Office Word, Microsoft Office Excel και Microsoft Office PowerPoint.

3. Βάση Δεδομένων ενός σχολείου

    

Στα πλαίσια του μαθήματος "Βάσεις Δεδομένων" της Γ' Τάξης Πληροφορικής των ΕΠΑΛ οι μαθητές δημιούργησαν μια ΒΑΣΗ για την διαχείριση των δεδομένων ενός σχολείου. Η ΒΑΣΗ αρχικά σχεδιάστηκε και έπειτα με την βοήθεια του προγράμματος Microsoft Access 2003 υλοποιήθηκε στον υπολογιστή.